K/5459/1.

Halász János képviselő úr

részére

Tisztelt Képviselő Úr!

K/5459. számú,"Író a Hungarofest élén?" címmel hozzám intézett kérdésére, az alábbiakban tájékoztatom:

Sem jogszabály, sem a szóban forgó közhasznú társaság alapító okirata nem ír elő pályáztatási kötelezettséget az ügyvezető igazgatói álláshely betöltésére. Mégis a pályázat kiírása mellett döntöttem, mindenekelőtt azért, hogy lehetőség szerint a legrátermettebb, legfelkészültebb személy kerülhessen a posztra, de azért is, hogy e jelentős kulturális intézmény vezetőjének kiválasztása megfelelő nyilvánosságot kapjon.

A pályázatra 34 pályázó jelentkezett. A pályaműveket 8 tagú szakértői bizottság zsűrizte, melynek során 5 pályázó személyes meghallgatására is sor került. A bizottság végül 4 pályázót talált alkalmasnak az ügyvezető igazgatói állás betöltésére. A négy jelölt közül, Bence Ottó úr kinevezése mellett döntöttem, mivel iskolai végzettségét, nyelvtudását, szakmai és vezetői gyakorlatát tekintve mindenben megfelelt a pályázati kiírásoknak. Jóllehet Bence Ottó neve publicistaként is ismert, kiválasztása a kulturális események, fesztiválok megszervezésében szerzett, közel egy évtizedes jártassága és természetesen a pályázatában felvázolt szakmai programja alapján történt.

A személyi döntések meghozatala, a jogszabályi előírások, szakmai kritériumok mérlegelése mellett, emberi, szubjektív elemeket is magában hordoz, s nem történt ez másként ez esetben sem. Meggyőződésem, hogy választásom helyes volt, s az új ügyvezető igazgató munkájával hamarosan igazolni fogja ezt.

Budapest, 2003. szeptember 26.

Tisztelettel:
dr. Hiller István