K/6032.

Írásbeli kérdés

Dr.Szili Katalin asszonynak,

az Országgyűlés elnökének

HELYBEN

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 91. § (2) bekezdése alapján bejelentem, hogy írásbeli választ igénylő kérdést kívánok feltenni Magyar Bálint miniszter úrnak

Hány írástudatlan van Magyarországon? - címmel

Tisztelt Miniszter Úr!

Különféle forrásokból különféle adatok kaphatók, ezért mint legilletékesebbtől, Öntől kérdezem: Magyarországon hány százalékos az írástudatlanság?

Kérdésem oka az, hogy a mólt év februárjában az Európa Parlament egyik képviselőjének beszédében velünk kapcsolatban egy 33 százalékos szám hangzott el, amelyet túlzottnak tartok.

Ha azonban akár csak 3 százalékos lenne ez az érték, akkor is magas: a megfelelő életkorú emberek körében csak a súlyos fogyatékosok írástudatlansága elfogadható. Nem vigasz számomra, hogy a képviselő az EU mai tagállamaiban is magas adatokat említett, Németország és Franciaország esetében 15, Portugáliában 45 százalékra tette az analfabéták számát.

Éppen ezért kérdezem: Milyen konkrét munkatervvel, akcióprogrammal rendelkezik a minisztérium, hogy az analfabétizmust felszámolja, újratermelődését megakadályozza?

Hány százalékos most a nyolc osztályt be nem végzettek aránya a 15 évesnél idősebbek között és hogyan alakul ez a szám 1990 óta.

Budapest, 2003. november 27.

Megtisztelő válaszát várva köszönti:
Dr. Surján László
Fidesz-Magyar Polgári Szövetség