T/5279/8.

Az Országgyűlés

Alkotmány- és igazságügyi
bizottságának

Emberi jogi, kisebbségi és
vallásügyi bizottságának

Európai Integrációs Ügyek
bizottságának

Önkormányzati
bizottságának

a j á n l á s a

a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI. törvény módosításáról, figyelemmel a 2004. évi európai parlamenti választások előkészítésére

szóló T/5279. sz. törvényjavaslat

r é s z l e t e s

vitájához

Tisztelt Országgyűlés!

Az Országgyűlés Alkotmány- és igazságügyi bizottsága (a továbbiakban: Alkotmányügyi bizottság) - első helyen kijelölt bizottságként -, Emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottsága (a továbbiakban: Emberi jogi bizottság), Európai Integrációs bizottsága (a továbbiakban: Integrációs bizottság), valamint Önkormányzati bizottsága megvitatta a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI. törvény módosításáról, figyelemmel a 2004. évi európai parlamenti választások előkészítésére szóló, T/5279. számon beterjesztett törvényjavaslatot, továbbá az ahhoz benyújtott T/5279/6., 7. számú módosító javaslatokat.

Dr. Avarkeszi Dezső képviselő úr, mint az önálló indítvány előterjesztője, a törvényjavaslat szeptember 29-i általános vitájában jelezte, hogy az indítvány 1-7. §-ának (ezekhez benyújtott módosító javaslatok) elfogadásához - a T/4146. sz. törvényjavaslat 72-75. §-ában foglalt tartalmi azonossága miatt, a Kormány benyújtó levelének megfelelően - az Alkotmány 71. §-ának (3) bekezdése alapján a jelenlévő országgyűlési képviselők kétharmadának igen szavazata szükséges.

Megjegyzés: A törvényjavaslat szövegéből elhagyni javasolt szöveget [  ] zárójel közé téve, az új szövegrészeket pedig aláhúzással jelöljük. Ha a módosító javaslatban ettől eltérő jelölési mód szerepel - az egységes elbírálás megkönnyítése érdekében - az ajánlásban a javaslatot ehhez a jelölési módhoz igazítottuk annak szó szerinti tartalmára figyelemmel.

Ahol az ajánlás a bizottságok állásfoglalásaként a "nem támogatja" megjegyzést használja, ott a módosító javaslat a jelenlévő képviselők egyharmadának támogatását megkapta.
Ahol az ajánlás a bizottság nevét nem tartalmazza, ott az adott bizottság a módosító javaslatról nem foglalt állást.

Amennyiben a módosító javaslat a törvényjavaslat §-ainak, illetve a §-ok bekezdéseinek számozására, vagy a pontok jelölésére is vonatkozik, a javaslat elfogadása esetén ezek értelemszerűen megváltoznak a törvényjavaslat minden érintett rendelkezésében, hivatkozásában, az erre történő külön utalás nélkül is.

A Házszabály 145. § (1) bekezdés b/ pontja szerinti, a módosító javaslatokra vonatkozó észrevételeket az ajánlás érintett pontjaihoz fűzött keretes megjegyzések tartalmazzák.

Módosításra irányuló törvényjavaslat esetén az ajánlás-tervezet akkor tartalmaz utalást a HSZ. 94. § (3) bekezdésére, ha a benyújtott módosító javaslat a módosítandó törvény törvényjavaslattal nem érintett §-ára vonatkozik, és ezért a módosító javaslat házszabályszerűségéről bizottsági döntés szükséges.
Az ajánlás abban az esetben tartalmazza a fenti joghelyre történő utalást, ha az első helyen kijelölt bizottság megállapítja, hogy a módosító javaslat ellentétes a HSZ. 94. § (3) bekezdésében foglaltakkal.

A módosító javaslatok közötti összefüggésekre akkor utalunk, ha ugyanazon képviselő által benyújtott módosító javaslatokról vagy több képviselő által közösen benyújtott módosító javaslatokról egyszerre célszerű dönteni.

Azokat a módosító javaslatokat, amelyek egy gépelt oldalnál hosszabb szövegrész elhagyására tesznek javaslatot, terjedelmi okokból csak a jogszabályhelyre történő hivatkozással tesszük közzé.

1. Jauernik István képviselő a törvényjavaslat 2. §-ának a következő módosítását javasolja:

"2. § (1) A személyiadat- és lakcímnyilvántartás központi hivatala a[z] 2004. évi európai parlamenti választásokra a szavazáson való részvétel előkészítéséhez szükséges értesítési kötelezettség teljesítése céljából átmeneti nyilvántartásban, elkülönítetten kezeli a tagállamok és a csatlakozó államok [állampolgárai közül az érvényes letelepedési engedéllyel, bevándorlási engedéllyel rendelkező, továbbá a tartózkodási vízummal vagy tartózkodási engedéllyel Magyarország területén tartózkodó] jogszerűen Magyarországon tartózkodó, bejelentett lakóhellyel rendelkező, nagykorú, illetőleg 2004. június 13-ig a magyar jogszabályok szerint nagykorúvá váló állampolgárainak következő adatait:

a) természetes személyazonosító és állampolgársági adatok,

b) magyarországi bejelentett lakóhely, tartózkodási hely, szálláshely, valamint

c) tartózkodási jogosultságot igazoló okmány száma és érvényességi ideje.

