T/6232/16.

Az Országgyűlés

Foglalkoztatási és munkaügyi
bizottságának

Egészségügyi
bizottságának

Emberi jogi, kisebbségi és
vallásügyi bizottságának

Gazdasági
bizottságának

k i e g é s z í t ő a j á n l á s a

a Munkavállalói Résztulajdonosi Programról szóló 1992. évi XLIV. törvény módosításáról szóló T/6232. számú törvényjavaslat

vitájához

(Együtt kezelendő a T/6232/13. sz. ajánlással.)

Tisztelt Országgyűlés!

Az Országgyűlés Foglalkoztatási és munkaügyi bizottsága (továbbiakban: Foglalkoztatási bizottság) - első helyen kijelölt bizottságként, az Egészségügyi bizottsága, az Emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottsága (továbbiakban: Emberi jogi bizottság) valamint a Gazdasági bizottsága megvitatta a Munkavállalói Résztulajdonosi Programról szóló 1992. évi XLIV. törvény módosításáról szóló, T/6232. számon beterjesztett törvényjavaslatot, továbbá az ahhoz benyújtott T/6232/14-15. számú kapcsolódó módosító javaslatokat.

Az Egészségügyi bizottság megállapította, hogy feladatkörébe tartozó kapcsolódó módosító javaslat nem érkezett.

I.

1. A Foglalkoztatási bizottság a törvényjavaslat 1. § (1) bekezdésében az Mrpt. 1. § (4)bekezdésének a következő módosítását javasolja:

/(1) Az Mrpt. 1. §-ának (3) és (4) bekezdései helyébe a következő rendelkezések lépnek:/

"(4) A munkaviszony megszűnésével a munkavállaló MRP-ben való részvételi jogosultsága is megszűnik, kivéve, ha a Munka Törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény (a továbbiakban: Mt.) 87/A. §-ának (1) bekezdése szerint nyugdíjasnak minősülő munkavállaló a munkaviszonyának rendes felmondással, közös megegyezéssel vagy az Mt. 88. §-ának (2) bekezdése szerint történő megszüntetése esetén a részvételi jogosultságának fenntartása mellett dönt. Az alapszabály a nyugdíjas résztvevő további részesedési és döntéshozatali jogosultságát szabályozhatja, azt feltételhez kötheti. Ennek során a nyugdíjas résztvevő számára legalább olyan mértékű részesedést kell biztosítani, amely őt a nyugdíjazásának évében vagy - ha a nyugdíjas ezt kívánja - az ezt megelőző 1-3 évben kapott rendszeres havi munkabér [ 9. § (2) bekezdés] átlagos összegének 25 %-a alapján megilletné. A nyugdíjas résztvevő számára legalább ugyanilyen arányú szavazati jogot is biztosítani kell. Az alapszabály ugyanakkor előírhatja, hogy a közgyűlésről távol maradt nyugdíjas résztvevőt a határozatképesség megállapítása során figyelmen kívül kell hagyni."

Indokolás: Lásd a T/6323/15. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - a Gazdasági biz. támogatja

- Az Előterjesztő képviselője egyetért

2. Filló Pál képviselő - kapcsolódva a Foglalkoztatási bizottság T/6232/12. számú módosító indítványához (T/6232/13. számú ajánlás 1. pontja) - a törvényjavaslat 1. § (1) bekezdésében az Mrpt. 1. § (4)bekezdésének a következő módosítását javasolja:

/(1) Az Mrpt. 1. §-ának (3) és (4) bekezdései helyébe a következő rendelkezések lépnek:/

