T/5680/208.

Az Országgyűlés

Informatikai és távközlési
bizottságának

Emberi jogi, kisebbségi és
vallásügyi bizottságának

Foglalkoztatási és munkaügyi
bizottságának

Gazdasági
bizottságának

Kulturális és sajtó
bizottságának

Nemzetbiztonsági
bizottságának

Önkormányzati bizottságának

a j á n l á s a

az elektronikus hírközlésről. szóló T/5680. számú törvényjavaslat

r é s z l e t e s

vitájához

Tisztelt Országgyűlés!

Az Országgyűlés Informatikai és távközlési bizottsága (továbbiakban: Informatikai bizottság) - első helyen kijelölt bizottságként, az Emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottsága (továbbiakban: Emberi jogi bizottság), a Foglalkoztatási és munkaügyi bizottsága (továbbiakban: Foglalkoztatási bizottság), a Gazdasági bizottsága, a Kulturális és sajtó bizottsága (továbbiakban: Kulturális bizottság), a Nemzetbiztonsági bizottsága valamint az Önkormányzati bizottsága megvitatta az elektronikus hírközlésről szóló T/5680. számon beterjesztett törvényjavaslatot, továbbá az ahhoz benyújtott T/5680/7-207. számú módosító javaslatokat.

A törvényjavaslat 166. §-ának és 184. §-ának elfogadásához az Alkotmány 61. § (4) bekezdése, a 185. §-ának elfogadásához az Alkotmány 40/A. § (2) bekezdése alapján a jelenlévő országgyűlési képviselők kétharmadának igen szavazata szükséges. (A hivatkozott §-okhoz benyújtott módosító javaslatok elfogadásához is a jelenlévő országgyűlési képviselők kétharmadának igen szavazata szükséges.)

Márfai Péter, Molnár Gyula, Simon Gábor és Lénárt László képviselők a T/5680/143. sz. (170-175. §, 178. § (1) bekezedés, 179. § és a 181. § (1) bekezdés elhagyására vonatkozó) módosító javaslatukat valamint Márfai Péter, Molnár Gyula, Simon Gábor képviselők a T/5680/158. sz. (174. § elhagyására vonatkozó) módosító javaslatukat visszavonták.

Megjegyzés: A törvényjavaslat szövegéből elhagyni javasolt szöveget [  ] zárójel közé téve, az új szövegrészeket pedig aláhúzással jelöljük. Ha a módosító javaslatban ettől eltérő jelölési mód szerepel - az egységes elbírálás megkönnyítése érdekében - az ajánlásban a javaslatot ehhez a jelölési módhoz igazítottuk annak szó szerinti tartalmára figyelemmel.
Ahol az ajánlás a bizottságok állásfoglalásaként a "nem támogatja" megjegyzést használja, ott a módosító javaslat a jelenlévő képviselők egyharmadának támogatását megkapta.
Ahol az ajánlás a bizottság nevét nem tartalmazza, ott az adott bizottság a módosító javaslatról nem foglalt állást.

Amennyiben a módosító javaslat a törvényjavaslat §-ainak, illetve a §-ok bekezdéseinek számozására, vagy a pontok jelölésére is vonatkozik, a javaslat elfogadása esetén ezek értelemszerűen megváltoznak a törvényjavaslat minden érintett rendelkezésében, hivatkozásában, az erre történő külön utalás nélkül is.

A Házszabály 145. § (1) bekezdés b/ pontja szerinti, a módosító javaslatokra vonatkozó észrevételeket az ajánlás érintett pontjaihoz fűzött keretes megjegyzések tartalmazzák.

Módosításra irányuló törvényjavaslat esetén az ajánlás-tervezet akkor tartalmaz utalást a HSZ. 94. § (3) bekezdésére, ha a benyújtott módosító javaslat a módosítandó törvény törvényjavaslattal nem érintett §-ára vonatkozik, és ezért a módosító javaslat házszabályszerűségéről bizottsági döntés szükséges.
Az ajánlás abban az esetben tartalmazza a fenti joghelyre történő utalást, ha az első helyen kijelölt bizottság megállapítja, hogy a módosító javaslat ellentétes a HSZ. 94. § (3) bekezdésében foglaltakkal.

A módosító javaslatok közötti összefüggésekre akkor utalunk, ha ugyanazon képviselő által benyújtott módosító javaslatokról vagy több képviselő által közösen benyújtott módosító javaslatokról egyszerre célszerű dönteni.

Azokat a módosító javaslatokat, amelyek egy gépelt oldalnál hosszabb szövegrész elhagyására tesznek javaslatot, terjedelmi okokból csak a jogszabályhelyre történő hivatkozással tesszük közzé.

1. Dr. Kelemen András képviselő a törvényjavaslat preambulumának a következő módosítását javasolja:

"Az Országgyűlés az információs társadalom elektronikus hírközlési infrastruktúrájának továbbfejlesztése, a fogyasztók körének szélesítése, az ellátottság területi különbségeinek kiegyenlítése, a fogyasztók megbízható, biztonságos, megfelelő minőségű és lehető legalacsonyabb díjú elektronikus hírközlési szolgáltatásokkal való ellátása érdekében, az elektronikus hírközlési piacon a hatékony, az alkalmazott technológiától független verseny biztosítása, valamint az Európai Közösség jogszabályainak való megfelelés céljából az elektronikus hírközlésről a következő törvényt alkotja:"

T/5680/7., 10. sz.

Megjegyzés: Ez a módosító indítvány tartalmilag összefügg az ajánlás 5. és a 8. pontjában ismertetett javaslattal.

Indokolás: Lásd a T/5680/11. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. támogatja

- az Emberi jogi biz. nem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- az Önkormányzati biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

2. Rogán Antal képviselő a törvényjavaslat 1. § (1) bekezdése a) pontjának a következő módosítását javasolja:

/1. § (1) A törvény hatálya kiterjed/

"a) a Magyar Köztársaság területén végzett vagy területére irányuló elektronikus hírközlési [tevékenységre] szolgáltatásra, elektronikus hírközlő hálózatokra, valamint minden olyan tevékenységre, amelynek gyakorlása során rádiófrekvenciás jel keletkezik,"

T/5680/72. sz.

Megjegyzés: Ez a módosító indítvány tartalmilag összefügg az ajánlás következő pontjában ismertetett javaslattal.

Indokolás: Lásd a T/5680/73. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. nem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- az Önkormányzati biz.támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

3. Rogán Antal képviselő a törvényjavaslat 1. § (1) bekezdése b) pontjának a következő módosítását javasolja:

/1. § (1) A törvény hatálya kiterjed/

"b) az a) pontban foglalt, vagy azzal összefüggő [tevékenységet végző vagy] elektronikus hírközlési szolgáltatást nyújtó vagy elektronikus hírközlő hálózatot rendelkezésre bocsátó természetes, illetőleg jogi személyre vagy jogi személyiséggel nem rendelkező más szervezetre és ezek vezető tisztségviselőire,"

T/5680/73. sz.

Megjegyzés: Ez a módosító indítvány tartalmilag összefügg az ajánlás előző pontjában ismertetett javaslattal.

Indokolás: Lásd a T/5680/72. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. nem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- az Önkormányzati biz. támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem támogatja

4. Rogán Antal képviselő a törvényjavaslat 2. § b) pontjának a következő módosítását javasolja:

/2. § A törvény céljai és alapelvei:/

"b) a [fogyasztók] felhasználók érdekeinek védelme az elektronikus hírközlési piac valamennyi szereplőjével fenntartott kapcsolataikban, így különösen annak biztosítása, hogy a [fogyasztók] felhasználók"

Indokolás: Lásd a T/5680/71. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. nem támogatja

- az Emberi jogi biz. nem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- az Önkormányzati biz. támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

5. Dr. Kelemen András képviselő a törvényjavaslat 2. § g) pontjának a következő módosítását javasolja:

/2. § A törvény céljai és alapelvei:/

"g) az elektronikus hírközlési piac zavartalan és eredményes működésének, területi kiegyenlítettségének, valamint az elektronikus hírközlési tevékenységet végzők és a felhasználók érdekeinek védelme, továbbá a tisztességes és hatékony piaci verseny fenntartásának biztosítása;"

T/5680/10-11. sz.

Megjegyzés: Ez a módosító indítvány tartalmilag összefügg az ajánlás 8. és az 1. pontjában ismertetett javaslattal.

Indokolás: Lásd a T/5680/7. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. támogatja

- az Emberi jogi biz. nem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- az Önkormányzati biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

6. Márfai Péter, Molnár Gyula és Simon Gábor képviselők a törvényjavaslat 2. §-át új k) ponttal kiegészíteni javasolják (a javaslat elfogadása esetén a pontok jelölése értelemszerűen változik):

/2. § A törvény céljai és alapelvei:/

"k) A médiapluralizmus, valamint a kulturális, tudományos és társadalmi értékek közvetítésének elősegítése a műsorterjesztés, mint elektronikus hírközlési szolgáltatás megfelelő szabályozása által, így különösen a közszolgálati rádió- és televízióműsorok általános elérhetőségének biztosítása, valamint e szolgáltatások minőségével és folyamatos elérhetőségével kapcsolatos alapvető közszolgáltatási feladatok rögzítése;"

Indokolás: Lásd a T/5680/149. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. támogatja

- az Emberi jogi biz. egyharmada sem támogatja

- a Foglalkoztatási biz. nem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- a Kulturális biz. egyharmada sem támogatja

- az Önkormányzati biz. egyharmada sem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

7. Márfai Péter, Molnár Gyula, Simon Gábor és Lénárt László képviselők a törvényjavaslat 2. §-át új p) ponttal és azon belül pa), pb), pc) alpontokkal kiegészíteni javasolják (a javaslat elfogadása esetén a pontok jelölése értelemszerűen változik):

/2. § A törvény céljai és alapelvei:/

"p) a belső piac fejlődésének elősegítése különösen

pa) az elektronikus hírközlési hálózatok és elektronikus hírközlési eszközök, valamint az elektronikus hírközlési szolgáltatások nyújtása tekintetében még fennálló akadályok felszámolásával európai szinten;

pb) hasonló körülmények esetén megkülönböztetéstől mentes eljárás biztosításával az elektronikus távközlési hálózatokat és szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások vonatkozásában;

pc) a tagállamok elektronikus hírközlési szabályozó hatóságaival és az Európai Bizottsággal folytatott átlátható együttműködéssel, a következetes szabályozási gyakorlat és az elektronikus hírközlésre vonatkozó irányelvek következetes alkalmazásának kialakítása érdekében;

[p)] q) az elektronikus hírközlés állami feladatai ellátásával kapcsolatos alapvető szabályok meghatározása, különös tekintettel az elektronikus hírközlés biztonságára, veszélyeztetettségére, a rendkívüli állapot, szükségállapot vagy veszélyhelyzet (a továbbiakban együtt: minősített időszak) idejére irányuló felkészítés rendjére."

Indokolás: Lásd a T/5680/144/1. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. támogatja

- az Emberi jogi biz. egyharmada sem támogatja

- a Foglalkoztatási biz. nem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- az Önkormányzati biz. egyharmada sem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

8. Dr. Kelemen András képviselő a törvényjavaslat 4. § (1) bekezdését új e) ponttal kiegészíteni javasolja (a javaslat elfogadása esetén a pontok jelölése értelemszerűen változik):

/4. § (1) A Kormány:/

"e) gondoskodik a szolgáltatások területi kiegyenlítettségéről;"

T/5680/7. és a 11. sz.

Megjegyzés: Ez a módosító indítvány tartalmilag összefügg az ajánlás 5. és az 1. pontjában ismertetett javaslattal.

Indokolás: Lásd a T/5680/10. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. támogatja

- az Emberi jogi biz. nem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- az Önkormányzati biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

9. Nyitrai Zsolt képviselő a törvényjavaslat 5. § (1) bekezdése b) pontjának a következő módosítását javasolja:

/5. § (1) Az informatikai és hírközlési miniszter (a továbbiakban: miniszter) e törvény, továbbá a feladat- és hatáskörét megállapító jogszabály alapján:/

"b) gondoskodik az elektronikus hírközléssel kapcsolatos jogszabályok előkészítéséről és társadalmi szintű véleményezéséről;"

Indokolás: Lásd a T/5680/115. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. nem támogatja

- az Emberi jogi biz. egyharmada sem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- az Önkormányzati biz. támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

10. Dr. Kelemen András képviselő a törvényjavaslat 5. § (1) bekezdése c) pontjának a következő módosítását javasolja:

/5. § (1) Az informatikai és hírközlési miniszter (a továbbiakban: miniszter) e törvény, továbbá a feladat- és hatáskörét megállapító jogszabály alapján:/

"c) koncepciókat és programokat dolgoz ki az elektronikus hírközlési tevékenységekhez való hozzáférés biztosítására Magyarország egész területén, e tevékenységek fejlesztésére, gondoskodik azok megvalósításáról;"

T/5680/8. sz.

Megjegyzés: Ez a módosító indítvány tartalmilag összefügg az ajánlás 33. pontjában ismertetett javaslattal.

Indokolás: Lásd a T/5680/9. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. egyharmada sem támogatja

- az Emberi jogi biz. nem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- az Önkormányzati biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

11. Márfai Péter, Molnár Gyula, Simon Gábor és Lénárt László képviselők a törvényjavaslat 5. § (1) bekezdése j) pontjának a következő módosítását javasolják:

/5. § (1) Az informatikai és hírközlési miniszter (a továbbiakban: miniszter) e törvény, továbbá a feladat- és hatáskörét megállapító jogszabály alapján:/

"j) rendeletben meghatározza a piac-meghatározás, piacelemzés és a jelentős piaci erejű szolgáltatókra vonatkozó kötelezettségek előírása során alkalmazandó alapelveket; amely alapelvek meghatározásakor az Európai Unió versenyjogi szabályozásában, továbbá az Európai Bizottság vonatkozó Irányelveiben és Ajánlásaiban meghatározott szempontokat valamint a nemzeti sajátosságokat egyaránt köteles figyelembe venni,"

Indokolás: Lásd a T/5680/135. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. támogatja

- az Emberi jogi biz. egyharmada sem támogatja

- a Foglalkoztatási biz. nem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

12. Rogán Antal és Szíjjártó Péter képviselők a törvényjavaslat 5. § (1) bekezdése j) pontjának a következő módosítását javasolják:

/5. § (1) Az informatikai és hírközlési miniszter (a továbbiakban: miniszter) e törvény, továbbá a feladat- és hatáskörét megállapító jogszabály alapján:/

"j) rendeletben meghatározza a piac-meghatározás, piacelemzés és a jelentős piaci erejű szolgáltatókra vonatkozó kötelezettségek előírása során alkalmazandó alapelveket[;], kivételt képez ez alól a vezetékes végződtetési piac, a mo bil piac illetve a kábeltelevíziós piac. Ezen piacok meghatározásait, a piacelemzés alapelveit és a JPE szolgáltatók kijelölését külön miniszteri rendelet szabályozza"

Indokolás: Lásd a T/5680/91. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. nem támogatja

- az Emberi jogi biz. nem támogatja

- a Foglalkoztatási biz. nem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- a Kulturális biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

13. Pettkó András és dr. Gémesi György képviselők valamint Nyitrai Zsolt képviselő a törvényjavaslat 5. § (1) bekezdése j) pontjának a következő módosítását javasolják:

/5. § (1) Az informatikai és hírközlési miniszter (a továbbiakban: miniszter) e törvény, továbbá a feladat- és hatáskörét megállapító jogszabály alapján:/

"j) rendeletben meghatározza a piac-meghatározás, piacelemzés és a jelentős piaci erejű szolgáltatókra vonatkozó kötelezettségek előírása során alkalmazandó alapelveket; amely alapelvek meghatározásakor az Európai Unió versenyjogi szabályozásában, továbbá az Európai Bizottság vonatkozó Irányelveiben és Ajánlásaiban meghatározott szempontokat valamint a nemzeti sajátosságokat egyaránt köteles figyelembe venni,"

Indokolás: Lásd a T/5680/47. sz., valamint a T/5680/117. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. támogatja

- az Emberi jogi biz. nem támogatja

- a Foglalkoztatási biz. támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- a Kulturális biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

14. Márfai Péter, Molnár Gyula, Simon Gábor és Lénárt László képviselők a törvényjavaslat 5. §-át új (2) bekezdéssel kiegészíteni javasolják (a javaslat elfogadása esetén a § bekezdéseinek számozása értelemszerűen változik):

"(2) A miniszter az (1) bekezdésben meghatározott feladatát a 2. §-ban meghatározott céloknak és alapelveknek megfelelően köteles végezni.

[(2)] (3) Minősített időszak esetén, illetőleg következményei elhárítása érdekében - a Honvédelmi Tanács, a köztársasági elnök, illetve a Kormány döntése alapján - a miniszter határozattal állapítja meg az elektronikus hírközlési tevékenység átmeneti korlátozását vagy szünetelését."

Indokolás: Lásd a T/5680/144/2. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. támogatja

- az Emberi jogi biz. egyharmada sem támogatja

- a Foglalkoztatási biz. nem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

15. Pettkó András és dr. Gémesi György képviselők a törvényjavaslat 5. §-át új (3) bekezdéssel kiegészíteni javasolják:

"(3) A miniszter biztosítja a hírközléssel kapcsolatban különösen a következő feladatok anyagi feltételeit:

a) frekvenciagazdálkodás körében a törvény illetve a végrehajtási rendeletek alapján felmerült kártalanítási igények,

b) a törvény hatálybalépését megelőzően kötött koncessziós szerződésekkel kapcsolatban felmerülő fizetési kötelezettségek,

c) a hírközlés biztonságának növeléséhez, veszélyhelyzeti illetőleg minősített időszaki feladatokra történő felkészítéséhez szükséges szervezeti, működési feltételek megvalósításához való hozzájárulás,

d) a szolgáltatók számára jogszabályban előírt kötelező fejlesztésekhez való hozzájárulás."

Indokolás: Lásd a T/5680/61. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. nem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- az Önkormányzati biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

16. Nyitrai Zsolt képviselő a törvényjavaslat 6. §-ának a következő módosítását javasolja:

"6. § A miniszter az elektronikus hírközlési piacot szabályozó jogszabályok tervezetével kapcsolatban minden érdekelttel, míg a jelentős piaci erővel rendelkező szolgáltatókkal kapcsolatban a 36. §-ban foglaltak értelemszerű alkalmazásával egyeztet az érdekeltekkel."

Indokolás: Lásd a T/5680/116. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. nem támogatja

- az Emberi jogi biz. nem támogatja

- a Foglalkoztatási biz. egyharmada sem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- az Önkormányzati biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

17. Pettkó András képviselő valamint Márfai Péter, Molnár Gyula és Simon Gábor képviselők a törvényjavaslat 6. §-ának a következő módosítását javasolják:

"6. § A miniszter az elektronikus hírközlési piacot szabályozó jogszabályok tervezetével kapcsolatban [a 36. §-ban foglaltak értelemszerű alkalmazásával] a jogalkotásról szóló törvényben szabályozott eljárás szerint, az ágazatban érdekelt szakmai és civil szervezetek bevonásával egyeztet az érdekeltekkel. Az egyeztetést a közigazgatási egyeztetést megelőző szakaszban kell elvégezni. A szakmai és civil szervezetek javaslatainak, észrevételeinek elutasítása, vagy véleményének figyelmen kívül hagyása esetében a miniszter erre vonatkozó álláspontját köteles nyilvánosságra hozni."

Indokolás: Lásd a T/5680/85. sz., valamint a T/5680/174. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. támogatja

- az Emberi jogi biz. nem támogatja

- a Foglalkoztatási biz. egyharmada sem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- az Önkormányzati biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

18. Pettkó András és dr. Gémesi György képviselők a törvényjavaslat 6. §-ának a következő módosítását javasolják:

"6. § A miniszter az elektronikus hírközlési piacot szabályozó jogszabályok tervezetével, továbbá az 5. § (1) j.) pontjában írt alapelvek meghatározásával kapcsolatban a 36. §-ban foglaltak értelemszerű alkalmazásával egyeztet az érdekeltekkel. A miniszter eljárása során köteles érvényesíteni az átláthatóság, a nyilvánosság 24. §-ban írt eljárási alapelveit is."

Indokolás: Lásd a T/5680/48. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. egyharmada sem támogatja

- az Emberi jogi biz. nem támogatja

- a Foglalkoztatási biz. egyharmada sem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- az Önkormányzati biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

19. Márfai Péter, Molnár Gyula és Simon Gábor képviselők a törvényjavaslatot új 9. §-sal és a §-t megelőző címmel kiegészíteni javasolják (a javaslat elfogadása esetén a törvényjavaslat §-ainak számozása értelemszerűen változik):

"A Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter feladatai

9. § A Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter többségi állami részesedéssel, illetve többségi állami irányítással működő gazdálkodó szervezettel megállapodást köt az Elektronikus Kormányzati Gerinchálózat és a hozzá kapcsolódó kormányzati informatikai szolgáltatások üzemeltetésére és nyújtására."

T/5680/134/2. sz.

Megjegyzés: Ez a módosító indítvány tartalmilag összefügg az ajánlás 192. pontjában ismertetett javaslattal.

Indokolás: Lásd a T/5680/134/1. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. támogatja

- az Emberi jogi biz. egyharmada sem támogatja

- a Foglalkoztatási biz. nem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

20. Rogán Antal képviselő a törvényjavaslat 9. § (6) bekezdésének a következő módosítását javasolja:

"(6) A hatóság tevékenységével összefüggésben felmerült költségek fedezése érdekében az elektronikus hírközlési szolgáltatók felügyeleti díjat kötelesek fizetni. A díj mértéke az elektronikus hírközlési szolgáltató elektronikus [hírközlésből] hírközlési szolgáltatásaiból származó előző évi nettó árbevételének legfeljebb 0,5%-a, előző évi árbevétel hiányában a tárgyévi árbevétel egész évre vetített időarányos része. A felügyeleti díj összegét a törvény által megengedett határokon belül évente a miniszter rendeletben határozza meg."

T/5680/67., 69., 70., 75., 81. sz.

Megjegyzés: Ez a módosító indítvány tartalmilag összefügg az ajánlás 25., 74., 75., 76. és a 83. pontjában ismertetett javaslattal.

Indokolás: Lásd a T/5680/74. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. támogatja

- az Emberi jogi biz. nem támogatja

- a Foglalkoztatási biz. támogatja

- a Gazdasági biz. támogatja

- Az Előterjesztő képviselője a Foglalkoztatási, a Gazdasági és az Informatikai biz. ülésén egyetért, az Emberi jogi biz. ülésén nem ért egyet

21. Márfai Péter, Molnár Gyula, Simon Gábor és Lénárt László képviselők a törvényjavaslat 9. § (6) bekezdésének a következő módosítását javasolják:

"(6) A hatóság tevékenységével összefüggésben felmerült költségek fedezése érdekében az elektronikus hírközlési szolgáltatók felügyeleti díjat kötelesek fizetni. A díj mértéke az elektronikus hírközlési szolgáltató elektronikus hírközlésből származó előző évi nettó árbevételének legfeljebb [0,5%-a] 0,1% -a, előző évi árbevétel hiányában a tárgyévi árbevétel egész évre vetített időarányos része. A felügyeleti díj összegét a törvény által megengedett határokon belül évente a miniszter rendeletben határozza meg."

Indokolás: Lásd a T/5680/148. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. támogatja

- a Foglalkoztatási biz. nem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

22. Rogán Antal és Szabó István képviselők a törvényjavaslat 10. § f) pontjának a következő módosítását javasolják:

/10. § A hatóság /

"f) az e törvényben meghatározottak szerint megállapítja az érintett piacokat, elemzi az érintett piacokon fennálló versenyt, illetve annak hatékonyságát, azonosítja az egyes érintett piacokon jelentős piaci erővel rendelkező szolgáltatókat, valamint - az e törvény alapján kiadott, a kiszabható kötelezettségeket tételesen felsorló, a tartalmukat részletesen meghatározó jogszabályok kötelezően alkalmazni rendelt előírásaira történő hivatkozással - meghatározza a jelentős piaci erővel rendelkező szolgáltatókat terhelő kötelezettségeket,"

Indokolás: Lásd a T/5680/111. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. nem támogatja

- az Emberi jogi biz. nem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

23. Márfai Péter, Molnár Gyula és Simon Gábor képviselők a törvényjavaslat 10. § m) pontjának a következő módosítását javasolják:

/10. § A hatóság /

"m) eljár az elektronikus hírközlési szolgáltatások bejelentésével, a polgári célú frekvenciagazdálkodással, az azonosító-gazdálkodással, a jogszabályban előírt nyilvántartások vezetésével, a zavarelhárítással, a piacfelügyelettel, az ingatlanhasználattal[, az elektronikus hírközlési építmények engedélyezésével, az építés-felügyelettel] kapcsolatos hatósági ügyekben,"

Indokolás: Lásd a T/5680/162. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. támogatja

- a Foglalkoztatási biz. nem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- az Önkormányzati biz. egyharmada sem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

24. Rogán Antal és Nyitrai Zsolt képviselők a törvényjavaslat 10. §-át új t) ponttal kiegészíteni javasolják:

/10. § A hatóság /

"t) eljár az azonosítógazdálkodás ügyeiben"

Indokolás: Lásd a T/5680/104. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. nem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- az Önkormányzati biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

25. Rogán Antal képviselő a törvényjavaslat 13. § (2) bekezdésének a következő módosítását javasolja:

"(2) A hatóság értesíti az Európai Bizottságot azokról az interfész típusokról, amelyeket a nyilvános elektronikus hírközlési hálózatok [üzemeltetői] szolgáltatói kínálnak."

T/5680/67., 69., 70., 74., 81. sz.

