T/6231/8.

Az Országgyűlés

Foglalkoztatási és munkaügyi
bizottságának

Egészségügyi
bizottságának

Emberi jogi, kisebbségi és
vallásügyi bizottságának

Önkormányzati
bizottságának

a j á n l á s a

a Munka Törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény és egyéb munkajogi tárgyú törvények módosításáról szóló T/6231. számú törvényjavaslat

r é s z l e t e s

vitájához

Tisztelt Országgyűlés!

Az Országgyűlés a Foglalkoztatási és munkaügyi bizottsága (továbbiakban: Foglalkoztatási bizottság) - első helyen kijelölt bizottságként, az Egészségügyi bizottsága, az Emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottsága (továbbiakban: Emberi jogi bizottság) valamint az Önkormányzati bizottsága megvitatta a Munka Törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény és egyéb munkajogi tárgyú törvények módosításáról szóló, T/6231. számon beterjesztett törvényjavaslatot, továbbá az ahhoz benyújtott T/6231/5-7. számú módosító javaslatokat.

Az Emberi jogi bizottság a módosító indítványokat 2003. december 1-ei ülésén tárgyalja.

Megjegyzés: A törvényjavaslat szövegéből elhagyni javasolt szöveget [  ] zárójel közé téve, az új szövegrészeket pedig aláhúzással jelöljük. Ha a módosító javaslatban ettől eltérő jelölési mód szerepel - az egységes elbírálás megkönnyítése érdekében - az ajánlásban a javaslatot ehhez a jelölési módhoz igazítottuk annak szó szerinti tartalmára figyelemmel.
Ahol az ajánlás a bizottságok állásfoglalásaként a "nem támogatja" megjegyzést használja, ott a módosító javaslat a jelenlévő képviselők egyharmadának támogatását megkapta.
Ahol az ajánlás a bizottság nevét nem tartalmazza, ott az adott bizottság a módosító javaslatról nem foglalt állást.

Amennyiben a módosító javaslat a törvényjavaslat §-ainak, illetve a §-ok bekezdéseinek számozására, vagy a pontok jelölésére is vonatkozik, a javaslat elfogadása esetén ezek értelemszerűen megváltoznak a törvényjavaslat minden érintett rendelkezésében, hivatkozásában, az erre történő külön utalás nélkül is.

A Házszabály 145. § (1) bekezdés b/ pontja szerinti, a módosító javaslatokra vonatkozó észrevételeket az ajánlás érintett pontjaihoz fűzött keretes megjegyzések tartalmazzák.

Módosításra irányuló törvényjavaslat esetén az ajánlás-tervezet akkor tartalmaz utalást a HSZ. 94. § (3) bekezdésére, ha a benyújtott módosító javaslat a módosítandó törvény törvényjavaslattal nem érintett §-ára vonatkozik, és ezért a módosító javaslat házszabályszerűségéről bizottsági döntés szükséges.
Az ajánlás abban az esetben tartalmazza a fenti joghelyre történő utalást, ha az első helyen kijelölt bizottság megállapítja, hogy a módosító javaslat ellentétes a HSZ. 94. § (3) bekezdésében foglaltakkal.

A módosító javaslatok közötti összefüggésekre akkor utalunk, ha ugyanazon képviselő által benyújtott módosító javaslatokról vagy több képviselő által közösen benyújtott módosító javaslatokról egyszerre célszerű dönteni.

Azokat a módosító javaslatokat, amelyek egy gépelt oldalnál hosszabb szövegrész elhagyására tesznek javaslatot, terjedelmi okokból csak a jogszabályhelyre történő hivatkozással tesszük közzé.

1. Gúr Nándor képviselő a törvényjavaslat 6. §-át új (2) bekezdéssel - az Mt. 149/A. §-át érintően - kiegészíteni javasolja (a javaslat elfogadása esetén a § bekezdéseinek számozása értelemszerűen változik):

/6. § (1) Az Mt. 124/A. § (4) bekezdésének helyébe a következő rendelkezés lép:/

""(4) Ha a munkavállaló az (1) bekezdés alapján - a megszakítás nélküli, illetve a három- vagy ennél többműszakos munkarendben, a rendeltetése folytán vasárnap is működő munkáltatónál, illetve munkakörben, a részmunkaidő esetén a felek megállapodása alapján rendes munkaidőben kizárólag szombaton és vasárnap foglalkoztatott, valamint az idénymunkát végző munkavállaló kivételével - vasárnap végez munkát, számára az ezt közvetlenül megelőző szombaton rendes munkaidőben történő munkavégzés nem rendelhető el."

