T/5370/57.

Az Országgyűlés

Foglalkoztatási és munkaügyi
bizottságának

Mezőgazdasági

bizottságának

Oktatási és tudományos

bizottságának

ki e g é s z í t ő a j á n l á s a

a felnőttképzésről szóló 2001. évi CI. törvény módosításáról szóló

T/5370. sz. törvényjavaslat

v i t á j á h o z

(Együtt kezelendő a T/5370/30. számú ajánlással!)

Tisztelt Országgyűlés!

Az Országgyűlés Foglalkoztatási és munkaügyi bizottsága (a továbbiakban: Foglalkoztatási bizottság) - első helyen kijelölt bizottságként -, Oktatási és tudományos bizottsága (a továbbiakban: Oktatási bizottság), valamint nem kijelölt bizottságként a Mezőgazdasági bizottság megvitatta a felnőttképzésről szóló 2001. évi CI. törvény módosításáról szóló, T/5370. számon beterjesztett törvényjavaslatot, továbbá az ahhoz benyújtott T/5370/31-54. számú kapcsolódó módosító javaslatokat, és a T/5370/55-56. számú bizottsági módosító javaslatokat.

A Foglalkoztatási bizottság az ajánlás 4. és 17. pontjaiban szereplő bizottsági módosító javaslatokat a 2003. november 10-i ülésén tárgyalja.

  1. Sági József képviselő - kapcsolódva Pánczél Károly képviselő T/5370/22. számú módosító javaslatához (a T/5370/30. sz. ajánlás 20. pontja) - a törvényjavaslat 1. §-ában az Fktv. 3. §-a (1) bekezdése b) pontjának a következő módosítását javasolja:

""- [a nemzetközi egyezmények alapján] a Magyar Köztársaság területén oktatási tevékenységet folytató külföldi illetőségű intézményekre, személyekre, szervezetekre.""

Indokolás: Lásd a T/5370/49. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - a Foglalkoztatási biz. egyharmada sem támogatja

- a Mezőgazdasági biz. egyharmada sem támogatja

- az Oktatási biz. nem támogatja

- az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  1. A Foglalkoztatási bizottság a törvényjavaslat 1. §-ában az Fktv. 3. §-a (1) bekezdése b) pontjának a következő módosítását javasolja:

" 1. §. [(1)] a felnőttképzésről szóló 2001. évi CI. törvény (a továbbiakban: Fktv.) 3. §-a (1) bekezdésének b) pontja a következő rendelkezéssel egészül ki:

/(1)A törvény hatálya - kiterjed

b) a (2) bekezdésben meghatározott tevékenységükkel kapcsolatosan a/

""- [a nemzetközi egyezmények alapján] a Magyar Köztársaság területén oktatási tevékenységet folytató [intézményekre] külföldi szervezetekre, személyekre.""

Indokolás: Lásd a T/5370/53. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - a Mezőgazdasági biz egyharmada sem támogatja

- az Oktatási biz. nem támogatja

- az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  1. A Foglalkoztatási bizottság a törvényjavaslat 1. §-ában az Fktv. 3. §-a (1) bekezdése b) pontjának a következő módosítását javasolja:

/(1)A törvény hatálya - a (4) bekezdésben foglalt kivételekkel - kiterjed

b) a (2) bekezdésben meghatározott tevékenységükkel kapcsolatosan a/

""- [a nemzetközi egyezmények alapján] a Magyar Köztársaság területén oktatási tevékenységet folytató [intézményekre] külföldi szervezetekre, személyekre.""

Indokolás: Lásd a T/5370/54. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - a Mezőgazdasági biz támogatja

- az Oktatási biz. támogatja

- az Előterjesztő képviselője egyetért

  1. Az Oktatási bizottság a törvényjavaslat 1. §-át új (2) bekezdéssel kiegészíteni javasolja: (a módosító javaslat elfogadása esetén a törvényjavaslat jelenlegi 1. §-ának szövege (1) bekezdésre változik)

"(2) Az Fktv. 3. §-ának (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

(3) Az Ftv-ben meghatározott és a felsőoktatási intézmény által kiadott hallgatói jogviszony igazolását - az e törvény szerinti felnőtt hallgatók esetében - felnőttképzési szerződésnek kell tekinteni."

