Mezőgazdasági Bizottság

T/5023/2.

Bizottsági ajánlás általános vitához

Az Országgyűlés
Mezőgazdasági bizottságának
ajánlása

A mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó eljárás egyes kérdéseiről, és az ezzel összefüggő törvénymódosításokról szóló T/5023. számú törvényjavaslathoz

Tisztelt Országgyűlés!

Az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottsága 2003. szeptember 3-i ülésén a mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó eljárás egyes kérdéseiről, és az ezzel összefüggő törvénymódosításokról szóló T/5023. számú törvényjavaslatot első helyen kijelölt bizottságként megvitatta és - a Házszabály 95. §. (2) bekezdésében foglaltaknak megfelelően megvizsgálva - 13 igen és 6 nem szavazattal, 3 tartózkodás mellett általános vitára alkalmasnak találta.

A bizottság előadója:Pásztohy András

A kisebbségi vélemény előadója:Kékkői Zoltán

Az Előterjesztő képviselője a törvényjavaslathoz fűzött szóbeli kiegészítésében elmondta, hogy a törvényjavaslat megalkotását az Európai Unió vonatkozó rendeleteiben foglalt szabályozásnak megfelelően létrehozott és működő, a mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatások fogadására alkalmas szervezet létrehozása tette szükségessé. A javaslat alapvetően az államigazgatási eljárásról szóló törvény rendelkezéseinek alapul vételével szabályozza az eljárást, és tartalmazza a közösségi jogszabályokban foglaltaknak megfelelő eltéréseket. Tartalmazza továbbá az adatkezelésre, adatszolgáltatásra vonatkozó szabályokat, valamint a közösségi jogban már alkalmazott delegálás intézményét. A támogatások felhasználásának átláthatósága érdekében a törvényjavaslat részletesen szabályozza az ellenőrzésre vonatkozó eljárási szabályokat.

A törvényjavaslat vitája során elhangzott, hogy a fel kell hívni a gazdálkodók figyelmét az ellenőrzésre vonatkozó szabályokra, amelyek szigorúak és az adófizetők pénzének okszerű felhasználását szolgálják. Az osztatlan közös tulajdonban álló földterületek kezelésével kapcsolatban elhangzott, hogy a támogatások nyújtása szempontjából a földterület tényleges használata, megművelése a döntő szempont - ennek megfelelően került sor a törvényjavaslat 40. §-ban a termőföldről szóló 1994. évi LV. törvény, valamint 41. §-ban az ingatlan-nyilvántartásról szóló 1997. évi CXLI. törvény módosítására.

Budapest, 2003. szeptember 3.

Dr. Magda Sándor sk.
elnök