MAGYAR KÖZTÁRSASÁG
KORMÁNYA

H/5988.
számú
ORSZÁGGYŰLÉSI
HATÁROZATI JAVASLAT

a Magyar Honvédség NATO parancsnoksági beosztást betöltő tagjainak
a NATO által vezetett műveletekben történő részvételéről

Előadó: Juhász Ferenc
honvédelmi miniszter

2003. október

Az Országgyűlés
.../2003. (...) OGY
határozata
a Magyar Honvédség NATO parancsnoksági beosztást betöltő tagjainak a NATO által vezetett műveletekben történő részvételéről

Az Országgyűlés - a Magyar Köztársaság szövetségesi kötelezettségeinek maradéktalan teljesítése, a NATO katonai struktúrája működésének és a NATO által vezetett műveletek hatékonyságának fokozása érdekében - hozzájárul ahhoz, hogy a Magyar Honvédség különböző NATO parancsnokságokon szolgálatot teljesítő tagja műveleti területen is folytathassa szolgálati tevékenységét akkor, ha az adott parancsnokságot, annak kijelölt szervezeteit, illetve részeit NATO műveleti területre telepítik.

INDOKOLÁS

Magyar katonák szinte valamennyi NATO parancsnokságon szolgálatot teljesítenek. A szolgálatteljesítés feltételeit a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonáinak jogállásáról szóló 2001. évi XCV. törvény határozza meg, melynek alapján a katonák miniszteri vezénylési határozat alapján teljesítik külföldi szolgálatukat. A külföldi szolgálatteljesítés további feltételeit az Észak-atlanti Szerződés tagállamai közötti, fegyveres erőik jogállásáról szóló Megállapodáshoz történő csatlakozásról, a Megállapodás kihirdetéséről, valamint a Megállapodáshoz kapcsolódó egyes jogszabályok módosításáról szóló 1999. évi CXVII. törvénnyel kihirdetett NATO SOFA megállapodás tartalmazza. A NATO parancsnokságok jogállását szintén törvényi szintű jogszabály, az Észak-atlanti Szerződés alapján felállított nemzetközi katonai parancsnokságok jogállásáról, Párizsban, 1952. augusztus 28-án készült Jegyzőkönyvhöz történő csatlakozásról és a Jegyzőkönyv kihirdetéséről szóló 1999. évi CXVI. törvény szabályozza.

A NATO vezette katonai műveletek parancsnoksági teendőit a jövőben fokozatosan a NATO parancsnokságok veszik át. Ez a megoldás a tagállamok közötti kohézió erősítését, a zavartalanabb működést és a kiegyenlítettebb tagállami hozzájárulást szolgálja. Ennek leghatékonyabb eszköze a már létező NATO parancsnokságok részeinek, vagy egy teljes parancsnokságnak a kijelölése és kitelepítése. Ezen NATO parancsnokságokon a NATO által meghatározott számban és beosztásban teljesítenek szolgálatot a tagállamok katonái. A NATO parancsnoksági rendszere régóta ezen elv alapján működik, valójában a NATO működésének ez az egyik alappillére. Ezt valamennyi tagország belső joga lehetővé teszi - köztük a magyar is - s erre alapozva számolnak a NATO katonai parancsnokai az alárendelt állománnyal.

Tekintettel arra, hogy ezen többnemzetiségű szövetségesi parancsnokságokon több éves szolgálatukat teljesítő katonák feladataikat kizárólagosan teljesítik, helyettesítésük vagy adott műveleti területen való alkalmazásuk megtiltása működési zavart okoz, gyengíti a tagállami kohéziót és aránytalan, egyben igazságtalan tagállami hozzájárulást eredményez.

Indokolt, hogy az Országgyűlés mindezek ismeretében - összhangban szövetségesi vállalásaival - általános, elvi hozzájárulásával lehetővé tegye, hogy NATO beosztást betöltő magyar katonák parancsnokságaikkal NATO vezette műveleti területre települhessenek át, elősegítvén ezzel a NATO parancsnoksági rendszerének megújulását, hatékonyságának fokozását.