Megjegyzés: Ez a módosító indítvány tartalmilag összefügg az ajánlás 20., 74., 75., 76. és a 83. pontjában ismertetett javaslattal.

Indokolás: Lásd a T/5680/75. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. nem támogatja

- az Emberi jogi biz. nem támogatja

- a Foglalkoztatási biz. támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője a Foglalkoztatási biz. ülésén egyetért, az Emberi jogi, a Gazdasági és az Informatikai biz. ülésén nem ért egyet

26. Rogán Antal képviselő a törvényjavaslat 14. § (4) bekezdésének a következő módosítását javasolja:

"(4) A Tanács tagja és elnöke az az országosan elismert elektronikus hírközlési szakember lehet, aki legalább [hároméves] tízéves hírközlési szakmai gyakorlattal és felsőfokú iskolai végzettséggel rendelkezik. A Tanács elnökévé az nevezhető ki, aki legalább ötéves, a Tanács hatáskörébe tartozó ügyek ellátása során alkalmazható hírközlési szakmai gyakorlattal rendelkezik."

Indokolás: Lásd a T/5680/76. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. nem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

27. Márfai Péter képviselő a törvényjavaslat 15. §-ának a következő szerkezeti és tartalmi módosítását javasolja:

"15. § (1) A Tanács tagjának, elnökének megbízatása megszűnik, ha

a) a kinevezés időtartama lejár,

b) tisztségéről lemond,

c) meghal,

d) [a miniszter a (4) bekezdés szerint] felmentik,

e) visszahívják.

[(2) Az (1) bekezdésben foglalt eseteken túl a Tanács elnökének megbízatása visszahívással is megszüntethető.]

[(3)] (2) Visszahívással szüntethető meg a megbízatás, ha a Tanács elnöke, tagja neki felróható okból nem tesz eleget megbízatásából eredő feladatainak. [A visszahívási jogot - a miniszter javaslatára - a miniszterelnök gyakorolja. A visszahívást indokolni kell.]

(3) A visszahívási jogot a Tanács tagjai vonatkozásában a 14. § (2) bekezdése szerinti szakmai testület javaslata alapján a miniszter, a Tanács elnöke vonatkozásában - a miniszter javaslatára - a miniszterelnök gyakorolja . A visszahívást indokolni kell.

(4) A miniszter felmenti a Tanács tagját, illetve a miniszterelnök a Tanács elnökét ha

a) munkaköri feladatait folyamatosan, 90 napot meghaladóan nem képes ellátni,

b) a 14. § (8) bekezdés szerinti összeférhetetlenséget a kinevezését, illetve az összeférhetetlenség okának felmerülését követő 30 napon belül nem szünteti meg,

c) a Tanács tagjával, elnökével szemben lefolytatott büntetőeljárás eredményeként a bíróság jogerős ítéletével bűncselekmény elkövetését állapította meg, illetve ha tisztségére egyébként méltatlanná válik.

(5) A Tanács tagja megbízatásának megszűnése után egy éven át

a) nem létesíthet munka-, munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyt olyan gazdasági társasággal,

b) nem létesíthet rendszeres gazdasági kapcsolatot gazdasági társaság vezető tisztségviselőjeként vagy tulajdonosaként olyan gazdasági társasággal, illetve

c) nem szerezhet részesedést olyan gazdasági társaságban,

amelynek jogát vagy jogos érdekét a Tanács tagjaként hozott döntése érintette. A megbízatás (1) bekezdés a) vagy b) pont szerinti megszűnése után a Tanács tagját a megszűnéskori havi illetménye tizenkétszeresének megfelelő összegű végkielégítés illeti meg. Ha a Tanács tagjának megbízatása 3 évnél nem hosszabb ideig állt fenn, úgy a jelen bekezdésben meghatározott tilalom a megbízatás megszűnésétől számított 6 hónapig áll fenn, és erre az időszakra a Tanács tagját 6 havi illetménye illeti meg végkielégítésként.

(6) Az (1), (4) - (5) bekezdésekben foglaltakat - az e törvényben meghatározott eltérésekkel - értelemszerűen alkalmazni kell a Tanács elnöke vonatkozásában is."

Indokolás: Lásd a T/5680/171. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. támogatja

- az Emberi jogi biz. egyharmada sem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

28. Márfai Péter, Molnár Gyula és Simon Gábor képviselők a törvényjavaslat 15. § (4) bekezdése b) pontjának a következő módosítását javasolják:

/(4) A miniszter felmenti a Tanács tagját, ha /

"b) a 14. § [(8)] (7) bekezdés szerinti összeférhetetlenséget a kinevezését, illetve az összeférhetetlenség okának felmerülését követő 30 napon belül nem szünteti meg,"

Indokolás: Lásd a T/5680/175. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. támogatja

- a Foglalkoztatási biz. támogatja

- a Gazdasági biz. támogatja

- Az Előterjesztő képviselője egyetért

29. Márfai Péter képviselő a törvényjavaslat 19. §-át új (3)-(4) bekezdéssel kiegészíteni javasolja:

"(3) A hatóság által a tárgyévben kifizethető jutalom előirányzata a rendszeres személyi juttatások előirányzatának legfeljebb 20 %-a lehet.

(4) A hatóság az érdemi munkakörben dolgozó köztisztviselőjét elemző gyakornok (szakértő gyakornok), szakértő (vezető szakértő), vezető szakértő (témavezető szakértő) kategóriába sorolhatja, de ezen köztisztviselők létszáma nem haladhatja meg a hatóság felsőfokú iskolai végzettségű köztisztviselői létszámának 30 %-át. A hatóság érdemi munkakörben dolgozó köztisztviselőjének alapilletménye a külön törvényben megállapított illetményalap szerint

a) elemző gyakornok esetében az illetményalap 4-szerese,

b) szakértő esetében az illetményalap 7-szerese,

c) vezető szakértő és irodavezető esetében az illetményalap 7,5-szerese."

Indokolás: Lásd a T/5680/168. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. támogatja

- a Gazdasági biz. támogatja

- Az Előterjesztő képviselője a Gazdasági biz. ülésén egyetért, az Informatikai biz. ülésén nem ért egyet

30. Pettkó András képviselő a törvényjavaslat 20. § (4) bekezdésének a következő módosítását javasolja:

"(4) A hatóság és a versenyhatóság [az] együttműködés[ük]ének részleteit, illetve a közöttük érvényes hatáskörmegosztást külön jogszabály rögzíti[k, évente felülvizsgálják, és a nyilvánosság számára hozzáférhetővé teszik]."

Indokolás: Lásd a T/5680/16. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. nem támogatja

- az Emberi jogi biz. nem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

31. Rogán Antal és Szabó István képviselők a törvényjavaslat 20. § (4) bekezdésének a következő módosítását javasolják:

"(4) A hatóság és a versenyhatóság az együttműködésük részleteit rögzítik, évente felülvizsgálják, és a nyilvánosság számára - az (1) bekezdés a)-d) pontjában megjelölt témakörökben készült elemzésekkel, módszertanokkal együtt - hozzáférhetővé teszik."

Indokolás: Lásd a T/5680/112. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. nem támogatja

- az Emberi jogi biz. nem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

32. Pettkó András képviselő a törvényjavaslat 21. § (5) bekezdésének a következő módosítását javasolja:

"(5) A hatóság és a fogyasztóvédelmi hatóság [az] együttműködés[ük]ének részletes szabályai[ra]t, illetve a közöttük érvényes hatáskörmegosztást külön jogszabály rögzíti. [- évente felülvizsgálatra kerülő - megállapodást kötnek. A megállapodást a hatóság és a fogyasztóvédelmi hatóság a nyilvánosság számára hozzáférhetővé teszi.]"

Indokolás: Lásd a T/5680/17. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. nem támogatja

- az Emberi jogi biz. nem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

33. Dr. Kelemen András képviselő a törvényjavaslat 24. §-át új j) ponttal kiegészíteni javasolja:

/24. § A hatóság tevékenysége során köteles érvényesíteni:/

"j) a hozzáférhetőség,"

/alapelveit./

T/5680/9. sz.

Megjegyzés: Ez a módosító indítvány tartalmilag összefügg az ajánlás 10. pontjában ismertetett javaslattal.

Indokolás: Lásd a T/5680/8. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. egyharmada sem támogatja

- az Emberi jogi biz. nem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- az Önkormányzati biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

34. Pettkó András és dr. Gémesi György képviselők a törvényjavaslat 30. § (4) bekezdésének az elhagyását javasolják (a javaslat elfogadása esetén a § bekezdéseinek számozása értelemszerűen változik):

"[(4) Referenciaajánlattal kapcsolatos eljárásokban nem minősül üzleti titoknak a referenciaajánlat azon része, amelyet a kötelezett szolgáltató harmadik feleknek a szerződéskötés során, jogszabály alapján általában rendelkezésre bocsátana (így különösen az ár, összekapcsolási pontok vagy közös eszközhasználati, illetve helymegosztási feltételek).]"

T/5680/202. sz.

Megjegyzés: Ez a módosító indítvány tartalmilag összefügg az ajánlás 42. pontjában ismertetett javaslattal.

Indokolás: Lásd a T/5680/202. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. egyharmada sem támogatja

- az Emberi jogi biz. nem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

35. Pettkó András és dr. Gémesi György képviselők valamint Márfai Péter, Molnár Gyula, Simon Gábor és Lénárt László képviselők a törvényjavaslat 31. § (4) bekezdésének a következő módosítását javasolják:

"(4) A hatóság a jogsértés megállapítására irányuló eljárása során a fenti (1)-(3) bekezdésekben részletezett cselekmények elvégzésének szükségességéről határozatot hoz, amely ellen az ügyfél halasztó hatályú jogorvoslattal fordulhat a Fővárosi Bírósághoz. A bíróság az ügyben, szükség esetén a felek meghallgatása után, 15 napon belül nem peres eljárásban határoz. A Fővárosi Bíróság végzése ellen fellebbezésnek helye nincsen. A hatóság jogsértés megállapítására irányuló eljárása során az ügyfelet olyan időben köteles tájékoztatni a jogsértés feltételezéséről, illetve a vizsgált tényekről, hogy az ügyfél az ezekre vonatkozó álláspontjáról nyilatkozhasson."

Indokolás: Lásd a T/5680/56. sz., valamint a T/5680/140. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. támogatja

- a Foglalkoztatási biz. egyharmada sem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

36. Pettkó András és dr. Gémesi György képviselők, valamint Márfai Péter, Molnár Gyula, Simon Gábor és Lénárt László képviselők a törvényjavaslat 31. §-át új (5) bekezdéssel kiegészíteni javasolják (a javaslat elfogadása esetén a § bekezdéseinek számozása értelemszerűen változik):

"(5) A hatóság a jogsértés megállapítására irányuló eljárása során a tényállás tisztázása érdekében az ügyfél üzleti titkát képező adatokról felvilágosítást csak olyan mértékben kérhet illetve az ügyfél üzleti titkához bármely más módon csak olyan mértékben férhet hozzá, amely az adott eljárásban feladata elvégzéséhez nélkülözhetetlenül szükséges és egyébként arányban áll az eljárás tárgyát képező magatartás, cselekmény súlyával, továbbá az adatszolgálatás teljesítése nem róhat aránytalan terheket az ügyfélre."

Indokolás: Lásd a T/5680/57. sz., valamint a T/5680/141. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. támogatja

- az Emberi jogi biz. nem támogatja

- a Foglalkoztatási biz. egyharmada sem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- az Önkormányzati biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

37. Pettkó András képviselő a törvényjavaslat 33. § (2) bekezdése a) pontjának a következő módosítását, d) pontjának az elhagyását javasolja (a javaslat elfogadása esetén a pontok jelölése értelemszerűen változik):

"(2) A bírság összegének felső határa

a) a 68. § (3) bekezdésének a), b), d) és e) pontjai szerinti esetekben a jogsértő ezen tevékenységével elért, abból származó árbevételének 0,25 %-a;

b) a szabálytalanul forgalomba hozott, forgalmazott elektronikus hírközlési berendezés minden darabja után a nettó beszerzési érték ötszöröse;

c) szabálytalan vagy engedély nélküli frekvenciahasználat esetén a fizetendő frekvencia díj tízszerese;

[d) árprésre vonatkozó tilalom megsértése esetén a jogsértő árbevételének 0,5 %-a;]

[e)] d) referenciaajánlat-tervezet benyújtására, a számviteli nyilvántartások elkülönített vezetésével és a hálózati szolgáltatások költségszámításával kapcsolatos adatszolgáltatásra, továbbá a jelentős piaci erővel rendelkező szolgáltató számára határozatban megállapított egyéb kötelezettség teljesítésének elmulasztása, illetve késedelmes vagy nem megfelelő teljesítése esetén a jogsértő árbevételének 0,5 %-a, illetve

[f)] e) az V. fejezet szerinti egyéb ügyekben, elektronikus hírközlésre vonatkozó szabály megsértése esetén a jogsértő árbevételének 0,1 %-a."

Indokolás: Lásd a T/5680/18. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. egyharmada sem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- az Önkormányzati biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

38. Pettkó András képviselő a törvényjavaslat 33. § (5) bekezdésének az elhagyását javasolja (a javaslat elfogadása esetén a § bekezdéseinek számozása értelemszerűen változik):

"[(5) A hatóság a (2)-(4) bekezdések szerinti esetekben, az ott meghatározottakon túlmenően 50.000 forinttól 3 millió forintig terjedő bírsággal sújthatja - ismételt jogsértés esetén sújtani köteles - a jogsértő szervezet vezető tisztségviselőjét.]"

Indokolás: Lásd a T/5680/19. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. egyharmada sem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- az Önkormányzati biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

39. Pettkó András képviselő a törvényjavaslat 33. § (7) bekezdésének a következő módosítását javasolja:

"(7) A jelen § alkalmazása szempontjából árbevétel alatt az eljárás résztvevőjének a jogsértő hírközlési tevékenységgel elért, az azzal kapcsolatos értékesítésből származó előző üzleti évi nettó árbevételét kell érteni, előző üzleti évi árbevétel hiányában a bírság összege legalább 100.000, de legfeljebb 10.000.000 Ft."

Indokolás: Lásd a T/5680/20. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. egyharmada sem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- az Önkormányzati biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

40. Pettkó András képviselő a törvényjavaslat 36. § (1) bekezdésének a következő szerkezeti és tartalmi módosítását javasolja (a módosító javaslat elfogadása esetén a bekezdésen belül a pontok jelölése feleslegessé válik):

"(1) A hatóság

[a)] az érintett piacok meghatározásával kapcsolatos, [a jelentős piaci erővel rendelkező szolgáltatók azonosítására valamint a jelentős piaci erővel rendelkező, illetve más szolgáltatókra az e törvény szerint előírható kötelezettségek megállapítására, és a referencia-ajánlatok jóváhagyására vonatkozó,

b) a hatóság megítélése szerint az érdekeltekkel egyébként egyeztetést igénylő]

határozatának meghozatala előtt legalább 30 nappal közzéteszi a határozat tervezetét, valamint az ezekkel kapcsolatos előkészítő anyagokat, kivéve az érdekeltek által üzleti titoknak minősített adatokat."

Indokolás: Lásd a T/5680/22. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. egyharmada sem támogatja

- az Emberi jogi biz. nem támogatja

- a Foglalkoztatási biz. egyharmada sem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- az Önkormányzati biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

41. Márfai Péter, Molnár Gyula, Simon Gábor és Lénárt László képviselők a törvényjavaslat 36. § (1) bekezdése b) pontja helyébe a következő rendelkezést javasolják:

/36. § (1) A hatóság /

"b) [a hatóság megítélése szerint az érdekeltekkel egyébként egyeztetést igénylő] a jogvitás ügyekben és a határon átnyúló jogvitákban meghozandó, valamint a 65. § (6) bekezdés szerinti ideiglenes határozat kivételével az érintett piacot jelentősen befolyásoló"

/határozatának meghozatala előtt legalább 30 nappal közzéteszi a határozat tervezetét, valamint az ezekkel kapcsolatos előkészítő anyagokat, kivéve az érdekeltek által üzleti titoknak minősített adatokat./

Indokolás: Lásd a T/5680/145/1. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. támogatja

- az Emberi jogi biz. egyharmada sem támogatja

- a Foglalkoztatási biz. támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- az Önkormányzati biz. egyharmada sem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője a Foglalkoztatási biz. ülésén egyetért, az Emberi jogi, a Gazdasági, az Informatikai és az Önkormányzati biz. ülésén nem ért egyet

42. Pettkó András és dr. Gémesi György képviselők a törvényjavaslat 36. § (1) bekezdése befejező szövegének a következő módosítását javasolják:

"(1) A hatóság

a) az érintett piacok meghatározásával kapcsolatos, a jelentős piaci erővel rendelkező szolgáltatók azonosítására valamint a jelentős piaci erővel rendelkező, illetve más szolgáltatókra az e törvény szerint előírható kötelezettségek megállapítására, és a referencia-ajánlatok jóváhagyására vonatkozó,

b) a hatóság megítélése szerint az érdekeltekkel egyébként egyeztetést igénylő

határozatának meghozatala előtt legalább 30 nappal közzéteszi a határozat tervezetét[, valamint az ezekkel kapcsolatos előkészítő anyagokat, kivéve az érdekeltek által üzleti titoknak minősített adatokat]."

T/5680/202. sz.

Megjegyzés: Ez a módosító indítvány tartalmilag összefügg az ajánlás 34. pontjában ismertetett javaslattal.

Indokolás: Lásd a T/5680/202. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. egyharmada sem támogatja

- az Emberi jogi biz. nem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

43. Márfai Péter, Molnár Gyula és Simon Gábor képviselők a törvényjavaslat 37. § (1) bekezdésének a következő módosítását javasolják:

"37. § (1) A Hivatal által a hatóság nevében hozott első fokú határozat ellen a Tanács elnökéhez lehet fellebbezni, ide nem értve a 30. § [(6)] (5) és a 152. § (1) bekezdése szerinti határozatot."

Indokolás: Lásd a T/5680/176. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. támogatja

- a Foglalkoztatási biz. támogatja

- a Gazdasági biz. támogatja

- az Önkormányzati biz. támogatja

- Az Előterjesztő képviselője a Foglalkoztatási, a Gazdasági biz. és az Önkormányzati ülésén egyetért, az Informatikai biz. ülésén nem ért egyet

44. Rogán Antal képviselő a törvényjavaslat 39. § (2) bekezdésének a következő módosítását javasolja:

"(2) Jogvitás ügyekben 3 tagú tanács jár el, amely határozatait egyszerű szótöbbséggel hozza. A[z] felek közös kérelmére az ügy elbírálása szempontjából kisebb jelentőségű ügyekben 1 tanácstag jár el (a továbbiakban: eljáró tanács)."

Indokolás: Lásd a T/5680/78. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. nem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- az Önkormányzati biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

45. Márfai Péter, Molnár Gyula és Simon Gábor képviselők a törvényjavaslat 41. § (1) bekezdése d) pontjának a következő módosítását javasolják:

/41. § (1) Amennyiben az eljárás kérelemre indul, a kérelemben meg kell jelölni /

"d) azt, hogy mikor történt [a jogsértő vagy] az eljárásra okot adó esemény, illetőleg az mikor jutott a kérelmező tudomására;"

Indokolás: Lásd a T/5680/177. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. támogatja

- az Emberi jogi biz. támogatja

- a Gazdasági biz. támogatja

- az Önkormányzati biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője egyetért

46. Márfai Péter képviselő a törvényjavaslat 44. § (4) bekezdésének a következő módosítását javasolja:

"(4) [Az e § szerinti határidők nem vonatkoznak a] A piacmeghatározással, piacelemzéssel és a jelentős piaci erejű szolgáltatók számára előírható kötelezettségek kiszabásával kapcsolatos eljárásokra kizárólag a 163. § (4)-(5) bekezdés szerinti határidők vonatkoznak."

Indokolás: Lásd a T/5680/170/1. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. támogatja

- a Foglalkoztatási biz. támogatja

- a Gazdasági biz. támogatja

- Az Előterjesztő képviselője egyetért

47. Márfai Péter, Molnár Gyula és Simon Gábor képviselők a törvényjavaslat 44. § (4) bekezdésének a következő módosítását javasolják:

"(4) Az e § szerinti határidők nem vonatkoznak a piacmeghatározással, piacelemzéssel és a jelentős piaci erejű szolgáltatók számára előírható kötelezettségek kiszabásával kapcsolatos eljárásokra, kivéve az ilyen eljárásokkal kapcsolatos, elelktronikus hírközlési szolgáltatók közötti jogvitákban indult eljárásokat."

Indokolás: Lásd a T/5680/192. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. támogatja

- a Foglalkoztatási biz. nem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

48. Pettkó András képviselő a törvényjavaslat 45. § (1) bekezdése d) pontjának a következő módosítását javasolja:

/45. § (1) A Tanács határozatában /

"d) meghatározza az érintett piacokat és a jelentős piaci erővel rendelkező szolgáltatót, valamint e törvény keretei között legalább egy kötelezettséget ír elő számára az e törvény alapján kiadott, a kiszabható kötelezettségeket tételesen felsoroló, a tartalmukat részletesen meghatározó jogszabályok kötelezően alkalmazni rendelt előírásaira történő hivatkozással;"

Indokolás: Lásd a T/5680/21. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. nem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

49. Pettkó András és dr. Gémesi György képviselők a törvényjavaslat 45. § (1) bekezdése d) és e) pontjának a következő módosítását javasolják:

/45. § (1) A Tanács határozatában /

"d) meghatározza az érintett piacokat [és a jelentős piaci erővel rendelkező szolgáltatót, valamint e törvény keretei között legalább egy kötelezettséget ír elő számára];

e) meghatározza az egyes előzetesen azonosított és közzétett érintett piacokon a jelentős piaci erővel nem rendelkező szolgáltató(ka)t, [számára] valamint e törvény keretei között legalább egy kötelezettsége[ke]t ír[hat] elő számára;"

Megjegyzés: A módosító javaslat felvezető szövegében tévesen szerepel az 52. § (1) bekezdésre való hivatkozás.

Indokolás: Lásd a T/5680/203. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. egyharmada sem támogatja

- az Emberi jogi biz. nem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

50. Pettkó András képviselő a törvényjavaslat 45. § (1) bekezdés e) pontjának az elhagyását javasolja (a javaslat elfogadása esetén a pontok jelölése értelemszerűen változik):

/45. § (1) A Tanács határozatában /

"[e) jelentős piaci erővel nem rendelkező szolgáltató számára e törvény keretei között kötelezettségeket írhat elő;]"

Indokolás: Lásd a T/5680/23. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. egyharmada sem támogatja

- az Emberi jogi biz. nem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

51. Márfai Péter, Molnár Gyula és Simon Gábor képviselők a törvényjavaslat 45. § (2) bekezdésének a következő szerkezeti és tartalmi módosítását javasolják (a módosító javaslat elfogadása esetén a bekezdésen belül a pontok jelölése feleslegessé válik):

"(2) A hálózati szolgáltatások ellenértékével kapcsolatos jogvita esetén a Tanács az (1) bekezdésben foglaltak mellett

[a)] megtilthatja az ellenérték további alkalmazását, és ezzel egyidejűleg [megállapíthatja a jogszerű árat és] kötelezheti a szolgáltatót a jogszerű ár alkalmazására[, valamint

b) kötelezheti a szolgáltatót az ellenértékre vonatkozó rendelkezések megsértésével elért többlet-árbevételnek a sérelmet szenvedett részére történő visszatérítésére]."

Indokolás: Lásd a T/5680/195. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. támogatja

- a Foglalkoztatási biz. nem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- az Önkormányzati biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

52. Pettkó András és dr. Gémesi György képviselők, továbbá Nyitrai Zsolt képviselő, valamint Márfai Péter, Molnár Gyula, Simon Gábor és Lénárt László képviselők a törvényjavaslat 45. §-át új (6) bekezdéssel kiegészíteni javasolják:

"(6) A Tanács határozatát köteles részletes indokolással ellátni."

Indokolás: Lásd a T/5680/52. sz., továbbá a T/5680/120. sz., valamint a T/5680/138. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. támogatja

- a Foglalkoztatási biz. egyharmada sem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

53. Márfai Péter, Molnár Gyula és Simon Gábor képviselők a törvényjavaslat 46. § (1) bekezdésének a következő módosítását javasolják:

"46. § (1) A Tanács e fejezet szerinti ügyekben hozott határozata ellen nincs helye fellebbezésnek. Akinek jogát vagy jogos érdekét a Tanácsnak az ügy érdemében hozott[, illetve az eljárás megindítását megtagadó, a 28. § (3) bekezdése szerinti] határozata sérti, keresettel kérheti a Fővárosi Bíróságtól annak felülvizsgálatát."

Indokolás: Lásd a T/5680/178. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. támogatja

- a Foglalkoztatási biz. nem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- az Önkormányzati biz. egyharmada sem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

54. Márfai Péter, Molnár Gyula és Simon Gábor képviselők a törvényjavaslat 49. § (1) bekezdése c) pontjának és (2) bekezdésének a következő módosítását javasolják:

/49. § (1) Az a szolgáltató, akinek egy másik szolgáltató elektronikus hírközlésre vonatkozó szabályban, vagy az alapján kötött szerződésben meghatározott, elektronikus hírközlést érintő jogát vagy jogos érdekét megsértette (a továbbiakban: jogvita), választása szerint /

"a) bírósághoz,

b) a hatósághoz vagy

c) a felek közötti választottbírósági szerződés hatálya alatt a[z Elektronikus] Hírközlési Állandó Választottbírósághoz fordulhat.