(2) Az Mt. 149/A. § helyébe a következő rendelkezés lép:

"149/A. § Vasárnapi munkavégzés esetén - a megszakítás nélküli munkarendben, illetve munkakörben, vagy a rendeltetése folytán vasárnap is működő munkáltatónál, illetve munkakörben foglalkoztatott, a részmunkaidő esetén a felek megállapodása alapján rendes munkaidőben kizárólag szombaton és vasárnap foglalkoztatott, valamint az idénymunkát végző munkavállaló kivételével - a munkavállalót rendes munkabérén felül ötven százalékos bérpótlék illeti meg, ha a munkavégzésre

a) három vagy ennél több műszakos munkarendben, vagy

b) a 124. § (5)-(6) bekezdése alapján

a munkaidő-beosztása szerint, rendes munkaidőben kerül sor.""

Megjegyzés: Az indítvány támogatása esetén a javasolt rendelkezést új §-ként lenne helyes a törvényjavaslatba építeni, tekintettel arra, hogy a 6. § a törvényjavaslat 124/A. §-át érinti. Nem helyeselhető jogtechnikai megoldás egy törvényjavaslati §-on belül a módosítandó törvény különböző §-airól rendelkezni.

Indokolás: Lásd a T/6231/5. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - a Foglalkoztatási biz. egyharmada sem támogatja

- az Egészségügyi biz. egyharmada sem támogatja

- az Önkormányzati biz. egyharmada sem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

2. Molnár Albert és Warvasovszky Tihamér képviselők a törvényjavaslatot - az Mt. 125. §-át érintően - új 7. §-al kiegészíteni javasolják (a javaslat elfogadása esetén a törvényjavaslat §-ainak számozása értelemszerűen változik):

"7. §

(1) Az Mt. 125. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

"(1) Munkaszüneti napon - a 127. § (1) bekezdésének második mondatában meghatározott kivétellel - a munkavállaló csak a megszakítás nélküli munkarendben, vagy a rendeltetése folytán e napon is működő munkáltatónál, illetőleg ilyen munkakörben, továbbá külföldre irányuló szolgáltatást nyújtó munkáltatónak illetve munkakörben foglalkoztatható. Ettől érvényesen eltérni nem lehet."

(2) Az Mt. 125. §-a következő új (3)-(4) bekezdéssel egészül ki, egyidejűleg a jelenlegi (3)-(5) bekezdés számozása (5)-(7) bekezdésre változik:

"(3) A munkáltató, illetve a munkakör akkor minősül külföldre irányuló szolgáltatást nyújtó munkáltatónak illetve munkakörnek, ha a tevékenység során nyújtott szolgáltatás túlnyomórészt külföldi illetőségű igénybevevők felé irányul és a szolgáltatás e napon történő rendszeres igénybevételére azért kerül sor, mert ez a nap a külföldi illetőségű igénybevevők tekintetében nem minősül munkaszüneti napnak.

(4) Az (5) bekezdésben meghatározott munkaszüneti napok esetében amennyiben a munkavégzésre a (3) bekezdés rendelkezései alapján került sor a bérpótlék mértéke 250 százalék.""

Indokolás: Lásd a T/6231/6. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - a Foglalkoztatási biz. egyharmada sem támogatja

- az Egészségügyi biz. egyharmada sem támogatja

- az Önkormányzati biz. egyharmada sem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

3. A Foglalkoztatási bizottság a törvényjavaslatot új 7.. §-al - az Mt. 149/A. §-át érintően - kiegészíteni javasolja (a javaslat elfogadása esetén a törvényjavaslat §-ainak számozása értelemszerűen változik):

"7. § Az Mt. 149/A. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

149/A. § (1) Vasárnapi munkavégzés esetén a munkavállalót renden munkabérén felül ötven százalékos bérpótlék illeti meg, ha a munkavégzésre

a) három vagy ennél több műszakos munkarendben, vagy

b) a 124. § (5)-(6) bekezdése alapján

a munkaidő-beosztása szerint, rendes munkaidőben kerül sor.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt esetben sem jogosult vasárnapi pótlékra

a) a megszakítás nélküli munkarendben, illetve munkakörben,

b) a rendeltetése folytán vasárnap is működő munkáltatónál, illetve munkakörben foglalkoztatott,

c) a részmunkaidő esetén a felek megállapodása alapján rendes munkaidőben kizárólag szombaton és vasárnap foglalkoztatott, valamint

d) az idénymunkát végző

munkavállaló."

Indokolás: Lásd a T/6231/7. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - Az Előterjesztő képviselője egyetért

Összeállította: az Országgyűlés Jogi Főosztálya

Budapest, 2003. november 27.

Dr. Balsai István s.k.,
a Foglalkoztatási bizottság elnöke

Dr. Schvarcz Tibor s.k.,
az Egészségügyi bizottság elnöke

Szászfalvi László s.k.,
az Emberi jogi bizottság elnöke

Dr. Kovács Zoltán s.k.,
az Önkormányzati bizottság elnöke