Indokolás: Lásd a T/5370/55. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Előterjesztő képviselője egyetért

  1. Sági József képviselő - kapcsolódva Kuzma László képviselő T/5370/16. számú módosító javaslatához (a T/5370/30. sz. ajánlás 3. pontja) - a törvényjavaslat 2. §-ában az Fktv. 4. §-a (2) bekezdése b) pontjának a következő módosítását javasolja:

/Az Fktv. 4. §-a (2) bekezdésének felvezető rendelkezése és a bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:/

"(2) A felnőttképzés ágazati irányítását a foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter látja el, e feladata körében rendeletben határozza meg."

"b) [az oktatási miniszterrel egyetértésben az akkreditációs eljárás és követelményrendszer részletes szabályait] a felnőttképzések egyes formái esetében a 16. § (2) bekezdésében foglaltakon túlmenő további részletes szabályokat."

Indokolás: Lásd a T/5370/50. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - a Foglalkoztatási biz. egyharmada sem támogatja

- a Mezőgazdasági biz nem támogatja

- az Oktatási biz. nem támogatja

- az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  1. Gúr Nándor képviselő - kapcsolódva Kuzma László és Stolár Mihály képviselők T/5370/3. számú módosító javaslatához (a T/5370/30. sz. ajánlás 1. pontja) - a törvényjavaslat 3. §-ának a következő módosítását javasolja:

["3. § az Fktv. 6. §-a (1) bekezdésének felvezető rendelkezése, valamint a bekezdés b) és c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

"(1) Az OfkT 17 tagból áll. Tagjait a foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter kéri fel 3 év időtartamra az alábbiak szerint: "

"b) egy főt a civil szervezetek képviselői, három főt a felnőttképzés különböző területein elismert szakemberek közül,

c) három-három főt az Országos Érdekegyeztető Tanácsban képviselettel rendelkező országos munkavállalói és a munkaadói szövetségek képviselői, továbbá egy-egy főt a gazdasági kamarák, valamint a felnőttképzést folytató intézmények érdekképviseleti szervezeteinek képviselői közül.

A tagok névsorát a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium (a továbbiakban: FMM) hivatalos lapjában és honlapján közzé kell tenni." ]

"3. § Az Fktv. 6. §-ának (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

(1) Az OfkT 21 tagból áll. Tagjainak megbízatása kétéves időtartamra szól. Az OfkT a foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter felkérése alapján

a) az általa vezetett minisztérium képviselőjéből, a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter, a gazdasági és közlekedési miniszter, az informatikai és hírközlési miniszter, a nemzeti kulturális örökség minisztere, az oktatási miniszter, a pénzügyminiszter, az esélyegyenlőségi tárca nélküli miniszter által a minisztérium képviseletére javasolt egy-egy személyből,

b) a civil szervezetek által javasolt személyből,

c) a felnőttképzés területén elismert két szakértőből,

d) az Országos Érdekegyeztető Tanácsban képviselettel rendelkező országos munkavállalói és munkaadói szövetségek három-három képviselőjéből,

e) a gazdasági kamarák képviselőjéből,

f) a felnőttképzést folytató intézmények érdek-képviseleti szervezeteinek képviselőjéből,

g) az iskolarendszerű középfokú szakképzés, illetve a felsőoktatás területén elismert egy-egy szakemberből

áll. A tagok névsorát a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium (a továbbiakban: FMM) hivatalos lapjában és honlapján közzé kell tenni."

Indokolás: Lásd a T/5370/40. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - a Foglalkoztatási biz. támogatja

- a Mezőgazdasági biz támogatja

- az Oktatási biz. támogatja

- az Előterjesztő képviselője egyetért

  1. Stolár Mihály képviselő - kapcsolódva Kuzma László és Stolár Mihály képviselők T/5370/3. számú módosító javaslatához (a T/5370/30. sz. ajánlás 1. pontja) - a törvényjavaslat 3. §-ában az Fktv. 6. §-a (1) bekezdésének felvezető rendelkezése, valamint a bekezdés b) és c) pontjának a következő módosítását javasolja:

/Az Fktv. 6. §-a (1) bekezdésének felvezető rendelkezése, valamint a bekezdés b) és c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:/

"(1) Az OfkT [17] 13 tagból áll. Tagjait a foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter kéri fel 3 év időtartamra az alábbiak szerint:"

"b) [egy főt civil szervezetek képviselői, három] négy főt a felnőttképzés különböző területein elismert szakemberek közül,

c) [három-három főt az Országos Érdekegyeztető Tanácsban képviselettel rendelkező országos munkavállalói és a munkaadói szövetségek képviselői, továbbá egy-egy főt a gazdasági kamarák, valamint a felnőttképzést folytató intézmények érdekképviseleti szervezeteinek képviselői közül] egy főt a munkavállalók, egy főt a munkaadók érdekképviseleti szervezeteinek képviselői, valamint további egy főt a gazdasági kamarák és egy főt a felnőttképzést folytató intézmények érdekképviseleti szervezeteinek képviselői közül. A tagok névsorát a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium hivatalos lapjában és honlapján közzé kell tenni."

