K/5720/1.

Írásbeli válasz dr. Hargitai János (FIDESZ) országgyűlési képviselő K/5720 sz.
"Mit képvisel a kormány a Bóly Rt. magánosítása kapcsán"
című írásbeli kérdésére

dr. Hargitai János úr

országgyűlési képviselő

Budapest

Tisztelt Képviselő ÚrTábornok úr!

A Bólyi Mezőgazdasági Termelő és Kereskedelmi Rt. privatizációjával kapcsolatban a következő tájékoztatást adom:

A jelenleg még többségi állami tulajdonhányaddal működő agrártársaságok - köztük a Bólyi Mezőgazdasági Termelő és Kereskedelmi Rt. - privatizációs koncepciójának előkészítése kapcsán az a vélemény alakult ki, hogy az állami tulajdon fenntartása ebben az ágazatban nem indokolt, mert az agrárpolitikai feladatok megvalósítása a magángazdasági viszonyok között is kockázatmentesen biztosítható.

Konkrét kérdéseire válaszaim az alábbiak:

  1. Az agrártársaságok privatizációjának fő célja hatékonyabb és versenyképesebb működésük biztosítása a társaságok tőkeerejének növekedése útján.
  2. Alapvető szempont a privatizáció során a hatékonyság és versenyképesség növelése, az integráció fenntartása, a vidék erősítése.
  3. Az agrártársaságok privatizációs koncepciójára vonatkozó kormánydöntés várhatóan a közeljövőben megszületik. Ezt követően kerülhet sor a privatizáció elindítására.
  4. A munkavállalói szempontok kiemelt szerepet kapnak a magánosítás során.
  5. A társaságok - így a Bólyi Mezőgazdasági Termelő és Kereskedelmi Részvénytársaság is - érvényes földhaszonbérleti szerződéssel rendelkeznek. A földhaszonbérleti szerződések kérdésében szintén az agrártársaságok privatizációs koncepciójának elfogadása keretében fog a Kormány döntést hozni.

Budapest, 2003. október " "

Üdvözlettel:
dr. László Csaba