ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ
Fidesz - Magyar Polgári Párt
Képviselőcsoportja

K/5716.

Írásbeli kérdés

Dr. Szili Katalin

az Országgyűlés Elnöke részére

Helyben

Tisztelt Elnök Asszony!

"Történt-e kiszivárogtatás a sáveltolásról döntő 2003. június 4-ei kormányülésről ?" címmel, a Házszabály 91. §-a alapján kérdést kívánok benyújtani Kiss Péterhez a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításáért felelős miniszterhez.

Tisztelt Miniszter Úr!

Az egyik napilap értesülése szerint az idén júniusban végrehajtott forintleértékeléskor felmerült annak a gyanúja, hogy a sáveltolás híre idő előtt illetéktelenekhez jutott. A hírek szerint a kormány emiatt kezdeményezte a nemzetbiztonsági szolgálatok vizsgálatát annak kiderítésére, hogy történt-e kiszivárogtatás arról a kormányülésről ahol a sáveltolásról döntöttek. Egy másik napilap információi szerint Kulcsár Attila, a K&H brókerbotrány főszereplője akkor szűk körben azzal dicsekedett, hogy tudomása volt a kormány tervéről, és ezzel jelentős bevételhez juttatta ügyfeleit is.

A lap információi szerint a bejelentés részleteiről és annak pontos időzítéséről június 4-én, szerdán délelőtt, a forint aznapi első gyengülésének hírére határozott a gazdasági kabinet. A pénzügyminiszter ezt követően, 11 óra körül tájékoztatta a kormánytagokat és a miniszterelnököt. A forintkereskedésben a nyilvános bejelentést megelőzően már 12 óra 30 perctől jelentős élénkülés volt tapasztalható. A napilap által megkérdezett traderek is megerősítették, hogy voltak szereplők a piacon akik a döntés nyilvános bejelentése előtt már megváltoztatták magatartásukat.

A fenti információk alapján erős a gyanú, hogy a 2003. június 4-én, szerdán 13 óra 30 perckor megtett nyilvános bejelentés előtt egyes nem kormányzati szereplők is megismerhették a döntés tartalmát és az árfolyameltolás időzítését.

A leírt cselekedetek veszélyeztethetik a Magyar Köztársaság pénzügyi biztonságát, ezért a történtek felderítése és elhárítása a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995. évi CXXV. tv. alapján a Nemzetbiztonsági Hivatal feladatai közé tartozik.

Mindezek alapján tisztelettel kérem, hogy képviselői munkám ellátása érdekében az alábbi kérdéseket megválaszolni szíveskedjen:

Tisztelettel kérem, hogy válaszát az Országgyűlés ülésén kívül, írásban - amennyiben lehetséges elektronikus formában is - szíveskedjen megadni.

(Elektronikus címem: ervin.demeter@parlament.hu)

Amennyiben a vizsgálat eredménye államtitoknak, vagy szolgálati titoknak minősül, abban az esetben kérem, hogy képviselői munkám ellátásához abba betekintési engedélyt szíveskedjen részemre adni.

Budapest, 2003. október 1.

Demeter Ervin
Fidesz - Magyar Polgári Párt