T/5833/30.

Az Országgyűlés

Mezőgazdasági
bizottságának

Egészségügyi
bizottságának

Gazdasági
bizottságának

Környezetvédelmi
bizottságának

k i e g é s z í t ő a j á n l á s a

az egyes földművelésügyi ágazati törvények módosításáról szóló T/5833. számú törvényjavaslat

vitájához

(Együtt kezelendő az 5833/21. számú ajánlással)

Tisztelt Országgyűlés!

Az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottsága - első helyen kijelölt bizottságként, az Egészségügyi bizottsága, a Gazdasági bizottsága valamint a Környezetvédelmi bizottsága megvitatta az egyes földművelésügyi ágazati törvények módosításáról szóló, T/5833. számon beterjesztett törvényjavaslatot, továbbá az ahhoz benyújtott T/5833/22-29. számú kapcsolódó módosító javaslatokat.

I.

1. Gőgös Zoltán, Karakas János, Filló Pál és Dr. Orosz Sándor képviselők - kapcsolódva Gőgös Zoltán, Filló Pál és Karakas János képviselők T/5833/5. számú módosító indítványához (T/5833/21. számú ajánlás 2. pontja) - a törvényjavaslat 1. §-ában a Hhtv. 20. § (2) bekezdésének a következő módosítását javasolják:

/1. § A halászatról és a horgászatról szóló 1997. évi XLI. törvény (a továbbiakban: Hhtv.) 20. § (2) bekezdésének helyébe a következő rendelkezés lép:/

"(2) Állami horgászjegyet az a személy kaphat, aki rendelkezik horgászvizsgával, vagy az előző évi horgászjegyét bemutatja, horgászszervezeti tagságát igazolja és fogási naplóját leadja. A horgászvizsgát a halászati hatóság által kiadott vizsgabizonyítvánnyal, más országban tett vizsgát, pedig az erről kiállított okirattal [magyar nyelvű fordításával] kell igazolni."

Indokolás: Lásd a T/5833/22. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - a Mezőgazdasági biz. támogatja

- a Gazdasági biz. támogatja

- a Környezetvédelmi biz. támogatja

- Az Előterjesztő képviselője egyetért

2. A Mezőgazdasági bizottság a törvényjavaslat 6. §-ában az Átv. 5. § (1) bekezdés c) pontjának a következő módosítását javasolja:

"Az állattenyésztésről szóló 1993. évi CXIV. törvény (a továbbiakban: Átv.) 5. § (1) bekezdésének c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

/Mesterséges termékenyítő állomásokról vagy ilyen állomások számára spermát felkínálni vagy értékesíteni csak akkor szabad, ha/

"c) azt - jogszabályban meghatározott körben - a spermát termelő apaállat származási igazolása, vércsoport-[,] vagy azzal egyenértékű vizsgálat igazolása és a mesterséges termékenyítő állomás spermaminőségi igazolása kíséri.""

T/5833/29/2-3. sz.

Megjegyzés: Ez a módosító indítvány tartalmilag összefügg az ajánlás következő két pontjában ismertetett javaslattal.

Indokolás: Lásd a T/5833/29/1. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslattal: - Az Előterjesztő képviselője egyetért

3. A Mezőgazdasági bizottság a törvényjavaslat 7. §-ában az Átv. 5. § (3) bekezdés a)-b) pontjának a következő módosítását javasolja:

"Az Átv. 5. § (3) bekezdésének a)-b) pontjai helyébe a következő rendelkezések lépnek:

/A forgalomba hozatal során/

"a) a petesejteket a termelő anya származási igazolásának, vércsoport-[,] vagy azzal egyenértékű vizsgálat és az embrióátültető állomás petesejt igazolásának;

b) az embriókat az ivarsejtet termelő szülők származási igazolásának, vércsoport-[,] vagy azzal egyenértékű vizsgálat és az embrióátültető állomás igazolásának

kell kísérnie.""

