T/5086/24.

Az Országgyűlés

Alkotmány- és igazságügyi
bizottságának

Gazdasági
bizottságának

Kulturális és sajtó

Bizottságának

k i e g é s z í t ő a j á n l á s a

az "egyes iparjogvédelmi és szerzői jogi törvények módosításáról" szóló T/5086. sz. törvényjavaslat

v i t á j á h o z

(Együtt kezelendő a T/5086/21. számú ajánlással!)

Tisztelt Országgyűlés!

Az Országgyűlés Alkotmány- és igazságügyi bizottsága (továbbiakban: Alkotmányügyi bizottság) - mint első helyen kijelölt bizottság -, Gazdasági bizottsága,

Honvédelmi bizottsága valamint Kulturális és sajtó bizottsága (továbbiakban: Kulturális bizottság) megvitatta az "egyes iparjogvédelmi és szerzői jogi törvények módosításáról" szóló, T/5086. számon beterjesztett törvényjavaslatot, továbbá az ahhoz benyújtott T/5086/22-23. számú kapcsolódó módosító javaslatokat.

  1. Göndör István képviselő - kapcsolódva Vitányi Iván, Halmai Gáborné és Tóth Gyula képviselők T/5086/19. számú módosító javaslatához (a T/5086/21. sz. ajánlás 5. pontja) - a törvényjavaslat 54. § (1) bekezdésében az Szjt. 20. § (2) bekezdésének a következő módosítását javasolja:

/(1) Az Szjt. 20. §-ának (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:/

"(2) Az (1) bekezdésben említett díjat az irodalmi és a zenei művekkel kapcsolatos szerzői jogok közös kezelését végző szervezet állapítja meg a többi jogosult közös jogkezelő szervezeteivel egyetértésben. A díj megállapításakor figyelembe kell venni, hogy az érintett művek, előadóművészi teljesítmények, valamint filmek és hangfelvételek esetében alkalmaznak-e a szerzői jog, illetve az ahhoz kapcsolódó jogok védelmére szolgáló hatásos műszaki intézkedést (95. §). A díjat az üres kép- és hanghordozó gyártója, külföldi gyártás esetén pedig a jogszabály szerint vám fizetésére kötelezett személy, vagy - vámfizetési kötelezettség hiányában - egyetemlegesen a hordozót az országba behozó személy és az azt belföldön először forgalomba hozó személy köteles az irodalmi és a zenei művekkel kapcsolatos szerzői jogok közös kezelését végző szervezethez a vámkezelés befejezésétől, vámfizetési kötelezettség hiányában pedig a forgalomba hozataltól, [illetve a vámkezelés befejezésétől] illetve a vámfizetés befejezésétől számított nyolc napon belül [be]megfizetni A jogdíj megfizetéséért az adott hordozó összes belföldi forgalmazója is egyetemlegesen felel."

Indokolás: Lásd a T/5086/23. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Alkotmányügyi biz. támogatja

- a Gazdasági biz. támogatja

- a Kulturális biz. támogatja

- az Előterjesztő képviselője egyetért

  1. Göndör István képviselő - kapcsolódva Vitányi Iván, Halmai Gáborné és Tóth Gyula képviselők T/5086/19. számú módosító javaslatához (a T/5086/21. sz. ajánlás 5. pontja) - a törvényjavaslat 55. § (1) bekezdésének a következő módosítását javasolja:

"(1) Az Szjt. 21. §-a (1) bekezdésének második mondata helyébe a következő rendelkezés lép:

"A díjat a reprográfiára szolgáló készülék gyártójának, külföldön gyártott készülék esetében pedig a jogszabály szerint vám fizetésére kötelezett személynek, vagy - vámfizetési kötelezettség hiányában - egyetemlegesen a készüléket az országba behozó személynek és az azt belföldön először forgalomba hozó személynek kell a 20. § (2) bekezdésének harmadik mondatában meghatározott határidőn belül megfizetnie. A jogdíj megfizetéséért az adott készülék összes belföldi forgalmazója is egyetemlegesen felel.""

Indokolás: Lásd a T/5086/22. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Alkotmányügyi biz. támogatja

- a Gazdasági biz. támogatja

- a Kulturális biz. támogatja

- az Előterjesztő képviselője egyetért

Összeállította: az Országgyűlés Jogi Főosztálya

Budapest, 2003. november 5.

Dr. Vastagh Pál s.k.,
az Alkotmány- és igazságügyi

bizottság elnöke

Puch László s.k.,
a Gazdasági

bizottság elnöke

Dr. Pető Iván s.k.,
a Kulturális és sajtó

bizottság elnöke