K/5802.

Írásbeli választ igénylő kérdés

Dr. Szili Katalin asszonynak

Az Országgyűlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 91. §-a alapján bejelentem, hogy írásbeli választ igénylő kérdést kívánok feltenni Dr. Kökény Mihály egészségügyi, szociális és családügyi miniszter úrnak:

Mi teljesült a magzatvédelmi törvényből fakadó feladatok közül?

címmel.

Tisztelt Miniszter Úr !

A Magyar Köztársaság 2003. évi költségvetéséről szóló 2002. évi LXII. számú törvényének az 1. számú mellékletében, - az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium szóló fejezetben - a 10.2.73.1 soron, az "Egyes kiemelt egészség- és szociálpolitikai feladatok"- ra 7.890,2 millió forint lett előirányozva. A mellékletben tételes felsorolás nincs, de a törvényjavaslat (T/1220) ágazati fejezetének szöveges indoklásából megtudhattuk, hogy mire kívánja fordítani a tárca ezt az összeget. Többek között a "sorkötelesek orvosi vizsgálatáért járó díj" szerepel a részletes kibontásban.

A javaslat hivatkozik a 9/2002. (II.28.) HM-EüM rendeletre, mely szerint a honvédelmi törvény végrehajtása kapcsán a háziorvosi ellátás sorkötelesek orvosi vizsgálatáért díjazás jár. Az idézett rendelet 62. § (4) bekezdése azonban cssupán rogzíti , hogy a "háziorvosi vizsgálat díjazását külön jogszabály állapítja meg".

Tisztelettel kérdezem Miniszter Urat:

  1. Melyik jogszabály határozza meg a díjszabás mértékét?
  2. Amennyiben nincs ilyen jogszabály, minek alapján került/kerül meghatározásra a díjazás?
  3. Mekkora összeget térít meg a tárca egy vizsgálat után?
  4. Mekkora forrást igényelt eddig és mekkorát igényel a költségvetési év hátralévő részében a sorkötelesek orvosi vizsgálata?
  5. Megtéríti-e a Honvédelmi Tárca ezt az összeget?

Várva válaszát;

Tisztelettel köszönti:

Budapest, 2003. október 07.

(Csáky András)
MDF