Indokolás: Lásd a T/5833/29/2. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslattal: - Az Előterjesztő képviselője egyetért

4. A Mezőgazdasági bizottság a törvényjavaslat 8. §-ában az Átv. 41. § (2) bekezdés e) pontjának a következő módosítását javasolja:

"Az Átv. 41. § (2) bekezdésének e) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

/Az (1) bekezdés szerinti szakmai hozzájárulást a minisztérium akkor adja meg, ha/

"e) szaporítóanyag esetén az utódok származás-ellenőrzéséhez rendelkezésre áll a szaporítóanyagot termelő állat vércsoport-[,] vagy azzal egyenértékű vizsgálat eredménye;""

Indokolás: Lásd a T/5833/29/3. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslattal: - Az Előterjesztő képviselője egyetért

5. A Mezőgazdasági bizottság a törvényjavaslat 12. §-ának a következő szerkesztési módosítását javasolja:

"12. § [(1)] A Vtv. 62. § (1) bekezdésének felvezető szövege helyébe a következő rendelkezés lép:

"(1) A magyarországi állandó lakóhellyel nem rendelkező tizennyolcadik életévét betöltött személy kérelemre akkor kaphat vadászati engedélyt, ha nem áll vadászati engedélyt visszavonó határozat hatálya alatt, továbbá rendelkezik:""

Indokolás: Lásd a T/5833/29/4. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslattal: - Az Előterjesztő képviselője egyetért

6. A Környezetvédelmi bizottság a törvényjavaslat 18. § (1) bekezdésében az Ntv. 3. § 1. pontja k) alpontjának a következő módosítását javasolja:

/18. § (1) Az Ntv. 3. § 1-3. pontjainak helyébe a következő rendelkezések lépnek:

/E törvény alkalmazásában//

"1. Növény: az élő növény és a növény élő részei, beleértve a friss gyümölcsöt és a magvakat. Növény-egészségügyi vonatkozásban növénynek minősül az élő növény és annak meghatározott élő részei, így

a) a termés botanikai értelemben, a mélyhűtéssel tartósítottak kivételével,

b) a zöldség, a mélyhűtéssel tartósítottak kivételével,

c) a gumó, hagyma, hagymagumó, gyöktörzs,

d) a vágott virág,

e)a leveles ág,

f) a leveleit megtartó kivágott fa,

g) a levél, levélzet,

h)a növényi szövettenyészet,

i) az élő pollen,

j) a szemzőhajtás, dugvány, nemesoltvány,

k) bármely más növényi rész, amelyet az Európai Bizottság a növényeket vagy növényi termékeket károsító szervezeteknek a Közösségbe történő behurcolása és a Közösségen belüli elterjedése elleni védekezési intézkedésekről szóló, a Tanács 2000/29/EK irányelve (a továbbiakban: a Tanács 2000/29/EK irányelve) 18. cikkének (2) bekezdésében [foglalt] hivatkozott eljárás szerint [határozott] határozhat meg, valamint a vetőmag botanikai értelemben, a nem elvetésre szántak kivételével."

Indokolás: Lásd a T/5833/28. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - a Mezőgazdasági biz. támogatja

- a Gazdasági biz. támogatja

- Az Előterjesztő képviselője egyetért

7. A Mezőgazdasági bizottság a törvényjavaslat 18. § (2) bekezdésében az Ntv. 3. § 10. pontjának a következő módosítását javasolja:

"(2) Az Ntv. 3. § 10. pontjának helyébe a következő rendelkezés lép:

"10. Védett zóna: az Európai Unió olyan területe, amely a Tanács 2000/29/EK irányelve 18. cikkében foglalt eljárás szerint elismerést kapott, figyelemmel arra, hogy

a) az Európai Unió tagállamaiban (a továbbiakban: tagállamok) előforduló károsító nem honos[,] vagy nem telepedett meg annak ellenére, hogy számára adottak a megtelepedéshez szükséges ökológiai feltételek, vagy

b) fennáll a veszélye annak, hogy kedvező ökológiai feltételek esetén egyes károsító szervezetek bizonyos termékekben megtelepednek, annak ellenére, hogy ezek a károsítók nem honosak vagy még nem telepedtek meg az Európai Unió területén.""