(2) A bíróság, illetve a[z Elektronikus] Hírközlési Állandó Választottbíróság haladéktalanul értesíti a hatóságot az (1) bekezdés szerinti jogvitás eljárás megindítása iránti kérelemről (keresetlevélről)."

Indokolás: Lásd a T/5680/179. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. támogatja

- a Foglalkoztatási biz. támogatja

- a Gazdasági biz. támogatja

- az Önkormányzati biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője egyetért

55. Márfai Péter, Molnár Gyula és Simon Gábor képviselők a törvényjavaslat 50. § (9) bekezdésének a következő módosítását javasolják:

"(9) A Tanács a folyamatban lévő ügyben kérelemre vagy hivatalból - különösen a 68. § (5) bekezdésének a) [és b)] pontjában meghatározott - ideiglenes intézkedéseket tehet, ha megállapítható, hogy e törvény szabályainak, különösen alapelveinek megszegése miatt az ideiglenes intézkedés hiányában súlyos, másként el nem hárítható jog-, illetve érdeksérelem következik be, vagy ennek veszélye áll fenn, és az intézkedés miatti hátrány nem haladja meg az intézkedéssel elérhető előnyöket."

Indokolás: Lásd a T/5680/180. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. támogatja

- a Foglalkoztatási biz. nem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- az Önkormányzati biz. egyharmada sem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

56. Márfai Péter, Molnár Gyula, Simon Gábor és Lénárt László képviselők a törvényjavaslat 52. § (3) bekezdésének a következő módosítását javasolják:

"(3) A Tanács a piacmeghatározást és a piacelemzést a miniszter által rendeletben kihirdetett [szempontok] alapelvek alapján, a versenyjog vonatkozó szabályai szerint végzi el, melynek során az Európai Bizottság vonatkozó Irányelveiben és Ajánlásaiban meghatározott szempontokat, valamint a nemzeti sajátosságokat egyaránt köteles figyelembe venni. A Tanács eljárása során a 36. §-ban írtak szerint egyeztet az érdekeltekkel, továbbá biztosítja a nyilvánosságra és átláthatóságra vonatkozó eljárási alapelvek érvényesülését."

Indokolás: Lásd a T/5680/136. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. támogatja

- az Emberi jogi biz. egyharmada sem támogatja

- a Foglalkoztatási biz. nem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

57. Pettkó András és dr. Gémesi György képviselők valamint Nyitrai Zsolt képviselő a törvényjavaslat 52. § (3) bekezdésének a következő módosítását javasolják:

"(3) A Tanács a piacmeghatározást és a piacelemzést a miniszter által rendeletben kihirdetett [szempontok] alapelvek alapján, a versenyjog vonatkozó szabályai szerint végzi el, melynek során az Európai Bizottság vonatkozó Irányelveiben és Ajánlásaiban meghatározott szempontokat, valamint a nemzeti sajátosságokat egyaránt köteles figyelembe venni. A Tanács eljárása során a 36. §-ban írtak szerint egyeztet az érdekeltekkel, továbbá biztosítja a nyilvánosságra és átláthatóságra vonatkozó eljárási alapelvek érvényesülését."

Indokolás: Lásd a T/5680/49. sz. továbbá a T/5680/118. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. támogatja

- az Emberi jogi biz. nem támogatja

- a Foglalkoztatási biz. egyharmada sem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

58. Pettkó András és dr. Gémesi György képviselők valamint Márfai Péter, Molnár Gyula, Simon Gábor és Lénárt László képviselők a törvényjavaslat 53. §-át új (3) bekezdéssel kiegészíteni javasolják (a javaslat elfogadása esetén a § bekezdéseinek számozása értelemszerűen változik):

"(3) A Tanács a jelentős piaci erővel rendelkező szolgáltató azonosítását a miniszter által rendeletben kihirdetett alapekvek alapján, a versenyjog vonatkozó szabályai szerint végzi el, melynek során az Európai Bizottság vonatkozó Irányelveiben és Ajánlásaiban meghatározott szempontokat, valamint a nemzeti sajátosságokat egyaránt köteles figyelembe venni. A Tanács eljárása során a 36. §-ban írtak szerint egyeztet az érdekeltekkel, továbbá biztosítja a nyilvánosságra és átláthatóságra vonatkozó eljárási alapelvek érvényesülését."

Indokolás: Lásd a T/5680/50. sz., valamint a T/5680/137. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. támogatja

- az Emberi jogi biz. egyharmada sem támogatja

- a Foglalkoztatási biz. egyharmada sem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

59. Márfai Péter, Molnár Gyula és Simon Gábor képviselők a törvényjavaslat 53. § (3) bekezdésének a következő módosítását javasolják:

"(3) Amennyiben a Tanács a piacelemzés alapján egy, a piacelemzés megkezdésének időpontjában jelentős piaci erővel rendelkező szolgáltatónak minősülő szolgáltatót nem határoz meg jelentős piaci erővel rendelkező szolgáltatóként, határozatában megszünteti az ilyen szolgáltató jelentős piaci erővel rendelkező szolgáltatóként való azonosítását. Amennyiben a Tanács a piacelemzés alapján valamely érintett piac tekintetében megállapítja a gazdasági verseny kellő hatékonyságát, megszünteti az adott érintett piacon korábban ilyenként azonosított összes szolgáltató jelentős piaci erővel rendelkezőként való azonosítását. A Tanács e tárgykörben hozott határozatait a gazdasági verseny kellő hatékonyságának megállapítása esetén a piacelemzés elfogadását követő 15 napon belül, _a szolgáltató jelentős piaci erővel rendelkezőként történő azonosításának megszűnése esetén a nyilvános meghallgatást követő 15 napon belül hozza meg."

Indokolás: Lásd a T/5680/163/1. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. támogatja

- az Emberi jogi biz. egyharmada sem támogatja

- a Foglalkoztatási biz. nem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

60. Pettkó András és dr. Gémesi György képviselők valamint Nyitrai Zsolt képviselő a törvényjavaslat 54. §-át új (3)-(4) bekezdéssel kiegészíteni javasolják:

"(3) A Tanács az (1) bekezdésben írt kötelezettség vagy kötelezettségek előírása, hatályban tartása illetve módosítása során biztosítani köteles, hogy a kötelezettség vagy kötelezettségek előírásából, hatályban tartásából illetve módosításából várhatóan eredő előnyök meghaladják a jelentős piaci erővel rendelkező szolgáltatónál a kötelezettség vagy kötelezettségek előírásával, hatályban tartásával illetve módosításával kapcsolatban felmerülő költségeket illetve a jelentős piaci erővel rendelkező szolgáltatónál várhatóan bekövetkező hátrányokat.

(4) A Tanács a kötelezettségek előírása, módosítása, hatályban tartása vagy hatályon kívül helyezése során köteles az Európai Bizottság vonatkozó Irányelveiben és Ajánlásaiban foglaltakat, valamint a nemzeti sajátosságokat figyelembe venni. A Tanács eljárása során a 36. §-ban írtak szerint egyeztet az érdekeltekkel, továbbá biztosítja a nyilvánosságra és átláthatóságra vonatkozó eljárási alapelvek érvényesülését."

Indokolás: Lásd a T/5680/51. sz., valamint a T/5680/119. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. nem támogatja

- az Emberi jogi biz. nem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

61. Márfai Péter, Molnár Gyula és Simon Gábor képviselők a törvényjavaslat 56. §-ának a következő módosítását javasolják:

"56. § Amennyiben a Tanács - kivételes és indokolt esetben - a XI-XIV. fejezetben meghatározottaktól eltérő, hozzáféréssel vagy összekapcsolással összefüggő kötelezettséget kíván előírni egy jelentős piaci erővel rendelkező szolgáltatóra a hatékony verseny előmozdítása érdekében, az erre vonatkozó [határozat tervezetét] javaslatát részletes indokolással előzetesen jóváhagyásra megküldi az Európai Bizottságnak. [A határozat-tervezet megküldésétől az Európai Bizottság 65. § (5) bekezdése szerinti határozatának meghozataláig a Tanács eljárása felfüggesztésre kerül.] Amennyiben a Tanács javaslatát az Európai Bizottság a 65. § (5) bekezdése szerinti határozatában jóváhagyta, a Tanács a javaslatot megküldi a miniszternek az elektronikus hírközlési jogszabályok megfelelő módosításának előkészítése érdekében."

T/5680/193/2. sz.

Megjegyzés: Ez a módosító indítvány tartalmilag összefügg az ajánlás 72. pontjában ismertetett javaslattal.

Indokolás: Lásd a T/5680/193/1. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. támogatja

- az Emberi jogi biz. egyharmada sem támogatja

- a Foglalkoztatási biz. nem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

62. Márfai Péter, Molnár Gyula és Simon Gábor képviselők a törvényjavaslat 57. § (2) bekezdésének a következő módosítását javasolják:

"(2) Amennyiben valamely érintett piacon fennálló verseny megítélése szempontjából jelentős körülmény jut a hatóság tudomására, a Tanács a piacelemzést haladéktalanul [lefolytatja az adott érintett piacon, illetve piacokon] megkezdi, a nyilvános meghallgatást az erről szóló információ közzétételétől számított 30. napra kitűzi, és döntését a nyilvános meghallgatást követő legkésőbb 15. napon meghozza."

Indokolás: Lásd a T/5680/164. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. támogatja

- az Emberi jogi biz. egyharmada sem támogatja

- a Foglalkoztatási biz. nem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

63. Márfai Péter, Molnár Gyula és Simon Gábor képviselők a törvényjavaslat 57. § (3) bekezdése b) pontjának a következő módosítását javasolják:

"(3) Amennyiben a lefolytatott piacelemzés eredménye alapján

a) új érintett piac vagy piacok meghatározása, vagy

b) valamely piac vagy piacok [érintett piacként való meghatározásának megszüntetése] tekintetében a gazdasági verseny kellő hatékonyságának megállapítása, vagy

c) jelentős piaci erővel rendelkező szolgáltató azonosítása vagy ilyen szolgáltatóként való azonosítás megszüntetése, vagy

d) jelentős piaci erővel rendelkező szolgáltatóra kötelezettség előírása, módosítása vagy megszüntetése

válik szükségessé, a Tanács a 36. § és az 52. § szerinti eljárásokat lefolytatva haladéktalanul határozatot hoz."

Indokolás: Lásd a T/5680/163/2. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. támogatja

- az Emberi jogi biz. egyharmada sem támogatja

- a Foglalkoztatási biz. nem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

64. Rogán Antal és Nyitrai Zsolt képviselők a törvényjavaslat 59. §-át új (2) bekezdéssel kiegészíteni javasolják (a javaslat elfogadása esetén a § bekezdéseinek számozása értelemszerűen változik):

"(2) A Tanács nem fogadhat el olyan referencia ajánlatot, amelynek bármely ára, vagy az árai együttesen árprést okozhatnak a piacon."

Indokolás: Lásd a T/5680/103. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. nem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

65. Rogán Antal képviselő a törvényjavaslat 59. § (2) bekezdésének a következő módosítását javasolja:

"(2) Ha a Tanács megállapítja, hogy a hozzá benyújtott referenciaajánlat-tervezet hiányos, akkor hiánypótlást rendelhet el. A hiánypótlási határidő nem lehet több, mint 15 nap. Ha a tervezet [és] nem bírálható el, vagy egyébként nem felel meg az elektronikus hírközlésre vonatkozó szabályoknak, illetve ahhoz nem csatolták az előírt adatokat, a referenciaajánlat tervezetét nem hagyja jóvá."

T/5680/77. sz.

Megjegyzés: Ez a módosító indítvány tartalmilag összefügg az ajánlás 66. pontjában ismertetett javaslattal.

Indokolás: Lásd a T/5680/79. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. nem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

66. Rogán Antal képviselő a törvényjavaslat 59. § (5) bekezdésének a következő módosítását javasolja:

"(5) A (4) bekezdés szerinti esetben a szolgáltató köteles a Tanács által megállapított határidőben[, de legfeljebb 30 napon belül] új tervezetet benyújtani. Az új tervezet hiányos benyújtása esetén további hiánypótlásra nincsen lehetőség. E kötelezettség késedelmes teljesítése esetén a Tanács bírságot szab ki."

T/5680/79. sz.

Megjegyzés: Ez a módosító indítvány tartalmilag összefügg az ajánlás 65. pontjában ismertetett javaslattal.

Indokolás: Lásd a T/5680/77. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. nem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

67. Pettkó András és dr. Gémesi György képviselők a törvényjavaslat 59. § (6) bekezdésének a következő módosítását javasolják:

"(6) Ha az új referenciaajánlat-tervezet sem felel meg az elektronikus hírközlésre vonatkozó szabályokban foglaltaknak[,] a Tanács megfelelő határidő tűzésével a szolgáltatót hiánypótlásra hívja fel. A hiánypótlásra nyitva álló határidő elteltét követően a Tanács a referenciaajánlat-tervezetről érdemben dönt és amennyiben a tervezet a hiánypótlást követően sem felel meg az elektronikus hírközlésre vonatkozó szabályokban foglaltaknak, úgy a Tanács határozatában megállapítja a referenciaajánlat tartalmát."

Indokolás: Lásd a T/5680/204. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. nem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

68. Márfai Péter, Molnár Gyula és Simon Gábor képviselők a törvényjavaslat 62. § (5)-(6) bekezdésének a következő módosítását javasolják:

"(5) A Tanács a számviteli szétválasztási kimutatást nem hagyja jóvá, és erről a kötelezett szolgáltatót részletes indokolással együtt értesíti, amennyiben

a) a számviteli szétválasztási kimutatás tartalma [nem felel meg az elektronikus hírközlésre vonatkozó szabályokban foglaltaknak,] vagy

b) a számviteli szétválasztási kimutatáshoz kapcsolódóan benyújtott költségfelosztási [módszertant nem találja megfelelőnek] módszertan

nem felel meg a jogszabályokban foglaltaknak.

(6) Az (5) bekezdés szerinti esetben a szolgáltató köteles [a Tanács által megállapított határidőben, de legfeljebb] 30 napon belül új tervezetet benyújtani, e kötelezettség késedelmes vagy nem megfelelő teljesítése esetén a Tanács bírságot szab ki."

Indokolás: Lásd a T/5680/201. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. támogatja

- a Foglalkoztatási biz. nem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

69. Márfai Péter, Molnár Gyula és Simon Gábor képviselők a törvényjavaslat 63. § (4) bekezdésének a következő módosítását javasolják:

"(4) Amennyiben az árprés fennállása ellenére a hálózati szolgáltatás ellenértéke a hálózati szolgáltatás nyújtásával összefüggésben felmerülő költségekhez igazodik, úgy a Tanács az ügyet átteszi a versenyhatósághoz annak megállapítása érdekében, hogy a ráépülő előfizetői szolgáltatás árának meghatározása megvalósítja-e a [Tpvt.] tisztességtelen piaci magatartásról és a versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. törvény (a továbbiakban: Tpvt.) 21. §-ának sérelmét. A versenyhatóság eljárásában a Tanács együttműködik."

Indokolás: Lásd a T/5680/181. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. támogatja

- az Emberi jogi biz. támogatja

- a Foglalkoztatási biz. támogatja

- a Gazdasági biz. támogatja

- Az Előterjesztő képviselője egyetért

70. Rogán Antal és Nyitrai Zsolt képviselők a törvényjavaslat 63. §-át új (5) bekezdéssel kiegészíteni javasolják (a javaslat elfogadása esetén a § bekezdéseinek számozása értelemszerűen változik):

"(5) Amennyiben a versenyhatóság nem állapítja meg a Tpvt 21. §-ának sérelmét, a Tanács saját jogkörében intézkedik az árprés megszüntetésének érdekében."

Indokolás: Lásd a T/5680/102. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. nem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

71. Márfai Péter, Molnár Gyula, Simon Gábor és Lénárt László képviselők a törvényjavaslat 65. § (1) bekezdése bevezető szövegének a következő módosítását javasolják:

"65. § (1) Az érdekeltekkel történő egyeztetés lefolytatásá[val egyidejűleg]t követően a Tanács "

Indokolás: Lásd a T/5680/145/2. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. támogatja

- az Emberi jogi biz. támogatja

- a Foglalkoztatási biz. támogatja

- a Gazdasági biz. támogatja

- Az Előterjesztő képviselője egyetért

72. Márfai Péter, Molnár Gyula és Simon Gábor képviselők a törvényjavaslat 65. § (5) bekezdésének a következő módosítását javasolják:

"(5) Amennyiben az Európai Bizottság határozatában nem hagyja jóvá a Tanács 56. § szerinti [határozatának tervezetét] javaslatát, a Tanács [az Európai Bizottság határozatában foglaltak szerint jár el] nem kezdeményezheti a miniszternél az elektronikus hírközlésről szóló jogszabályok módosításának előkészítését a javaslat szerinti tartalommal. [Az Európai Bizottság jóváhagyása esetén a Tanács az 56. § szerinti határozatát az Európai Bizottság részére megküldött határozat-tervezet szerinti tartalommal hozza meg.]"

T/5680/193/1. sz.

Megjegyzés: Ez a módosító indítvány tartalmilag összefügg az ajánlás 61. pontjában ismertetett javaslattal.

Indokolás: Lásd a T/5680/193/2. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. támogatja

- az Emberi jogi biz. egyharmada sem támogatja

- a Foglalkoztatási biz. nem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

73. Rogán Antal képviselő a törvényjavaslat 66. § (2) bekezdése b) pontjának a következő módosítását javasolja:

/(2) A hatóság nyilvántartást vezet különösen:/

"b) az elektronikus hírközlési [tevékenység elektronikus hírközlő hálózaton történő végzéséhez vagy a] szolgáltatás nyújtásához szükséges interfész bejelentésekről;"

Indokolás: Lásd a T/5680/80. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. nem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

74. Rogán Antal képviselő a törvényjavaslat 67. § (1) bekezdésének a következő módosítását javasolja:

"67. § (1) A hatóság az elektronikus hírközlési piac zavartalan, eredményes működésének, az elektronikus hírközlési [tevékenységet végzők] szolgáltatást nyújtók és a felhasználók érdekei védelmének, a tisztességes és hatékony piaci verseny fenntartásának elősegítése, valamint e törvény egyéb céljai megvalósítása érdekében hatósági jogkörében hatósági felügyeleti ellenőrzés keretében piacfelügyeleti tevékenységet végez."

T/5680/67., 69., 74., 75., 81. sz.

Megjegyzés: Ez a módosító indítvány tartalmilag összefügg az ajánlás 20., 25., 75., 76. és a 83. pontjában ismertetett javaslattal.

Indokolás: Lásd a T/5680/70. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. nem támogatja

- az Emberi jogi biz. nem támogatja

- a Foglalkoztatási biz. támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője a Foglalkoztatási biz. ülésén egyetért, az Emberi jogi, a Gazdasági és az Informatikai biz. ülésén nem ért egyet

75. Rogán Antal képviselő a törvényjavaslat 68. § (4) bekezdése c) pontjának a következő módosítását javasolja:

/(4) Amennyiben a szolgáltató nem tesz eleget a hatóság felhívásában foglaltaknak, úgy a hatóság jogosult az Áe., e törvény és külön jogszabályban foglalt előírások alapján:/

"c) az elektronikus hírközlési [tevékenységet végzőt, vagy forgalomba hozót, illetve forgalmazót] szolgáltatót a hatóság által meghatározott információk nyilvánosságra hozatalára kötelezni,"

T/5680/67., 69., 70., 74., 75., sz.

Megjegyzés: Ez a módosító indítvány tartalmilag összefügg az ajánlás 20., 25., 74., 76. és a 83. pontjában ismertetett javaslattal.

Indokolás: Lásd a T/5680/81. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. nem támogatja

- az Emberi jogi biz. nem támogatja

- a Foglalkoztatási biz. támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője a Foglalkoztatási biz. ülésén egyetért, az Emberi jogi, a Gazdasági és az Informatikai biz. ülésén nem ért egyet

76. Rogán Antal képviselő a törvényjavaslat 68. § (5) bekezdése a) pontjának a következő módosítását javasolja:

/(5) A hatóság a következő intézkedések megtételére jogosult:/

"a) a[tevékenység végzésének]z elektronikus szolgáltatás nyújtás feltételeit megállapítani;"

T/5680/67., 70., 74., 75., 81. sz.

Megjegyzés: Ez a módosító indítvány tartalmilag összefügg az ajánlás 20., 25., 74., 75., és a 83. pontjában ismertetett javaslattal.

Indokolás: Lásd a T/5680/69. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. nem támogatja

- az Emberi jogi biz. nem támogatja

- a Foglalkoztatási biz. támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője a Foglalkoztatási biz. ülésén egyetért, az Emberi jogi, a Gazdasági és az Informatikai biz. ülésén nem ért egyet

77. Márfai Péter, Molnár Gyula, Simon Gábor és Lénárt László képviselők a törvényjavaslat 69. §-át új (2) és (6) bekezdéssel kiegészíteni javasolják (a javaslat elfogadása esetén a § bekezdéseinek számozása értelemszerűen változik):

"(1) Rádiófrekvenciák használati jogát - jogszabályban meghatározott esetekben - a hatóság döntése (frekvenciakijelölés valamint rádióengedély) alapján lehet megszerezni. A polgári célú frekvenciák használatára vonatkozó frekvenciakijelölést, illetve rádióengedélyt, valamint árverés illetve pályázat esetén frekvenciahasználati jogosultságot a hatóság, a nem polgári célú frekvenciakijelölést, illetve rádióengedélyt a nem polgári célú frekvenciagazdálkodási feladatokat ellátó hatóság adja ki. A nem polgári célú frekvenciagazdálkodási feladatokat ellátó hatóság eljárásaira - amennyiben jogszabály másként nem rendelkezik - az e törvényben meghatározott szabályokat kell alkalmazni.

(2) A frekvenciahasználati joggal kapcsolatos hatósági eljárásban a hatóság nyílt, objektív, átlátható és hátrányos megkülönböztetéstől mentes szabályok alapján dönt a frekvenciahasználati jog kiadásáról . A frekvenciahasználati joggal kapcsolatos hatósági eljárások részletes szabályait külön jogszabály állapítja meg.

[(2)] (3) A frekvenciahasználati joggal kapcsolatos hatósági eljárás határideje 42 nap. Pályázat vagy árverés útján megszerezhető frekvenciák esetén a határidő legfeljebb nyolc hónappal meghosszabbítható.

[(3)] (4) Az e törvényben szabályozott frekvenciagazdálkodási hatósági eljárás az ügy eldöntéséhez szükséges műszaki vizsgálatok és a nemzetközi koordináció befejeződéséig felfüggeszthető.

[(4)] (5) A hatóság a rádiófrekvenciás spektrum hatékony és megfelelő használata, a káros zavarok elkerülése érdekében, illetőleg külön jogszabályban meghatározott közegészségügyi szempontok alapján a frekvenciahasználatot korlátozhatja vagy megtagadhatja.

(6) A közszolgálati műsorszolgáltatóra rótt közszolgáltatási kötelezettségek teljesítéséhez szükséges frekvenciahasználati jogosultság kiadása során a közszolgálati műsorszolgáltató kérelme elsőbbséget élvez. A közszolgálati műsorszolgáltató kérelme elsőbbségének biztosításához szükséges mértékben a (2) bekezdés szerinti szabályok nem alkalmazandók.

[(5)] (7) A frekvenciagazdálkodó hatóságnak a frekvenciahasználatra irányuló kérelmet el kell utasítania, ha

a) a kérelem teljesítése műszaki, illetőleg frekvenciagazdálkodási okból nem lehetséges;

b) a frekvencia használata a meglévő vagy tervezett frekvencia-felhasználásokban káros rádiófrekvenciás zavart okozna;

c) a kérelmezőnek lejárt határidejű frekvenciadíj fizetési kötelezettsége van a hatósággal szemben.

[(6)] (8) A frekvenciahasználati jog jogosítottjának kérelmére a frekvenciahasználati jogot vissza kell vonni. A visszavonás egyéb feltételeit a miniszter rendeletben állapítja meg."

T/5680/150/2. sz.

Megjegyzés: Ez a módosító indítvány tartalmilag összefügg az ajánlás 84. pontjában ismertetett javaslattal.

Indokolás: Lásd a T/5680/150/1. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. támogatja

- az Emberi jogi biz. egyharmada sem támogatja

- a Foglalkoztatási biz. nem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- a Kulturális biz. egyharmada sem támogatja

- az Önkormányzati biz. egyharmada sem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

78. Márfai Péter képviselő a törvényjavaslat 71. § (1) bekezdésének a következő módosítását javasolja:

"71. § (1) Elektronikus hírközlő berendezést, nagyfrekvenciás berendezést, valamint minden olyan berendezést (gépet, készüléket, vezetéket, járművet vagy egyéb eszközt), amely működése közben nagyfrekvenciás jelet vagy mellékhatást kelt, továbbá azokat a villamos vagy elektronikus alkatrészeket tartalmazó berendezéseket (a továbbiakban együtt: villamos vagy elektronikus berendezés), amelyek alkalmasak arra, hogy [villamos] elektromágneses zavart okozzanak, vagy amelyek működésére ilyen zavar hatással lehet, úgy kell üzemben tartani, hogy az más, zavarérzékenység szempontjából egyébként megfelelő villamos vagy elektronikus berendezés működésében zavart ne okozzon."

