K/5761.

Írásbeli választ igénylő kérdés

Dr. Szili Katalin asszonynak

Az Országgyűlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 91. §-a alapján bejelentem, hogy írásbeli választ igénylő kérdést kívánok feltenni Dr. Kökény Mihály egészségügyi, szociális és családügyi miniszter úrnak:

Mi teljesült a magzatvédelmi törvényből fakadó feladatok közül?

címmel.

Tisztelt Miniszter Úr !

A Magyar Köztársaság 2003. évi költségvetéséről szóló 2002. évi LXII. számú törvényének az 1. számú mellékletében, - az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium szóló fejezetben - a 10.2.73.1 soron, az "Egyes kiemelt egészség- és szociálpolitikai feladatok"- ra 7.890,2 millió forint lett előirányozva. A mellékletben tételes felsorolás nincs, de a törvényjavaslat (T/1220) ágazati fejezetének szöveges indoklásából megtudhattuk, hogy mire kívánja fordítani a tárca ezt az összeget. Többek között a "Magzatvédelmi törvényből adódó feladatok" szerepel a részletes kibontásban. A feladatok alatt az előterjesztő a fogamzásgátló eszközök és készítmények rászorultságtól függő kedvezményes igénybevételének feltételeit rendeletben kívánta meghatározni, valamint fiatalkorúak számára ingyenesen kívánt óvszert biztosítani. Itt szerepel a védőnői családtervezési tanácsadás feltételeinek javítása, 3600 tanácsadó családtervezési oktatócsomaggal felszerelése, valamint családtervezésről szóló kiadványok, tájékoztató anyagok beszerzése.

Mindezek alapján a következő kérdéseket szeretném feltenni Miniszter úrnak:

  1. Elkészítette-e a tárca a fogamzásgátló eszközök és készítmények rászorultságától függő kedvezményes igénybevételének feltételeiről szóló rendeletet. Amennyiben nem, mikorra várható a rendelet megjelenése és az idei évben mekkora költséget igényel ez a program?
  2. Hogyan értékeli Miniszter úr az elmúlt napokban történt drasztikus áremelkedést az orális fogamzásgátlók esetében és mit próbált meg tenni annak megakadályozására?
  3. Hol és milyen formában részesültek ingyenes óvszerben a fiatalkorúak? Mekkora volt ennek a költségvonzata? Ha még nem részesültek, a költségvetési év hátralévő részében tervezi-e a tárca ennek a programnak a megvalósítását és ha igen ez mekkora költségigénnyel fog várhatóan járni?
  4. A családtervezési tanácsadók oktató csomaggal, családtervezési kiadványokkal és tájékoztató anyagokkal történő ellátása megvalósult-e és ennek mekkora volt a költségvonzata? Ha nem, várható-e az év végéig és mekkora lesz a költségvonzata?

Várva válaszát;

Tisztelettel köszönti:

Budapest, 2003. október 06.

(Csáky András)
MDF