Indokolás: Lásd a T/5833/29/5. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslattal: - Az Előterjesztő képviselője egyetért

8. A Mezőgazdasági bizottság a törvényjavaslat 18. §-a (3) bekezdésében az Ntv. 3. § 18. pontjának a következő módosítását javasolja:

""18. Növényvédő szer: egy vagy több növényvédő szer hatóanyagot tartalmazó készítmény, felhasználásra kerülő formában, amely

a) védi a növényeket és növényi termékeket a károsító szervezetektől, vagy megakadályozza a károsító szervezetek tevékenységét,

b) nem tápanyagként (például: növekedés-szabályozóként) befolyásolja a növények életfolyamatait,

c) tartósítja a növényi termékeket, kivéve a tartósítószerekre vonatkozó külön előírások hatálya alá tartozó készítményeket,

d) irtja a [nem kívánatos] nemkívánatos növényeket, vagy

e) elpusztítja a növények egyes részeit, befolyásolja[,] vagy megelőzi a növények [nem kívánatos] nemkívánatos növekedését.

Indokolás: Lásd a T/5833/29/6. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Egészségügyi biz. támogatja

- Az Előterjesztő képviselője egyetért

9. A Mezőgazdasági bizottság a törvényjavaslat 20. §-ának a következő szerkesztési módosítását javasolja:

"20. § (1) Az Ntv. 7. § (1) bekezdésének helyébe a következő rendelkezés lép:

"(1) Közérdekű védekezést kell elrendelni, ha a földhasználó, illetve a termelő védekezési kötelezettségének az azt elrendelő hatósági határozat (a továbbiakban: védekezésre kötelező határozat) ellenére sem tesz határidőre eleget. A közérdekű védekezést külterületen az illetékes Szolgálat, belterületen a települési, fővárosban a kerületi önkormányzat jegyzője (a továbbiakban: jegyző) rendeli el. A védekezésre kötelező, illetve a közérdekű védekezést elrendelő határozat elleni fellebbezésnek a végrehajtásra halasztó hatálya nincs."

(2) Az Ntv. 7. §-a a következő új (5) bekezdéssel egészül ki:

"(5) A védekezésre kötelező, valamint a közérdekű védekezést elrendelő határozat közszemlére tétel útján is közölhető, ha a földhasználó, illetve a termelő lakó- vagy tartózkodási helye, illetve székhelye (telephelye) ismeretlen, vagy a postai küldemény azzal a megjegyzéssel érkezik vissza, hogy a címzett ismeretlen helyen tartózkodik vagy címe ismeretlen.""

Indokolás: Lásd a T/5833/29/7. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Egészségügyi biz. támogatja

- Az Előterjesztő képviselője egyetért

10. A Környezetvédelmi bizottság a törvényjavaslat 20. §-ában az Ntv. 7. § (1) bekezdésének a következő módosítását, valamint 20. §-ának - az Ntv. 7. § (2) bekezdését érintően - új (2) bekezdéssel történő kiegészítését javasolja (a módosító javaslat elfogadása esetén a 20. § eredeti szövege az (1) bekezdés jelölést kapja; és a 20. § bekezdéseinek számozása értelemszerűen változik):

"20. § (1) Az Ntv. 7. § (1) bekezdésének helyébe a következő rendelkezés lép:

"(1) Közérdekű védekezést kell elrendelni, ha a földhasználó, illetve a termelő védekezési kötelezettségének az azt elrendelő hatósági határozat (a továbbiakban: védekezésre kötelező határozat) ellenére sem tesz határidőre eleget. A közérdekű védekezést külterületen az illetékes Szolgálat, belterületen a települési, fővárosban a kerületi önkormányzat jegyzője (a továbbiakban: jegyző) rendeli el. A védekezésre kötelező, illetve a közérdekű védekezést elrendelő határozat elleni fellebbezésnek, kifogásnak a végrehajtásra halasztó hatálya nincs."