Indokolás: Lásd a T/5370/45. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - a Foglalkoztatási biz. egyharmada sem támogatja

- a Mezőgazdasági biz nem támogatja

- az Oktatási biz. nem támogatja

- az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  1. Sági József képviselő - kapcsolódva Kuzma László képviselő T/5370/16. számú módosító javaslatához (a T/5370/30. sz. ajánlás 3. pontja) - a törvényjavaslat 4. §-ának (2) bekezdésében az Fktv. 7. §-ának a következő módosítását javasolja:

/(2)Az Fktv. 7. §-a a következő (2) bekezdéssel egészül ki, egyben a § jelenlegi rendelkezése (1) bekezdésre módosul:/

"(2) Az NFI - az (1) bekezdésben foglaltakon túl -

a) ellátja a Felnőttképzési Akkreditáló Testület (a továbbiakban: FAT)

[aa) hatáskörébe tartozó akkreditációs ügyek elbírálásának előkészítését,

ab) ] titkársági feladatait,

b) nyilvántartást vezet az akkreditált intézményekről és programokról.

A jelen bekezdésben írt hatáskörei gyakorlása során az NFI felett a FAT szakmai felügyeletet gyakorol és utasítási joggal rendelkezik.

Indokolás: Lásd a T/5370/51. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - a Foglalkoztatási biz. egyharmada sem támogatja

- a Mezőgazdasági biz nem támogatja

- az Oktatási biz. nem támogatja

- az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  1. Kuzma László és Stolár Mihály képviselők - kapcsolódva saját T/5370/6. számú módosító javaslatukhoz (a T/5370/30. sz. ajánlás 6. pontja) - a törvényjavaslat 5. §-a (3) bekezdésében az Fktv. 8. §-a (4) bekezdésének a következő módosítását javasolják:

/(3) Az Fktv. 8. §-ának (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:/

"(4)A felnőttképzést folytató intézmények nyilvántartását a foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter által kijelölt [megyei] regionális (fővárosi) munkaügyi központok központi szervezeti egységei (a továbbiakban: regionális munkaügyi központ) vezetik. A Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium a felnőttképzést folytató intézmények jegyzékét honlapján közzéteszi."

Indokolás: Lásd a T/5370/35. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - a Foglalkoztatási biz. egyharmada sem támogatja

- a Mezőgazdasági biz nem támogatja

- az Oktatási biz. nem támogatja

- az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  1. Kuzma László és Stolár Mihály képviselők - kapcsolódva saját T/5370/6. számú módosító javaslatukhoz (a T/5370/30. sz. ajánlás 6. pontja) - a törvényjavaslat 5. §-a (3) bekezdésében az Fktv. 8. §-a (4) bekezdésének a következő módosítását javasolják:

/(3) Az Fktv. 8. §-ának (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:/

"(4)A felnőttképzést folytató intézmények nyilvántartását a [megyei] regionális [(fővárosi)] munkaügyi központok központi szervezeti egységei (a továbbiakban: regionális munkaügyi központ) vezetik. A Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium a felnőttképzést folytató intézmények jegyzékét honlapján közzéteszi."

Indokolás: Lásd a T/5370/34. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - a Foglalkoztatási biz. egyharmada sem támogatja

- a Mezőgazdasági biz nem támogatja

- az Oktatási biz. nem támogatja

- az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  1. Stolár Mihály képviselő - kapcsolódva Pánczél Károly képviselő T/5370/24. számú módosító javaslatához (a T/5370/30. sz. ajánlás 4. pontja) - a törvényjavaslat 5. §-ának (3) bekezdésében az Fktv. 8. §-a (4) bekezdésének a következő módosítását javasolja:

/Az Fktv. 8. §-ának (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:/

"(4)[A felnőttképzést folytató intézmények nyilvántartását a megyei (fővárosi) munkaügyi központok központi szervezeti egységei (a továbbiakban: munkaügyi központ) vezetik.] A felnőttképzést folytató intézmények nyilvántartását az Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpont (a továbbiakban: OKÉV) vezeti. A Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium a felnőttképzést folytató intézmények jegyzékét honlapján közzéteszi."

