T/6326/343.

Az Országgyűlés

Ifjúsági és sport
bizottságának

Alkotmány- és igazságügyi
bizottságának

Emberi jogi, kisebbségi és
vallásügyi bizottságának

Oktatási és tudományos
bizottságának

Önkormányzati
bizottságának

Rendészeti
bizottságának

Társadalmi szervezetek
bizottságának

k i e g é s z í t ő a j á n l á s a

a sportról szóló T/6326. számú törvényjavaslat

vitájához

(Együtt kezelendő a T/6326/233. sz. ajánlással)

Tisztelt Országgyűlés!

Az Országgyűlés az Ifjúsági és sport bizottsága (továbbiakban: Ifjúsági bizottság) - első helyen kijelölt bizottságként, Alkotmány- és igazságügyi bizottsága (továbbiakban: Alkotmányügyi bizottság), az Emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottsága (továbbiakban: Emberi jogi bizottság), az Oktatási és tudományos bizottsága (továbbiakban: Oktatási bizottság), az Önkormányzati bizottsága, a Rendészeti bizottsága, valamint a Társadalmi szervezetek bizottsága, megvitatta a sportról szóló, T/6326. számon beterjesztett törvényjavaslatot, továbbá az ahhoz benyújtott T/6326/234-342. számú kapcsolódó és bizottsági módosító javaslatokat.

A Rendészeti bizottság a kiegészítő ajánlás tervezetében foglalt kapcsolódó módosító javaslatok megtárgyalását a 2003. december 15-i tartandó ülésre tűzte napirendjére.

1. Dr. Gémesi György, Pichler Imre, Lezsák Sándor, Csampa Zsolt és Pettkó András képviselők - kapcsolódva a T/6326/187. számú módosító indítványukhoz (T/6326/233. számú ajánlás 1. pontja) - a törvényjavaslat preambulumának a következő módosítását javasolják:

"A Magyar Köztársaság állampolgárait megilleti a legmagasabb testi és lelki egészséghez való jog. A testkultúra az egyetemes kultúra része, az egészségvédelem (a megelőzés és a rekreáció) fontos eszköze, a szabadidő eltöltésének társadalmilag is hasznos módja. A testnevelés és a sport jelentős szerepet tölt be az ifjúság erkölcsi-fizikai nevelésében, a személyiség formálásában.

Az állam feladata ezért, hogy közérdekből segítse elő az állampolgárok testneveléshez és sportoláshoz fűződő joga gyakorlati megvalósulását, és támogassa az autonóm civilszervezetek keretében kifejtett, tisztességes és az esélyegyenlőség jegyében is folytatott sporttevékenységet, ideértve a fogyatékosok sportját is. Az állam az ifjúság egészséges fejlődése érdekében biztosítja a közoktatás és felsőoktatás testnevelését és sportját, valamint az intézményen kívüli diáksportot. Az állam a szabadidősport és a diáksport támogatásával is előmozdítja a mozgásgazdag életmód elterjedését, a rendszeres testedzést. Az állam támogatja a versenysportot, sportolóinknak a nemzetközi sportéletben való részvételét, kiemelkedő jelentőséget tulajdonít az olimpiai, és a paralimpiai eszmének. Az állam erősíti a sport egyes területein a piaci viszonyok kialakulását, a sporttal összefüggő üzleti vállalkozásokat, biztosítja a testkultúrális képzés feltételrendszerét. A testnevelés és a sport fejlesztését össze kell hangolni a környezet- és természetvédelemmel, valamint a területfejlesztéssel. Az állam feladata, hogy hozzájáruljon a sporttal kapcsolatos önveszélyeztető káros tendenciák (pl. dopping) csökkentéséhez, gondoskodjon a sportrendezvények biztonságáról, a sporthuliganizmussal szembeni fellépésről.

Az Országgyűlés e célok jegyében és az Európai Sport Chartával összhangban a következő törvényt alkotja."

Indokolás: Lásd a T/6326/234. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ifjúsági biz. támogatja

- az Emberi jogi biz. nem támogatja

- az Önkormányzati biz. nem támogatja

- a Társadalmi szervezetek biz. támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

2. Bakonyi Tibor, Arató Gergely, Szitka Péter, Urbán Árpád, Érsek Zsolt, Csontos János, dr. Vadai Ágnes, Tóbiás József és Zuschlag János képviselők - kapcsolódva Bakonyi Tibor, Tóth Ferenc. Sági József, Pánczél Károly, dr. Gémesi György, Pichler Imre és Lezsák Sándor képviselők T/6326/7., 72., 74., 137. és 187. számú módosító indítványához (T/6326/233. számú ajánlás 5., 7., 9., 2. és 1. pontja) - a törvényjavaslat preambulumának a következő módosítását javasolják:

"A Magyar Köztársaság állampolgárait megilleti a lehető legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez való alkotmányos jog. A testkultúra az egyetemes kultúra része, az egészségvédelem (a megelőzés és a rekreáció) fontos eszköze, a szabadidő eltöltésének társadalmilag is hasznos módja. A testnevelés és a sport jelentős szerepet tölt be az ifjúság erkölcsi-fizikai nevelésében, a személyiség formálásában.