(2) Az Ntv . 7. § (2) bekezdésének helyébe a következő rendelkezés lép:

"(2) Ha az önkormányzat nem tesz eleget a belterületi földek esetében az 5. §-ban előírt földhasználói kötelezettségének, az illetékes Szolgálat igazgatója elrendelheti a közérdekű védekezést."

[(2)] (3) Az Ntv. 7. §-a a következő új (5) bekezdéssel egészül ki:

"(5) A védekezésre kötelező, valamint a közérdekű védekezést elrendelő határozat közszemlére tétel útján is közölhető, ha a földhasználó, illetve a termelő lakó- vagy tartózkodási helye, illetve székhelye (telephelye) ismeretlen, vagy a postai küldemény azzal a megjegyzéssel érkezik vissza, hogy a címzett ismeretlen helyen tartózkodik vagy címe ismeretlen.""

Indokolás: Lásd a T/5833/27. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - a Mezőgazdasági biz. nem támogatja

- az Egészségügyi biz. egyharmada sem támogatja

- a Gazdasági biz. támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

11. A Környezetvédelmi bizottság a törvényjavaslat 22. § (2) bekezdésében az Ntv. 11. § (7) bekezdésének a következő módosítását javasolja:

/(2) Az Ntv. 11. §-a a következő új (4)-(8) bekezdésekkel egészül ki:/

"(7) A növényvédő szer hatóanyag engedélyezésében, vagy az engedély megújításában [a növényvédelmi] az engedélyező hatóság a külön jogszabályban foglaltak szerint vesz részt."

Indokolás: Lásd a T/5833/26. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - a Mezőgazdasági biz. támogatja

- az Egészségügyi biz. támogatja

- a Gazdasági biz. támogatja

- Az Előterjesztő képviselője egyetért

12. A Környezetvédelmi bizottság a törvényjavaslat 30. §-ában az Ntv. 21. §-a bevezető szövegének a következő módosítását javasolja:

/30. § Az Ntv. 21. §-ának felvezető szövege helyébe a következő rendelkezés lép:/

"21. § A 20. § (1) bekezdése szerinti [eseti] engedély iránti kérelmet az engedélyesen kívül benyújthatják"

Indokolás: Lásd a T/5833/25. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - a Mezőgazdasági biz. támogatja

- a Gazdasági biz. támogatja

- Az Előterjesztő képviselője egyetért

13. A Mezőgazdasági bizottság a törvényjavaslat 34. § (1) bekezdésében az Ntv. 24. § (1) bekezdésének a következő módosítását javasolja:

"1) Az Ntv. 24. § (1) bekezdésének helyébe a következő rendelkezés lép:

"(1) A növényvédő szer gyártójának vagy képviselőjének, importőrének évenként március 1-jéig, az előző naptári évre a magyarországi [növényvédő szer forgalomról] növényvédőszer-forgalomról jelentést kell készítenie a Központi Szolgálat részére. A jelentésnek tartalmaznia kell a növényvédő szer tételes megnevezését és mennyiségét, a felhasznált csomagolóeszköz mennyiségét és fajtáját.""

Indokolás: Lásd a T/5833/29/8. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Egészségügyi biz. támogatja

- Az Előterjesztő képviselője egyetért

14. A Környezetvédelmi bizottság a törvényjavaslat 40. §-ában az Ntv. 47. § (2) bekezdését új j) ponttal, valamint a 40. §-t új (2)-(3) bekezdéssel kiegészíteni javasolja (a módosító javaslat elfogadása esetén a 40. § eredeti szövege az (1) bekezdés jelölést kapja):

"40. § (1) Az Ntv. 47. § (2) bekezdése a következő új [g)-i)] g)-j) pontokkal egészül ki:

/Nem jár kártalanítás:/

"g) ha a járványügyi intézkedésre a növényvédelmi hatóság által előzetesen nem ellenőrzött, nem fémzárolt vetőmagból vagy nem minősített vegetatív szaporító alapanyagból, illetve ültetési anyagból előállított növényállományban, vagy annak termésében kerül sor,

h) a zárlati intézkedés ideje alatt a hatósági intézkedéssel érintett termőhelyen és annak szomszédságában fellépő ugyanazon károsító által okozott kárért,

i) a Magyarországon honos vagy megtelepedett károsítók által okozott károk esetében.

j) annak a méhésznek, aki letelepedésének bejelentését elmulasztotta."

