ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ
Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Képviselőcsoportja

K/5485.

Írásbeli kérdés

Dr. Szili Katalin

az Országgyűlés Elnöke részére

Helyben

"A közúti közlekedési pontrendszer bevezetése össznemzeti kérdés, avagy miért késlekedik a szocialista kormány a szükséges rendelet megalkotásával?" címmel a Házszabály 90. §-a alapján kérdést kívánok benyújtani Lamperth Mónika miniszter asszonyhoz. Kérdésemre a válaszát írásban kérem.

Tisztelt Miniszter Asszony!

A nyár végeztével a baleseti statisztikák alakulása miatt ismét szomorkodhatunk. Az elmúlt három hónapban több száz baleset történt hazánk közútjain, s a halálos kimenetelű szerencsétlenségek száma sem csökkent. A szörnyű tragédiák emberi életeknek vetnek véget, családokat szakítanak szét, nyomorítanak meg.

Nem felejthetjük el, hogy a kormánynak, a Belügyminisztériumnak és a Rendőrségnek is komoly feladatai vannak a területen. A közúti közlekedés biztonsága nagyban függ a törvények hatékonyságától, a kormányzat intézkedéseitől.

Ezért is érthetetlen a szocialisták magatartása a pontrendszerrel kapcsolatosan. A polgári kormány előterjesztésére az Országgyűlés 2000. decemberében alkotta meg az előéleti pontrendszerről szóló törvényt. A törvény rugalmasan alkalmazkodik az Európai Uniós elvárásokhoz.

A polgári kormány által kidolgozott pontrendszer hasonlatos Franciaországban, Nagy-Britanniában, Ausztriában és más európai országban már jól működő gyakorlathoz. Ezekben az országokban eredményesen működik.

Természetesen mindenki tudja, hogy ez önmagában nem csodaszer. A balesetmentes közlekedéshez megfelelő minőségű utak, biztonságos autók s a gépjárművezetők önkéntes jogkövető magatartása is szükséges. Ám a kormányzat felelőssége az, hogy a biztonságos közúti közlekedés feltételeit biztosítsa. Ez nem pártpolitikai kérdés. A súlyos közúti tragédiák elkerülése az elmúlt évtizedben is fontos, a kormányok pártszínezetétől független kérdés volt.

A szocialista kormány pontrendszerrel kapcsolatos várakozása viszont érthetetlen. A törvény rendelkezései szerint a kormánynak már meg kellett volna hozni azt a rendeletet, amely meghatározza a szabálysértésekhez rendelhető pontok számát.

Ez a rendelet a mai napig sem készült el. A szocialista kormány mulasztásban van. Egyes hírek szerint a szocialista frakción belül van nagy véleménykülönbség a pontrendszerrel kapcsolatban, s ezért várat magára a rendelet megalkotása. A szocialisták befolyásos körei ezek szerint az Unió országaiban már bevált pontrendszer ellen vannak.

Tisztelt Miniszter Asszony!

A közúti balesetek számának csökkentése össznemzeti érdek. Nem engedhetjük azt, hogy embertársaink százai essenek áldozatul a közúti tragédiáknak. A törekvések nyilvánvalóak: olyan rendszert kell bevezetni, amely segítségével megelőzhetők vagy legalább csökkenthetők az értelmetlen tragédiák, a szörnyű halálesetek. Ezért van szükség arra, hogy a szocialisták végre meghozzák döntésüket, s a kormány megalkossa a szükséges rendeletet. Mindannyiunk biztonsága érdekében.

Tisztelt Miniszter Asszony!

A kérdéseim a következők:

Igaz-e a hír, hogy az szocialista frakció ellenállásán bukott meg a pontrendszer tényleges bevezetése?

Igazak-e a hírek a szocialisták megosztottságáról a pontrendszerrel kapcsolatosan?

Miért van az, hogy egy össznemzeti kérdésben egy párt civakodása miatt húzódik a döntéshozatal?

Budapest, 2003. szeptember 17.

Kontrát Károly
Fidesz-Magyar Polgári Szövetség