K/5419/1.

Halász János képviselő úr

részére

Tisztelt Képviselő Úr!

K/5419. számú, "Európa Terv 1" címmel feltett kérdésre az alábbiakról tájékoztatom:

A Magyar Szabadalmi Hivatal elnöke a 266/ 2001. XII. 21. kormányrendelet alapján hozta létre a Magyar Formatervezési Tanácsot, mint koordináló szervezetet, amelyben a gazdasági, az oktatási és a kulturális tárca helyettes államtitkári szinten vállalt képviseletet. A Tanács feladatainak végrehajtására alapította meg Dr. Bedzsel Miklós elnök, a Design Terminál Formatervezési Tájékoztatási és Szolgáltató Kht.-t (a továbbiakban: Design Terminál Kht.), melynek feladata, hogy információs bázist és szolgáltatói hátteret biztosítson a formatervezéshez kapcsolódó, az ipari- technológiai fejlődés, a formatervezés oktatása és menedzselése, valamint az általános tárgy és formakultúrát érintő konkrét feladatok és programok megvalósításában.

A tárca szeptemberi államtitkári értekezletének fő témája, a Design Center megvalósításának ütemezése volt. Az ütemterv elkészült, de a megvalósításához szükség van a három érintett szaktárca képviselőiből álló tárcaközi bizottság létrehozására, amelyben részt vesz a Magyar Szabadalmi Hivatal képviselője is. A bizottság létrehozása, személyi összetételének kialakítása októberben megtörténik.

A Design Terminál Kht. hivatalos bejegyzéséhez a pénzügyminiszter, az Alapító Okirat módosítását és kiegészítését kérte. Készül az átdolgozott, részletes szakmai program, mellette mindhárom érintett tárcának írásos szándéknyilatkozatot kell tenni a működés támogatására.

A Design Center létrehozását a kulturális tárca változatlanul fontosnak tartja és támogatja, a szakmai koordináló szerepet vállalva, az alábbi ütemezés szerint tartja megvalósíthatónak:

1. Tulajdonjog rendezése,

2. Teljes szakmai program kidolgozása,

3. Pénzügyi fedezet megteremtése az épület helyreállításához,

4. A működtető Design Terminál Kht. bejegyeztetése.

A megvalósítás részletes kidolgozása az alapító és a Tárcaközi Bizottság közös feladata lesz.

A Design Center helyeként kiválasztott Erzsébet-téri műemlék-épület jelenleg a Volánbusz Rt- tulajdona. A tulajdonjogi kérdések megoldására, októberben pénzügyi egyeztetésre kerül sor a Kincstári Vagyoni Igazgatóság és a Pénzügyminisztérium között.

Budapest, 2003. szeptember 22.

Tisztelettel:
Dr. Hiller István