ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ

Fidesz- Magyar Polgári Szövetség

Tóth István

K/5348.

Dr. Szili Katalin

az Országgyűlés Elnökének

Írásbeli választ igénylő kérdés

HELYBEN

Tisztelt Elnök Asszony!

"Mikor engedélyezték és milyen mennyiség behozatalát hagyta jóvá a tárca fűszerpaprika őrlemény, illetve félkész termék beszállítására Dél-Amerikából, igaz-e, hogy a kérelmező a kalocsai Fűszerpaprika Rt?" címmel a Házszabály 91. §-a alapján írásbeli választ igénylő kérdést kívánok benyújtani

Dr. Németh Imre

földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter úrhoz

Tisztelt Miniszter Úr!

A Kalocsa környéki területek hagyományosan fűszerpaprika termelésére alkalmas területek voltak, melyet az elmúlt évtizedben a környék termelői kapacitásának leépítését a Kalocsai Fűszerpaprika Rt. a termelői szerződések területi átcsoportosításával hajtott végre. (Kalocsa és környéke helyett, nyírségi területek, mezőségi területek)

Ezen cég jogelődje a KAGE Rt. állami tulajdonú gazdaság volt, mely a privatizáció után a menedzsment és egyes termelő szövetkezetek tulajdonába került, illetve a Magyar Állam egy db aranyrészvényt tartott meg.

Az átalakulás után a kalocsai Fűszerpaprika Rt. néven folytatja gazdasági tevékenységét, melyet sajnálatos módon a Magyar Állam képviselője az egy darab arany részvényével egyáltalán nem befolyásol. Ezek után a hazai termelői kedv teljes szétverése ha gyenge minőségű, dömpingáron behozható Dél-Amerikai vagy Ausztrál fűszerpaprika őrlemény vagy félkész termék jelenik meg a hazai piacon, a hazai termelést előmozdító vállalat aktív közreműködésével. Roppant furcsa, ha ehhez a térség munkanélküliségét növelő tevékenységhez a Magyar Állam import engedélyek kiadásával segédkezik.

Ezért kérdezem Miniszter Úrtól: "Mikor engedélyezték és milyen mennyiség behozatalát hagyta jóvá a tárca fűszerpaprika őrlemény, illetve félkész termék beszállítására

Dél-Amerikából, igaz-e, hogy a kérelmező a kalocsai Fűszerpaprika Rt?"

Várom válaszát,

Budapest, 2003. szeptember 10.

Tóth István