"(4) A munkaviszony megszűnésével a munkavállaló MRP-ben való részvételi jogosultsága is megszűnik, kivéve, ha a Munka Törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény (a továbbiakban: Mt.) 87/A. §-ának (1) bekezdése szerint nyugdíjasnak minősülő munkavállaló a munkaviszonyának rendes felmondással, közös megegyezéssel vagy az Mt. 88. §-ának (2) bekezdése szerint történő megszüntetése esetén a részvételi jogosultságának fenntartása mellett dönt. Az alapszabály a nyugdíjas résztvevő további részesedési és döntéshozatali jogosultságát szabályozhatja, azt feltételhez kötheti. Ennek során a nyugdíjas résztvevő számára legalább olyan mértékű részesedést kell biztosítani, amely eléri a nyugdíjazásának évében vagy - ha a nyugdíjas ezt kívánja - az ezt megelőző 1-3 évben kapott rendszeres havi munkabér [ 9. § (2) bekezdés] átlagos összegének 25 %-át. A nyugdíjas résztvevő számára legalább ugyanilyen arányú szavazati jogot is biztosítani kell. Az alapszabály ugyanakkor előírhatja, hogy a közgyűlésről távol maradt nyugdíjas résztvevőt a határozatképesség megállapítása során figyelmen kívül kell hagyni."

Indokolás: Lásd a T/6323/14/1. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - a Foglalkoztatási biz. egyharmada sem támogatja

- a Gazdasági biz. egyharmada sem támogatja

- az Emberi jogi biz egyharmada sem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

3. Filló Pál képviselő - kapcsolódva a Foglalkoztatási bizottság T/6232/12. számú módosító indítványához (T/6232/13. számú ajánlás 1. pontja) - a törvényjavaslat 16. § (2) bekezdésének a következő módosítását javasolja:

"(2) Ha a törvény 1. §-ával megállapított Mrpt. 1. §-ának (4) és (5) bekezdéseiben foglalt rendelkezések hatálybalépését megelőzően megszűnt részvételi jogviszony e törvény rendelkezései szerint fennmaradhatott volna, a volt résztvevő kérelmére ennek részt vevői jogviszonyát a szervezet köteles - az alapszabályban meghatározott feltételeknek megfelelően - a jövőre vonatkozó hatállyal helyreállítani. A nyugdíjas résztvevő számára biztosítandó nyugdíjas részesedési és szavazati jog tekintetében a törvény 1. §-ának (1) bekezdésével az Mrpt. 1. §-ának (4) bekezdéseként megállapított rendelkezés alkalmazása a résztvevő tulajdonába adott vagyonrészeknek a szervezet kezelésébe való visszabocsátásának feltételéhez köthető."

Indokolás: Lásd a T/6323/14/2. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - a Foglalkoztatási biz. támogatja

- a Gazdasági biz. támogatja

- az Emberi jogi biz egyharmada sem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője

a Foglalkoztatási biz. és a Gazdasági biz. ülésén egyetért,

az Emberi jogi biz. ülésén nem ért egyet,

4. Filló Pál képviselő - kapcsolódva a Foglalkoztatási bizottság T/6232/12. számú módosító indítványához (T/6232/13. számú ajánlás 1. pontja) - a törvényjavaslat 16. §-át új (6) bekezdéssel kiegészíteni javasolja (a javaslat elfogadása esetén a § bekezdéseinek számozása értelemszerűen változik):

"(6) A Priv. tv. 46. §-ának (5) bekezdésében foglalt rendelkezést az MRP szervezet által részletfizetési kedvezménnyel megszerzett vagyonrészre is alkalmazni kell."

Indokolás: Lásd a T/6323/14/3. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - a Foglalkoztatási biz. támogatja

- a Gazdasági biz. támogatja

- Az Előterjesztő képviselője egyetért

II.

Az Emberi jogi bizottság 2003. december 1-én megtárgyalta a T/6232/13. sz. ajánlásban szereplő módosító javaslatok következő pontjait, és azokról az alábbiak szerint foglalt állást:

pont

Bizottság

Előterjesztő

1.

egyharmada sem támogatja

nem ért egyet

2.

egyharmada sem támogatja

nem ért egyet

4.

egyharmada sem támogatja

nem ért egyet

5.

egyharmada sem támogatja

nem foglalt állást

7.

egyharmada sem támogatja

nem ért egyet

Összeállította: az Országgyűlés Jogi Főosztálya

Budapest, 2003. december 4.

Dr. Balsai István s.k.,
a Foglalkoztatási bizottság elnöke

Dr. Schvarcz Tibor s.k.,
az Egészségügyi bizottság elnöke

Szászfalvi László s.k.,
az Emberi jogi bizottság elnöke

Puch László s.k.,
a Gazdasági bizottság elnöke