K/5161/1.

Halász János képviselő úr

részére

Tisztelt Képviselő Úr!

K/5161. számú, "Unokáink nem fogják látni?" címmel benyújtott kérdésére az alábbiakról tájékoztatom:

A Mátyás-templom kiemelkedő értékű műemlékünk, és egyben a főváros egyik legjelentősebb turisztikai látványossága. A felújítás halaszthatatlan, a Zsolnay-kerámia tetőfedés, valamint a homlokzati kőszerkezetek avult állapota állandó veszélyhelyzetet teremtett, amelynek elhárítását - ideiglenesen - kerítéssel oldották meg. Az épület egyházi tulajdonban van, a tulajdonos elkészíttette a felújításhoz szükséges vizsgálatokat és terveket. Az elvi építési engedély várhatóan rövid időn belül kiadásra kerül.

A tervek tartalmazzák:

  1. az épület teljes külső-belső műemléki helyreállításához szükséges munkákat, melyek közül a sürgősségre és a magas költségekre tekintettel kiemelendő a homlokzati kőszerkezetek, faragványok tagozatok javítása, cseréje, a kőfelületek tisztítása, valamint a tetőszerkezet és héjalás helyreállítása.
    Becsült költség: 3 milliárd Ft.
  2. a templom térszint alatt helyiségekkel történő bővítését. Az így kialakítandó, az idegenforgalmat szolgáló föld alatti kerengő szervesen kapcsolódna a Halászbástya lépcsőihez, a Szt, Mihály-kápolnához és a vári barlangrendszerhez.
    Becsült költség: 1,6 milliárd Ft.

Tehát a legsürgősebb munkák azonnal elkezdhetők, amint az anyagi források rendelkezésre állnak. A felújítás magas költségeire, a templom turisztikai jelentőségére és a műemléki követelményeire tekintettel a helyreállítás során kiemelt állami támogatás szükséges.

A Magyar Köztársaság költségvetésében 2003-ig külön előirányzatként szerepelt a Szent István Bazilika felújítása, évente kb. 1 milliárd Ft összegű tétellel. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal és az ingatlan örökség védelméért felelős helyettes államtitkárság javaslata szerint az előirányzat a Bazilika felújításának elkészülte után nem szűnne meg, hanem "Bazilika-program" elnevezéssel folyamatos felújítási keretévé válna a történelmi egyházak szakrális szempontból kiemelkedő templomainak, melyek között - a felújítás előzőekben indokolt sürgősségére tekintettel - előnyt élvez a Mátyás-templom.

A 2004. évi költségvetés keretszámai jelenleg még nem ismertek. Amennyiben a "Bazilika-program" forrásai a korábbi évekkel azonos nagyságrendben rendelkezésre álnak, a Mátyás templom műemléki helyreállítása 3-4 év alatt, a turisztikai kiszolgáló létesítmények megvalósításával együtt 5-6 év alatt befejeződhet.

2003. szeptember 11.

Tisztelettel:
Dr. Hiller István