K/5647.

Dr. Szili Katalin

az Országgyűlés Elnöke

Írásbeli választ igénylő kérdés

részére

HELYBEN

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 91.§-a alapján kérdést kívánok benyújtani "Készült-e a Dunaferr-nél a privatizációt megelőző környezetvédelmi felülvizsgálat?" címmel

Dr. Kiss Péter

miniszterelnöki hivatalt vezető

miniszter úrhoz.

Tisztelt Miniszter Úr!

Úgy tűnik, hogy a Dunaferr privatizációját sürgőséggel akarják végrehajtani. Ez a gyors ütemű eljárás nem teszi lehetővé, hogy a szükséges elemzéseket végrehajtsák.

A foglalkoztatottak védelme, a különböző fejlesztési koncepciók bemutatása biztosítaná, hogy a privatizációval az új tulajdonos nem csak piacot vásárolna. Mindezek mellett szükség van arra, hogy az értékesítési szerződésben biztosítsuk a környezetvédelmi érdekeket is. Törvényben rögzített kötelesség, hogy a pályázati felhívásnak tartalmaznia kell a környezeti állapot értékelést.

Szükség van tehát az állami tulajdonban levő vállalkozói vagyon környezeti állapotának előzetes, teljes körű felmérésére, a szükséges kárfelszámolási terv elkészítésére. Csak így biztosítható, hogy a megoldandó környezetvédelmi problémák kezelésének feltétele biztosított legyen.

Miniszter Úr!

  1. Tudják-e milyen környezeti terheket kell megoldani a Dunaferrnél?
  2. Ismerik-e, hogy a meglevő környezeti problémák megoldása, a környezeti károk felszámolása milyen költségigénnyel jár?
  3. Hogyan érvényesítik a magyar államnak azon érdekeit, hogy a privatizáció vételára ne menjen rá a környezeti károk felszámolására?
  4. Hogyan kívánják az új tulajdonossal a környezeti felelősséget megosztani?
  5. Készült-e a Dunaferr-nél a privatizációt megelőző környezetvédelmi felülvizsgálat?

Várom válaszát,

Budapest, 2003. szeptember 29.

Dr. Turi-Kovács Béla