Indokolás: Lásd a T/5680/169. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. támogatja

- a Gazdasági biz. támogatja

- az Önkormányzati biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője egyetért

79. Nyitrai Zsolt képviselő a törvényjavaslat 72. § (6) bekezdésének a következő módosítását javasolja:

"(6) A Hírközlési Állandó Választottbíróság választottbírói testületének tagjait a Tanács jelöli ki meghatározott időre a főigazgató javaslata alapján. Nem lehet a Hírközlési Állandó Választottbíróság választottbírói testületének tagja a Tanács tagja, illetve a hatóság egyéb alkalmazottja, továbbá e személyeknek a Ptk. 685. §-ának b) pontja szerinti közeli hozzátartozója. A Választottbíróság választottbírói testületének tagjai függetlenek és pártatlanok, nem képviselői a feleknek. Eljárásuk során utasítást nem fogadhatnak el, és teljes titoktartásra kötelezettek a teendőik ellátása keretében tudomásukra jutott körülmények tekintetében, az eljárás megszűnése után is. Minderről kijelölésük alkalmával írásbeli nyilatkozatot kötelesek tenni."

Indokolás: Lásd a T/5680/114. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. támogatja

- az Emberi jogi biz. nem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

80. Pettkó András és dr. Gémesi György képviselők, valamint Márfai Péter, Molnár Gyula, Simon Gábor és Lénárt László képviselők a törvényjavaslat 72. § (6) bekezdésének a következő módosítását javasolják:

"(6) A Hírközlési Állandó Választottbíróság választottbírói testületének tagjait a Tanács jelöli ki meghatározott időre a főigazgató javaslata alapján. Nem lehet a Hírközlési Állandó Választottbíróság választottbírói testületének tagja a Tanács tagja, illetve a hatóság egyéb alkalmazottja, továbbá e személyeknek a Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény (Ptk.) 685. §-ának b) pontja szerinti közeli hozzátartozója. A Választottbíróság választottbírói testületének tagjai függetlenek és pártatlanok, nem képviselői a feleknek. Eljárásuk során utasítást nem fogadhatnak el, és teljes titoktartásra kötelezettek a teendőik ellátása keretében tudomásukra jutott körülmények tekintetében, az eljárás megszűnése után is. Minderről kijelölésük alkalmával írásbeli nyilatkozatot kötelesek tenni."

Indokolás: Lásd a T/5680/58. sz., valamint a T/5680/142. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. támogatja

- az Emberi jogi biz. nem támogatja

- a Foglalkoztatási biz. egyharmada sem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

81. Rogán Antal képviselő a törvényjavaslat 75. § bevezető szövegének a következő módosítását javasolja:

"75. § Ha az elektronikus hírközlő hálózat [üzemeltetője] rendelkezésre bocsátója vezetékes (kábeles) műsorelosztási hálózatot kíván üzemeltetni, erre külön gazdálkodó szervezetet kell létrehoznia, amennyiben "

Indokolás: Lásd a T/5680/68. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. nem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- a Kulturális biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

82. Balogh László és Pettkó András képviselők a törvényjavaslat 75. § bevezető szövegének és c) pontjának a következő módosítását javasolják:

"75. § Ha az elektronikus hírközlő hálózat üzemeltetője [vezetékes (kábeles)] műsorelosztási hálózatot kíván üzemeltetni, erre külön gazdálkodó szervezetet kell létrehoznia, amennyiben

a) különleges jogok jogosultja vagy felette az állam irányítást gyakorol, és

b) az európai közösségi piac jelentős részén gazdasági erőfölénnyel rendelkezik a nyilvános elektronikus hírközlő hálózatok üzemeltetése és a távbeszélő szolgáltatások nyújtása terén, valamint

c) ugyanazon földrajzi területen olyan [vezetékes (kábeles)] műsorelosztó hálózatot üzemeltet, amelyet különleges vagy kizárólagos jogok alapján hoztak létre."

Indokolás: Lásd a T/5680/13. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. nem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- a Kulturális biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

83. Rogán Antal képviselő a törvényjavaslat 77. § (3) bekezdésének a következő módosítását javasolja:

"(3) Amennyiben e törvény valamely elektronikus hírközlési szolgáltatás nyújtásának megkezdését megelőzően teljesítendő további feltételeket állapít meg, a szolgáltató csak a vonatkozó feltételek teljesítését követően kezdheti meg a [tevékenységet] szolgáltatás nyújtását."

T/5680/69., 70., 74., 75., 81. sz.

Megjegyzés: Ez a módosító indítvány tartalmilag összefügg az ajánlás 20., 25., 74., 75. és a 76. pontjában ismertetett javaslattal.

Indokolás: Lásd a T/5680/67. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. támogatja

- az Emberi jogi biz. nem támogatja

- a Foglalkoztatási biz. támogatja

- a Gazdasági biz. támogatja

- Az Előterjesztő képviselője a Foglalkoztatási, a Gazdasági és az Informatikai biz. ülésén egyetért, az Emberi jogi biz. ülésén nem ért egyet

84. Márfai Péter, Molnár Gyula, Simon Gábor és Lénárt László képviselők a törvényjavaslat 84. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezést javasolják:

"(4) [Amennyiben a frekvenciahasználati jog árverés vagy pályázat útján szerezhető meg, illetve műsorszolgáltatási célú frekvenciák esetén a frekvenciahasználati jog megszerzésének feltétele a frekvenciahasználati jogosultság megszerzése.] A 69. § (6) bekezdése alapján kiadott frekvenciahasználati jog gyakorlása során a közszolgálati műsorszolgáltató köteles biztosítani a közszolgálati műsorok általános elérhetőségével és minőségével kapcsolatban rárótt közszolgáltatási kötelezettségek teljesítését. Így különösen, hosszú távú szerződésekkel köteles biztosítani a műsorszolgáltatási jogosultság meghatározott vételkörzetében a műsorszórás folytonosságát és meghatározott minőségét, a frekvenciahasználati jogot ráruházó engedélyben meghatározott részletes feltételeknek megfelelően."

T/5680/150/1. sz.

Megjegyzés: Ez a módosító indítvány tartalmilag összefügg az ajánlás 77. pontjában ismertetett javaslattal.

Indokolás: Lásd a T/5680/150/2. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. támogatja

- az Emberi jogi biz. egyharmada sem támogatja

- a Foglalkoztatási biz. nem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- a Kulturális biz. egyharmada sem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

85. Rogán Antal és Szabó István képviselők a törvényjavaslat 88. § (7) bekezdésének a következő módosítását javasolják:

"(7) A hálózati szerződésekből eredő igények [1] két év alatt évülnek el."

Indokolás: Lásd a T/5680/107. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. nem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- az Önkormányzati biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

86. Pettkó András képviselő a törvényjavaslat 90. §-ának a következő módosítását javasolja:

"90. § (1) Az elektronikus hírközlési építmény [vagy elektronikus hírközlő eszközök] tulajdonosát közös [eszköz]használat [nyújtására] biztosítására szerződéskötési kötelezettség terheli, ha azt olyan szolgáltató kéri, amelynek a szolgáltatása nyújtásához környezetvédelmi, közegészségügyi, közbiztonsági vagy építésügyi okok miatt megfelelő más [eszközhöz való hozzáférésre] építmény létrehozására vagy használatára nincs lehetősége. Nem vonatkozik ez a kötelezettség az ügyfélforgalom számára nyitva álló építmények ezen funkciót betöltő részére.

(2) Nem terheli szerződéskötési kötelezettség a tulajdonost, ha a következő körülmények bármelyike fennáll:

a) az ajánlatban foglaltak teljesítése a biztonságos, illetőleg rendeltetésszerű használatot akadályozza;

b) a közös [eszköz]használat létesítéséhez és üzemeltetéséhez szükséges igazolt költségeket az ajánlattevő nem vállalja;

c) a közös [eszköz]használat létesítése más jogviszonyból eredő, méltányolható magánérdeket súlyosan sért;

d) a közös [eszköz]használat nyújtására elektronikus hírközlési építmény[, illetve elektronikus hírközlő eszközeinek] szokásos működtetési módja miatt nem képes;

e) a közös használat bármely módon veszélyezteti vagy lehetetlenné teszi a 86. § (1) bekezdés f) pontjában foglaltak betartását.

(3) Amennyiben az (1) bekezdés szerinti közös [eszköz]használathoz az elektronikus hírközlési építményt[, illetve az elektronikus hírközlő eszközt] át kell alakítani, az átalakítás költségei - az indokolt felújítást szolgáló igazolt költségek kivételével - az új használót terhelik. A közös [eszköz]használat költségeit a felek a használat arányában viselik.

(4) Ha a tulajdonos a (2) bekezdés d) pontjában meghatározott mentesülési okból a szerződés megkötésére nem volna köteles, a közös [eszköz]használatra ajánlatot tevő szolgáltató kezdeményezheti az elektronikus hírközlési építmény[, illetve az elektronikus hírközlő eszköz] közös használatra alkalmassá tételét. A közös [eszköz]használat érdekében ráfordított, indokolt költségeik viseléséről a felek érdekeltségük arányában állapodnak meg.

(5) Ha a felek a közös [eszköz]használattal kapcsolatos ajánlatról, költségeiről, fenntartásának terheiről nem tudnak megállapodni, a jogviták rendezésére irányadó eljárás szabályai szerint kell eljárni."

Indokolás: Lásd a T/5680/24. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. nem támogatja

- az Emberi jogi biz. nem támogatja

- a Foglalkoztatási biz. egyharmada sem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- az Önkormányzati biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

87. Rogán Antal képviselő a törvényjavaslat 90. § (1) bekezdésének a következő módosítását javasolja:

"90. § (1) [Az elektronikus hírközlési építmény vagy elektronikus hírközlő eszközök tulajdonosát] Az elektronikus hírközlési szolgáltatót közös eszközhasználat nyújtására szerződéskötési kötelezettség terheli, ha azt olyan szolgáltató kéri, amelynek a szolgáltatása nyújtásához környezetvédelmi, közegészségügyi, közbiztonsági vagy építésügyi okok miatt megfelelő más eszközhöz való hozzáférésre nincs lehetősége. Nem vonatkozik ez a kötelezettség az ügyfélforgalom számára nyitva álló építmények ezen funkciót betöltő részére."

T/5680/64., 65. sz.

Megjegyzés: Ez a módosító indítvány tartalmilag összefügg az ajánlás 88., 90. pontjában ismertetett javaslattal.

Indokolás: Lásd a T/5680/66. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. nem támogatja

- az Emberi jogi biz. nem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- az Önkormányzati biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

88. Rogán Antal képviselő a törvényjavaslat 90. § (2) bekezdése bevezető szövegének a következő módosítását javasolja:

"(2) Nem terheli szerződéskötési kötelezettség [a tulajdonost] a szolgáltatót, ha a következő körülmények bármelyike fennáll:"

T/5680/64., 66. sz.

Megjegyzés: Ez a módosító indítvány tartalmilag összefügg az ajánlás 87. és a 90. pontjában ismertetett javaslattal.

Indokolás: Lásd a T/5680/65. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. nem támogatja

- az Emberi jogi biz. nem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

89. Márfai Péter, Molnár Gyula és Simon Gábor képviselők a törvényjavaslat 90. § (4) bekezdésének a következő módosítását javasolják:

"(4) Ha a tulajdonos a (2) bekezdés d) pontjában meghatározott mentesülési okból a szerződés megkötésére nem volna köteles, a közös eszközhasználatra ajánlatot tevő szolgáltató kezdeményezheti az elektronikus hírközlési építmény, illetve az elektronikus hírközlő eszköz közös használatra alkalmassá tételét. A közös eszközhasználat érdekében ráfordított, indokolt [költségeik viseléséről a felek érdekeltségük arányában állapodnak meg] költségeket azon félnek szükséges viselnie, akinek az érdekében a fejlesztés történt."

Indokolás: Lásd a T/5680/165. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. támogatja

- a Foglalkoztatási biz. nem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- az Önkormányzati biz. egyharmada sem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

90. Rogán Antal képviselő a törvényjavaslat 90. § (4) bekezdésének a következő módosítását javasolja:

"(4) Ha a [tulajdonos] szolgáltató a (2) bekezdés d) pontjában meghatározott mentesülési okból a szerződés megkötésére nem volna köteles, a közös eszközhasználatra ajánlatot tevő szolgáltató kezdeményezheti az elektronikus hírközlési építmény, illetve az elektronikus hírközlő eszköz közös használatra alkalmassá tételét. A közös eszközhasználat érdekében ráfordított, indokolt költségeik viseléséről a felek érdekeltségük arányában állapodnak meg."

T/5680/65., 66. sz.

Megjegyzés: Ez a módosító indítvány tartalmilag összefügg az ajánlás 86. és a 87. pontjában ismertetett javaslattal.

Indokolás: Lásd a T/5680/64. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. nem támogatja

- az Emberi jogi biz. nem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

91. Márfai Péter, Molnár Gyula és Simon Gábor képviselők a törvényjavaslat 92. § (2)-(3) bekezdésének a következő módosítását javasolják:

"(2) A szolgáltató a szolgáltatás megkezdésével egyidejűleg az általa használt, működtetett berendezések, helyiségek és az együttműködő személyek tekintetében - a szolgáltatás sajátosságainak figyelembe vételével, külön jogszabályban meghatározottak szerint - köteles biztosítani az elektronikus hírközlési hálózatban továbbított küldemények, közlések, továbbá a szolgáltató által kezelt adatok titkos információgyűjtéssel, illetve titkos adatszerzéssel történő megismeréséhez szükséges eszközök és módszerek alkalmazási feltételeit. A szolgáltató az előzőeken túl a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat kérésére, a szolgáltatás műszaki jellemzői alapján a szükséges mértékben köteles biztosítani a bevezetett szolgáltatással kapcsolatban a titkos információgyűjtés, illetve a titkos adatszerzés eszközeit a kilépési pontig.

(3) A szolgáltató köteles a szolgáltatáshoz a (2) bekezdésben meghatározott igényeknek megfelelő műszaki rendszert - így különösen alapkiépítésű monitoring alrendszert - létesíteni és ennek elérhetőségét hálózatában a kilépési pontig biztosítani a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat részére, az erre vonatkozó igényről való írásbeli tudomásszerzéstől számított hat hónapon belül, a szolgáltatás sajátosságainak figyelembe vételével, a szükség szerinti egyeztetésnek megfelelően. Az alapkiépítésű monitoring alrendszer valamennyi költségét a szolgáltató viseli."

Indokolás: Lásd a T/5680/167. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. támogatja

- az Emberi jogi biz. egyharmada sem támogatja

- a Foglalkoztatási biz. nem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- a Nemzetbiztonsági biz. egyharmada sem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

92. Tóth Károly képviselő a törvényjavaslat 92. §-át új (4) bekezdéssel kiegészíteni javasolja (a javaslat elfogadása esetén a § bekezdéseinek számozása értelemszerűen változik):

"(4) Ha a titkos információgyűjtés illetve titkos adatszerzés során az elektronikus hírközlési hálózaton továbbított küldemények, közlések és kísérőadatok megismeréséhez jgazságügyminiszteri vagy bírói engedély szükséges, a titkos információgyűjtésre, illetve a titkos adatszerzésre felhatalmazott szervezetek igényeinek kielégítését - törvényben meghatározott feltételek mellett - a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat látja el."

Indokolás: Lásd a T/5680/207. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. támogatja

- az Emberi jogi biz. támogatja

- a Gazdasági biz. támogatja

- a Nemzetbiztonsági biz. támogatja

- Az Előterjesztő képviselője egyetért

93. Márfai Péter, Molnár Gyula és Simon Gábor képviselők a törvényjavaslat 94. § (3) bekezdésének a következő módosítását javasolják:

"(3) Helyi önkormányzat tulajdonában lévő közterületen elektronikus hírközlési építmény [akkor] abban az esetben helyezhető el, ha e célra állami tulajdonban lévő közterület nem áll rendelkezésre, vagy ez utóbbin műszaki okból, illetőleg jogszabály tiltó rendelkezése miatt az elhelyezés nem lehetséges. A helyi önkormányzat a létesítmény önkormányzati tulajdonú közterületen való elhelyezéséhez [csak akkor tagadhatja meg a] szükséges tulajdonosi hozzájárulás és területhasználati engedély megadását[, ha azt különös méltánylást érdemlő települési vagy lakossági érdek indokolja] csak abban az esetben tagadhatja meg, ha a tulajdonosi hozzájárulás megadása különös méltánylást érdemlő települési vagy lakossági érdeket sértene. A területhasználati engedély kiadását csak jogszabályban foglalt tilalom esetében lehet megtagadni, arra a tulajdonosi hozzájárulás egyes feltételeinek megállapítására irányuló vita nem ad jogalapot."

Indokolás: Lásd a T/5680/166. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. egyharmada sem támogatja

- az Emberi jogi biz. egyharmada sem támogatja

- a Foglalkoztatási biz. nem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- az Önkormányzati biz. egyharmada sem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

94. Rogán Antal képviselő a törvényjavaslat 98. §-ának a következő módosítását javasolja:

"98. § A nyilvános, vagy a magán elektronikus hírközlő hálózattal rendelkező vagy [A]az elektronikus hírközlési szolgáltató jogosult a folyóvíz, csatorna, természetes tavak és azok medrének, valamint az ország területe feletti légtérnek elektronikus hírközlési célú igénybevételére."

Indokolás: Lásd a T/5680/82. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. nem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- az Önkormányzati biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

95. Márfai Péter, Molnár Gyula és Simon Gábor képviselők a törvényjavaslat 100. § (3) bekezdésének az elhagyását javasolják (a javaslat elfogadása esetén a § bekezdéseinek számozása értelemszerűen változik):

"[(3) Annak érdekében, hogy a végfelhasználók elérhessék a digitális rádió- és televízió-műsorokat, a szolgáltató a külön jogszabályban meghatározott körben köteles a hatóság határozatában meghatározott eszközökhöz tisztességes, ésszerű és megkülönböztetés mentes feltételek mellett hozzáférést biztosítani más szolgáltatók számára.]"

Indokolás: Lásd a T/5680/152. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. támogatja

- az Emberi jogi biz. egyharmada sem támogatja

- a Foglalkoztatási biz. nem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- a Kulturális biz. egyharmada sem támogatja

- az Önkormányzati biz. egyharmada sem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

96. Pettkó András és dr. Gémesi György képviselők a törvényjavaslat 100. §-át új (5) bekezdéssel kiegészíteni javasolják:

"(5) A jelentős piaci erővel nem rendelkező szolgáltató köteles az előfizetője számára külön jogszabályban meghatározott módon lehetővé tenni a közvetítőválasztást - előválasztás, illetve hívásonkénti közvetítőválasztás útján - a helyhez kötött telefonhálózat valamennyi hívásviszonylatában, beleértve az Internet hívásviszonylatot is. Ezzel összefüggésben a hatóság a szolgáltató számára előírhat a 111. § szerinti kötelezettségeket, illetve e törvényben meghatározott egyéb kötelezettségeket."

Indokolás: Lásd a T/5680/54. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. egyharmada sem támogatja

- az Emberi jogi biz. nem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- az Önkormányzati biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

97. Pettkó András és dr. Gémesi György képviselők a törvényjavaslat 103. § (3) bekezdésének a következő módosítását javasolják:

"(3) A referenciaajánlat készítésére köteles szolgáltató (e § alkalmazásában: kötelezett szolgáltató) a jogszabályban meghatározott, illetve a piacelemzést követően a hatóság által meghatározott feltételekkel közzétett referenciaajánlatához annak hatálya alatt kötve van, azaz bármely összekapcsolást, illetve hozzáférést igénylő szolgáltató[val szemben] (e § alkalmazásában: jogosult szolgáltató)[, attól a hálózati szerződéseiben a jogosult szolgáltató beleegyezésével sem térhet el] részére köteles azt megajánlani. A kötelezett és a jogosult szolgáltató közös megegyezéssel a referencia ajánlatban foglaltaktól eltérő feltételekkel is köthetnek egymással hálózati szerződést. Az így megkötött hálózati szerződés azonban nem sértheti az egyenlő elbánás elvét."

Megjegyzés: A T/5680/55. sz. módosító javaslatban tévesen 100. § szerepel.

Indokolás: Lásd a T/5680/55. és a T/5680/131. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. egyharmada sem támogatja

- az Emberi jogi biz. egyharmada sem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

98. Pettkó András és dr. Gémesi György képviselők a törvényjavaslat 104. § (3) bekezdése b) pontjának a következő módosítását javasolják:

/(3) E törvény alkalmazásában az egyenlő elbánás elvébe ütköző magatartásnak minősülhet különösen, ha a jelentős piaci erővel rendelkező szolgáltató:/

"b) a hálózati szolgáltatás ellenértékének megállapításakor olyan árazási feltételeket - ideértve a forgalom után számított árkedvezményt - állapít meg, amelyek alkalmazásával a legkedvezőbb feltételek [csak egy vagy kevés számú szolgáltató] csak az ezzel élni kívánó szolgáltatók kevesebb, mint egyharmada számára válnak elérhetővé;"

Indokolás: Lásd a T/5680/60. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. egyharmada sem támogatja

- az Emberi jogi biz. egyharmada sem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

99. Márfai Péter képviselő a törvényjavaslat 106. § (1) bekezdésének a következő módosítását javasolja:

"106. § (1) A jelentős piaci erővel rendelkező szolgáltató a meghatározott hálózati elemekhez, szolgáltatásokhoz [- így különösen összekapcsolási és hozzáférési forgalmi szolgáltatásokhoz -] való hozzáférést és a kapcsolódó közös eszközhasználatot, erre vonatkozó gazdaságilag és műszakilag indokolt igény esetén - a hatóság határozatában foglaltak szerint - biztosítani köteles."

Indokolás: Lásd a T/5680/170/2. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. támogatja

- a Gazdasági biz. támogatja

- Az Előterjesztő képviselője egyetért

100. Erdész Zoltán képviselő a törvényjavaslat 106. § (3) bekezdése a) pontjának a következő módosítását javasolja:

/(3) A hatóság az (1) bekezdésben foglaltak előírása során különösen arra kötelezheti a szolgáltatót, hogy:/

"a) hozzáférést biztosítson meghatározott hálózati elemekhez és eszközökhöz, beleértve a helyi hurok átengedését, [és] a bitfolyam hozzáférést és a virtuális mobil hálózati hozzáférést;"

Indokolás: Lásd a T/5680/125. és a T/5680/128. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. nem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

101. Erdész Zoltán képviselő a törvényjavaslat 106. § (3) bekezdése d) pontjának a következő módosítását javasolja:

/(3) A hatóság az (1) bekezdésben foglaltak előírása során különösen arra kötelezheti a szolgáltatót, hogy:/

"d) továbbértékesítés céljából harmadik felek részére meghatározott hálózati szolgáltatásokat nyújtson, így többek között Internet híváskezdeményezés forgalmi szolgáltatást, [és] átalánydíjas Internet híváskezdeményezés forgalmi szolgáltatást, költségalapon meghatározott virtuális mobil hálózati hozzáférési szolgáltatást és költségalapon meghatározott átalánydíjas mobil rádiótelefon híváskezdeményezés forgalmi szolgáltatást;"

Indokolás: Lásd a T/5680/129. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. nem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

102. Rogán Antal és Nyitrai Zsolt képviselők a törvényjavaslat 106. § (3) bekezdése d) pontjának a következő módosítását javasolják:

/(3) A hatóság az (1) bekezdésben foglaltak előírása során különösen arra kötelezheti a szolgáltatót, hogy:/

"d) továbbértékesítés céljából harmadik felek részére meghatározott hálózati szolgáltatásokat nyújtson, így többek között Internet híváskezdeményezés forgalmi szolgáltatást, internet hívásvégződtetés forgalmi szolgáltatást, és átalánydíjas Internet híváskezdeményezés forgalmi szolgáltatást;"

Indokolás: Lásd a T/5680/101. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. nem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

103. Erdész Zoltán képviselő a törvényjavaslat 106. §-át új (5) bekezdéssel kiegészíteni javasolja (a javaslat elfogadása esetén a § bekezdéseinek számozása értelemszerűen változik):

"(5) A hatóság nem írhatja elő a (3) bekezdés a) pontjában meghatározott kötelezettséget olyan esetben, ha a jelentős piaci erővel rendelkező szolgáltató a jogosult szolgáltatóhoz való viszonya szempontjából, vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzete, illetve a teljes nemzeti hírközlési piac alakulására gyakorolt hatása tekintetében számottevően kisebb befolyásoló képességgel rendelkezik."

Indokolás: Lásd a T/5680/125. és a T/5680/128. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. nem támogatja

- az Emberi jogi biz. egyharmada sem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

104. Márfai Péter, Molnár Gyula és Simon Gábor képviselők a törvényjavaslat 107. § (2) bekezdése b) pontjának a következő módosítását javasolják:

/(2) A helymegosztás keretében meg kell határozni különösen:/

"b) a helymegosztási lehetőségekre vonatkozó adatokat az előző pontban megjelölt helyeken (beleértve a fizikai, távoli és előfizetői hurok átengedés esetében a virtuális helymegosztást);"

Indokolás: Lásd a T/5680/161. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. támogatja

- a Foglalkoztatási biz. nem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

105. Rogán Antal és Szabó István képviselők a törvényjavaslat 107. § (2) bekezdése h) pontjának az elhagyását javasolják (a javaslat elfogadása esetén a pontok jelölése értelemszerűen változik):

/(2) A helymegosztás keretében meg kell határozni különösen:/

"[h) az információs rendszerekhez való hozzáférés feltételeit, így különösen a kötelezett szolgáltató üzemeltetés támogató rendszereihez, információs rendszereihez és adatbázisaihoz való hozzáférés feltételeit előrendelés, ellátás, megrendelés, karbantartási és javítási igény és számlázás esetében;]"

Indokolás: Lásd a T/5680/105. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. nem támogatja

- az Emberi jogi biz. egyharmada sem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

106. Márfai Péter, Molnár Gyula és Simon Gábor képviselők a törvényjavaslat 107. § (3) bekezdésének a következő módosítását javasolják:

"(3) A helymegosztást a rendelkezésre álló lehetőségek [közül] szerint, a céloknak leginkább megfelelő, [a] legkisebb beruházási ráfordítás mellett [költség elve alapján] kell megvalósítani."