(2) A személyiadat- és lakcímnyilvántartás központi hivatala az (1) bekezdésben megjelölt [nem magyar állampolgárok adatait] adatokat a központi idegenrendészeti nyilvántartást kezelő szervtől az érvényes letelepedési, bevándorlási vagy tartózkodási engedéllyel, illetve tartózkodási vízummal rendelkezők nyilvántartásából 2003. december 31-ig a névjegyzékbe vételhez szükséges feltételek ellenőrzése céljából átveszi, [veszi át, és a nyilvántartást - annak megszüntetéséig - a központi idegenrendészeti nyilvántartásból átvett adatokkal aktualizálja] és az átmeneti nyilvántartást a továbbiakban a központi idegenrendészeti nyilvántartásból átvett adatokkal, továbbá a személyiadat- és lakcímnyilvántartásban kezelt adatokkal egészíti ki."

T/5279/7.

Megjegyzés: Ez a módosító javaslat tartalmilag összefügg az ajánlás 2., 3., 4., 7. számú pontjában foglaltakkal.

Indokolás: Lásd a T/5279/7. sz. módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Alkotmányügyi biz. támogatja

- az Emberi jogi biz. támogatja

- az Integrációs biz. nem támogatja

- az Önkormányzati biz. támogatja

- az Előterjesztő egyetért

- a Kormány képviselője egyetért

2. Jauernik István képviselő a törvényjavaslat 3. § (1) bekezdésének a következő módosítását javasolja:

"3. § (1) Az Országos Választási Iroda [a 2. § (1) bekezdésben megjelölt adatok alapján] 2004. március 1-ig levélben felkéri az átmeneti nyilvántartásban szereplő polgárokat arra, hogy 2004. április 30-ig a helyi választási iroda vezetőjének nyilatkozzanak arról, hogy a 2004. évi európai parlamenti választások során kívánják-e választójogukat a Magyar Köztársaság területén gyakorolni. Tájékoztatja továbbá őket választójoguk gyakorlásának feltételeiről és módjáról, valamint arról, hogy amennyiben a megjelölt határidőig nem nyilatkoznak magyarországi szavazási szándékukról, akkor szavazati jogukat [csak hazájukban] Magyarországon nem gyakorolhatják."

T/5279/7.

Megjegyzés: Ez a módosító javaslat tartalmilag összefügg az ajánlás 1., 3., 4. és 7. számú pontjában foglaltakkal.

Indokolás: Lásd a T/5279/7. sz. módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Alkotmányügyi biz. támogatja

- az Emberi jogi biz. támogatja

- az Integrációs biz. nem támogatja

- az Önkormányzati biz. támogatja

- az Előterjesztő egyetért

- a Kormány képviselője egyetért

3. Jauernik István képviselő a törvényjavaslat 5. §-ának a következő módosítását javasolja:

"5. § A helyi választási iroda vezetője a személyiadat- és lakcímnyilvántartás központi hivatalával történt egyeztetés során ellenőrzi, hogy a névjegyzékbe vételét kérő polgár rendelkezik-e magyarországi lakóhellyel. A személyiadat- és lakcímnyilvántartás központi hivatala az [2. § (1) bekezdése szerinti] átmeneti [adatkezelést a 3. §-ban meghatározott bejelentési határidő lejártát követő 30 napon belül] nyilvántartást a szavazást követő napon megszünteti, és az adatokat törli."

T/5279/7.

Megjegyzés: Ez a módosító javaslat tartalmilag összefügg az ajánlás 1., 2., 4. és 7. számú pontjában foglaltakkal.

Indokolás: Lásd a T/5279/7. sz. módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Alkotmányügyi biz. támogatja

- az Emberi jogi biz. támogatja

- az Integrációs biz. nem támogatja

- az Önkormányzati biz. támogatja

- az Előterjesztő egyetért

- a Kormány képviselője egyetért

4. Jauernik István képviselő a törvényjavaslat 6. §-ának a következő módosítását javasolja:

"6. § A 2. § (1) bekezdésében meghatározott nem magyar állampolgár [névjegyzékbe való felvételére irányuló kérelemében megjelölt magyarországi] bejelentett és igazolt magyarországi lakóhelyét, tartózkodási hely[e]ét, szálláshely[e]ét, a választójog gyakorlása és a névjegyzék összeállítása szempontjából is lakóhelynek kell tekinteni. A kérelem és a névjegyzék, valamint a jelöltként történő bejelentés a kérelmező személyi azonosítój[a helyett]át, ennek hiányában a magyarországi tartózkodás jogszerűségét igazoló okmány számát tartalmazza."

T/5279/7.

Megjegyzés: Ez a módosító javaslat tartalmilag összefügg az ajánlás 1., 2., 3. és 7. számú pontjában foglaltakkal.

