K/5762.

Írásbeli választ igénylő kérdés

Dr. Szili Katalin asszonynak

Az Országgyűlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 91. §-a alapján bejelentem, hogy írásbeli választ igénylő kérdést kívánok feltenni Dr. Kökény Mihály egészségügyi, szociális és családügyi miniszter úrnak:

Hogyan értékelik az Irányított Betegellátási Modellt?

címmel.

Tisztelt Miniszter Úr !

Több mint fél évtizede - külföldi példák alapján - hazánkban is elkezdődött az Irányított Betegellátási Modell (továbbiakban IBM) kipróbálása. A jelenlegi kormány programjában is önálló pontként szerepel a modell, hisz az egészségügyről szóló IV. fejezet 8.5 pontja kimondja: " Modellezzük a biztosítási reform lehetséges változatait. Ezért támogatjuk és bővítjük az irányított betegellátási kísérleteket, hogy a finanszírozás hatékonyabb formáit - több mint 500.000 biztosított körében - kipróbálhassuk." Ennek megfelelően A Magyar Köztársaság 2003. évi költségvetéséről rendelkező 2002. évi LXII. törvény 68. §-a (1) bekezdése rendelkezik az IBM-ben résztvevők számának 1 millió főre történő kibővítéséről. A (6) bekezdés szerint, idézem: "(6) A prevenciós kiadásokra és a szervezési feladatokra kiutalt pénzösszeg, valamint a (4) bekezdés szerinti bevételi többlet kiutalásának, felhasználásának, ellenőrzésének, visszavonásának szabályait a Kormány rendeletben állapítja meg, továbbá a modellkísérlet értékelésének szakmai szempontjait az egészségügyi, szociális és családügyi miniszter rendeletben határozza meg. Az OEP folyamatosan monitorozza az irányított betegellátásban résztvevő háziorvosoknál eseti ellátásként megjelenő biztosítottak egészségügyi szolgáltatás igénybevételét is, összevetve a bejelentkezett biztosítottak által igénybe vett szolgáltatásokkal."

A következő bekezdés az IBM félévenkénti értékelésére kötelezi azt a szakértői csoportot, amelyet az Ön által vezetett minisztérium és az OEP közösen kellett, hogy létrehozzon.

A fentiek alapján a következő kérdéseket szeretném feltenni Miniszter úrnak:

  1. Melyek a modellkísérlet értékelésének szakmai szempontjai és az ezzel kapcsolatos rendelet, hol és mikor jelent meg?
  2. Kik alkotják a minisztérium és a biztosító által felállított értékelő csoportot, és a személyek kiválasztása milyen alapon történt?
  3. A költségvetési törvény 68. § (7) bekezdésben előírt félévenkénti értékelés megtörtént-e, és ha igen az értékeléshez az érdeklődők hozzájuthatnak-e?

Várva válaszát;

Tisztelettel köszönti:

Budapest, 2003. október 06.

(Csáky András)
MDF