Indokolás: Lásd a T/5680/191. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. támogatja

- a Foglalkoztatási biz. nem támogatja

- a Gazdasági biz. támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

107. Rogán Antal és Nyitrai Zsolt képviselők a törvényjavaslat 108. § (1) bekezdését új d) ponttal kiegészíteni javasolják:

/108. § (1) A hatóság a hatékonyság és a fenntartható verseny előmozdítása, valamint a fogyasztói előnyök érvényesítése érdekében - amennyiben a piacelemzés megállapítása szerint a hatékony verseny hiánya azt eredményezheti, hogy az érintett szolgáltató indokolatlanul magas díjakat, vagy árprést alkalmazhat - a jelentős piaci erővel rendelkező szolgáltató számára egyes összekapcsolási, illetve hozzáférési szolgáltatások tekintetében /

"d) árprést nem eredményező díjak alkalmazására vonatkozó kötelezettséget írhat elő."

Indokolás: Lásd a T/5680/100. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. nem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- az Önkormányzati biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

108. Dr. Kovács Zoltán képviselő a törvényjavaslat 108. § (2) bekezdésének a következő módosítását javasolja:

"(2) A hatóság az (1) bekezdés szerinti határozatának meghozatala során figyelembe veszi a hatékony szolgáltató befektetését, az ahhoz kapcsolódó kockázatokat[,] és a befektetett tőke méltányos mértékű megtérülését[, továbbá figyelembe veheti az összehasonlítható versenypiacokon rendelkezésre álló árakat is, és ennek során mérlegelheti az érintett jelentős piaci erővel rendelkező szolgáltatóhoz hasonló helyzetben lévő szolgáltatók által alkalmazott árakat is]."

Indokolás: Lásd a T/5680/87. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. nem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- az Önkormányzati biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

109. Márfai Péter, Molnár Gyula és Simon Gábor képviselők a törvényjavaslat 108. § (5) bekezdésének a következő módosítását javasolják:

"(5) A hatóság a 63. § szerinti eljárás keretében kötelezheti a szolgáltatót a díjak megváltoztatására, és megállapíthatja a szolgáltató által nyújtott hálózati szolgáltatás ellenértékének a szolgáltató által alkalmazott előfizetői díjhoz viszonyított mértékét vagy a hálózati szolgáltatásra alkalmazandó díjat."

Indokolás: Lásd a T/5680/199. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. támogatja

- a Foglalkoztatási biz. nem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- az Önkormányzati biz. egyharmada sem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

110. Rogán Antal és Nyitrai Zsolt képviselők a törvényjavaslat 109. § (1) bekezdése a) pontjának a következő módosítását javasolják:

/109. § (1) Amennyiben a hatóság a piacelemzés alapján megállapítja, hogy egy általa meghatározott kiskereskedelmi szolgáltatási piacon a verseny nem kellően hatékony, és a 102-108. §, illetve a 111. § szerinti kötelezettségek előírásával e törvény céljai nem lennének megvalósíthatók, az adott kiskereskedelmi szolgáltatási piacon jelentős piaci erővel rendelkező szolgáltatóra a fogyasztók érdekeinek védelme és a hatékony verseny elősegítése érdekében határozatában megtilthatja/

"a) az indokolatlanul magas, a választékot árdiszkriminációval korlátozó díjak alkalmazását,"

Indokolás: Lásd a T/5680/95. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. nem támogatja

- az Emberi jogi biz. nem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- az Önkormányzati biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

111. Rogán Antal és Nyitrai Zsolt képviselők a törvényjavaslat 109. § (1) bekezdését új e) ponttal kiegészíteni javasolják:

/109. § (1) Amennyiben a hatóság a piacelemzés alapján megállapítja, hogy egy általa meghatározott kiskereskedelmi szolgáltatási piacon a verseny nem kellően hatékony, és a 102-108. §, illetve a 111. § szerinti kötelezettségek előírásával e törvény céljai nem lennének megvalósíthatók, az adott kiskereskedelmi szolgáltatási piacon jelentős piaci erővel rendelkező szolgáltatóra a fogyasztók érdekeinek védelme és a hatékony verseny elősegítése érdekében határozatában megtilthatja/

"e) a számhordozhatóság vagy a közvetítőválasztás igénybe vételét megakadályozó magas előfizetői díjak alkalmazását;"

Indokolás: Lásd a T/5680/99. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. nem támogatja

- az Emberi jogi biz. egyharmada sem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- az Önkormányzati biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

112. Márfai Péter, Molnár Gyula és Simon Gábor képviselők a törvényjavaslat 109. § (4) bekezdésének a következő módosítását javasolják:

"(4) Amennyiben a hatóság úgy ítéli meg, hogy az (1) bekezdés szerinti célok elérése érdekében az előfizetői szolgáltatások [ára legmagasabb mértékének megállapítása] árának szabályozása szükséges, a miniszternél kezdeményezi [ennek megállapítását] az árak megállapításáról szóló 1990. évi LXXXVII. törvény 9. § (1) bekezdés második tagmondata szerinti ármegállapítást, és egyben javaslatot tesz [az előfizetői szolgáltatások árának legmagasabb mértékére] a hatósági ár kiszámítására vonatkokzó előírások szabályaira."

Indokolás: Lásd a T/5680/153. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. támogatja

- a Foglalkoztatási biz. nem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- az Önkormányzati biz. egyharmada sem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

113. Rogán Antal képviselő a törvényjavaslat 109. §-át új (5) bekezdéssel kiegészíteni javasolja:

"(5) Tekintettel a nemzeti távközlési piac sajátosságaira, a Hatóság a 3. §-ban részletezett kötelezettségeknél szigorúbb kötelezettséget írhat elő azon szolgáltatók részére, akik és/vagy az általuk döntő befolyást biztosító mértékben birtokolt szolgáltatók, legalább 3 nevesített piacon domináns piaci szolgáltatónak minősülnek."

Indokolás: Lásd a T/5680/92. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. nem támogatja

- az Emberi jogi biz. egyharmada sem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

114. Rogán Antal és Szabó István képviselők a törvényjavaslat 110. § (2) bekezdésének az elhagyását javasolják (a módosító indítvány elfogadása esetén e § bekezdés nélküli §-á változik):

"110. § [(1)] A hatóság határozatával a bérelt vonali piacon jelentős piaci erejű szolgáltatóra a bérelt vonali szolgáltatások minimális készletére vonatkozóan külön jogszabályban meghatározott kötelezettségeket állapíthat meg.

[(2) A hatóság határozatában rendelkezhet a bérelt vonali szolgáltatások minimális készletébe tartozó bérelt vonal átviteli kapacitásáról és műszaki feltételeiről.]"

Indokolás: Lásd a T/5680/110. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. nem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

115. Márfai Péter, Molnár Gyula és Simon Gábor képviselők a törvényjavaslat 111. § (1) bekezdésének a következő módosítását javasolják:

"111. § (1) A helyhez kötött telefonhálózathoz történő előfizetői hozzáféréssel és használattal kapcsolatos [bármely], a Tanács 52. § szerinti eljárásában ilyenként meghatározott piacon jelentős piaci erővel rendelkező szolgáltató köteles az előfizetője számára külön jogszabályban meghatározott módon lehetővé tenni a közvetítőválasztást - előválasztás, illetve hívásonkénti közvetítőválasztás útján - a helyhez kötött telefonhálózat valamennyi hívásviszonylatában, beleértve az Internet hívásviszonylatot is."

Indokolás: Lásd a T/5680/196. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. támogatja

- a Foglalkoztatási biz. nem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- az Önkormányzati biz. egyharmada sem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

116. Pettkó András és dr. Gémesi György képviselők valamint Márfai Péter, Molnár Gyula, Simon Gábor és Lénárt László képviselők a törvényjavaslat 111. § (1) bekezdését új b)-c) ponttal kiegészíteni javasolják (a módosító javaslat elfogadása esetén a 111. § (1) bekezdés eredeti szövege az a) pont jelölést kapja):

"111. § (1) a) A helyhez kötött telefonhálózathoz történő előfizetői hozzáféréssel és használattal kapcsolatos bármely piacon jelentős piaci erővel rendelkező szolgáltató köteles az előfizetője számára külön jogszabályban meghatározott módon lehetővé tenni a közvetítőválasztást - előválasztás, illetve hívásonkénti közvetítőválasztás útján - a helyhez kötött telefonhálózat valamennyi hívásviszonylatában, beleértve az Internet hívásviszonylatot is.

b) Az egyetemes szolgáltatással kapcsolatos kedezményes díjcsomagot igénybevevő előfizetőkkel szemben az egyetemes szolgáltatót nem terheli a közvetítőválasztás biztosításának kötelezettsége.

c) A mobil rádiótelefon telefonhálózathoz történő előfizetői hozzáféréssel és használattal kapcsolatos bármely piacon jelentős piaci erővel rendelkező szolgáltató köteles az előfizetője számára külön jogszabályban meghatározott módon lehetővé tenni a közvetítőválasztást - előválasztás, illetve hívásonkénti közvetítőválasztás útján - nemzetközi hívások esetén."

Indokolás: Lásd a T/5680/53. sz., valamint a T/5680/139. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. támogatja

- az Emberi jogi biz. nem támogatja

- a Foglalkoztatási biz. egyharmada sem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- az Önkormányzati biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

117. Dr. Kovács Zoltán képviselő a törvényjavaslat 112. § (3) bekezdésének az elhagyását javasolja:

"[(3) Az Internet híváskezdeményezés és átalánydíjas Internet híváskezdeményezés forgalmi szolgáltatás díjának megállapításakor a kötelezett szolgáltató ezen szolgáltatásoknak a helyhez kötött telefonhálózaton megvalósuló híváskezdeményezés forgalmi szolgáltatástól eltérő jellegére (az Internet híváskezdeményezés forgalmi szolgáltatás esetében különösen a hosszabb tartásidőre) tekintettel a költségszámítás szabályait a megfelelő eltérésekkel és kiegészítésekkel köteles alkalmazni.]"

Indokolás: Lásd a T/5680/88. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. nem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- az Önkormányzati biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

118. Pettkó András képviselő a törvényjavaslat 117. § bevezető szövegének valamint a) pontjának a következő módosítását javasolja:

"117. § Az egyetemes elektronikus hírközlési szolgáltatás körébe a következő, egyetemes szolgáltatási szerződés alapján nyújtott, megfizethető díjú szolgáltatások [együttesen] tartoznak:

a) a telefon hálózathoz felhasználónként egy, a felhasználó állandó lakóhelye, székhelye vagy telephelye szerint meghatározott helyen való olyan hozzáférés, amely lehetővé teszi [helyhez kötött előfizetői hozzáférési ponton keresztül] belföldi és nemzetközi hívások, faxüzenetek és adatátviteli hívások kezdeményezését és fogadását, segélyhívó szolgálatok elérését, illetőleg Internet elérést, legalább 9600 bit/s adatátviteli sebességgel és legfeljebb 10-4 bit hibaaránnyal;"

Indokolás: Lásd a T/5680/25. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. nem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- az Önkormányzati biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

119. Márfai Péter képviselő a törvényjavaslat 117. § b) pontjának a következő módosítását javasolja:

/117. § Az egyetemes elektronikus hírközlési szolgáltatás körébe a következő, egyetemes szolgáltatási szerződés alapján nyújtott, megfizethető díjú szolgáltatások együttesen tartoznak:/

"b) ezer lakosonként, illetve ennél kisebb lélekszámú településenként egy darab nyilvános telefonállomás működtetése, továbbá a kötelezően létesített nyilvános [távbeszélő] telefonállomás[ok] legalább 3%-át hallás-, illetőleg mozgáskorlátozottak által is használható kialakítással;"

Indokolás: Lásd a T/5680/170/3. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. támogatja

- az Emberi jogi biz. támogatja

- a Gazdasági biz. támogatja

- az Önkormányzati biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője egyetért

120. Pettkó András képviselő a törvényjavaslat 117. §-át új (2) bekezdéssel kiegészíteni javasolja (a módosító javaslat elfogadása esetén a 117. § eredeti szövege az (1) bekezdés jelölést kapja):

"(2) Az (1) bekezdésben meghatározott egyetemes szolgáltatások külön-külön is nyújthatóak."

Indokolás: Lásd a T/5680/26. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. egyharmada sem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

121. Pettkó András képviselő a törvényjavaslat 118. § (2) bekezdésének a következő módosítását javasolja:

"(2) Az egyetemes szolgáltatót a 117. § a) pontja szerinti egyetemes szolgáltatás vonatkozásában - jogszabályban meghatározott kivételekkel - szerződéskötési kötelezettség terheli az egyetemes szolgáltatási szerződésében meghatározott területen állandó lakóhellyel, székhellyel, telephellyel rendelkező felhasználónak az egyetemes szolgáltatás igénybevételére vonatkozó, jogszabályban meghatározott módon bejelentett szándéka esetén, felhasználónként egy hozzáférés biztosítására."

Indokolás: Lásd a T/5680/27. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. támogatja

- a Gazdasági biz. támogatja

- az Önkormányzati biz. támogatja

- Az Előterjesztő képviselője egyetért

122. Pettkó András képviselő a törvényjavaslat 119. §-át megelőző címnek a következő módosítását javasolja:

"Az egyetemes szolgáltatók, az egyetemes szolgáltatási pályázat, az egyetemes szolgáltató kijelölése"

Indokolás: Lásd a T/5680/28. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. egyharmada sem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

123. Pettkó András képviselő a törvényjavaslat 119. § (1) bekezdésének a következő módosítását javasolja:

"119. § (1) Az egyetemes szolgáltató[t] kiválasztására a miniszter [jelöli ki] pályázatot ír ki az egyetemes szolgáltatást leghatékonyabban nyújtani képes szolgáltató, illetve szolgáltatók kiválasztása érdekében."

Indokolás: Lásd a T/5680/29. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. egyharmada sem támogatja

- az Emberi jogi biz. egyharmada sem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

124. Pettkó András képviselő a törvényjavaslat 119. § (2) bekezdésének a következő módosítását javasolja:

"(2) A miniszter [az egyetemes szolgáltató kijelölése] a pályázat kiírása és lebonyolítása során érvényesíti a technológiasemlegesség elvét, biztosítja, hogy az ország egész területe egyetemes szolgáltatással lefedett legyen, és az elektronikus hírközlési piacon folyó verseny a legkevésbé torzuljon, az egyetemes szolgáltatást az azt leghatékonyabban, a lehető legkisebb nettó elkerülhető költség mellett nyújtani képes szolgáltató nyújtsa."

Indokolás: Lásd a T/5680/30. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. egyharmada sem támogatja

- az Emberi jogi biz. egyharmada sem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- az Önkormányzati biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

125. Erdész Zoltán képviselő a törvényjavaslat 119. § (3) bekezdésének a következő módosítását javasolja:

"(3) A miniszter az egyetemes szolgáltató kijelölése és az egyetemes szolgáltatási szerződés megkötése során továbbá a telefon hálózathoz való hozzáférés szolgáltatás árának az árak megállapításáról szóló 1990. évi LXXXVII. törvény szerinti legmagasabb mértékének megállapításával biztosítja, hogy az egyetemes szolgáltatás díja megfizethető legyen. Amennyiben az egyetemes szolgáltatás megfizethetősége érdekében az egyetemes szolgáltató a szolgáltatás költségei egy részének átvállalásával alakít ki előfizetői részére díjcsomagot, az ebből származó terhei mérséklésére nem igényelhet a 121. § (1) bekezdés szerinti támogatást."

T/5680/121/2-3. sz.

Megjegyzés: Ez a módosító indítvány tartalmilag összefügg az ajánlás 196. és a 216. pontjában ismertetett javaslattal.

Indokolás: Lásd a T/5680/121/1. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. nem támogatja

- az Emberi jogi biz. egyharmada sem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- az Önkormányzati biz. egyharmada sem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

126. Pettkó András képviselő a törvényjavaslat 119. § (4) bekezdése bevezető szövegének a következő módosítását javasolja:

"(4) A miniszter [más egyetemes szolgáltatót jelöl ki] pályázatot ír ki,"

Indokolás: Lásd a T/5680/31. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. egyharmada sem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

127. Pettkó András képviselő a törvényjavaslat 119. §-át új (5)-(9) bekezdésekkel kiegészíteni javasolja:

"(5) A miniszter a 117. § a)-d) pontjaiban meghatározott egyetemes szolgáltatás nyújtására külön pályázatokat ír ki. A külön pályázatok kiírása nem zárja ki, hogy egy szolgáltató több egyetemes szolgáltatás nyújtására is pályázatot nyújtson be.

(6) A pályázati felhívásnak tartalmaznia kell legalább

a) az egyetemes szolgáltatás megnevezését,

b) az egyetemes szolgáltatás nyújtásának földrajzi területét,

c) az egyetemes szolgáltatás nyújtásának pénzügyi feltételeit,

d) a pályázónak az egyetemes szolgáltatás nyújtására való alkalmasságának bizonyítására előírt követelményeket,

e) az egyetemes szolgáltatás minőségi, illetve műszaki feltételeinek meghatározására vonatkozó követelményeket,

f) a pályázat benyújtásának határidejét.

(7) A miniszternek a pályázati felhívásban az egyetemes szolgáltatások megfizethető díjának megállapítása során törekedni kell arra, hogy az a picaci versenyt a lehető legkisebb mértékben torzítsa és az egyetemes szolgáltatás nyújtását a lehető legkisebb nettó elkerülhető költség melett tegye lehetővé.

(8) A pályázó - amennyiben az Egyetemes Elektronikus Hírközlési Támogatási Kasszából kifizetendő támogatásra tart igényt - köteles pályázatában az egyetemes szolgáltatás becsült nettó elkerülhető költségét felhasználónkénti bontásban kimutatni.

(9) a miniszter a pályázati felhívást közzéteszi."

Indokolás: Lásd a T/5680/32. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. egyharmada sem támogatja

- az Emberi jogi biz. egyharmada sem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- az Önkormányzati biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

128. Pettkó András képviselő a törvényjavaslat 120. §-át új (1)-(2) bekezdéssel kiegészíteni, valamint (1) bekezdésének a következő módosítását javasolja (a javaslat elfogadása esetén a § bekezdéseinek számozása értelemszerűen változik):

"(1) A miniszter a várható támogatási igénynek, illetve a felajánlott ellenszolgáltatásnak a pályázó pályázatában feltüntetett mértékére tekintettel, a legkedvezőbb pénzügyi, illetve egyéb feltételeket ajánló pályázóval, illetve pályázókkal köt egyetemes szolgáltatási szerződést.

(2) Ha az (1) bekezdés szerinti eljárás nem vezet eredményre, a miniszter az egyetemes szolgáltatót a 119. § (2) bekezdésében foglalt elvek figyelembevételével kijelöli.

[(1)] (3) Az (1) bekezdés szerint kiválasztott, illetve a második bekezdés szerint kijelölt szolgáltatóval a miniszter egyetemes szolgáltatási szerződést köt, amelyben a felek megállapodnak legalább:

a) az egyetemes szolgáltatás tárgyáról;

b) az egyetemes szolgáltatás nyújtásának földrajzi helyéről és módjáról;

c) az egyetemes szolgáltatás nyújtásának időtartamáról;

d) az egyetemes szolgáltatás nyújtásának pénzügyi, minőségi és egyéb feltételeiről;

e) a szerződés módosításának módjáról;

f) a szerződés megszűnésének módjáról, jogkövetkezményeiről;

g) a szerződés hibás teljesítése esetén alkalmazandó kötbér mértékéről, illetve egyéb jogkövetkezményekről;

h) a szerződésben foglaltak megtartásának ellenőrzésével kapcsolatosan a minisztert, illetőleg a felhatalmazása alapján eljáró hatóságot megillető jogosultságokról.

[(2)] (4) A miniszter az egyetemes szolgáltatási szerződést nyilvánosságra hozza."

Indokolás: Lásd a T/5680/33. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. egyharmada sem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- az Önkormányzati biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

129. Márfai Péter képviselő a törvényjavaslat 121. § (2) bekezdésének a következő módosítását javasolja:

"(2) Az az egyetemes szolgáltató, amely az (1) bekezdés szerinti támogatásra tart igényt, [köteles] az általa nyújtott egyetemes szolgáltatás nettó elkerülhető költségeit tartalmazó, a külön jogszabályban meghatározott kimutatást független könyvvizsgálóval auditálva a miniszternek legkésőbb a tárgyévet követő év június 15-ig köteles benyújtani. A miniszter az auditált kimutatást külön jogszabályban meghatározott módon közzéteszi."

Indokolás: Lásd a T/5680/172/1. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. támogatja

- a Gazdasági biz. támogatja

- Az Előterjesztő képviselője egyetért

130. Márfai Péter képviselő a törvényjavaslat 122. § (5) bekezdésének a következő módosítását javasolja:

"(5) A Kasszával kapcsolatos [be- és kifizetéseket legkésőbb a tárgyévet követő év március 31-éig] befizetéseket legkésőbb a tárgyévet követő év augusztus 15-ig, a kifizetéseket pedig a tárgyévet követő év szeptember 30-ig kell teljesíteni. Nemfizetés esetén a Kassza egy hónapos türelmi időt követően haladéktalanul köteles intézkedni a követelés beszedése iránt. A Kassza kifizetései után késedelmi kamat iránti igény nem érvényesíthető."

Indokolás: Lásd a T/5680/172/2. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. támogatja

- a Gazdasági biz. támogatja

- Az Előterjesztő képviselője egyetért

131. Pettkó András képviselő a törvényjavaslat 122. § (6) bekezdésének a következő módosítását javasolja:

"(6) Az elektronikus hírközlési szolgáltatók - az alkalmazott technológiától függetlenül - a telefon szolgáltatás, az egyetemes szolgáltatás keretében nyújtott telefonszolgáltatás igénybevételével nyújtott Internet szolgáltatás és az ehhez kapcsolódó kiegészítő szolgáltatások nyújtásából származó - külön jogszabályban meghatározott - éves értékesítési nettó árbevételüknek a finanszírozási szükséglet alapján jogszabályban meghatározott mértékét kötelesek a Kassza javára befizetni. A befizetés összege nem haladhatja meg a befizetést teljesítő éves értékesítési nettó árbevételének 0,1%-át. Nem kötelesek a Kassza javára befizetést teljesíteni azon szolgáltatók, amelyeknek az ily módon számított árbevétele nem éri el a miniszter által rendeletben megállapított éves mértéket[, valamint azok a jogelőd nélkül alakult gazdasági társaságok, amelyek alapításának időpontjától a fizetési kötelezettség megállapításának időpontjáig két év nem telt el]."

Indokolás: Lásd a T/5680/34. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. egyharmada sem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

132. Pettkó András és dr. Gémesi György képviselők a törvényjavaslat 122. § (6) bekezdésének a következő módosítását javasolják:

"(6) Az elektronikus hírközlési szolgáltatók - az alkalmazott technológiától függetlenül - a telefon szolgáltatás, az egyetemes szolgáltatás keretében nyújtott [telefonszolgáltatás igénybevételével nyújtott] Internet szolgáltatás és az ehhez kapcsolódó kiegészítő szolgáltatások nyújtásából származó - külön jogszabályban meghatározott - éves értékesítési nettó árbevételüknek a finanszírozási szükséglet alapján jogszabályban meghatározott mértékét kötelesek a Kassza javára befizetni. Nem kötelesek a Kassza javára befizetést teljesíteni azon szolgáltatók, amelyeknek az ily módon számított árbevétele nem éri el a miniszter által rendeletben megállapított éves mértéket, valamint azok a jogelőd nélkül alakult gazdasági társaságok, amelyek alapításának időpontjától a fizetési kötelezettség megállapításának időpontjáig két év nem telt el."

Indokolás: Lásd a T/5680/59. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. egyharmada sem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

133. Pettkó András képviselő a törvényjavaslat 123. § (3) bekezdésének a következő módosítását javasolja:

"(3) Ha az egyetemes szolgáltató a szerződésben vállalt kötelezettségét megszegi, új egyetemes szolgáltató pályázat során történő kiválasztásáról vagy kijelöléséről a miniszter köteles gondoskodni oly módon, hogy az új szolgáltatóval történő szerződéskötésig az egyetemes szolgáltatást a szerződésszegő szolgáltató biztosítja."

Indokolás: Lásd a T/5680/35. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. egyharmada sem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- az Önkormányzati biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

134. Pettkó András képviselő a törvényjavaslat 124. §-ának a következő módosítását javasolja:

"124. § A pályázati és a kijelölési eljárás és az egyetemes szolgáltatás nyújtásának részletes feltételeit, a nettó elkerülhető költség számításának alapelveit, valamint az egyetemes szolgáltatásokkal kapcsolatos pénzügyi terhek kompenzálásának és megosztásának részletes szabályait a miniszter rendeletben állapítja meg."

Indokolás: Lásd a T/5680/36. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. egyharmada sem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- az Önkormányzati biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

135. Pettkó András képviselő a törvényjavaslat 125. §-ának az elhagyását javasolja (a javaslat elfogadása esetén a törvényjavaslat §-ainak számozása értelemszerűen változik):

"[125. § (1) Belföldi távirat-szolgáltatást az egyetemes elektronikus hírközlési szolgáltatást nyújtó egyetemes szolgáltató és a külön jogszabály alapján kijelölt egyetemes postai szolgáltatónak minősülő gazdasági társaság köteles nyújtani.

(2) A belföldi távirat-szolgáltatás igénybevételét az egyetemes elektronikus hírközlési és a kijelölt egyetemes postai szolgáltató kötelesek - külön jogszabályban rögzített részletes feltételek szerint - mindenki számára hozzáférhető módon biztosítani.

