AZ ORSZÁGGYŰLÉS MENTELMI,

ÖSSZEFÉRHETETLENSÉGI ÉS

MANDÁTUMVIZSGÁLÓ

BIZOTTSÁGA

H/6260.

Az Országgyűlés

.../2003.( ) OGY

h a t á r o z a t i javaslata

Dr. Lázár János országgyűlési képviselő mentelmi ügyében

A Magyar Köztársaság Országgyűlése dr. Lázár János országgyűlési képviselő mentelmi jogát a Hódmezővásárhelyi Városi Bíróság 5.B.256/2003/3. számú megkeresésével érintett ügyben nem függeszti fel.

INDOKOLÁS

A Mentelmi bizottság az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló 1990. évi LV. törvény 5. § (5) bekezdése, valamint a Házszabály 130. § (5) bekezdés b. pontja és a 87. § (3) bekezdése alapján a fenti - indokolással ellátott - határozati javaslatot nyújtja be az Országgyűlésnek.

A Hódmezővásárhelyi Városi Bíróság 5.B.256/2003/3. szám alatti megkeresésében kérte az Országgyűlés állásfoglalását dr. Lázár János országgyűlési képviselő mentelmi joga felfüggesztése tárgyában, mivel ellene Mónus Áron hódmezővásárhelyi lakos feljelentést tett.

Feljelentő szerint; dr. Lázár János országgyűlési képviselő, polgármester a Délmagyarország és Délvilág című napilapok 2003. szeptember 3-i számában megjelent "Lázár János mentelmi joga marad" és "Mónus Áron magánvádja" című cikkekben becsületének csorbítására alkalmas tényeket állított.

A Mentelmi bizottság az ügyet a 2003. október 21-i ülésén tárgyalta.

A Mentelmi bizottság nem jogosult vizsgálni a feljelentett cselekmény bűncselekményi jellegét. Megállapította, hogy az ügy összefügg, illetve előzménye Mónus Áron korábbi feljelentése miatti H/5165 irományszámú mentelmi ügynek, amelyben az Országgyűlés a 2003. szeptember 8-i ülésnapján nem függesztette fel dr. Lázár János mentelmi jogát. E határozati javaslat tartalmazza, hogy Mónus Áron közösség elleni izgatásért feljelentette dr. Lázár János Hódmezővásárhely civis város polgármesterét azért, mert a Nobel-díjas Kertész Imrét népszerűsítette. Dr. Lázár János ezzel kapcsolatos 2003. január 9-i közgyűlési nyilatkozata miatt tett feljelentést ekkor Mónus Áron. Erről nyilatkozott dr. Lázár János a Délmagyarország és Délvilág napilapokban 2003. szeptember 3-án, lényegileg megismételve korábbi kijelentéseit

A bizottság - a két ügy tényállásbeli összefüggései miatt - fenntartja a H/5165 irományszámú javaslatában foglalt azon álláspontját, amely szerint vitatható az, hogy bármilyen bűncselekmény tényállási eleme fennállna, illetve a büntetőjogi értékelésre irányuló törekvés egyértelműen zaklató jellegű.

A Mentelmi bizottság csak megismételni tudja, hogy amennyiben a magánvádló mindenképpen elégtételt követel a szerinte terhére elkövetett súlyos sérelmekért, akkor rendelkezésére állnak a mentelmi joggal nem érintett vagyoni jogkövetkezményeket tartalmazó polgári jogi eszközök.

A Mentelmi bizottság ugyanakkor megjegyzi, hogy dr. Lázár János ezen újabb, megismételt nyilatkozata szándéktól függetlenül az ügy felértékelésének látszatát keltette, ezért az ilyen és hasonló megnyilvánulások feleslegesen gyengíthetik mind a Magyar Országgyűlés, mind az érintett képviselő tekintélyét és méltóságát.

Mindezek alapján a Mentelmi bizottság egyhangú szavazattal azt javasolja az Országgyűlésnek, hogy

dr. Lázár János országgyűlési képviselő

mentelmi jogát az adott ügyben ne függessze fel

Előadó: dr. Isépy Tamás

Budapest, 2003. november 3.

Dr. Géczi József Alajos

elnök