Indokolás: Lásd a T/5370/46. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - a Foglalkoztatási biz. egyharmada sem támogatja

- a Mezőgazdasági biz nem támogatja

- az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  1. Stolár Mihály képviselő - kapcsolódva Sági József képviselő T/5370/19. számú módosító javaslatához (a T/5370/30. sz. ajánlás 9. pontja) - a törvényjavaslat 7. §-ában az Fktv. 10. §-ának a következő módosítását javasolja:

/Az Fktv. 10 §-a helyébe a következő rendelkezés lép:/

"10. § (1) Az [munkaügyi központ] OKÉV ellenőrzi, hogy

  1. a felnőttképzési tevékenységet folytató intézmény szerepel-e a nyilvántartásban,

  2. tevékenysége megfelel-e a jogszabályi, illetve a tanúsítvány kiadása alapjául szolgáló feltételeknek.

(2) Az [munkaügyi központ] OKÉV a felnőttképzési tevékenységet nyilvántartásba vétel nélkül folytató intézménnyel szemben bírságot szab ki, amelynek összege ötvenezer forinttól ötszázezer forintig terjedhet.

(3) Ha a (2) bekezdés szerinti intézmény továbbra is folytatja felnőttképzési tevékenységét, a bírság ismételt kiszabása mellett az [munkaügyi központ] OKÉV az intézményt a képzési tevékenységtől eltiltja.

(4) Az eltiltást kimondó határozatot a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium hivatalos lapjában és honlapján közzé kell tenni.

(5) Ha a felnőttképzést folytató intézmények nyilvántartásában szereplő intézmény tevékenységét nem a jogszabálynak megfelelően látja el, vele szemben az [munkaügyi központ] OKÉV húszezer forinttól kettőszázezer forintig terjedő bírságot szabhat ki.

(6) A bírság kiszabására vonatkozó szabályokat a foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter rendeletben állapítja meg.

(7) Az [munkaügyi központ] OKÉV által kiszabott bírságot az MPA lebonyolítási számlájára kell befizetni. A befizetett bírság teljes összege az MPA foglalkoztatási alaprészének iskolarendszeren kívüli felnőttképzési célú keretét illeti meg.

(8) Az [munkaügyi központ] OKÉV ellenőrzési tevékenységére az Áe. hatósági ellenőrzésre vonatkozó rendelkezéseit kell megfelelően alkalmazni. Az [munkaügyi központ] OKÉV által hozott határozat ellen benyújtott fellebbezést a Foglalkoztatási Hivatal bírálja el."

(9) A felnőttképzési intézmény köteles az ellenőrzés jogszabályban előírt feltételeit biztosítani.

(10) Az OKÉV hatósági feladatainak ellátása során a szakképesítésért felelős miniszter által meghatalmazott szakértőt vesz igénybe.

(11) Egyebekben az OKÉV ellenőrzési hatásköre az Áe. hatósági ellenőrzésre vonatkozó rendelkezéseit kell alkalmazni.

Indokolás: Lásd a T/5370/44. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - a Foglalkoztatási biz. egyharmada sem támogatja

- a Mezőgazdasági biz nem támogatja

- az Oktatási biz. nem támogatja

- az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  1. Kuzma László, Stolár Mihály és Sági József képviselők - kapcsolódva Sági József képviselő a T/5370/18. számú módosító javaslatához (a T/5370/30. sz. ajánlás 11. pontja) - a törvényjavaslat 7. §-ában az Fktv. 10. §-át új (2) bekezdéssel kiegészíteni javasolják (A módosító javaslat elfogadása esetén a további §-ok számozása értelemszerűen változik.):

/Az Fktv. 10 §-a helyébe a következő rendelkezés lép:/

"(2)A regionális munkaügyi központ hatósági feladatainak ellátása során az adott szakképesítésért felelős miniszter által meghatalmazott szakértőt vesz igénybe."