(3) Az (1) bekezdésben meghatározott szolgáltatók a belföldi távirat-szolgáltatás nyújtása érdekében kötelesek együttműködni, és az együttműködésről egymással szerződést kötni (távirat-szolgáltatási szerződés).]"

Indokolás: Lásd a T/5680/37. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. egyharmada sem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

136. Balogh László képviselő a törvényjavaslat 127. § (3) bekezdésének a következő módosítását javasolja:

"(3) E törvényben foglaltaktól a szolgáltató [az általános szerződési feltételekben] csak akkor térhet el, ha az eltérést [a] törvény, a kormány rendelete, vagy miniszter rendelete kifejezetten megengedi."

Indokolás: Lásd a T/5680/12. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. egyharmada sem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- az Önkormányzati biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

137. Márfai Péter, Molnár Gyula, Simon Gábor és Lénárt László képviselők a törvényjavaslat 127. § (4) bekezdésének a következő módosítását javasolják:

"(4) A [felek] az egyéni előfizető és a szolgáltató az egyedi előfizetői szerződésben az e törvényben, illetve az általános szerződési feltételekben foglaltaktól az egyéni előfizető javára egyező akarattal eltérhetnek."

Indokolás: Lásd a T/5680/146/1. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. támogatja

- a Foglalkoztatási biz. nem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- az Önkormányzati biz. egyharmada sem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

138. Simon Gábor képviselő a törvényjavaslat 128. §-át új (10)-(11) bekezdéssel kiegészíteni javasolja:

"(10) Nem tartozik a képviselő hatáskörébe az elektronikus hírközlési szolgáltatások közül az Internetes szolgáltatás távbeszélő hálózaton keresztül történő elérése szolgáltatással, az Internet hozzáférés szolgáltatással és az elektronikus levél továbbítás szolgáltatással kapcsolatos sérelem, amelyekkel kapcsolatos bejelentését a fogyasztó - azok bekövetkezése vagy közvetlen veszélye esetén - más információs társadalmi felhasználóval együtt, a Minisztérium támogatásával az Informatikai Érdekegyeztető Fórum keretében működő Információs Társadalmi Felhasználók Jogi képviselőiéhez (ITFJK) elektronikus vagy postai úton teheti meg.

(11) Az ITFJK hatáskörébe tartozik valamennyi, az információs társadalmi szolgáltatások felhasználói által elszenvedett - köztük a (10) bekezdésében említett, az elektronikus hírközlési tevékenységek körébe tartozó - jogsértő tevékenységgel vagy mulasztással kapcsolatos panasz kezelése. Az ITFJK - többek között - a bejelentéseket megvizsgálja, a bejelentőt tájékoztatja a rendelkezésre álló jogorvoslati lehetőségekről, a web oldalán információs szolgálatot működtet, ahol a vonatkozó jogszabályokról és önszabályozó kódexről ad széleskörű tájékoztatást, továbbá on line alternatív vitarendezési szolgáltatást nyújt. Az ITFJK a beérkezett bejelentéseket feldolgozza, és az általános jelenségekről külön nyilvántartást vezet."

Megjegyzés: A módosító javaslatban leírási hiba miatt 128. § szerepel.

Indokolás: Lásd a T/5680/132. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. támogatja

- az Emberi jogi biz. egyharmada sem támogatja

- a Foglalkoztatási biz. nem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- az Önkormányzati biz. egyharmada sem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

139. Márfai Péter, Molnár Gyula, Simon Gábor és Lénárt László képviselők a törvényjavaslat 129. § (7) bekezdése g)-n) pontjainak az elhagyását javasolják (a javaslat elfogadása esetén a pontok jelölése értelemszerűen változik):

"(7) Az írásban megkötött egyedi előfizetői szerződésnek legalább a következőket kell tartalmaznia, amennyiben ezt a szolgáltatás sajátosságai lehetővé teszik:

a) az elektronikus hírközlési szolgáltató neve, címe, az ügyfélszolgálat és hibabejelentő szolgálat elérhetősége és nyitvatartási rendje, illetve internetes honlapjának címe;

b) az előfizető neve, lakóhelye, tartózkodási helye, illetve székhelye;

c) természetes személy előfizető esetén az előfizető (leánykori) neve, anyja neve, születési helye és ideje;

d) nem természetes személy előfizető esetén az előfizető cégjegyzékszáma vagy más nyilvántartási száma, valamint az előfizető bankszámlaszáma;

e) az előfizető hozzájárulása a 157. § (2) bekezdésében foglalt adatállományon kívüli adatainak kezeléséhez, illetve az adatállományban szereplő adatainak az e törvényben meghatározott céloktól eltérő felhasználásához;

f) a szerződés tartama;

[g) a szolgáltatás részletes meghatározása, így különösen annak minőségi követelményei;

h) a szolgáltatás megkezdésének, illetve a csatlakozás kiépítésének a határideje;

i) a szolgáltatásra irányadó díjak és egyéb kapcsolódó díjak, költségek mértéke, a díjak megfizetésének ideje, módja;

j) a szerződés szüneteltetésének, megszüntetésének, valamint a szolgáltatás korlátozásának feltételei;

k) a szerződésszegés jogkövetkezményei, így különösen a szolgáltatás minőségére, szüneteltetésére vonatkozó rendelkezések megszegése esetén az előfizetőt megillető jogok, a díjvisszatérítés rendje, az előfizetőt megillető kötbér mértéke;

l) a hibabejelentések, számlapanaszok bejelentésének elintézési rendje, a karbantartási szolgáltatások biztosítása;

m) a szerződésmódosítás feltételei, az előfizető jogai szerződésmódosítás esetére;

n) tájékoztatás arról, hogy jogvita esetére az előfizető jogosult a vitát hatóság elé terjeszteni, a hatáskörrel rendelkező hatóságok pontos megnevezésével, elérhetőségük megjelölésével;]

o) az előfizetői végberendezés felszerelésének helye - amennyiben az rögzített - és az előfizető hívószáma. Az írásban megkötött egyedi előfizetői szerződésben a feleknek rögzíteni kell a szolgáltató felelősségi határát jelentő előfizetői hozzáférési pont létesítési helyét. Az előfizetői hozzáférési pont meghatározása tekintetében az előfizetők által szokásosan megjelölt pont az irányadó, amely csak az előfizető kifejezett kérésére létesíthető az előfizető helyiségén kívül;

p) az előválasztással választott közvetítő szolgáltatóra vonatkozó nyilatkozatok és adatok;

q) a részletes számla igénylésére vonatkozó nyilatkozat,

r) az általános szerződési feltételek elérhetősége, valamint az előfizető azon nyilatkozata, amely szerint az e szerződésben foglaltakat megismerte és elfogadja."

Indokolás: Lásd a T/5680/146/2. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. támogatja

- az Emberi jogi biz. egyharmada sem támogatja

- a Foglalkoztatási biz. nem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- az Önkormányzati biz. egyharmada sem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

140. Márfai Péter, Molnár Gyula és Simon Gábor képviselők a törvényjavaslat 129. § (7) bekezdése o) pontjának a következő módosítását javasolják:

/(7) Az írásban megkötött egyedi előfizetői szerződésnek legalább a következőket kell tartalmaznia, amennyiben ezt a szolgáltatás sajátosságai lehetővé teszik:/

"o) az előfizetői végberendezés felszerelésének helye - amennyiben az rögzített - és az előfizető hívószáma. Az írásban megkötött egyedi előfizetői szerződésben a feleknek rögzíteni kell a szolgáltató felelősségi határát jelentő előfizetői hozzáférési pont létesítési helyét. Az előfizetői hozzáférési pont [meghatározása tekintetében az előfizetők által szokásosan megjelölt pont az irányadó, amely] csak az előfizető kifejezett kérésére létesíthető az előfizető helyiségén kívül;"

Indokolás: Lásd a T/5680/154. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. támogatja

- a Foglalkoztatási biz. nem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- az Önkormányzati biz. egyharmada sem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

141. Rogán Antal és Szabó István képviselők a törvényjavaslat 129. § (7) bekezdése q) pontjának a következő módosítását javasolják:

/(7) Az írásban megkötött egyedi előfizetői szerződésnek legalább a következőket kell tartalmaznia, amennyiben ezt a szolgáltatás sajátosságai lehetővé teszik:/

"q) [a részletes számla] a fizetendő díj számításához szükséges forgalmazási és számlázási adatokra vonatkozó kimutatás igénylésére vonatkozó nyilatkozat,"

Indokolás: Lásd a T/5680/106. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. nem támogatja

- az Emberi jogi biz. egyharmada sem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- az Önkormányzati biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

142. Balogh László és Pettkó András képviselők a törvényjavaslat 129. § (3) bekezdésének az elhagyását javasolják (a javaslat elfogadása esetén a § bekezdéseinek számozása értelemszerűen változik):

"[(3) Műsorelosztási szolgáltatásra vonatkozó előfizetői szerződés csak írásban köthető.]"

Indokolás: Lásd a T/5680/14. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. nem támogatja

- az Emberi jogi biz. egyharmada sem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- a Kulturális biz. egyharmada sem támogatja

- az Önkormányzati biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

143. Balogh László és Pettkó András képviselők a törvényjavaslat 132. § (9)-(10) bekezdésének az elhagyását javasolják:

"[(9) A nyilatkozattétel elmulasztása - a ráutaló magatartással létrejött előfizetői szerződés kivételével - nem minősülhet elfogadásnak az előfizető, illetőleg igénylő számára többletterhet jelentő szerződésmódosítás, illetve új szolgáltatás bevezetése esetén.

(10) Nem alkalmazható a (9) bekezdés, ha a szerződésmódosításra díjváltozás miatt kerül sor.]"

Indokolás: Lásd a T/5680/15. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. nem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- az Önkormányzati biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

144. Rogán Antal és Szabó István képviselők a törvényjavaslat 132. § (9) bekezdésének a következő módosítását javasolják:

"(9) A nyilatkozattétel elmulasztása - a ráutaló magatartással létrejött előfizetői szerződés kivételével - a határozott idejű előfizetői szerződések esetében nem minősülhet elfogadásnak az előfizető, illetőleg igénylő számára többletterhet jelentő szerződésmódosítás, illetve új szolgáltatás bevezetése esetén. Amennyiben az előfizetői szerződés módosítása új szolgáltatás bevezetése miatt válik szükségessé, a nyilatkozattétel elmulasztása a módosítás elfogadásának minősülhet abban az esetben, ha a módosítás az előfizető, illetőleg az igénylő számára többletterhet nem jelent."

Indokolás: Lásd a T/5680/98. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. nem támogatja

- az Emberi jogi biz. egyharmada sem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- az Önkormányzati biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

145. Pettkó András képviselő a törvényjavaslat 134. § (3) bekezdésének a következő módosítását javasolja:

"(3) A szolgáltató az előfizetői szerződés felmondását [írásban, tértivevényes levélben] a 144. § (2) bekezdés a) pontjában meghatározott módon köteles megküldeni, kivéve, ha az előfizetőt a felmondásról azért nem tudja így értesíteni, mert a szolgáltatás sajátosságai következtében a szolgáltató nem rendelkezik az előfizető e módon történő értesítéséhez szükséges adatokkal. Ez utóbbi esetben a szolgáltató az előfizetőt a szerződés felmondásáról a 144. § (2) bekezdésében meghatározott egyéb módon is értesítheti."

Indokolás: Lásd a T/5680/38. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. egyharmada sem támogatja

- az Emberi jogi biz. egyharmada sem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- az Önkormányzati biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

146. Pettkó András képviselő a törvényjavaslat 134. § (6) bekezdése c) pontjának a következő módosítását javasolja:

/(6) A szolgáltató az előfizetői szerződés megszegése esetén az előfizetői szerződést a (3)-(5) bekezdésben meghatározott feltételek szerint 15 napos határidővel mondhatja fel, ha /

"c) az [egyetemes szolgáltatást igénybe vevő] előfizető az előfizetői szolgáltatást a jogkövetkezményekre figyelmeztető értesítését követően is harmadik személy részére továbbértékesíti,"

Indokolás: Lásd a T/5680/39. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. egyharmada sem támogatja

- az Emberi jogi biz. egyharmada sem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- az Önkormányzati biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

147. Pettkó András képviselő a törvényjavaslat 134. § (7) bekezdésének a következő módosítását javasolja:

"(7) A szolgáltató az előfizetői szerződést 30 napos felmondási idővel mondhatja fel, amennyiben az előfizető az esedékes díjat a jogkövetkezményekre figyelmeztető első értesítés elküldését legalább 15 nappal követő második értesítés megtörténtét követően sem egyenlítette ki. [Nem jogosult a szolgáltató felmondani a szerződést, ha a díjtartozás összege nem haladja meg az 5000 Ft-ot, vagy ha az előfizető a díjtartozás összegszerűségét vitatja, és a vita rendezése érdekében a hatósághoz vagy a jogvita elbírálására jogosult más szervezethez kérelmet terjesztett elő, feltéve, hogy az előfizető a szolgáltatás igénybevétele után a nem vitatott, illetve az esedékes, nem vitatott további díjakat folyamatosan megfizeti.]"

T/5680/41. sz.

Megjegyzés: Ez a módosító indítvány tartalmilag összefügg az ajánlás 148. pontjában ismertetett javaslattal.

Indokolás: Lásd a T/5680/40. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. egyharmada sem támogatja

- az Emberi jogi biz. egyharmada sem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- az Önkormányzati biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

148. Pettkó András képviselő a törvényjavaslat 134. § (12) bekezdésének az elhagyását javasolja (a javaslat elfogadása esetén a § bekezdéseinek számozása értelemszerűen változik):

"[(12) A szolgáltató köteles az előfizető kérelmére - kivéve a 118. § (4) bekezdésében foglalt esetet - újra biztosítani a szolgáltatást, ha a felmondás vagy a korlátozás indoka megszűnt. A szolgáltató a szolgáltatás igénybe vehetőségének újbóli biztosításáért az előfizetői szerződésben feltüntetett - indokolt és méltányos - díjat számolhat fel.]"

T/5680/40. sz.

Megjegyzés: Ez a módosító indítvány tartalmilag összefügg az ajánlás 147. pontjában ismertetett javaslattal.

Indokolás: Lásd a T/5680/41. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. egyharmada sem támogatja

- az Emberi jogi biz. egyharmada sem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

149. Pettkó András és dr. Gémesi György képviselők a törvényjavaslat 137. § (1) bekezdése b) pontjának a következő módosítását javasolják:

/137. § (1) Az előfizetői szolgáltatás igénybevételének korlátozására, így különösen az előfizető által indított vagy az előfizetőnél végződtetett (az előfizető hozzáférési pontjára irányuló) forgalom korlátozására, az előfizetői szolgáltatás minőségi vagy más jellemzőinek csökkentésére a szolgáltató az előfizető egyidejű értesítésével a következő esetekben jogosult:/

"b) az [támogatott egyetemes szolgáltatást igénybe vevő] előfizető az előfizetői szolgáltatást a szolgáltató hozzájárulása nélkül harmadik személy részére továbbértékesíti, vagy azt hálózati szolgáltatás céljára használja;"

Megjegyzés: Pettkó András képviselő T/5680/42. sz. módosító javaslata azonos tartalmú, de a felvezető szövegben nem szerepeltettük kétszer.

Indokolás: Lásd a T/5680/42. sz., valamint a T/5680/205. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. egyharmada sem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- az Önkormányzati biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

150. Rogán Antal és Szabó István képviselők a törvényjavaslat 138. § (10) bekezdésének a következő módosítását javasolják:

"(10) Az előfizető kérésére a szolgáltató - amennyiben nem rendelkezik a miniszter által kijelölt szervezet tanúsítványával számlázási rendszere zártságáról - a (9) bekezdésben foglalt adatokat - egyéni előfizető számára nyomtatott, más előfizető esetén elektronikus formában - díjmentesen köteles minden hónapban egy alkalommal a rendes számlához csatolni. Az a szolgáltató, amely rendelkezik a miniszter által kijelölt szervezet tanúsítványával, számlázási rendszere zártságáról a (9) bekezdésben foglalt adatokat - az előfizető kérésére - évente csak három alkalommal köteles díjmentesen biztosítani."

Indokolás: Lásd a T/5680/94. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. nem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- az Önkormányzati biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

151. Pettkó András képviselő a törvényjavaslat 142. § (3) bekezdésének a következő módosítását javasolja:

"(3) Az (1) [vagy (2)] bekezdésben meghatározott számlamelléklet kiadását a szolgáltató külön díj fizetéséhez nem kötheti. Ez a rendelkezés nem érinti az előfizetőnek a 138. § (9)-(10) bekezdése szerinti jogait."

Indokolás: Lásd a T/5680/43. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. egyharmada sem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- az Önkormányzati biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

152. Márfai Péter, Molnár Gyula és Simon Gábor képviselők a törvényjavaslat 145. § (2) bekezdésének a következő módosítását javasolják:

"(2) A segélyhívások megválaszolása céljából a telefon szolgáltató a hívó fél azonosítása kijelzésének letiltására, továbbá a helymeghatározási adatok kezelésére vonatkozó hozzájárulásának hiánya vagy visszavonása esetén is köteles a segélyhívó szolgálatok kérésére rendelkezésre bocsátani - külön jogszabályban meghatározott módon - a hívó fél azonosítására[, illetve a helymeghatározásra] vonatkozó adatokat."

Indokolás: Lásd a T/5680/155. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. nem támogatja

- az Emberi jogi biz. egyharmada sem támogatja

- a Foglalkoztatási biz. nem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- az Önkormányzati biz. egyharmada sem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

153. Márfai Péter, Molnár Gyula és Simon Gábor képviselők a törvényjavaslat 151. § (2) bekezdésének a következő módosítását javasolják:

"(2) Az adatszolgáltatásra megfelelő határidőt kell meghatározni. Amennyiben az adatszolgáltatás piacmeghatározás, illetve piacelemzés érdekében szükséges, az adatszolgáltatásra nyitva álló határidő [30] 60 nap."

Indokolás: Lásd a T/5680/200. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. támogatja

- az Emberi jogi biz. egyharmada sem támogatja

- a Foglalkoztatási biz. nem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

154. Márfai Péter, Molnár Gyula és Simon Gábor képviselők a törvényjavaslat 152. § (1) bekezdésének a következő módosítását javasolják:

"152. § (1) A hatóság feladatai ellátásához szükséges, továbbá a miniszter felkérése alapján a miniszter feladatai ellátásához szükséges felmérések, elemzések és értékelések készítése céljából határozattal, az adatszolgáltatás teljesítésére megfelelő, de legalább 60 napos határidő megjelölésével adatszolgáltatási kötelezettséget írhat elő a törvény hatálya alá tartozók számára."

Indokolás: Lásd a T/5680/194. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. támogatja

- az Emberi jogi biz. egyharmada sem támogatja

- a Foglalkoztatási biz. nem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- az Önkormányzati biz. egyharmada sem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

155. Tóth Károly képviselő a törvényjavaslat 155. § (6) bekezdésének a következő módosítását javasolja:

"(6) A szolgáltató - a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995. évi CXXV. tv. 42. §-ában meghatározott adatszolgáltatás és adatbetekintés kivételével - köteles tájékoztatni az érintett nemzetbiztonsági szolgálatot a szolgálat államtitoknak minősített, védett telefonszámait érintő adatszolgáltatási megkeresésekről."

Indokolás: Lásd a T/5680/206. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. támogatja

- az Emberi jogi biz. támogatja

- a Gazdasági biz. támogatja

- a Nemzetbiztonsági biz. támogatja

- Az Előterjesztő képviselője egyetért

156. Rogán Antal és Szabó István képviselők a törvényjavaslat 157. § (1) bekezdésének a következő módosítását javasolják:

"157. § (1) Az elektronikus hírközlési szolgáltatóknak a szolgáltatás teljesítése után - a (2) és a (7) bekezdésben foglaltak kivételével - törölniük (ideértve az anonimizálást is) kell az előfizetőkre és a felhasználókra vonatkozó személyes adatokat, amelyeket a hívások létrehozása céljából feldolgoznak. A biztonsági mentések, illetve archív adatállományok esetében a szolgáltatók kötelesek a megfelelő technikai és szervezési intézkedésekkel biztosítani, hogy a már lejárt adatkezelési határidejű előfizetői adatok a biztonsági mentésekből és archív állományokból többé ne legyenek felhasználhatóak."

Indokolás: Lásd a T/5680/113. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. nem támogatja

- az Emberi jogi biz. egyharmada sem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- az Önkormányzati biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

157. Rogán Antal és Szabó István képviselők a törvényjavaslat 157. § (2)-(3) bekezdésének a következő módosítását javasolják:

"(2) Az elektronikus hírközlési szolgáltató az előfizetők és a felhasználók részére történő számlázás és a kapcsolódó díjak beszedése, valamint az előfizetői szerződések figyelemmel kísérése céljából a következő adatokat kezelheti:

a) a 129. § (7) bekezdés b)-d) pontjában foglalt adatok, valamint az előfizetői állomás száma, vagy egyéb azonosítója, az állomás típusa;

[b) az előfizetői állomás száma vagy egyéb azonosítója;

c) az előfizető címe és az állomás típusa;]

[d)] b) az elszámolási időszakban elszámolható összes egység száma;

[e)] c) a hívó és a hívott előfizetői számok;

[f)] d) a hívás vagy egyéb szolgáltatás típusa, iránya, kezdő időpontja és a lefolytatott beszélgetés időtartama, illetőleg a továbbított adat terjedelme, mobil rádiótelefon szolgáltatásnál a szolgáltatást nyújtó hálózat és cella, valamint a szolgáltatás igénybevételekor használt készülék egyedi azonosítója (IMEI), IP hálózatok esetén az alkalmazott azonosítók;

[g)] e) a hívás vagy egyéb szolgáltatás dátuma;

[h)] f) a díjfizetéssel és a díjtartozással összefüggő adatok;

[i)] g) tartozás hátrahagyása esetén az előfizetői szerződés felmondásának eseményei;

[j)] h) távbeszélő szolgáltatás esetén az előfizetők és felhasználók részéről igénybe vehető egyéb, nem elektronikus hírközlési szolgáltatásra, különösen annak számlázására vonatkozó adatok.

(3) A (2) bekezdés a) pontja szerinti adatok a szerződés megszűnéséig, a b)-[ j)]h) pont szerinti adatok az előfizetői szerződésből eredő igények 143. § (2) bekezdése szerinti elévüléséig kezelhetők, kivéve, ha más törvény az adatkezelésre eltérő határidőt ír elő. A szolgáltató a (2) bekezdés [f)] d) pontja szerinti adatokat tartalmazó, a rendszerében keletkezett fájlokat (CDR) az annak alapján kiállított számlára vonatkozó, a 143. § (2) bekezdése szerinti elévülést követő 1 év után, 30 napon belül törölni köteles. Külön törvény ilyen előírása esetén a szolgáltató az adatokat csak e külön törvény előírása szerinti célból kezelheti, az e törvény szerinti adatkezelést a jelen bekezdés szerint haladéktalanul meg kell szüntetnie."

Indokolás: Lásd a T/5680/97. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. nem támogatja

- az Emberi jogi biz. egyharmada sem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- az Önkormányzati biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

158. Rogán Antal és Szabó István képviselők a törvényjavaslat 162. §-át új (4) bekezdéssel kiegészíteni javasolják:

"(4) Amennyiben az előfizető előzetes kifejezett hozzájárulása alapján az elektronikus hírközlési szolgáltató az előfizető bármely adatát harmadik személyeknek közvetlen üzletszerzés céljából átadta, és utólag az előfizető a közvetlen üzletszerzés céljából történő adatkezelésre vonatkozó nyilatkozatát visszavonja, a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. tv. szerinti másodlagos adatkezelés tiltásáról szóló értesítési kötelezettségének az elektronikus hírközlési szolgáltató azzal tesz eleget, hogy az előfizető igénye alapján - az előfizető előfizetői számát az Általános Szerződési Feltételekben rögzített díj ellenében megváltoztatja."

Indokolás: Lásd a T/5680/109. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. nem támogatja

- az Emberi jogi biz. egyharmada sem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- az Önkormányzati biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

159. Rogán Antal és Szabó István képviselők a törvényjavaslat 162. §-át új (4)-(5) bekezdéssel kiegészíteni javasolják:

"(4) Amennyiben az előfizető előzetes kifejezett hozzájárulása alapján az elektronikus hírközlési szolgáltató az előfizető bármely adatát harmadik személyeknek közvetlen üzletszerzés céljából átadta, és utólag az előfizető a közvetlen üzletszerzés céljából történő adatkezelésre vonatkozó nyilatkozatát visszavonja, a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. tv. szerinti másodlagos adatkezelés tiltásáról szóló értesítési kötelezettségének az elektronikus hírközlési szolgáltató azzal tesz eleget, hogy az előfizető igénye alapján - az előfizető előfizetői számát az Általános Szerződési Feltételekben rögzített díj ellenében megváltoztatja.

(5) Amennyiben a hírközlési szolgáltató az előfizető adatait a szolgáltatásnyújtás színvonalának az emelése, vagy az előfizető számára kedvezőbb ajánlat kidolgozása céljából feldolgozza, köteles a feldolgozás során olyan műveleteket alkalmazni, amelyeken keresztül az adatok a személyes adat jellegüket elveszítik. Ellenkező esetben kizárólag a 157. § (4) bekezdése szerinti előfizetői hozzájárulás birtokában kezelhetőek az előfizető adatai."