Az állam feladata ezért, hogy közérdekből segítse elő az állampolgárok testneveléshez és sportoláshoz fűződő joga gyakorlati megvalósulását, és támogassa a[z autonóm] civil szervezetek keretében kifejtett, tisztességes és az esélyegyenlőség jegyében is folytatott sporttevékenységet, ideértve a fogyatékosok sportját is. Az állam az ifjúság egészséges fejlődése érdekében biztosítja a közoktatás és felsőoktatás testnevelését és sportját, valamint az intézményen kívüli diáksportot. Az állam a szabadidősport és a diáksport támogatásával is előmozdítja a mozgásgazdag életmód elterjedését, a rendszeres testedzést. Az állam támogatja a versenysportot, sportolóinknak a nemzetközi sportéletben való részvételét, kiemelkedő jelentőséget tulajdonít az olimpiai, és a paralimpiai eszmének. Az állam erősíti a sport egyes területein a piaci viszonyok kialakulását, a sporttal összefüggő üzleti vállalkozásokat, biztosítja a [testkultúrális] testkultúra fejlesztését szolgáló képzés feltételrendszerét. A testnevelés és a sport fejlesztését össze kell hangolni az egészségügyi célkitűzésekkel, a környezet- és természetvédelemmel, valamint a területfejlesztéssel. Az állam feladata, hogy hozzájáruljon a sporttal kapcsolatos önveszélyeztető káros tendenciák (pl. dopping) csökkentéséhez, gondoskodjon a sportrendezvények biztonságáról, a sportolói személyiségvédelemről, a sporthuliganizmussal szembeni fellépésről.

Az Országgyűlés e célok jegyében és az Európai Sport Chartával összhangban a következő törvényt alkotja."

Indokolás: Lásd a T/6326/311. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ifjúsági biz. támogatja

- az Emberi jogi biz. támogatja

- az Önkormányzati biz. támogatja

- a Társadalmi szervezetek biz. egyharmada sem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője egyetért

3. Bakonyi Tibor és Arató Gergely képviselők - kapcsolódva Kuzma László képviselő T/6326/44. számú módosító indítványához (T/6326/233. számú ajánlás 11. pontja) - a törvényjavaslat 1. § (2) bekezdésének a következő módosítását javasolják:

"(2) Sporttevékenységnek minősül a meghatározott szabályok szerint, a szabadidő eltöltéseként kötetlenül vagy szervezett formában, illetve versenyszerűen végzett testedzés[,] vagy szellemi sportágban kifejtett tevékenység, amely a fizikai erőnlét és a szellemi teljesítőképesség megtartását, [valamint] fejlesztését szolgálja."

Indokolás: Lásd a T/6326/282. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ifjúsági biz. támogatja

- az Önkormányzati biz. támogatja

- Az Előterjesztő képviselője egyetért

4. Gyürk András és Szijjártó Péter képviselők - kapcsolódva a T/6326/162. számú módosító indítványukhoz (T/6326/233. számú ajánlás 12. pontja) - a törvényjavaslat 1. § (3) bekezdésének a következő módosítását javasolják:

"(3) Versenyszerűen sportoló (a továbbiakban: versenyző) az a természetes személy, aki a sportszövetség által kiírt, szervezett vagy engedélyezett versenyeken, vagy versenyrendszerben vesz részt. A versenyző vagy amatőr, vagy hivatásos sportoló."

Indokolás: Lásd a T/6326/331. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ifjúsági biz. támogatja

- az Önkormányzati biz. támogatja

- Az Előterjesztő képviselője egyetért

5. Dr. Gémesi György, Pichler Imre, Lezsák Sándor, Csampa Zsolt és Pettkó András képviselők - kapcsolódva a T/6326/189. számú módosító indítványukhoz (T/6326/233. számú ajánlás 14. pontja) - a törvényjavaslat 2. § (2) bekezdésének a következő módosítását javasolják:

"(2) A versenyző [a sportszervezet és saját adottságaihoz, illetve] elért eredményeihez igazodó mértékben igényelheti a sportszervezetétől az eredményes sporttevékenységhez szükséges felkészülési, illetve versenyzési lehetőség biztosítását."

