K/6273/1.

Halász János képviselő úr

részére

Tisztelt Képviselő Úr!

K/6273. számú a "Római Magyar Akadémia" címmel feltett kérdésére az alábbiakról tájékoztatom:

A tárca tudatában van annak, hogy a Római Magyar Akadémia (RMA) épülete, a külföldön működő magyar kulturális intézetek ingatlanjai közül a legértékesebb épület, ezért az éves költségvetés előirányzatait figyelembe véve végezteti a felújítási munkákat. Így került sor az elmúlt évben többek között, a kazánház rekonstrukciójára és annak kiegészítő munkáira, illetve a villanyszerelési munkákra.

A 2002. évben rendelkezésre álló előirányzat 32 millió Ft volt. Ebben az évben 25 millió Ft volt elkülönítve a központi beruházási előirányzaton, az alábbi munkák elvégzésére: a tető fedésének és esővíz levezető rendszer felújítása, a Borromini loggia mellvédjének és szobrainak állagmegóvása, a belső elektromos hálózat, a világítás és biztonsági rendszerek korszerűsítése.

2004. évre is tervezzük az RMA felújítási munkáinak folytatását, erre 35 millió Ft szerepel az előzetes költségvetési tervekben. Felhasználása pedig a műszakilag előkészített és engedélyezett felújítási munkákat célozza majd. Tekintettel az épület műemlék jellegére az engedélyezési eljárásnál, figyelembe kell venni az olasz szakhatósági előírásokat is.

Budapest, 2003. november 14.

Tisztelettel:
Dr. Hiller István