T/5967/11.

Az Országgyűlés

Alkotmány- és igazságügyi
bizottságának

Mentelmi, összeférhetetlenségi
és mandátumvizsgáló bizottságának

k i e g é s z í t ő a j á n l á s a

a vagyon, jövedelem- és gazdasági érdekeltségi nyilatkozattételi kötelezettségről szóló T/5967. számú törvényjavaslat

vitájához

(Együtt kezelendő a T/5967/7. sz. ajánlással.)

Tisztelt Országgyűlés!

Az Országgyűlés Alkotmány- és igazságügyi bizottsága (továbbiakban: Alkotmányügyi bizottság) - első helyen kijelölt bizottságként, valamint a Mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottsága (továbbiakban: Mentelmi bizottság) megvitatta a vagyon, jövedelem- és gazdasági érdekeltségi nyilatkozattételi kötelezettségről szóló, T/5967. számon beterjesztett törvényjavaslatot, továbbá az ahhoz benyújtott T/5967/8., 10. számú kapcsolódó és bizottsági módosító javaslatokat.

1. Dr. Répássy Róbert és Szijjártó Péter képviselők - kapcsolódva Dr. Avarkeszi Dezső képviselő T/5967/4. számú módosító indítványához (T/5967/7. számú ajánlás 2. pontja) - a törvényjavaslat 1. §-ának a helyébe a következő rendelkezést javasolják:

"1. § [ (1) A kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról és felelősségéről szóló 1997. évi LXXIX. törvényben meghatározott állami vezetők közül a nem országgyűlési képviselő miniszterek és a politikai államtitkárok, továbbá az országgyűlés által választott közmegbízatást betöltők a kinevezésüktől, illetve a megválasztásuktól, majd ezt követően minden év január 1-jétől, továbbá - ha nem választották újra, vagy felmentették - megbízatásuk megszűnésétől számított harminc napon belül kötelesek az Országgyűlés elnökénél a külön jogszabályban meghatározottak szerint, illetve az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló 1990. évi LV. törvény szerint vagyon-, jövedelem- és gazdasági érdekeltségi nyilatkozatot (a továbbiakban: vagyonnyilatkozat) tenni. A nyilatkozattételre kötelezett saját nyilatkozatához csatolni köteles a vele közös háztartásban élő házas- vagy élettársának, valamint gyermekének a melléklet szerinti nyilatkozatát.

(2) Vagyonnyilatkozat elmulasztása esetén - annak benyújtásáig - a kinevezett, illetve megválasztott a reá vonatkozó jogszabályban meghatározott juttatásban nem részesülhet, megbízatásából eredő jogait nem gyakorolhatja. A megbízatás megszűnésekor a reá vonatkozó jogszabályban meghatározott juttatásra mindaddig nem jogosult, amíg a megbízatásának megszűnését követően esedékes vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségének eleget nem tesz.

(3) A vagyonnyilatkozatokat és a bejelentési kötelezettség alá tartozó tevékenységeket, valamint az összeférhetetlenséggel kapcsolatos minden nyilvántartást az (1) bekezdés szerinti állami vezetők tekintetében a Miniszterelnöki Hivatal, az Országgyűlés által választott közmegbízatást betöltők tekintetében az Országgyűlés Mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottsága őrzi, illetve vezeti.

(4) A vagyonnyilatkozatot - kivéve a hozzátartozó vagyonnyilatkozatát - a miniszterelnök, illetve az Országgyűlés elnöke nyilvánosságra hozza.

(5) A hozzátartozó vagyonnyilatkozatát a Miniszterelnöki Hivatal, illetve az Országgyűlés Mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottsága őrzi.

(6) A vagyonnyilatkozattal kapcsolatos eljárásra egyebekben az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló 1990. évi LV. törvény vonatkozik azzal az eltéréssel, hogy az állami vezetők tekintetében a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter jár el.]

(1) A Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról és felelősségéről szóló 1997 . évi

LXXIX. törvény a következő 5/A. §-al és alcímmel egészül ki :

"Vagyonnyilatkozat

5/A. §

(1) A nem képviselő kormánytag és politikai államtitkár az állami vezetői jogviszonya

keletkezését követő harminc napon belül, majd azt követően évente, valamint a megbízatásának megszűnését követő harminc napon belül a köztisztviselők jogállásáról szóló 1992 .évi XXIII. törvény (a továbbiakban: Ktv.) mellékletében szereplő vagyonnyilatkozatot köteles tenni. A nyilatkozat-tételre kötelezett a saját nyilatkozatához csatolni köteles a vele közös háztartásban élő házas- vagy élettársának, valamint gyermekeinek a vagyonnyilatkozatát . A vagyonnyilatkozat-tételére - az e törvényben meghatározott eltérésekkel - a Ktv. 22/A. és 22/B. §-ában foglaltakat kell megfelelően alkalmazni.

