ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ

Fidesz- Magyar Polgári Szövetség

Tóth István

K/5349.

Dr. Szili Katalin

az Országgyűlés Elnökének

Írásbeli választ igénylő kérdés

HELYBEN

Tisztelt Elnök Asszony!

"Történt-e előrelépés a "volt szovjet laktanyák alprogram" keretén belül a Kalocsai repülőtér és laktanya kármentesítési ügyében?" címmel a Házszabály 91. §-a alapján írásbeli választ igénylő kérdést kívánok benyújtani

Dr. László Csaba pénzügyminiszter úrhoz

Tisztelt Miniszter Úr!

A "volt szovjet laktanyák alprogram", melyet a 2225/1995. (VIII.08.) Korm. határozat az ÁPV Rt.- hez rendel, és a 2003. évi költségvetési törvény egy milliárd Ft-ot biztosít.

Tisztelt Miniszter úr, Ön tavasszal írásban tájékoztatott arról, hogy a közbeszerzési eljárás lebonyolítása után kerül sor a beavatkozás megkezdésére. Igaz, hogy az Ön által megjelölt 77 millió Ft tervezett költség kevésnek tűnik, de véleményem szerint a munka elindítására ebben az évben még éppen megfelelő.

Szerencsés lenne, ha a kármentesítésre felhasználható összegek ezekre a tervezett fejezetekre kerülnének felhasználásra, és nem vonná el a kormány a maradványt alulteljesítés okán. Különös tekintettel arra, hogy a kalocsai volt szovjet repülőtér és üzemanyag telep közvetlenül határos a Duna parton levő ivóvízbázissal.

A monitoringozások alkalmával egyértelműen bebizonyosodott, hogy a talajvízen keresztül a szennyeződés megállíthatatlanul terjed.

Ez az ivóvízbázis a térség hatvanezer lakójának a mindennapi ivóvíz ellátását biztosítja. Mindezekből látható, hogy a 12 éve felfedezett súlyos talajszennyezés megszüntetése már nem tűr halasztást.

Ezért kérdezem Önt: "Történt-e előrelépés a "volt szovjet laktanyák alprogram" keretén belül a Kalocsai repülőtér és laktanya kármentesítési ügyében?"

Várom válaszát,

Budapest, 2003. szeptember 10.

Tóth István