Megjegyzés: A kapcsolódó módosító javaslat szó szerint megegyezik a T/6326/189. sz. módosító javaslattal, amit a T/6326/232. sz. ajánlás 14. pontja tartalmaz.

Indokolás: Lásd a T/6326/235. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ifjúsági biz. nem támogatja

- az Önkormányzati biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

6. Bakonyi Tibor, Arató Gergely, Szitka Péter, Urbán Árpád, Érsek Zsolt, Csontos János, dr. Vadai Ágnes, Tóbiás József és Zuschlag János képviselők - kapcsolódva Gyürk András, Szíjjártó Péter, dr. Gémesi György, Pichler Imre és Lezsák Sándor képviselők T/6326/163. és 189. számú módosító indítványához (T/6326/233. számú ajánlás 16. és 14.. pontja) - a törvényjavaslat 2. §-ának a következő módosítását javasolják:

"(1) A sportszervezet keretében sporttevékenységet folytató versenyző számára a sportszervezet köteles biztosítani a sportág jellege szerinti biztonságos sporttevékenység folytatásához szükséges feltételeket.

(2) A versenyző [a sportszervezet és saját adottságaihoz, illetve] a sportteljesítményéhez, illetve az elért eredményeihez igazodó mértékben igényelheti a sportszervezetétől az eredményes sporttevékenységhez szükséges felkészülési, [illetve] versenyzési lehetőség biztosítását.

(3) A fogyatékos versenyző felkészülésére és versenyeire az érintett sportszövetségeknek a versenyzők egészségi, illetve fogyatékossági állapotának megfelelő külön feltételeket kell megállapítaniuk.

(4) A versenyző köteles:

a) a tisztességes játék (fair play) elvei szerint felkészülni és versenyezni,

b) a sportág jellegének megfelelő - külön jogszabályban meghatározott - sportorvosi alkalmassági, illetve szűrővizsgálatokon részt venni (sportegészségügyi ellenőrzés),

c) a sportág hazai és nemzetközi versenyszabályzatában, valamint egyéb szabályzataiban foglaltakat betartani,

d) a sporttevékenység során annak a sportszervezetnek, sportszövetségnek az érdekeit is figyelembe venni, amellyel tagsági, illetve szerződéses viszonyban áll, valamint amelyik a nemzeti válogatott keretbe meghívta."

Indokolás: Lásd a T/6326/312. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ifjúsági biz. támogatja

- az Önkormányzati biz. támogatja

- Az Előterjesztő képviselője egyetért

7. Dr. Gémesi György, Pichler Imre, Lezsák Sándor, Csampa Zsolt és Pettkó András képviselők - kapcsolódva a T/6326/190. számú módosító indítványukhoz (T/6326/233. számú ajánlás 17. pontja) - a törvényjavaslat 3. §-ának a következő módosítását javasolják:

"3. § (1) A versenyzőnek a sportszövetség által kiállított, e törvényben meghatározott feltételeknek megfelelő, a versenyrendszerben, illetve versenyen való részvételre jogosító sportolói igazolvánnyal (a továbbiakban: versenyengedély vagy rajtengedély) kell rendelkeznie. Ha a sportszövetség szabályzata másként nem rendelkezik, egy sportágban egy versenyzőnek csak egy versenyengedélye lehet. Ha a versenyengedély vagy rajtengedély kiadásának nem voltak meg a jogszabályi, valamint a sportszövetség szabályzatában foglalt feltételei, a versenyengedélyt vagy rajtengedélyt a sportszövetség visszavonja.

(2) A versenyengedély vagy rajtengedély kiadására, nyilvántartására és visszavonására vonatkozó részletes szabályokat a sportszövetség szabályzatban köteles megállapítani. A versenyengedély vagy rajtengedély tartalmazza:

a) a versenyző nevét, születési helyét és idejét,

b) a versenyrendszer megnevezését,

c) a versenyengedély vagy rajtengedély hatálya alá tartozó sportág megnevezését,

d) a versenyengedély vagy rajtengedély érvényességi idejét,

e) a versenyengedély vagy rajtengedély nyilvántartási számát,

f) a versenyengedély vagy rajtengedély kiállításának dátumát, valamint

g) mindazt, amit a sportszövetség a sportág jellegére és nemzetközi szövetségének követelményeire tekintettel szabályzataiban előír.