(2) A vagyonnyilatkozat elmulasztása esetén - annak benyújtásáig - a nem képviselő kormánytag és politikai államtitkár a rá vonatkozó jogszabályban meghatározott juttatásban nem részesülhet, megbízatásából eredő jogkörét nem gyakorolhatja. A megbízatás megszűnésekor a rá vonatkozó jogszabályban meghatározott juttatásra mindaddig nem jogosult, amíg a megbízatásának megszűnését követően esedékes vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségének eleget nem tesz.

(3) A nem képviselő kormánytag s politikai államtitkár vagyonnyilatkozata - az azonosító adatok kivételével - nyilvános. A hozzátartozói vagyonnyilatkozat nem nyilvános.

(4) A nem országgyűlési képviselő kormánytag és politikai államtitkár vagyonnyilatkozatával kapcsolatos eljárásra e törvény 1.sz. mellékletének rendelkezéseit kell alkalmazni . A nem országgyűlési képviselő kormánytag és politikai államtitkár vagyonnyilatkozatát a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter őrzi és kezeli . A nem országgyűlési képviselő kormánytag és politikai államtitkár vagyonnyilatkozatát - kivéve a hozzátartozó vagyonnyilatkozatát - a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter nyilvánosságra hozza . A hozzátartozó vagyonnyilatkozatát a Miniszterelnöki Hivatal őrzi . A nem országgyűlési képviselő kormánytag és politikai államtitkár vagyonnyilatkozatával kapcsolatos eljárást a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszternél bárki kezdeményezheti . A vagyonnyilatkozattal kapcsolatos eljárás célja a vagyonnyilatkozatában foglaltak valóságtartalmának ellenőrzése.

(5) A képviselő kormánytag és politikai államtitkár az országgyűlési képviselőkre

vonatkozó külön törvényben meghatározott szabályok szerint tesz vagyonnyilatkozatot.""

T/5967/8/2. sz.

Megjegyzés: Ez a módosító indítvány tartalmilag összefügg az ajánlás 3. pontjában ismertetett javaslattal.

Indokolás: Lásd a T/5967/8/1. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Alkotmányügyi biz. nem támogatja

- a Mentelmi biz. egyharmada sem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

- A Kormány képviselője nem ért egyet

2. A Mentelmi bizottság a törvényjavaslat 1. § (4)-(5) bekezdése helyébe a következő rendelkezéseket javasolja:

"[(4) A vagyonnyilatkozatot - kivéve a hozzátartozó vagyonnyilatkozatát - a miniszterelnök, illetve az Országgyűlés elnöke nyilvánosságra hozza.

(5) A hozzátartozó vagyonnyilatkozatát a Miniszterelnöki Hivatal, illetve az Országgyűlés Mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottsága őrzi.]

(4) A nem képviselő kormánytag és politikai államtitkár, valamint hozzátartozóik vagyonnyilatkozatát a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter őrzi és kezeli, valamint gondoskodik a nyilvánosságra hozatalról. A vagyonnyilatkozattal kapcsolatos eljárást a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter folytatja le. A nem képviselő Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter vagyonnyilatkozatával kapcsolatos feladatokat a miniszterelnök látja el.

(5) A miniszterelnök, valamint a képviselő kormánytag és politikai államtitkár az országgyűlési képviselőkre vonatkozó külön törvényben meghatározott szabályok szerint tesz vagyonnyilatkozatot."

Indokolás: Lásd a T/5967/10. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Alkotmányügyi biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője egyetért

- A Kormány képviselője egyetért

3. Dr. Répássy Róbert és Szijjártó Péter képviselők - kapcsolódva Dr. Avarkeszi Dezső képviselő T/5967/4. számú módosító indítványához (T/5967/7. számú ajánlás 2. pontja) - a törvényjavaslatot a következő 1. sz. melléklettel kiegészíteni javasolják:

"1. sz. melléklet az 1997. évi LXXIX. törvényhez

A nem országgyűlési képviselő kormánytag és politikai államtitkár vagyonnyilatkozatával kapcsolatos eljárási szabályok

1. A nem országgyűlési képviselő kormánytag, és politikai államtitkár vagyonnyilatkozatával kapcsolatos eljárást a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszternél bárki kezdeményezheti.

2. Az eljárás kezdeményezése esetén a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter haladéktalanul felkéri az Országgyűlés Mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottságát (a továbbiakban : Mentelmi Bizottság) az ügy megvizsgálásra.

3. A vagyonnyilatkozattal kapcsolatos eljárás lefolytatásának a vagyonnyilatkozat konkrét tartalmára vonatkozó tényállítás esetén van helye. Ha az eljárásra irányuló kezdeményezés nem jelöli meg konkrétan a vagyonnyilatkozat kifogásolt részét és tartalmát, a Mentelmi bizottság elnöke felhívja a kezdeményezőt a hiány pótlására . Ha a kezdeményező tizenöt napon belül nem tesz eleget a felhívásnak, vagy ha a kezdeményezés nyilvánvalóan alaptalan, a Mentelmi bizottság elnöke az eljárás lefolytatása nélkül elutasítja a kezdeményezést.

