ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ
Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Képviselőcsoportja

Írásbeli kérdés

K/5842.

Dr. Szili Katalin,

az Országgyűlés Elnöke részére

Helyben

Tisztelt Elnök Asszony!

"A kollégiumi férőhelyek bővítése címén hogyan vásárolta meg a minisztérium a pécsi Hunyor Szállodát a Pécsi Tudományegyetem részére?" címmel a Házszabály 91. §-a alapján kérdést kívánok benyújtani Magyar Bálint oktatási miniszterhez.

Tisztelt Miniszter Úr!

A Pécsi Tudományegyetem fejlesztése a régió egészére kifejti pozitív hatását. Az egyetem több karán folyó oktatás pedig méltán tarthat igényt országos érdeklődésre is. Ennek az érdeklődésnek próbáltak meg elé menni a több parlamenti ciklust átívelő kormányzati támogatással folyó egyetemi beruházások. Ezért örömünkre szolgált, hogy a fejlesztések szükségszerű folytatásaként az új kormány az Oktatási Minisztérium kiemelt programjaként 2002 őszén meghirdetett egy kollégiumfejlesztési programot, hiszen Pécsett is több ezer hallgató vár kollégiumi elhelyezésre.

Tudomásom szerint az oktatási tárca -a kollégiumi férőhelyek gyorsan végrehajtható bővítése céljából- e program keretében, még tavaly ősszel több száz millió forint összegben vásárolta meg a pécsi Hunyor Szállót a Pécsi Tudományegyetem számára. Azonban a hírek szerint, a minisztériumi finanszírozású vásárlás után röviddel az immár az ingatlan kollégiumi működtetéséért felelős egyetem korábbi vezetése letett a szálloda kollégiumként történő üzemeltetéséről. Ennek vélhetően egyetlen oka a működtetés gazdaságtalan volta. Így az ingatlant, kényszerű feladatként és ezért érthetően nem túl nagy örömére továbbra is szállodaként működteti az egyetem. Azaz a minisztérium kollégiumi férőhely bővítés címén több száz millió forintot kiadott, azonban a Pécsi Tudományegyetem kollégiumi férőhelyei ennek ellenére egyetlen ággyal sem nőttek.

A fentiek miatt és a tisztánlátás érdekében az alábbiakat kérdezem a Tisztelt Miniszter Úrtól:

1./ Kitől és mekkora összegért, valamint a meghirdetett program keretében vásárolta-e meg a minisztérium a pécsi Hunyor Szállodát?

2./ Hogyan esett a választás a Hunyor Szálloda megvételére?

3./ A vételár csak az ingatlan ellenértékét, vagy a berendezések értékét is tartalmazta-e? Ha igen, úgy milyen bontásban? Ha nem, úgy a szálloda berendezései kinek a tulajdonában vannak, és azt is szándékozik-e még a minisztérium megvásárolni, illetve van-e erre a megvásárlásra igény az egyetem részéről a minisztérium felé?

4./ Mikor írták alá az adásvételi szerződést?

5./ Milyen értékbecslés alapján kötötték meg az adásvételi szerződést?

6./ Hol kerültek elhelyezésre azok a hallgatók akik számára az állam kollégiumi férőhelyeket biztosított, azaz akiknek már a volt Hunyor Szállóban kellene lakniuk?

Várom megtisztelő válaszát.

Budapest, 2003. október 8.

Körömi Attila

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség