K/5731.

Dr. Szili Katalinnak

az Országgyűlés elnökének

Helyben

Írásbeli kérdés

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 91. §-a szerinti jogomnál fogva kérdést kívánok intézni

Dr. Bárándy Péter igazságügyi miniszterhez
"A szolgálati és öregségi nyugdíj átválthatóságáról"
címmel

Tisztelt Miniszter Úr!

Azért fordulok Önhöz az alábbi kérdéssel, mert a panasz büntetés-végrehajtási területen dolgozott személytől származik, s amennyiben jól ítélem meg, hogy a helyzet felveti jogszabály-módosítás szükségességét, ebben is Ön segíthet leginkább.

Panaszosom, aki pedagógus pályafutásának egy részét a büntetés-végrehajtás hivatásos nevelőtisztjeként töltötte azzal a kéréssel fordult hozzám, hogy segítsek bonyolult nyugdíjigényében.

Arról van szó, hogy a fegyveres testületnél betöltvén 20. munkaévét nyugállományba helyezéssel leszerelt. Ekkor még öregségi nyugdíjra nem lett volna jogosult. Azonban azóta - a polgári életben tovább dolgozva - betöltötte 62. évét és jobban járna, ha a szolgálati nyugdíját öregségi nyugdíjra tudná átváltani.

Annak idején ugyanis olyan tájékoztatást kapott, hogy a BVOP 22/1971 (VI.1) sz. kormányrendelet alapján szolgálati nyugdíjának átcserélése lehetséges és ennek nincs hátrányos következménye. (Ilyen tartalmú szöveg szerepel az akkor kézbeadott írásos tájékoztatóban is.)

A helyzet rendezése érdekében kérdésem az, hogy célirányosnak látja-e Miniszter Úr a 168/1997 (X.6) sz. korm. rendelet 39. §-ának olyan értelmű megváltoztatását, amely szerint a hivatásos szolgálatban eltöltött időt figyelembe lehessen venni az öregségi nyugdíj megállapításánál akkor is, ha a szolgálati nyugdíjat már megállapították, de az az öregségi nyugdíjigény elbírálásáig nem került folyósításra. Ez esetben ugyanis a hivatásos szolgálatban eltöltött idő nem esnék ki az öregségi nyugdíj alapjának megállapításakor, s az igénylő kedvezőbb elbírálást kapna, viszont megítélésem szerint nem sérülne az az alapelv sem, hogy minden szolgálati idő egyszeresen számít a nyugdíj megállapításánál.

Várom válaszát és esetleges szövegjavaslatát.

Budapest, 2003. október 2.

Dr. Kelemen András
MDF