(2) Az Ntv . 47. § (3)-(4) bekezdései helyébe a következő rendelkezések lépnek:

"(3) A kártalanítás pénzügyi fedezetét a központi költségvetésben kell biztosítani.

(4) Az (1)-(3) bekezdésben foglaltakat kizárólag az e törvény alapján elrendelt zárlati intézkedés esetében lehet alkalmazni."

(3) Az Ntv. 47. § (5) bekezdése hatályát veszti."

Indokolás: Lásd a T/5833/24. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - a Mezőgazdasági biz. egyharmada sem támogatja

- a Gazdasági biz. egyharmada sem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

15. A Mezőgazdasági bizottság a törvényjavaslat 42. §-ában az Ntv. 53. § (3) bekezdése k) pontjának a következő módosítását javasolja:

"Az Ntv. 53. § (3) bekezdésének k) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

/A Szolgálat igazgatója/

"k) vizsgálja a lejárt szavatosságú engedélyköteles termékek minőségét, dönt a lejárt szavatosságú engedélyköteles termékek felhasználhatóságáról, vagy kezdeményezi a hulladékgazdálkodásról[okról] szóló külön jogszabály szerinti minősítését;""

Indokolás: Lásd a T/5833/29/9. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslattal: - Az Előterjesztő képviselője egyetért

16. A Mezőgazdasági bizottság a törvényjavaslat 43. §-ának a következő szerkesztési módosítását javasolja:

"Az Ntv. 61. § (2) bekezdésének első mondata helyébe a következő rendelkezés lép:

"[(2)] A bírság legkisebb összege húszezer forint, legmagasabb összege kétmillió forint.""

Indokolás: Lásd a T/5833/29/10. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslattal: - Az Előterjesztő képviselője egyetért

17. A Környezetvédelmi bizottság a törvényjavaslat 50. § (1) bekezdése b) pontjának a következő módosítását javasolja:

/50. § (1) Ez a törvény a - (2) bekezdésben foglaltak kivételével - a Magyar Köztársaságnak az Európai Unióhoz történő csatlakozásáról szóló nemzetközi szerződést kihirdető törvény hatálybalépésének napján lép hatályba, ezzel egyidejűleg

a) a halászatról és a horgászatról szóló 1997. XLI. törvény 20. § (3) bekezdése, valamint/

"b) a növényvédelemről szóló 2000. évi XXXV. törvény 13. §-a, 16. § (3)-(4) bekezdése, 38. § (4) bekezdése, 50. § e) pontja, és 60. § (2) bekezdésének h) pontja, valamint a 64. § (2) bekezdésének második mondata"

/hatályát veszti./

Indokolás: Lásd a T/5833/23. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - a Mezőgazdasági biz. támogatja

- a Gazdasági biz. támogatja

- Az Előterjesztő képviselője egyetért

II.

A T/5833/21. sz. ajánlás 8. pontjában foglalt módosító javaslatról a Gazdasági bizottság, illetve az előterjesztő képviselője az alábbi állásfoglalásokat alakította ki:

Bizottság Előterjesztő

támogatja egyetért

Összeállította: az Országgyűlés Jogi Főosztálya

Budapest, 2003.november 27.

Dr. Magda Sándor s.k.,
a Mezőgazdasági bizottság elnöke

Dr. Schvarcz Tibor s.k.,
az Egészségügyi bizottság elnöke

Puch László s.k.,
a Gazdasági bizottság elnöke

Dr. Turi-Kovács Béla s.k.,
a Környezetvédelmi bizottság elnöke