ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ

T/5156/6.

Módosító javaslat

Dr. Szili Katalin

az Országgyűlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és 102. § (1) bekezdése alapján A gyermekgondozási segély melletti jövedelempótlék adó- és köztehermentességéről szóló T/5156. számú törvényjavaslathoz a következő

módosító javaslatot

terjesztjük elő:

A törvényjavaslat 1.§-a a következő módon változik:

"1.§

A [2000. január 1-je] 1997. március 8-a és 2002. március 7-e között gyermekgondozási segélyben részesült személyek számára a nyugellátások és egyéb ellátások kiegészítéséről szóló 26/1979. (VII. 21.) MT rendelet 20. §-a, illetve a gyermekgondozási segély melletti jövedelempótlék kifizetésének rendjéről szóló kormányrendelet alapján utólagosan folyósított jövedelempótlék nem minősül jövedelemnek, ezért mentes a személyi jövedelemadó és minden egyéb közteher alól."

Indokolás

A nyugellátások és egyéb ellátások kiegészítéséről szóló 26/1979. (VII.21.) számú MT rendelet alapján minden kismamát jövedelempótlék illetett meg, melynek összege 1996-ban 6.700 Ft volt. A jövedelempótlék kifizetésére 1996-tól nem került sor. Mindannyiunk előtt ismert, hogy a Somogy Megyei Bíróság precedens értékű döntést hozott. Az első fokú bíróság ítéletét az 5 éves elévülési időre alapította és kamatfizetési kötelezettséget is megállapított. A TÁH keresete nyomán az ügyben a Legfelsőbb Bíróság is ítélkezett. A TÁH keresete után a Legfelsőbb Bíróság törvénysértőnek ítélte az 5 éves elévülési időre alapított ítéleti rendelkezést, valamint a kamatfizetési kötelezettség alkalmazását. A Magyar Demokrata Fórumnak az a véleménye, hogy az állam által elkövetett mulasztásért nem érheti hátrányos megkülönböztetés azokat a kismamákat, akik 5 éves elévülési határidő figyelembevételével lettek volna jogosultak a 6.700 Ft-os jövedelempótlékra. Az MDF véleménye szerint a Legfelsőbb Bíróság ítéletétől kedvezőbb döntéssel a Magyar Parlament méltányosan jár el a kismamák érdekeit figyelembe véve.

Budapest, 2003. szeptember 8.

Sisák Imre
MDF

Dr. Csáky András
MDF

Dr. Balsai István
MDF

Font Sándor
MDF