4 . A Mentelmi bizottság elnöke a vagyonnyilatkozattal kapcsolatos kezdeményezés esetén felhívja az érintett nem országgyűlési képviselő kormánytagot vagy politikai államtitkárt, hogy öt napon belül nyilatkozzon a kezdeményezéssel kapcsolatosan, illetve -amennyiben azt alaposnak találja - javítsa ki a kezdeményezésben kifogásolt adatokat . Ha a kormánytag vagy a politikai államtitkár a kifogásolt adatokat kijavítja, az elnök nem rendeli el a vagyonnyilatkozattal kapcsolatos eljárás megindítását, mely tényről tájékoztatja a Miniszterelnöki Hivatalt vezető minisztert és a kezdeményezőt.

5 . Ha a nem országgyűlési képviselő kormánytag vagy politikai államtitkár a felhívásnak nem tesz eleget, illetve a kezdeményezésben foglaltakat vitatja, a Mentelmi bizottság elnöke elrendeli a vagyonnyilatkozattal kapcsolatos eljárás megindítását . Az eljárás során a Mentelmi Bizottság tagjai betekinthetnek a nem országgyűlési képviselő kormánytag és politikai államtitkár közös háztartásban élő házas- és élettársának, valamint gyermekének vagyonnyilatkozatába.

6 Az eljárás során a Mentelmi bizottság felhívására a nem országgyűlési képviselő kormánytag és politikai államtitkár köteles saját, illetve a vele közös háztartásban élő házas- vagy élettársának, valamint gyermekének vagyonnyilatkozatában feltüntetett vagyoni, jövedelmi és érdekeltségi viszonyaira vonatkozó azonosító adatokat haladéktalanul, írásban bejelenteni . Az azonosító adatokba csak a Mentelmi bizottság tagjai tekinthetnek be, és azokat az eljárás lezárulását követő harmincadik napon törölni kell.

7. A vagyonnyilatkozattal kapcsolatos eljárás során a Mentelmi bizottság

a)zárt ülésen tárgyal

b) adatokat kérhet be és bárkit meghallgathat

c) a vagyonnyilatkozatban foglaltak valóságtartalmát ellenőrzi,

d) a nem országgyűlési képviselő kormánytag és politikai államtitkár a 4 . pont szerinti nyilatkozattételre történő felhívásától számított harminc napon belül az ellenőrzés eredményéről tájékoztatót készít,

e) melyről haladéktalanul tájékoztatja a Miniszterelnöki Hivatalt vezető minisztert .

8. A vagyonnyilatkozattal kapcsolatos eljárás megismétlésének ugyanazon vagyonnyilatkozat esetében csak akkor van helye, ha az erre irányuló kezdeményezés új tényállítást (adatot) tartalmaz . A vagyonnyilatkozattal kapcsolatos eljárásra irányuló - új tényállítás nélküli ismételt kezdeményezést a Mentelmi bizottság elnöke az eljárás lefolytatása nélkül elutasítja .

9. A volt kormánytag és politikai államtitkár hozzátartozójának vagyonnyilatkozatát a kormánytag és politikai államtitkár megbízatásának megszűnését követő egy év elteltével a nyilvántartásból törölni kell.

10. A Miniszterelnöki Hivatal a volt nem országgyűlési képviselő kormánytag és politikai államtitkár megbízatásának megszűnésétől számított harminc nap lejártát követő első ülésén listát állít össze azokról a volt kormánytagokról és politikai államtitkárokról, akik nem tettek eleget záró vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségüknek.

11. A Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter a listát nyilvánosságra hozza.

12. A Miniszterelnöki Hivatal írásban felszólítja a volt nem országgyűlési képviselő kormánytagokat és politikai államtitkárokat záró vagyonnyilatkozatuk haladéktalan megtételére. E felszólításban felhívja a volt kormánytag és politikai államtitkár figyelmét mulasztása [ 5/A. § (2) bekezdés] következményeire."

T/5967/8/1. sz.

Megjegyzés: Ez a módosító indítvány tartalmilag összefügg az ajánlás 1. pontjában ismertetett javaslattal.

Indokolás: Lásd a T/5967/8/2. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Alkotmányügyi biz. nem támogatja

- a Mentelmi biz. egyharmada sem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

- A Kormány képviselője nem ért egyet

Összeállította: az Országgyűlés Jogi Főosztálya

Budapest, 2003. december 22.

Dr. Vastagh Pál s.k.,
az Alkotmányügyi bizottság elnöke

Dr. Géczi József Alajos s.k.,
a Mentelmi bizottság elnöke