Indokolás: Lásd a T/5370/33. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - a Foglalkoztatási biz. egyharmada sem támogatja

- a Mezőgazdasági biz nem támogatja

- az Oktatási biz. nem támogatja

- az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  1. Kuzma László, Stolár Mihály és Sági József képviselők - kapcsolódva Kuzma László és Stolár Mihály képviselők a T/5370/10. számú módosító javaslatához (a T/5370/30. sz. ajánlás 12. pontja) - a törvényjavaslat 7. §-ában az Fktv. 10. §-a (2) bekezdésének a következő módosítását javasolják:

/Az Fktv. 10 §-a helyébe a következő rendelkezés lép:/

"(2)A munkaügyi központ a felnőttképzési tevékenységet nyilvántartásba vétel nélkül folytató intézménnyel szemben bírságot szab ki, amelynek összege [ötvenezer forinttól ötszázezer forintig terjedhet] nem lehet kevesebb az intézmény nyilvántartásba vétel nélkül folytatott felnőttképzési tevékenységből származó bruttó bevételének 30%-a, de legfeljebb a bruttó bevétel 60%-a."

Indokolás: Lásd a T/5370/32. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - a Foglalkoztatási biz. egyharmada sem támogatja

- a Mezőgazdasági biz nem támogatja

- az Oktatási biz. nem támogatja

- az Előterjesztő képviselője nem ért egyet, az Oktatási bizottság ülésén egyetért

  1. Kuzma László és Stolár Mihály képviselők - kapcsolódva saját T/5370/8. számú módosító javaslatukhoz (a T/5370/30. sz. ajánlás 15. pontja) - a törvényjavaslat 7. §-ában az Fktv. 10. §-a (5) bekezdésének a következő módosítását javasolják:

/Az Fktv. 10 §-a helyébe a következő rendelkezés lép:/

"(5)Ha a felnőttképzést folytató intézmények nyilvántartásában szereplő intézmény tevékenységét nem a jogszabálynak megfelelően látja el, vele szemben a munkaügyi központ [húszezer forinttól kettőszázezer forintig terjedő] bírságot szabhat ki. A bírság mértéke az intézménynek a felnőttképzési tevékenységéből származó tárgyévi bruttó bevételének legalább 0,5%-a, de legfeljebb 15%-a."

Indokolás: Lásd a T/5370/31. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - a Foglalkoztatási biz. egyharmada sem támogatja

- a Mezőgazdasági biz. nem támogatja

- az Oktatási biz. nem támogatja

- az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  1. Gúr Nándor, Simon Gábor, Filló Pál, Bóth János dr., Földesi Zoltán, Juhászné Lévai Katalin, Németh Erika, Rózsa Endre, Vargáné Kerékgyártó Ildikó, Fogarasiné Deák Valéria és Mester László dr. képviselő - kapcsolódva Gúr Nándor képviselő T/5370/25. számú módosító javaslatához (a T/5370/30. sz. ajánlás 14. pontja) - a törvényjavaslat 7. §-ában az Fktv. 10. §-a (5) bekezdésének a következő módosítását javasolják:

/Az Fktv. 10 §-a helyébe a következő rendelkezés lép:/

"(5)Ha a felnőttképzést folytató intézmények nyilvántartásban szereplő intézmény tevékenységét nem a jogszabálynak megfelelően látja el, vele szemben a munkaügyi központ az FMM által vezetett országos szakértői nyilvántartásba felvett szakértő véleményének beszerzését követően húszezer forinttól kettőszázezer forintig terjedő bírságot szabhat ki."

Indokolás: Lásd a T/5370/39. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - a Foglalkoztatási biz. támogatja

- a Mezőgazdasági biz támogatja

- az Oktatási biz. támogatja

- az Előterjesztő képviselője egyetért

  1. Az Oktatási bizottság a törvényjavaslat 9. §-ának (2) bekezdésében az Fktv. 12. §-a (2) bekezdésének a következő módosítását javasolja:

/(2)Az Fktv. 12. §-a a következő (7)-(9) bekezdéssel egészül ki, egyben a jelenlegi (7) bekezdés számozása (10) bekezdésre módosul:/

"(7) Az Oktatási Minisztérium - az Ftv. 7. §-ának (10) bekezdésében foglaltakra tekintettel - az e törvény szerinti felnőttképzési tevékenységet folytató akkreditált felsőoktatási intézmények jegyzékét megküldi a NFI-nek.

(8) Az intézményakkreditációra való felkészülés céljából a kormányrendeletben foglaltak szerint - indokolt és kivételes esetben alapvetően a fogyatékkal élők, a halmozottan hátrányos helyzetű személyek, valamint a nemzeti és etnikai kissebbséghez tartozó személyek képzését vállalók részére feltételes intézményakkreditáció adható ki.

(9) Az egyszerűsített intézményakkreditációs eljárás alapjául szolgáló esetek körét és az eljárás részletes szabályait kormányrendelet határozza meg."

Indokolás: Lásd a T/5370/56. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Előterjesztő képviselője egyetért

  1. Sági József képviselő - kapcsolódva saját T/5370/21. számú módosító javaslatához (a T/5370/30. sz. ajánlás 22. pontja) - a törvényjavaslat 9. §-ának (2) bekezdésében az Fktv. 12. §-a (2) bekezdésének a következő módosítását javasolja:

/(2)Az Fktv. 12. §-a a következő (7)-(9) bekezdéssel egészül ki, egyben a jelenlegi (7) bekezdés számozása (10) bekezdésre módosul:/

"(7) Az Oktatási Minisztérium - az Ftv. 7. §-ának (10) bekezdésében foglaltakra tekintettel - az e törvény szerinti felnőttképzési tevékenységet folytató akkreditált felsőoktatási intézmények jegyzékét megküldi a NFI-nek.

(8) Az intézményakkreditációra való felkészülés céljából a kormányrendeletben foglaltak szerint indokolt és kivételes esetben alapvetően a fogyatékkal élők és a halmozottan hátrányos helyzetű személyek képzését vállalók részére feltételes intézményakkreditáció adható ki.

(9) Az egyszerűsített intézményakkreditációs eljárás alapjául szolgáló esetek körét és az eljárás részletes szabályait - a (8) bekezdésben írt keretek között - kormányrendelet határozza meg."

Indokolás: Lásd a T/5370/48. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - a Foglalkoztatási biz. egyharmada sem támogatja

- a Mezőgazdasági biz nem támogatja

- az Oktatási biz. nem támogatja

- az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  1. Sági József képviselő - kapcsolódva Gúr Nándor képviselő T/5370/26. számú módosító javaslatához (a T/5370/30. sz. ajánlás 21. pontja) - a törvényjavaslat 10. §-ában az Fktv. 13. §-a (1) bekezdésének a következő módosítását javasolja:

/Az Fktv. 13. §-ának (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:/

"(1)A felnőttképzési tevékenységet végző intézmények és a felnőttképzési programok akkreditációjának elvégzésére az oktatási miniszter létrehozza a FAT-ot. A felnőttképzést folytató intézmények és a felnőttképzési programok akkreditációjáról a FAT a kérelem előterjesztésétől számított 60 napon belül dönt. A FAT határozata ellen a foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszterhez lehet fellebbezést benyújtani. Az akkreditációs eljárásra, amennyiben jelen törvény és ezen törvény alapján kiadott jogszabályok eltérően nem rendelkeznek, [egyébként] az Áe. szabályait kell megfelelően alkalmazni."

Indokolás: Lásd a T/5370/42. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - a Foglalkoztatási biz. egyharmada sem támogatja

- a Mezőgazdasági biz nem támogatja

- az Oktatási biz. nem támogatja

- az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  1. Simon Gábor, Filló Pál, Bóth János dr., Földesi Zoltán, Juhászné Lévai Katalin, Németh Erika, Rózsa Endre, Vargáné Kerékgyártó Ildikó, Fogarasiné Deák Valéria és Mester László dr. képviselő - kapcsolódva Gúr Nándor képviselő T/5370/26. számú módosító javaslatához (a T/5370/30. sz. ajánlás 21. pontja) - a törvényjavaslat 10. §-át a következő (2) bekezdéssel kiegészíteni javasolják (a módosító javaslat elfogadása esetén a jelenlegi szakasz (1) bekezdésre változik):

"(2)Az Fktv. 13. §-ának (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

(4) A FAT legfeljebb 17 tagból áll. Tagjait a foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter kéri fel kétéves időtartamra. A FAT a foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter, a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter, a gazdasági és közlekedési miniszter, az informatikai és hírközlési miniszter, az oktatási miniszter, az esélyegyenlőségi tárca nélküli miniszter által a minisztérium képviseletére kijelölt személyekből, valamint az egyházak, a gazdasági kamarák, a munkaadók, a munkavállalók, a helyi önkormányzatok, a felnőttképzési szakmai szervezetek képviselői, továbbá a felnőttképzés elismert szakértői közül felkért személyekből áll."

Indokolás: Lásd a T/5370/38. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - a Foglalkoztatási biz. támogatja

- a Mezőgazdasági biz támogatja

- az Oktatási biz. támogatja

- az Előterjesztő képviselője egyetért

  1. Sági József képviselő - kapcsolódva saját a T/5370/21. számú módosító javaslatához (a T/5370/30. sz. ajánlás 22. pontja) - a törvényjavaslat 11. §-a (1) bekezdésében az Fktv. 14. §-a (2) bekezdésének a következő módosítását javasolja:

/(1) Az Fktv. 14. §-ának (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:/

"(2)A szakmai tanácsadó testület legalább 3 főből áll, melynek összetételét a felnőttképzést folytató intézmények és felnőttképzési programok akkreditációjának szabályairól szóló kormányrendelet határozza meg. A tagok legfeljebb 1/3-a állhat a felnőttképzést folytató intézménnyel munkaviszonyban."

Indokolás: Lásd a T/5370/36. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - a Foglalkoztatási biz. egyharmada sem támogatja

- a Mezőgazdasági biz nem támogatja

- az Oktatási biz. nem támogatja

- az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  1. Sági József képviselő - kapcsolódva saját T/5370/20. számú módosító javaslatához (a T/5370/30. sz. ajánlás 23. pontja) - a törvényjavaslat 11. §-ának (1) bekezdésében az Fktv. 14. §-a (2) bekezdésének a következő módosítását javasolja:

/(1) Az Fktv. 14. §-ának (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:/

"(2) A szakmai tanácsadó testület legalább [3] 5 főből áll, tagjai az intézmény oktatói, az intézmény fő képzési profiljának megfelelő szakmai testületek, továbbá a munkaadók képviselői. A felnőttképzést folytató intézménnyel munkavégzésre irányuló jogviszonyban álló tagok aránya nem haladhatja meg az 1/3-ot [melynek összetételét a felnőttképzést folytató intézmények és felnőttképzési programok akkreditációjának szabályairól szóló kormányrendelet határozza meg]."

Indokolás: Lásd a T/5370/41. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - a Foglalkoztatási biz. egyharmada sem támogatja

- a Mezőgazdasági biz nem támogatja

- az Oktatási biz. nem támogatja

- az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  1. Sági József képviselő - kapcsolódva Gúr Nándor képviselő T/5370/26. számú módosító javaslatához (a T/5370/30. sz. ajánlás 21. pontja) - a törvényjavaslat 12. §-ában az Fktv. 19. §-ának a következő módosítását javasolja:

/Az Fktv. 19. §-ának (2)-(3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:/

"(2) A FAT akkreditációs eljárás lefolytatása alapján külön jogszabály keretei között megállapítja a program-akkreditáció érvényességének határidejét és kiadja a program-akkreditációs tanúsítványt. A programakkreditáció érvényességének időtartama legalább 2, legfeljebb 5 év lehet. [A FAT a programakkreditáció alapjául szolgáló feltételek fennállása esetén kiadja a programakkreditációs tanúsítványt.]

(3) A más törvény felhatalmazása alapján akkreditált, vagy hatósági jogkörben engedélyezett képzési programot - az akkreditált felsőoktatási program kivételével - a külön jogszabályban meghatározottak szerint [z NFI-hez] FAT-hoz be kell jelenteni. A bejelentés alapján a FAT a kérelem formai és jogszabályi ellenőrzése alapján [az akkreditációs eljárás lefolytatása nélkül] kiadja a programakkreditációs tanúsítványt."

(2) Az Fktv. 19. §-a a következő (4) bekezdéssel egészül ki, egyidejűleg a jelenlegi (4) bekezdés jelölése (5) bekezdésre módosul:

"(4) Az Oktatási Minisztérium - az Ftv. 7. §-ának (10) bekezdésében foglaltakra tekintettel [- az e törvény szerinti felnőttképzési tevékenységgel összefüggő] a MAB által akkreditált felsőoktatási programok jegyzékét megküldi [az NFI-nek] a FAT-nak."

Indokolás: Lásd a T/5370/52. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - a Foglalkoztatási biz. egyharmada sem támogatja

- a Mezőgazdasági biz nem támogatja

- az Oktatási biz. nem támogatja

- az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  1. Sági József képviselő - kapcsolódva Kuzma László és Stolár Mihály képviselők T/5370/14. számú módosító javaslatához (a T/5370/30. sz. ajánlás 27. pontja) - a törvényjavaslat 18. §-a (5) bekezdésének az elhagyását javasolja:

"[(5)Az Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpont a felnőttképzési intézményekről vezetett nyilvántartását 2004. január 31-ig köteles átadni a területileg illetékes munkaügyi központnak.]"