Indokolás: Lásd a T/5279/7. sz. módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Alkotmányügyi biz. támogatja

- az Emberi jogi biz. támogatja

- az Integrációs biz. nem támogatja

- az Önkormányzati biz. támogatja

- az Előterjesztő egyetért

- a Kormány képviselője egyetért

5. Dr. Salamon László képviselő a törvényjavaslat 6. §-ának a következő módosítását javasolja:

"6. § A 2. § (1) bekezdésében meghatározott nem magyar állampolgár névjegyzékbe való felvételére irányuló kérelemében megjelölt magyarországi bejelentett tartózkodási helyet, szálláshelyet[, a választójog gyakorlása és] a névjegyzék összeállítása szempontjából lakóhelynek kell tekinteni. A kérelem és a névjegyzék, valamint a jelöltként történő bejelentés a kérelmező személyi azonosítója helyett a magyarországi tartózkodás jogszerűségét igazoló okmány számát tartalmazza."

T/5279/6/1-2.

Megjegyzés: Ez a módosító javaslat tartalmilag összefügg az ajánlás 6. számú pontjában foglaltakkal. A módosító javaslattal szintén összefüggő 8. pontot az eltérő állásfoglalások, illetve elfogadásához szükséges más szavazati arány miatt, nem jelöltük.

Indokolás: Lásd a T/5279/6/1. sz. módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Alkotmányügyi biz. egyharmada sem támogatja

- az Emberi jogi biz. nem támogatja

- az Integrációs biz. nem támogatja

- az Önkormányzati biz. nem támogatja

- az Előterjesztő nem ért egyet

- a Kormány képviselője nem ért egyet

6. Dr. Salamon László képviselő a törvényjavaslat 7. §-ának a következő módosítását javasolja:

"7. § Az Európai Unió más tagállamai állampolgárainak a szavazatszámláló bizottság, illetve a külképviseleti választási bizottság előtt a személyazonosságukat és [tartózkodásuk jogszerűségét kell] magyarországi lakóhellyel való rendelkezésüket igazolniuk kell. A magyarországi lakóhellyel való rendelkezésről a lakóhely szerint illetékes települési önkormányzat jegyzője állít ki igazolást."

T/5279/6/1-2.

Megjegyzés: Ez a módosító javaslat tartalmilag összefügg az ajánlás 5. számú pontjában foglaltakkal.

Indokolás: Lásd a T/5279 /6/1. sz. módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Alkotmányügyi biz. egyharmada sem támogatja

- az Emberi jogi biz. nem támogatja

- az Integrációs biz. nem támogatja

- az Önkormányzati biz. nem támogatja

- az Előterjesztő nem ért egyet

- a Kormány képviselője nem ért egyet

7. Jauernik István képviselő a törvényjavaslat 7. §-ának a következő módosítását javasolja:

"7. § Az Európai Unió más tagállamai állampolgárainak a szavazatszámláló bizottság előtt a személyazonosságukat, bejelentett magyarországi lakóhelyüket és tartózkodásuk jogszerűségét kell igazolniuk. A 99/N. § (4) bekezdésében foglalt eseteken túlmenően vissza kell utasítani azt is, aki a bejelentett lakóhelyét nem igazolta."

T/5279/7.

Megjegyzés: Ez a módosító javaslat tartalmilag összefügg az ajánlás 1., 2., 3. és 4. számú pontjában foglaltakkal.

Indokolás: Lásd a T/5279/7. sz. módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Alkotmányügyi biz. támogatja

- az Emberi jogi biz. támogatja

- az Integrációs biz. nem támogatja

- az Önkormányzati biz. támogatja

- az Előterjesztő egyetért

- a Kormány képviselője egyetért

8. Dr. Salamon László képviselő a törvényjavaslatot a következő új 9. §-sal, az Nytv. 5. § (2) bekezdésével javasolja kiegészíteni (a módosító javaslat elfogadása esetén a további §-ok számozása értelemszerűen változik):

"9. § Az Nytv. 5. §-ának (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

/E törvény alkalmazása során:/

"(2) A polgár lakóhelye: annak a lakásnak a címe, amelyben a polgár él. A lakcímbejelentés szempontjából lakásnak tekintendő az az egy vagy több lakóhelyiségből álló épület vagy épületrész, amelyet a polgár otthonául használ, továbbá - az EGT tagállamai állampolgárainak kivételével - az a helyiség, ahol valaki szükségből lakik, vagy - amennyiben más lakása nincs - megszáll.""

Indokolás: Lásd a T/5279/6/2. sz. módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Alkotmányügyi biz. támogatja

- az Emberi jogi biz. támogatja

- az Integrációs biz. támogatja

- az Önkormányzati biz. támogatja

- az Előterjesztő egyetért

- a Kormány képviselője egyetért

Összeállította: az Országgyűlés Jogi Főosztálya

Budapest, 2003. október 2.

 

Dr. Vastagh Pál s.k.,
az Alkotmány- és igazságügyi bizottság elnöke

Szászfalvi László s.k.,
az Emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság elnöke

Dr. Szent-Iványi Isván s.k.,
az Európai Integrációs Ügyek bizottság elnöke

Dr. Bóka István s.k.,
az Önkormányzati bizottság elnöke