Indokolás: Lásd a T/5680/108. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. nem támogatja

- az Emberi jogi biz. egyharmada sem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- az Önkormányzati biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

160. Márfai Péter képviselő a törvényjavaslat 163. § (1) bekezdésének a következő módosítását javasolja:

"163. § (1) Az e törvény felhatalmazása alapján kiadott jogszabályban és az e törvény alapján megállapított, a központi költségvetés részére, illetve a hatóságnak fizetendő díjak, illetőleg bírságok, valamint az Egyetemes Elektronikus Hírközlési Kassza részére teljesítendő befizetések adók módjára behajtandó köztartozásnak minősülnek."

Indokolás: Lásd a T/5680/173/1. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. támogatja

- a Gazdasági biz. támogatja

- az Önkormányzati biz. egyharmada sem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője egyetért

161. Márfai Péter, Molnár Gyula, Simon Gábor és Lénárt László képviselők a törvényjavaslat 163. § (2) bekezdésének az elhagyását javasolják (a javaslat elfogadása esetén a § bekezdéseinek számozása értelemszerűen változik):

"[(2) Az e törvény hatályba lépésekor hatályban lévő, egyetemes szolgáltatás igénybevételére irányuló előfizetői szerződések esetén az egyetemes szolgáltató a 111. §-ban meghatározott közvetítőválasztást előválasztás vagy hívásonkénti közvetítőválasztás útján köteles biztosítani.]"

Indokolás: Lásd a T/5680/143. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. támogatja

- a Foglalkoztatási biz. nem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- az Önkormányzati biz. egyharmada sem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

162. Pettkó András és dr. Gémesi György képviselők a törvényjavaslat 163. § (3) bekezdésének a következő módosítását javasolják:

"(3) Az e törvény hatályba lépésekor hatályban lévő, egyetemes szolgáltatás igénybevételére irányuló előfizetői szerződések esetén a meglevő előfizetők számára változatlan feltételekkel nyújthatók tovább, és az előfizetői díjakra az árak megállapításáról szóló 1990. évi LXXXVII. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni, azzal hogy az egyetemes szolgáltató esetleges támogatási igényére [az e törvény szerinti szabályok alkalmazandók] a nettó elkerülhető költség alapján számított első támogatási igény elfogadásáig terjedő átmeneti időszakban a támogatást továbbra is negyedévente kell folyósítani, azzal, hogy az utóbb elfogadásra kerülő nettó elkerülhető költség modell és az átmeneti időszakra ténylegesen eszközölt kifizetések alapján számított különbözetet visszamenőleg, a soron következő kifizetéssel együtt el kell számolni."

Indokolás: Lásd a T/5680/62. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. egyharmada sem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- az Önkormányzati biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

163. Erdész Zoltán képviselő a törvényjavaslat 163. §-át új (6) bekezdéssel kiegészíteni javasolja:

"(6) Amennyiben a hatóság a (4)-(5) bekezdésekben foglalt határidőkön belül nem végzi el az érintett piacok, illetve az érintett piacokon jelentős piaci erővel rendelkező szolgáltatók első azonosítását, a miniszter a Tanács elnökét felmenti és új elnököt nevez ki."

Indokolás: Lásd a T/5680/124. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. nem támogatja

- az Emberi jogi biz. egyharmada sem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

164. Márfai Péter képviselő a törvényjavaslat 163. §-át új (6)-(7) bekezdéssel kiegészíteni javasolja:

"(6) Az elektronikus hírközléssel kapcsolatos - e törvényben, illetve annak felhatalmazása alapján kiadott jogszabályban meghatározott - állami feladatok pénzügyi forrásait a költségvetésről szóló törvényben fejezeti kezelésű előirányzatként kell megállapítani.

(7) A (6) bekezdésben meghatározott fejezeti kezelésű előirányzat terhére állami hozzájárulásként támogatás nyújtható a szolgáltatók számára jogszabályban előírt kötelező fejlesztésekhez."

Indokolás: Lásd a T/5680/173/2. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. támogatja

- a Gazdasági biz. támogatja

- Az Előterjesztő képviselője egyetért

165. Márfai Péter képviselő a törvényjavaslat 165. § (1) bekezdése b) pontjának az elhagyását javasolja (a javaslat elfogadása esetén a pontok jelölése értelemszerűen változik):

/165. § (1) E törvény hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti /

"[b) a szabálysértésekről szóló 1999. évi LXIX. törvény 35. § f) pontja,]"

Indokolás: Lásd a T/5680/170/4. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. támogatja

- a Gazdasági biz. támogatja

- az Önkormányzati biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője egyetért

166. Pettkó András és dr. Gémesi György képviselők a törvényjavaslat 167. § (2) bekezdésének a következő módosítását javasolják:

"(2) E törvény rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni kell, azzal, hogy a törvény hatálybalépését megelőzően indult jogvitás illetve egyéb hatósági, bírósági eljárásokban az eljárás megindításának időpontjában hatályban volt jogszabályok alapján kell eljárni. Az e törvény hatályba lépésekor a Hírközlési Döntőbizottság előtt folyamatban lévő ügyekben a Tanács jár el, a Hírközlési Főfelügyelet és a Hírközlési Területi Hivatal előtt folyamatban lévő ügyekben a Hivatal jár el. Az eredeti eljárási határidők ezen eljárásokban 30 nappal meghosszabbodnak. A törvény hatálybalépése nem érinti a hatályos hálózati és előfizetői szerződéseket."

Indokolás: Lásd a T/5680/63. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. egyharmada sem támogatja

- az Emberi jogi biz. egyharmada sem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- az Önkormányzati biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

167. Márfai Péter képviselő a törvényjavaslat 167. § (4) bekezdésének a következő módosítását javasolja:

"(4) E törvény hatálybalépésének napján megszűnik a Hírközlési Felügyelet elnökének elnöki megbízatása és köztisztviselői jogviszonya. Az elnököt - e törvény hatálybalépését követő 31. napon kifizetésre kerülő - végkielégítésként hat havi elnöki [alap]illetményének megfelelő összeg illeti meg, kivéve, ha a hatósággal e törvény hatályba lépését követő 30 napon belül újabb közszolgálati jogviszonyt létesít."

Indokolás: Lásd a T/5680/170/5. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. támogatja

- a Gazdasági biz. támogatja

- az Önkormányzati biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője egyetért

168. Márfai Péter, Molnár Gyula, Simon Gábor és Lénárt László képviselők a törvényjavaslat 168. § (1) bekezdésének a következő módosítását javasolják:

"168. § (1) Az e törvény hatályba lépésekor [valamely meghatározó] a távbeszélő, az összekapcsolási, a mobil rádiótelefon és a bérelt-vonali piacon a Hírközlési Döntőbizottság által jelentős piaci erővel rendelkező szolgáltató[ra]ként azonosított szolgáltató [az e törvényben vagy más jogszabályban az ilyen szolgáltatóként történt azonosítására tekintettel megállapított kötelezettség - a jelen törvény szerinti eltérésekkel -] e törvény hatálybalépésének időpontjában fennálló kötelezettségei addig az időpontig [alkalmazandó] fennmaradnak, amikor a hatóság által az 52. § szerint meghatározott, az adott meghatározó piac helyébe lépő valamennyi érintett piacon a hatóságnak a jelentős piaci erővel rendelkező bármely szolgáltatóra az e törvény hatályba lépését követően első alkalommal kötelezettséget előíró határozata szerinti, az 55. § (2) bekezdésében meghatározott átmeneti időszak eltelik. Az e törvény és a végrehajtási rendeletei szerinti bármely többletkötelezettséget első alkalommal a hatóság csak az 52. § szerinti piac-meghatározást követően és az 53. § szerint valamely érintett piacon jelentős piaci erővel rendelkező szolgáltatóként azonosított szolgáltatóval szemben írhat elő."

Indokolás: Lásd a T/5680/143. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. támogatja

- a Foglalkoztatási biz. nem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

169. Márfai Péter, Molnár Gyula és Simon Gábor képviselők a törvényjavaslat 168. § (1) bekezdésének a következő módosítását javasolják:

"168. § (1) Az e törvény hatályba lépésekor valamely meghatározó piacon jelentős piaci erővel rendelkező szolgáltatóra az e törvényben vagy más jogszabályban az ilyen szolgáltatóként történt azonosítására tekintettel megállapított kötelezettség [- a jelen törvény szerinti eltérésekkel -] addig az időpontig alkalmazandó, amikor a hatóság által az 52. § szerint meghatározott, az adott meghatározó piac helyébe lépő valamennyi érintett piacon a hatóságnak a jelentős piaci erővel rendelkező bármely szolgáltatóra az e törvény hatályba lépését követően első alkalommal kötelezettséget előíró határozata szerinti, az 55. § (2) bekezdésében meghatározott átmeneti időszak eltelik."

Indokolás: Lásd a T/5680/156. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. támogatja

- a Foglalkoztatási biz. nem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

170. Rogán Antal és Nyitrai Zsolt képviselők a törvényjavaslat 169. § (1) bekezdésének a következő módosítását javasolják:

"169. § (1) A Kormány felülvizsgálja, és különösen az azonosítók egyenlő eséllyel történő lekötésének és felhasználásának, illetve a szolgáltatások bővülésének biztosítása érdekében [2005. július 1-ig] 2004. május 1-ig megfelelően módosítja és hatályba lépteti az ANFT-t."

Indokolás: Lásd a T/5680/96. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. nem támogatja

- az Emberi jogi biz. egyharmada sem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

171. Márfai Péter, Molnár Gyula, Simon Gábor és Lénárt László képviselők a törvényjavaslat 170. §-ának az elhagyását javasolják (a javaslat elfogadása esetén a törvényjavaslat §-ainak számozása értelemszerűen változik):

A T/5680/143. sz. módosító indítvány az Informatikai bizottság ülésén VISSZAVONVA!

172. Márfai Péter, Molnár Gyula, Simon Gábor és Lénárt László képviselők a törvényjavaslat 170. § (2) bekezdésének a következő módosítását valamint (3) bekezdésének az elhagyását javasolják (a javaslat elfogadása esetén a § bekezdéseinek számozása értelemszerűen változik):

"(2) A számviteli kimutatások elkülönített vezetésére köteles az e törvény hatálybalépésekor a távbeszélő szolgáltatások piacán jelentős piaci erővel rendelkező szolgáltató és a mobil rádiótelefon szolgáltatások piacán jelentős piaci erővel rendelkező szolgáltató. Ezen szolgáltatók a 168. § (1) bekezdésben meghatározott időpontig kötelesek számviteli nyilvántartásaiban ellenőrizhető módon elkülönítve kimutatni az elektronikus hírközlési szolgáltatások bevételeit, költségeit és ráfordításait, külön részletezve a 170. § (5) bekezdésben meghatározott, valamint a mobil rádiótelefon szolgáltatási piacoknak megfelelően. Azon szolgáltatók, amelyekre a Tanács az 54. §-ban meghatározott eljárás keretében számviteli szétválasztási kötelezettséget ír elő - a 105. § (3) bekezdés, illetve a (4) bekezdés szerinti szabályoknak megfelelően - az elektronikus hírközlési tevékenységgel összefüggő egyes üzletágak bevételeit, költségeit, eszközeit és forrásait számviteli kimutatásaikban elkülönítetten a 105. § (3) bekezdése, illetve e § (4) bekezdése szerinti módszer alkalmazásával kiszámított, harmadik feleknek nyújtott szolgáltatások árával összemérhető transzferárak alkalmazásával kötelesek kimutatni oly módon, mintha ezen tevékenységeket elkülönült gazdálkodó szervezet végezte volna.

[(3) Az e törvény hatálybalépésekor szétválasztásra kötelezett szolgáltató az e törvény szerinti számviteli kimutatást először 2004. május 31-éig köteles a hatóságnak benyújtani, a 2003. év auditált számviteli adatai alapján.]"

Indokolás: Lásd a T/5680/147. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. támogatja

- a Foglalkoztatási biz. nem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

173. Márfai Péter, Molnár Gyula és Simon Gábor képviselők a törvényjavaslat 170. § (3) bekezdésének a következő módosítását javasolják:

"(3) Az e törvény hatálybalépésekor szétválasztásra kötelezett szolgáltató az e törvény szerinti számviteli kimutatást először [2004. május 31-éig] 2005. június 30-ig köteles a hatóságnak benyújtani, a [2003.] 2004. év auditált számviteli adatai alapján."

Indokolás: Lásd a T/5680/198. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. támogatja

- a Foglalkoztatási biz. nem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

174. Dr. Kovács Zoltán képviselő a törvényjavaslat 170. § (5) bekezdésének a következő módosítását javasolja:

"(5) E törvény hatályba lépésekor

a) a távbeszélő szolgáltatási piacon jelentős piaci erővel rendelkező szolgáltató

aa) hozzáférésre, illetve összekapcsolásra, és

ab) a helyi hurok átengedésre vonatkozó szerződések alapján kért ellenértéket,

b) a bérelt-vonali szolgáltatási piacon jelentős piaci erővel rendelkező szolgáltató az összekapcsolásra vonatkozó szerződések alapján kért ellenértéket,

c) az összekapcsolási piacon jelentős piaci erővel rendelkező szolgáltató [a helyhez kötött telefon szolgáltatótól] az elektronikus hírközlő hálózatok összekapcsolására vonatkozó szerződések alapján kért ellenértéket

d) a mobil rádiótelefon szolgáltatási piacon jelentős piaci erővel rendelkező szolgáltató az összekapcsolásra vonatkozó szerződések alapján kért ellenértéket

a 168. § szerinti időpontig a szolgáltatások bevételeinek, költségeinek, eszközeinek és forrásainak elkülönített kimutatásával és ellenőrizhetően köteles kialakítani, azzal, hogy az e §-ban meghatározott szerződések alapján kért ellenértékének kiszámítására [az aa) alpont, b) és c) pont szerinti szolgáltatás esetében] a hosszú távú előremutató különbözeti költségek költségszámítási módszere (LRIC)[ , míg az ab) alpont szerinti szolgáltatás esetében a múltbeli költségeken alapuló teljesen felosztott költségek költségszámítási módszere (HCA-FDC)] alkalmazandó. Amennyiben a hatóság a 168. § szerinti időpontban a 108. § (1) bekezdés a)-b) pontok szerinti kötelezettséget írja elő egy a törvény hatálybalépésekor jelentős piaci erővel nem rendelkező szolgáltatóra, e kötelezettségek e törvény hatálybalépésének napjára visszamenő hatállyal alkalmazandók. Az ellenértékeket alkalmazásuk előtt, jóváhagyás céljából az elektronikus hírközlési szolgáltató akkor is köteles a hatósághoz benyújtani, ha nem készít referenciaajánlatot."

Indokolás: Lásd a T/5680/89. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. nem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

175. Márfai Péter, Molnár Gyula és Simon Gábor képviselők a törvényjavaslat 170. § (5) bekezdése a) pont aa) alpontjának a következő módosítását javasolják:

/(5) E törvény hatályba lépésekor/

"a) a távbeszélő szolgáltatási piacon jelentős piaci erővel rendelkező szolgáltató

aa) [hozzáférésre, illetve] az összekapcsolásra, és

ab) a helyi hurok átengedésre vonatkozó szerződések alapján kért ellenértéket,

b) a bérelt-vonali szolgáltatási piacon jelentős piaci erővel rendelkező szolgáltató az összekapcsolásra vonatkozó szerződések alapján kért ellenértéket,

c) az összekapcsolási piacon jelentős piaci erővel rendelkező szolgáltató a helyhez kötött telefon szolgáltatótól az elektronikus hírközlő hálózatok összekapcsolására vonatkozó szerződések alapján kért ellenértéket

a 168. § szerinti időpontig a szolgáltatások bevételeinek, költségeinek, eszközeinek és forrásainak elkülönített kimutatásával és ellenőrizhetően köteles kialakítani, azzal, hogy az aa) alpont, b) és c) pont szerinti szolgáltatás esetében a hosszú távú előremutató különbözeti költségek költségszámítási módszere (LRIC), míg az ab) alpont szerinti szolgáltatás esetében a múltbeli költségeken alapuló teljesen felosztott költségek költségszámítási módszere (HCA-FDC) alkalmazandó. Az ellenértékeket alkalmazásuk előtt, jóváhagyás céljából az elektronikus hírközlési szolgáltató akkor is köteles a hatósághoz benyújtani, ha nem készít referenciaajánlatot."

Indokolás: Lásd a T/5680/157. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. támogatja

- a Foglalkoztatási biz. nem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

176. Márfai Péter, Molnár Gyula, Simon Gábor és Lénárt László képviselők a törvényjavaslat 171. §-ának az elhagyását javasolják (a javaslat elfogadása esetén a törvényjavaslat §-ainak számozása értelemszerűen változik):

A T/5680/143. sz. módosító indítvány az Informatikai bizottság ülésén VISSZAVONVA!

177. Márfai Péter, Molnár Gyula, Simon Gábor és Lénárt László képviselők a törvényjavaslat 172. §-ának az elhagyását javasolják (a javaslat elfogadása esetén a törvényjavaslat §-ainak számozása értelemszerűen változik):

A T/5680/143. sz. módosító indítvány az Informatikai bizottság ülésén VISSZAVONVA!

178. Márfai Péter, Molnár Gyula, Simon Gábor és Lénárt László képviselők a törvényjavaslat 173. §-ának az elhagyását javasolják (a javaslat elfogadása esetén a törvényjavaslat §-ainak számozása értelemszerűen változik):

A T/5680/143. sz. módosító indítvány az Informatikai bizottság ülésén VISSZAVONVA!

179. Dr. Kovács Zoltán képviselő a törvényjavaslat 174. §-a helyébe a következő rendelkezést javasolja:

"174. § [A 168. § (1) bekezdésében meghatározott időpontot követően a hatóság a helyi hurok átengedését, valamint az ehhez kapcsolódó közös eszközhasználatra vonatkozó szerződéskötési kötelezettséget - a 172. §-ban meghatározott feltételek megléte esetén - a jelentős piaci erővel rendelkező szolgáltató számára bármilyen fizikai áramkörű helyi hurok tekintetében előírhatja, de a helyi hurok fémes sodrott érpára tekintetében külön jogszabályban meghatározottak szerint köteles előírni.] A miniszter 2004. szeptember 1-ig valamennyi helyi távbeszélő szolgáltatásra vonatkozó koncessziós szerződést a Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény és a koncesszióról szóló 1991. évi XVI. törvény alapján közös megegyezéssel megszünteti és ennek keretében a koncessziós társasággal elszámol."

Indokolás: Lásd a T/5680/90. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. nem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

180. Márfai Péter, Molnár Gyula, Simon Gábor és Lénárt László képviselők a törvényjavaslat 174. §-ának az elhagyását javasolják (a javaslat elfogadása esetén a törvényjavaslat §-ainak számozása értelemszerűen változik):

A T/5680/143. és /158 sz. módosító indítvány az Informatikai bizottság ülésén VISSZAVONVA!

181. Márfai Péter, Molnár Gyula, Simon Gábor és Lénárt László képviselők a törvényjavaslat 175. §-ának az elhagyását javasolják (a javaslat elfogadása esetén a törvényjavaslat §-ainak számozása értelemszerűen változik):

A T/5680/143. sz. módosító indítvány az Informatikai bizottság ülésén VISSZAVONVA!

182. Márfai Péter képviselő a törvényjavaslat 177. § (2) bekezdésének a következő módosítását javasolja:

"(2) A [119]120. § (1) bekezdés szerinti egyetemes szolgáltatási szerződéseket a miniszter a kijelölt szolgáltatóval legkésőbb 2004. július 1-jéig megköti."

Indokolás: Lásd a T/5680/170/6. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. támogatja

- a Gazdasági biz. támogatja

- Az Előterjesztő képviselője egyetért

183. Márfai Péter, Molnár Gyula, Simon Gábor és Lénárt László képviselők a törvényjavaslat 178. § (1) bekezdésének az elhagyását javasolják (a javaslat elfogadása esetén a § bekezdéseinek számozása értelemszerűen változik):

A T/5680/143. sz. módosító indítvány az Informatikai bizottság ülésén VISSZAVONVA!

184. Márfai Péter, Molnár Gyula, Simon Gábor és Lénárt László képviselők a törvényjavaslat 179. §-ának az elhagyását javasolják (a javaslat elfogadása esetén a törvényjavaslat §-ainak számozása értelemszerűen változik):

A T/5680/143. sz. módosító indítvány az Informatikai bizottság ülésén VISSZAVONVA!

185. Erdész Zoltán képviselő a törvényjavaslat 180. §-át új (2) bekezdéssel kiegészíteni javasolja:

"(2) A távközlési tevékenységre koncessziós szerződést kötött koncessziós társaságok vonatkozásában a 166. § (1) bekezdése szerinti időponttól nem kell alkalmazni a koncesszióról szóló 1991. évi XVI. törvény 22. §-ában a tevékenységi körre előírt korlátozást."

Indokolás: Lásd a T/5680/126. és a T/5680/130. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. nem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

186. Pettkó András képviselő a törvényjavaslat 180. §-át új (2) bekezdéssel kiegészíteni javasolja:

"(2) A távközlési tevékenységre koncessziós szerződést kötött koncessziós társaságok vonatkozásában a 164. § (1) bekezdése szerinti időponttól nem kell alkalmazni a koncesszióról szóló 1991. évi XVI. törvény 22. §-ában a tevékenységi körre előírt korlátozást."

Megjegyzés: Az előző módosító javaslatban a 166. §-ra történik hivatkozás, így a két módosító javaslat nem teljesen azonos.

Indokolás: Lásd a T/5680/44. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. nem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

187. Márfai Péter, Molnár Gyula, Simon Gábor és Lénárt László képviselők a törvényjavaslat 181. § (1) bekezdésének az elhagyását javasolják (a javaslat elfogadása esetén a § bekezdéseinek számozása értelemszerűen változik):

A T/5680/143. sz. módosító indítvány az Informatikai bizottság ülésén VISSZAVONVA!

188. Rogán Antal és Nyitrai Zsolt képviselők a törvényjavaslat 181. § (1) bekezdésének a következő módosítását valamint új (2) bekezdéssel történő kiegészítését javasolják (a javaslat elfogadása esetén a § bekezdéseinek számozása értelemszerűen változik):

"181. § (1) A távbeszélő szolgáltatási piacon jelentős piaci erővel rendelkező szolgáltató által a 2003. augusztus 31. előtt megkötött határozott idejű előfizetői szerződésekre e törvény rendelkezéseit a [168. § (1) bekezdése szerinti időponttól, de legkésőbb 2004. szeptember 1-jétől] 2004. január 1-jétől kell alkalmazni.

(2) A törvény hatályba lépése nem érinti a hatályos összekapcsolási és hozzáférési szerződéseket, de az összekapcsolásra vagy hozzáférésre jogosult vagy kötelezett felek bármelyike ajánlatot tehet a 100. § (2) bekezdésének érvényesítése érdekében, továbbá a jelentős piaci erejűként azonosított, referencia összekapcsolási ajánlat adására kötelezett szolgáltató ilyen ajánlatának jóváhgyását követően bármelyik fél ajánlatot tehet az összekapcsolásra vonatkozó szabályok érvényesítése céljából.

[(2)] (3) A 88. § (2) bekezdését a jelen törvény hatálybalépését követően megkezdődött elévülésekre kell alkalmazni."

Indokolás: Lásd a T/5680/93. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. nem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

189. Márfai Péter, Molnár Gyula és Simon Gábor képviselők a törvényjavaslat 182. § (3) bekezdése d) pontjának a következő módosítását javasolják:

/(3) Felhatalmazást kap a miniszter arra, hogy rendelettel állapítsa meg a frekvenciagazdálkodással kapcsolatban:/

"d) az egyedi használati jog biztosításával kapcsolatos hatósági eljárás rendjét, különösen a frekvenciakijelölési és rádióengedélyezési eljárás részletes feltételeit, az egyedi használati jogok kiadására, módosítására, visszavonására, meghosszabbítására és kiadásának megtagadására vonatkozó részletes szabályokat, a frekvenciahasználati jog gyakorlásának feltételeit és a frekvenciahasználati engedélyben (frekvenciakijelölésben, rádióengedélyben illetőleg frekvenciahasználati jogosultságban) foglalható feltételek részletes szabályait, valamint a frekvenciahasználati jog érvényességi idejét;"

Indokolás: Lásd a T/5680/151. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. támogatja

- a Foglalkoztatási biz. nem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- a Kulturális biz. egyharmada sem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

190. Márfai Péter képviselő a törvényjavaslat 182. § (4) bekezdése c) és e) pontjának a következő módosítását javasolja:

/(4) Felhatalmazást kap a miniszter arra, hogy rendelettel állapítsa meg az elektronikus hírközlés vonatkozásában:/

""c) az egyetemes elektronikus hírközlési szolgáltatás részletes feltételeit és műszaki követelményeit;"

"e) az Egyetemes Elektronikus Hírközlési Támogatási Kasszába fizetendő hozzájárulás, valamint a teljesíthető támogatás mértékét, a nettó elkerülhető költségek számításának alapelveit, illetőleg meghatározásának módját, az egyetemes szolgáltatásokkal kapcsolatos pénzügyi terhek mértékének, kompenzálásának és megosztásának módszereit;""

Indokolás: Lásd a T/5680/170/7. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. támogatja

- a Gazdasági biz. támogatja

- Az Előterjesztő képviselője egyetért

191. Márfai Péter képviselő a törvényjavaslat 182. § (4) bekezdése r) pontja helyébe a következő rendelkezést javasolja:

/(4) Felhatalmazást kap a miniszter arra, hogy rendelettel állapítsa meg az elektronikus hírközlés vonatkozásában:/

"r) [a segélyhívó szolgálatokat hívó fél azonosítására, illetve helymeghatározásra vonatkozó adatoknak a segélyhívó szolgálatok rendelkezésére bocsátására vonatkozó szabályokat] az egyetemes elektronikus hírközlési szolgáltató kijelölésére vonatkozó szabályokat."