Indokolás: Lásd a T/5370/43. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - a Foglalkoztatási biz. egyharmada sem támogatja

- a Mezőgazdasági biz nem támogatja

- az Oktatási biz. nem támogatja

- az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  1. Sági József képviselő - kapcsolódva Kuzma László és Stolár Mihály képviselők T/5370/14. számú módosító javaslatához (a T/5370/30. sz. ajánlás 27. pontja) - a törvényjavaslat 18. §-a (5) bekezdésének az elhagyását javasolja:

"[(5)Az Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpont a felnőttképzési intézményekről vezetett nyilvántartását 2004. január 31-ig köteles átadni a területileg illetékes munkaügyi központnak.]"

Indokolás: Lásd a T/5370/47. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

Megjegyzés: A kapcsolódó módosító javaslat szövege szó szerint megegyezik a T/5370/43. számú kapcsolódó módosító javaslat szövegével.

A módosító javaslatot(tal): - a Foglalkoztatási biz. egyharmada sem támogatja

- a Mezőgazdasági biz nem támogatja

- az Oktatási biz. nem támogatja

- az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  1. Gúr Nándor, Simon Gábor, Filló Pál, Bóth János dr., Földesi Zoltán, Juhászné Lévai Katalin, Németh Erika, Rózsa Endre, Vargáné Kerékgyártó Ildikó, Fogarasiné Deák Valéria és Mester László dr. képviselők - kapcsolódva Stolár Mihály és Kuzma László képviselők a T/5370/11. számú, valamint Gúr Nándor képviselő T/5370/26. számú módosító javaslatához (a T/5370/30. sz. ajánlás 19. pontja, valamint 21. pontja) - a törvényjavaslat 18. §-ának a következő kiegészítését javasolják:

"(6)Az OfkT és az FAT összetételének e törvény szerinti átalakításáról a foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter 2004. január 31-éig gondoskodik.

(7) Ahol jogszabály regionális munkaerő-fejlesztő és -képző központot említ, azon regionális képző központot kell érteni."

Indokolás: Lásd a T/5370/37. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - a Foglalkoztatási biz. támogatja

- a Mezőgazdasági biz támogatja

- az Oktatási biz. támogatja

- az Előterjesztő képviselője egyetért

II.

A T/5370/30. számú ajánlás 3. és 23. pontjaiban az Előterjesztő képviselőjének állásfoglalása helyesen a következő:

3. Az Előterjesztő képviselője az Oktatási bizottság ülésén nem ért egyet, a Mezőgazdasági bizottság ülésén egyetért.

23. Az Előterjesztő képviselője az Oktatási bizottság ülésén nem ért egyet, a Mezőgazdasági bizottság ülésén nem ért egyet.

A Foglalkoztatási bizottság a 2003. október 20-i ülésnapján a H/5370/30. számú ajánlás pontjairól a következők szerint foglalt állást:

Ajánláspont

Bizottság

állásfoglalása

Előterjesztő

Állásfoglalása

1.

Nem támogatja

Nem ért egyet

2.

Nem támogatja

Nem ért egyet

3.

Támogatja

Egyetért

4.

Nem támogatja

Nem ért egyet

5.

Támogatja

Egyetért

6. öf. 10., 13., 15., 16., 24.

Nem támogatja

Nem ért egyet

7.

Nem támogatja

Nem ért egyet

8.

Támogatja

Egyetért

9.

Egyharmada sem támogatja

Nem ért egyet

11.

Nem támogatja

Nem ért egyet

12.

Nem támogatja

Nem ért egyet

14.

Nem támogatja

Nem ért egyet

17.

Nem támogatja

Nem ért egyet

18. öf. 20.

Támogatja

Egyetért

19.

Támogatja

Egyetért

21.

Támogatja

Nem ért egyet

22.

Nem támogatja

Nem ért egyet

23.

Nem támogatja

Nem ért egyet

25.

Nem támogatja

Nem ért egyet

26.

Támogatja

Nem ért egyet

27.

Nem támogatja

Nem ért egyet

A Mezőgazdasági bizottság a 2003. november 5-i ülésnapján a H/5370/30. számú ajánlás 2. pontjáról a következők szerint foglalt állást:

2. A Mezőgazdasági bizottság támogatja, az Előterjesztő képviselője egyetért.

Összeállította: az Országgyűlés Jogi Főosztálya

Budapest, 2003. november 6.

Dr. Balsai István s.k., Dr. Magda Sándor s.k.,
a Foglalkoztatási és munkaügyi a Mezőgazdasági

bizottság elnöke bizottság elnöke

Dr. Jánosi György s.k.,

az Oktatási bizottság elnöke