Indokolás: Lásd a T/5680/170/8. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. támogatja

- az Emberi jogi biz. támogatja

- a Gazdasági biz. támogatja

- az Önkormányzati biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője egyetért

192. Márfai Péter, Molnár Gyula és Simon Gábor képviselők a törvényjavaslat 182. §-át új (9) bekezdéssel kiegészíteni javasolják:

"(9) Felhatalmazást kap a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter arra, hogy az Elektronikus Kormányzati Gerinchálózat hálózatgazdájaként rendeletben határozza meg az Elektronikus Kormányzati Gerinchálózaton keresztül nyújtandó kormányzati informatikai szolgáltatásokat és azok tartalmát, az Elektronikus Kormányzati Gerinchálózatot üzemeltető szervezet, illetve a kormányzati informatikai szolgáltatásokat nyújtó elektronikus hírközlési szolgáltató kiválasztásának módját, és a szerződéskötési eljárásra vonatkozó szabályokat."

T/5680/134/1. sz.

Megjegyzés: Ez a módosító indítvány tartalmilag összefügg az ajánlás 19. pontjában ismertetett javaslattal.

Indokolás: Lásd a T/5680/134/2. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. támogatja

- az Emberi jogi biz. egyharmada sem támogatja

- a Foglalkoztatási biz. nem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

193. Márfai Péter, Molnár Gyula és Simon Gábor képviselők a törvényjavaslat 183. § (1) és (2) bekezdésében a frekvenciagazdálkodásról szóló 1993. évi LXII. törvény (a továbbiakban: Ftv.) 5. §-a (1)-(2) és (5) bekezdésének a következő módosítását javasolják:

"183. § (1) A frekvenciagazdálkodásról szóló 1993. évi LXII. törvény (a továbbiakban: Ftv.) 5. §-a [(1)-](2) bekezdésének helyébe a következő rendelkezés lép:

"[(1) A Kormány az informatika és a hírközlés feladatai ellátásában való közreműködés céljából 11 tagból álló Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanácsot (a továbbiakban: Tanács) hoz létre.]

(2) A Tanács 3 tagját [a Kormány delegálja] a frekvenciagazdálkodásban érintett társminiszterekkel folytatott előzetes egyeztetés eredményeként miniszter javaslatára a Kormány delegálja. A Kormány által delegált tagok visszahívásáról a Kormány a miniszter javaslatára határoz."

(2) Az Ftv. 5. §-a (5)-(6) bekezdésének helyébe a következő rendelkezés lép:

"(5) A tagok közül

a) [három] két tagot az Országos Rádió és Televízió Testület,

b) egy tagot az Informatikai Érdekegyeztető Fórum,

c) egy tagot a Magyar Tudományos Akadémia,

d) egy tagot az MTESZ,

e) [egy tagot a távközlési érdekegyeztető szervezetek közösen] egy tagot a Távközlési Érdekegyeztető Fórum,

f) egy tagot a Hírközlési Érdekegyeztető Tanács

delegálnak.

(6) A Tanács csak törvénynek van alárendelve, és tagjai tevékenységük körében nem utasíthatók.""

Indokolás: Lásd a T/5680/133. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. támogatja

- az Emberi jogi biz. egyharmada sem támogatja

- a Foglalkoztatási biz. nem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- a Kulturális biz. egyharmada sem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

194. Pettkó András képviselő a törvényjavaslat 183. § (1) bekezdésében a frekvenciagazdálkodásról szóló 1993. évi LXII. törvény (a továbbiakban: Ftv.) 5. § (2) bekezdésének a következő módosítását javasolja:

/183. § (1) A frekvenciagazdálkodásról szóló 1993. évi LXII. törvény (a továbbiakban: Ftv.) 5. §-a (1)-(2) bekezdésének helyébe a következő rendelkezés lép:/

"(2) A Tanács 3 tagját [a Kormány delegálja] a frekvenciagazdálkodásban érintett társminiszterekkel folytatott előzetes egyeztetés eredményeként a miniszter javaslatára a Kormány delegálja. A Kormány által delegált tagok visszahívásáról a Kormány a miniszter javaslatára határoz."

Indokolás: Lásd a T/5680/83. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. egyharmada sem támogatja

- az Emberi jogi biz. egyharmada sem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- a Kulturális biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

195. Pettkó András képviselő a törvényjavaslat 183. § (2) bekezdésében az Ftv. 5. § (5) bekezdése a) és e) pontjának a következő módosítását javasolja:

/(2) Az Ftv. 5. §-a (5)-(6) bekezdésének helyébe a következő rendelkezés lép:/

""(5) A tagok közül

a) [három] két tagot az Országos Rádió és Televízió Testület,

b) egy tagot az Informatikai Érdekegyeztető Fórum,

c) egy tagot a Magyar Tudományos Akadémia,

d) egy tagot az MTESZ,

e) [egy] két tagot a távközlési érdekegyeztető szervezetek közösen

delegálnak."

Indokolás: Lásd a T/5680/84. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. egyharmada sem támogatja

- az Emberi jogi biz. egyharmada sem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- a Kulturális biz. egyharmada sem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

196. Erdész Zoltán képviselő a törvényjavaslat 183. §-át új (5) bekezdéssel kiegészíteni javasolja:

"(5) Az árak megállapításáról szóló 1990. évi LXXXVII. törvény mellékletének B pontja e törvény 1. sz. melléklete szerint módosul."

T/5680/121/1. és 121/3. sz.

Megjegyzés: Ez a módosító indítvány tartalmilag összefügg az ajánlás 126. és a 216. pontjában ismertetett javaslattal.

Indokolás: Lásd a T/5680/121/2. és a T/5680/122. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. nem támogatja

- az Emberi jogi biz. egyharmada sem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

197. Demeter Ervin képviselő a törvényjavaslat 185. §-ának az elhagyását javasolja (a javaslat elfogadása esetén a törvényjavaslat §-ainak számozása értelemszerűen változik):

"[185. § (1) A nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995. évi CXXV. törvény (a továbbiakban: Nbtv.) 8. §-a (1) bekezdésének a) és b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[8. § (1) A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat]

"a) a jogszabályok keretei között a titkos információgyűjtés, illetve a titkos adatszerzés különleges eszközeivel és módszereivel - írásbeli megkeresésre - szolgáltatást végez törvény által erre feljogosított szervezetek titkos információgyűjtő, illetve titkos adatszerző tevékenységéhez;

b) törvény által feljogosított szervezetek igényei alapján biztosítja a titkos információgyűjtő, illetve a titkos adatszerző tevékenységhez szükséges különleges technikai eszközöket és anyagokat;"

(2) Az Nbtv. 8. §-ának (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

"(6) A titkos információgyűjtésre, illetve a titkos adatszerzésre felhatalmazott szervezetek és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat közötti együttműködés rendjét a Kormány határozza meg."]"

Indokolás: Lásd a T/5680/86. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. nem támogatja

- az Emberi jogi biz. egyharmada sem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- a Nemzetbiztonsági biz. egyharmada sem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

198. Márfai Péter képviselő a törvényjavaslat 186. § (1) bekezdésének a következő módosítását javasolja:

"186. § (1) Ahol jogszabály Hírközlési Felügyeletet, Hírközlési Főfelügyeletet, Hírközlési Főfelügyelet területi szerveit [hatóságot], Hírközlési Területi Hivatalt említ, ott a Nemzeti Hírközlési Hatóságot kell érteni."

Indokolás: Lásd a T/5680/170/9. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. támogatja

- a Gazdasági biz. támogatja

- Az Előterjesztő képviselője egyetért

199. Márfai Péter, Molnár Gyula és Simon Gábor képviselők a törvényjavaslat 188. § bevezető szövege helyébe a következő rendelkezést javasolják:

"188. § [Az elektronikus hírközlésre vonatkozó fogalmak az alábbiak] E törvény alkalmazásában:"

Indokolás: Lásd a T/5680/182. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. támogatja

- a Foglalkoztatási biz. támogatja

- a Gazdasági biz. támogatja

- Az Előterjesztő képviselője egyetért

200. Márfai Péter, Molnár Gyula és Simon Gábor képviselők a törvényjavaslat 188. § 5. pontjának a következő módosítását javasolják:

/188. § Az elektronikus hírközlésre vonatkozó fogalmak az alábbiak:/

"5. Átalánydíjas Internet híváskezdeményezés forgalmi szolgáltatás: hálózati szolgáltatás, az előfizetői Internet hívások eljuttatása a hívó előfizetői hozzáférési pontjáról az összekapcsolási [vagy hozzáférési] pontig, olyan módon, hogy az összekapcsolási [vagy hozzáférési] ponton az arra kötelezett szolgáltató átalánydíj ellenében meghatározott kapacitást bocsát az arra jogosult szolgáltató rendelkezésére."

Indokolás: Lásd a T/5680/160. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. támogatja

- a Foglalkoztatási biz. nem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- az Önkormányzati biz. egyharmada sem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

201. Erdész Zoltán képviselő a törvényjavaslat 188. §-át új 6. ponttal kiegészíteni javasolja (a javaslat elfogadása esetén a pontok számozása értelemszerűen változik):

/188. § Az elektronikus hírközlésre vonatkozó fogalmak az alábbiak:/

"6. Átalánydíjas mobil rádiótelefon híváskezdeményezés forgalmi szolgáltatás: hálózati szolgáltatás, az előfizetők mobil hálózatból kezdeményezett hívásainak eljuttatása a hívó előfizetői hozzáférési pontjáról az összekapcsolási vagy hozzáférési pontig, olyan módon hogy az összekapcsolási vagy hozzáférési ponton az arra kötelezett szolgáltató nagykereskedelmi alapon meghatározott átalánydíj ellenében meghatározott kapacitást bocsát az arra jogosult szolgáltató rendelkezésére."

Indokolás: Lásd a T/5680/127. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. nem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- az Önkormányzati biz. egyharmada sem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

202. Márfai Péter, Molnár Gyula és Simon Gábor képviselők a törvényjavaslat 188. § 11. pontjának a következő módosítását javasolják:

/188. § Az elektronikus hírközlésre vonatkozó fogalmak az alábbiak:/

"11. Egyetemes elektronikus hírközlési szolgáltatás: az elektronikus hírközlési szolgáltatások [olyan] e törvényben meghatározott készlete[, amely meghatározott minőségben, a Magyar Köztársaság területén bárhol, minden felhasználó számára megfizethető ár ellenében igénybe vehető]."

Indokolás: Lásd a T/5680/183. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. támogatja

- a Foglalkoztatási biz. nem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- az Önkormányzati biz. egyharmada sem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

203. Pettkó András képviselő a törvényjavaslat 188. § 12. pontjának a következő módosítását javasolja:

/188. § Az elektronikus hírközlésre vonatkozó fogalmak az alábbiak:/

"12. Elektronikus hírközlési építmény: elektronikus hírközlési nyomvonalas és nyomvonal jellegű létesítmények és egyéb műtárgyak; az elektronikus hírközléshez szükséges olyan sajátos építmények, amelyek magukba foglalják a vezetékekkel és vezeték nélküli összeköttetésekkel összefüggő - burkoló, tartó, védő, jelző stb. - műtárgyakat, különösen a tartozékokat és a tartószerkezeteket, az antenna-tartószerkezeteket (tornyokat), [antennákat,] oszlopokat, alagutakat, kábelszekrényeket, csatornákat, föld alatti és föld feletti jelzőket, védőműtárgyakat."

Indokolás: Lásd a T/5680/45. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. egyharmada sem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- az Önkormányzati biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

204. Márfai Péter, Molnár Gyula és Simon Gábor képviselők a törvényjavaslat 188. § 17. pontjának a következő módosítását javasolják:

/188. § Az elektronikus hírközlésre vonatkozó fogalmak az alábbiak:/

"17. Elektronikus hírközlő berendezés: az elektronikus hírközlési tevékenység végzéséhez szükséges berendezés, ideértve többek között [a rádió-berendezést és az elektronikus hírközlő végberendezést] a készüléket."

Indokolás: Lásd a T/5680/184. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. támogatja

- a Foglalkoztatási biz. támogatja

- a Gazdasági biz. támogatja

- a Kulturális biz. támogatja

- az Önkormányzati biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője egyetért

205. Pettkó András képviselő a törvényjavaslat 188. § 17. pontjának a következő módosítását javasolja:

/188. § Az elektronikus hírközlésre vonatkozó fogalmak az alábbiak:/

"17. Elektronikus hírközlő berendezés: az elektronikus hírközlési tevékenység végzéséhez szükséges berendezés, ideértve többek között a rádió-berendezést, az antennát és az elektronikus hírközlő végberendezést."

Indokolás: Lásd a T/5680/46. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. egyharmada sem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- az Önkormányzati biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

206. Márfai Péter, Molnár Gyula és Simon Gábor képviselők a törvényjavaslat 188. § 41. pontjának a következő módosítását javasolják:

/188. § Az elektronikus hírközlésre vonatkozó fogalmak az alábbiak:/

"41. Helyhez kötött telefon szolgáltatás: helyhez kötött előfizetői végponton keresztül igénybe vehető nyilvános telefon szolgáltatás [mobil rádiótelefon szolgáltatásnak nem minősülő nyilvánosan elérhető telefon szolgáltatás]."

Indokolás: Lásd a T/5680/185/1. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. támogatja

- a Foglalkoztatási biz. nem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- az Önkormányzati biz. egyharmada sem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

207. Márfai Péter, Molnár Gyula és Simon Gábor képviselők a törvényjavaslat 188. § 41. pontjának a következő módosítását javasolják:

/188. § Az elektronikus hírközlésre vonatkozó fogalmak az alábbiak:/

"41. Helyhez kötött telefon szolgáltatás: [helyhez kötött előfizetői végponton keresztül igénybe vehető nyilvános telefon szolgáltatás] mobil rádiótelefon szolgáltatásnak nem minősülő nyilvánosan elérhető telefon szolgáltatás."

Indokolás: Lásd a T/5680/185/2. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. támogatja

- a Foglalkoztatási biz. nem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- az Önkormányzati biz. egyharmada sem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

208. Márfai Péter, Molnár Gyula és Simon Gábor képviselők a törvényjavaslat 188. § 44. pontjának a következő módosítását javasolják:

/188. § Az elektronikus hírközlésre vonatkozó fogalmak az alábbiak:/

"44. Helyi bitfolyam hozzáférés: olyan bitfolyam hozzáférés, ahol a hálózati eszköz alatt a helyhez kötött telefonhálózatban lévő, a helyi hurokhoz csatlakozó, és annak forgalmát multiplexáló, illetve demultiplexáló eszköz (például DSLAM) értendő, és ahol a helyi hurkot továbbra is a kötelezett szolgáltató használhatja szolgáltatás nyújtására."

Indokolás: Lásd a T/5680/186. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. támogatja

- a Foglalkoztatási biz. nem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

209. Márfai Péter, Molnár Gyula és Simon Gábor képviselők a törvényjavaslat 188. § 55. pontjának a következő módosítását javasolják:

/188. § Az elektronikus hírközlésre vonatkozó fogalmak az alábbiak:/

"55. Hosszú távú, előremutató különbözeti költségek költségszámítási módszere (LRIC): az a költségszámítási módszer, amely a szolgáltatók számviteli nyilvántartásaiban szereplő tényadatokat és a szolgáltató meglévő elektronikus hírközlési struktúráját használja fel kiindulási pontként, a tárgyi eszközökre, immateriális javakra és működési költségekre, illetve ráfordításokra vonatkozó tényleges adatokat a működésében hosszú távon feltételezett változások és hatékonysági tényezők figyelembevételével átértékeli, majd ezek mennyiségtől függő részét a felár figyelembevételével költség-meghatározó tényezők és költségmennyiség függvények segítségével tevékenységekre és termékekre allokálja."

Indokolás: Lásd a T/5680/159. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. támogatja

- a Foglalkoztatási biz. nem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

210. Márfai Péter, Molnár Gyula és Simon Gábor képviselők a törvényjavaslat 188. § 56. pontjának a következő módosítását javasolják:

/188. § Az elektronikus hírközlésre vonatkozó fogalmak az alábbiak:/

"56. Hozzáférés: eszközök, illetve szolgáltatások rendelkezésre bocsátása más [vállalkozás] elektronikus hírközlési szolgáltató részére meghatározott feltételek mellett, kizárólagos vagy nem kizárólagos jelleggel, elektronikus hírközlési szolgáltatások nyújtása céljából. A hozzáférés kiterjed többek között a hálózati elemekhez és kapcsolódó eszközökhöz történő hozzáférésre, amely magában foglalhatja

- a berendezések vezetékes vagy vezeték nélküli módon történő csatlakoztatását (ez tartalmazza különösen a helyi hurokhoz és a helyi hurok révén történő szolgáltatásnyújtáshoz szükséges eszközökhöz és szolgáltatásokhoz történő hozzáférést);

- az összekapcsolást;

- a bitfolyam hozzáférést;

- a fizikai infrastruktúrához való hozzáférést, beleértve az épületeket, alépítményeket és tornyokat;

- a megfelelő szoftverrendszerekhez való hozzáférést, beleértve a működéstámogató rendszereket, a számfordításhoz vagy ezzel egyenértékű funkciót kínáló rendszerekhez való hozzáférést,

- a vezetékes és mobil hálózatokhoz való hozzáférést, különösen barangoláshoz

- digitális televíziós szolgáltatások feltételes hozzáférési rendszereihez való hozzáférést."

Indokolás: Lásd a T/5680/187. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. támogatja

- a Foglalkoztatási biz. támogatja

- a Gazdasági biz. támogatja

- az Önkormányzati biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője egyetért

211. Márfai Péter, Molnár Gyula és Simon Gábor képviselők a törvényjavaslat 188. § 60. pontjának a következő módosítását javasolják:

/188. § Az elektronikus hírközlésre vonatkozó fogalmak az alábbiak:/

"60. Irányítás: a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. törvény 23. § (2) bekezdésében így meghatározott kapcsolat."

Indokolás: Lásd a T/5680/188. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. támogatja

- a Foglalkoztatási biz. támogatja

- a Gazdasági biz. támogatja

- az Önkormányzati biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője egyetért

212. Márfai Péter, Molnár Gyula és Simon Gábor képviselők a törvényjavaslat 188. § 65. pontjának a következő módosítását javasolják:

/188. § Az elektronikus hírközlésre vonatkozó fogalmak az alábbiak:/

"65. Kizárólagos jogok: egyetlen vállalkozásnak jogszabályban vagy közigazgatási határozatban biztosított olyan jog, amely alapján kizárólag az ilyen joggal rendelkező vállalkozás [végezhet elektronikus hírközlési] végezheti az adott tevékenységet egy adott földrajzi területen belül."

Indokolás: Lásd a T/5680/197. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. támogatja

- a Foglalkoztatási biz. támogatja

- a Gazdasági biz. támogatja

- az Önkormányzati biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője egyetért

213. Márfai Péter, Molnár Gyula és Simon Gábor képviselők a törvényjavaslat 188. § 70. pontjának a következő módosítását javasolják:

/188. § Az elektronikus hírközlésre vonatkozó fogalmak az alábbiak:/

"70. Különleges jogok: korlátozott számú vállalkozásnak jogszabályban vagy közigazgatási határozatban, egy adott földrajzi területen belül biztosított jogok,

a) amelyek odaítélése során a feljogosított vállalkozások kijelölése, vagy azok számának korlátozása nem objektív, arányos és [részrehajlástól] hátrányos megkülönböztetéstől mentes feltételek mellett történik, vagy

b) amelyek egyes vállalkozásoknak nem objektív, arányos és [részrehajlástól] hátrányos megkülönböztetéstől mentes feltételek mellett biztosítanak olyan jogszabályi vagy szabályozási előnyöket, amelyek jelentős mértékben befolyásolják más vállalkozások lehetőségét arra, hogy ugyanolyan elektronikus hírközlési tevékenységre vállalkozzanak, ugyanazon földrajzi területen belül, lényegében azonos feltételek mellett."

Indokolás: Lásd a T/5680/189. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. támogatja

- az Emberi jogi biz. támogatja

- a Foglalkoztatási biz. támogatja

- a Gazdasági biz. támogatja

- az Önkormányzati biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője egyetért

214. Márfai Péter, Molnár Gyula és Simon Gábor képviselők a törvényjavaslat 188. § 98. pontjának a következő módosítását javasolják:

/188. § Az elektronikus hírközlésre vonatkozó fogalmak az alábbiak:/

"98. Rendező: a [45. fogalom] helyi hurok és a virtuális helymegosztás fogalmainak értelmezésében olyan csatlakozásra megfelelő szerelvény, amelyben az érintett helyi hurok vagy helyi alhurok egyedi leválasztó eszközei találhatók."

Indokolás: Lásd a T/5680/190. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. támogatja

- a Foglalkoztatási biz. nem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

215. Erdész Zoltán képviselő a törvényjavaslat 188. §-át új 111. ponttal kiegészíteni javasolja:

/188. § Az elektronikus hírközlésre vonatkozó fogalmak az alábbiak:/

"111 . Virtuális mobil hálózati hozzáférés szolgáltatás: a mobil rádiótelefon hálózathoz való olyan hozzáférés, amely alapján a jogosult szolgáltató a kötelezett szolgáltató egyes hálózati eszközeinek használatával saját nevében nyúithat az előfizetők számára mobil rádiótelefon szolgáltatást."

Indokolás: Lásd a T/5680/127. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

 

216. Erdész Zoltán képviselő a törvényjavaslatot az alábbi 1. sz. melléklettel kiegészíteni javasolja:

"Szolgáltatásszám
(SZTJ)

Megnevezés

A hatósági ár megállapítója

405-11-02-ből

A belföldi közforgalmú, vasúti menetrend szerinti személyszállítás díja

gazdasági és közlekedési miniszter

405-22-01-ből

A belföldi menetrend szerinti távolsági autóbusz-közlekedés díja; iskolák és tanintézetek által rendelt belföldi távolsági autóbusz-különjárat díja

gazdasági és közlekedési miniszter

405-22-02-ből

A menetrend szerinti helyi autóbusz-közlekedés díja; iskolák és tanintézetek által rendelt helyi autóbusz-különjárat díja

települési önkormányzat - fővárosban a Fővárosi Önkormányzat - képviselő-testülete

405-3-ból

A menetrend szerinti személyszállítás (villamos, fogaskerekű, troli, metró, földalatti) és a helyiérdekű vasút díja

települési önkormányzat - fővárosban a Fővárosi Önkormányzat - képviselő-testülete

64.20.11.0

64.20.12.1

64.20.12.2

A telefon hálózathoz meghatározott helyen való hozzáférés mint egyetemes szolgáltatás előfizetői díja (Elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi [...]. törvény 117. § a) pont)

informatikai és hírközlési miniszter

507-34, 45-ből

Humán célú gyógyszerek kereskedelmi árrése

egészségügyi, szociális és családügyi miniszter

05511

Az önkormányzati tulajdonú víziközműből szolgáltatott ivóvíz díja

települési önkormányzat - fővárosban a Fővárosi Önkormányzat - képviselő-testülete

18111-1-2

Az önkormányzati tulajdonú víziközmű által biztosított szennyvízelvezetés, szennyvíztisztítás és -kezelés díja

települési önkormányzat - fővárosban a Fővárosi Önkormányzat - képviselő-testülete

05511

Az állami tulajdonú víziközműből szolgáltatott ivóvíz díja

környezetvédelmi és vízügyi miniszter

18111-1-2

Az állami tulajdonú víziközmű által biztosított szennyvízelvezetés, szennyvíztisztítás és -kezelés díja

környezetvédelmi és vízügyi miniszter

714-11-01-ből

Települési önkormányzat tulajdonában levő lakások bére

 

714--11--01-ből

A magántulajdonban lévő lakásra 1989. január 1-je előtt létrejött vagy azt folytató bérleti jogviszony keretében hasznosított lakás bére, ha arra a lakásra korábban kiköthető lakbér a kétszerese volt az állami tulajdonú lakás lakbérének

a települési önkormányzat képviselő-testülete

714-26-2

Lakossági távfűtés és melegvíz-szolgáltatás díja

települési önkormányzat - fővárosban a Fővárosi Önkormányzat - képviselő-testülete

Termékszám
(BTO)

Megnevezés

A hatósági ár megállapítója

40.10.92-ből

A villamos energia átvitelének díja

gazdasági és közlekedési miniszter

40.10.92-ből

A villamos energia elosztásának díja

gazdasági és közlekedési miniszter

40.10.92-ből

A villamos energia rendszerirányításának díja

gazdasági és közlekedési miniszter

40.10.92-ből

A villamos energiához kapcsolódó rendszerszintű szolgáltatások díja

gazdasági és közlekedési miniszter"

T/5680/121/1-2. sz.

Megjegyzés: Ez a módosító indítvány tartalmilag összefügg az ajánlás 126. és a 196. pontjában ismertetett javaslattal.

Indokolás: Lásd a T/5680/121/3. és a a T/5680/123. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Informatikai biz. nem támogatja

- az Emberi jogi biz. egyharmada sem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

Összeállította: az Országgyűlés Jogi Főosztálya

Budapest, 2003. október 29.

Rogán Antal s.k.,
az Informatikai és távközlési bizottság elnöke

Szászfalvi László s.k.,
az Emberi jogi bizottság elnöke

Dr. Balsai István s.k.,
a Foglalkoztatási bizottság elnöke

Puch László s.k.,
a Gazdasági bizottság elnöke

Dr. Pető Iván s.k.,
a Kulturális bizottság elnök

Dr. Kövér László s.k.,
a Nemzetbiztonsági bizottság elnöke

Dr. Kovács Zoltán s.k.,
az Önkormányzati bizottság elnöke