(3) A sportág jellegéhez igazodva a sportszövetség szabályzatban határozza meg, hogy mennyiben, illetve milyen versenyrendszer esetén írja elő a versenyengedély vagy rajtengedély megszerzésének előfeltételéül a versenyző sporttevékenységével összefüggő biztosítást. A versenyengedély vagy rajtengedély - ha külön jogszabály kivételt nem tesz - csak a sportegészségügyi ellenőrzés adatait tartalmazó dokumentummal (sportorvosi engedély) együtt érvényes.

(4) A sportszövetség folyamatosan - a külön jogszabályban előírt módon - köteles adatot szolgáltatni az állami sportinformációs rendszernek az általa kiadott versenyengedélyek valamint rajtengedélyek számáról, illetve a versenyengedé[l]lyekkel valamint rajtengedéllyel rendelkezők versenyeken való tényleges részvételéről. Az adatszolgáltatás személyes adatra nem terjedhet ki.

(5) Ha a sportszövetség erre jogosult szerve a versenyengedély vagy a rajtengedély kiadását megtagadja, e határozat kézhezvételétől számított 8 napon belül a kérelmező panaszt nyújthat be a sportszövetség elnökségéhez. Ha a panasznak a benyújtásától számított 15 napon belül az elnökség nem ad helyt, a kérelmező a sportszövetség határozatával szemben, annak kézbesítésétől számított 30 napos jogvesztő határidőn belül keresettel a bírósághoz, vagy a Sport Állandó Választottbírósághoz fordulhat. Ez a szabály irányadó a versenyengedély valamint a rajtengedély visszavonására, valamint az igazolással, továbbá az átigazolással kapcsolatos jogvitákra is.

(6) A versenyengedély vagy rajtengedély kiadását a sportszövetség a szabályzatában megállapított díj megfizetéséhez kötheti."

T/6326/237., 240. és 243. sz.

Megjegyzés: Ez a módosító indítvány tartalmilag összefügg az ajánlás 14., 55., 81. pontjában ismertetett javaslattal.

Indokolás: Lásd a T/6326/236. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ifjúsági biz. nem támogatja

- az Önkormányzati biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

8. Gyürk András és Szijjártó Péter képviselők - kapcsolódva a T/6326/164. számú módosító indítványukhoz (T/6326/233. számú ajánlás 18. pontja) - a törvényjavaslat 3. § (5) bekezdésének a következő módosítását javasolják:

"(5) Ha a sportszövetség erre jogosult szerve a versenyengedély kiadását megtagadja, e határozat kézhezvételétől számított 8 napon belül a kérelmező panaszt nyújthat be [a sportszövetség elnökségéhez] a közgyűlés által megválasztott rendkívüli felülvizsgálati bizottsághoz. Ha a panasznak a benyújtásától számított 15 napon belül a[z elnökség] a felülvizsgálati bizottság nem ad helyt, a kérelmező a sportszövetség határozatával szemben, annak kézbesítésétől számított 30 napos jogvesztő határidőn belül keresettel a bírósághoz, vagy a Sport Állandó Választottbírósághoz fordulhat. Ez a szabály irányadó a versenyengedély visszavonására, valamint az igazolással, továbbá az átigazolással kapcsolatos jogvitákra is."

Indokolás: Lásd a T/6326/332. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ifjúsági biz. nem támogatja

- az Emberi jogi biz. nem támogatja

- az Önkormányzati biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

9. Bakonyi Tibor, Arató Gergely, Szitka Péter, Urbán Árpád, Érsek Zsolt, Csontos János, dr. Vadai Ágnes és Zuschlag János képviselők - kapcsolódva Gyürk András, Szíjjártó Péter, dr. Gémesi György, Pichler Imre és Lezsák Sándor képviselők T/6326/164. és 190. számú módosító indítványához (T/6326/233. számú ajánlás 18. és 17. pontja) - a törvényjavaslat 3. §-ának a következő módosítását javasolják:

"(1) A versenyzőnek a sportszövetség által kiállított, e törvényben meghatározott feltételeknek megfelelő, a versenyrendszerben, illetve versenyeken való részvételre jogosító sportolói igazolvánnyal (a továbbiakban: versenyengedély) kell rendelkeznie. Ha a sportszövetség szabályzata másként nem rendelkezik, egy sportágban egy versenyzőnek csak egy versenyengedélye lehet. Ha a versenyengedély kiadásának nem voltak meg a jogszabályi, valamint a sportszövetség szabályzatában foglalt feltételei, a versenyengedélyt a sportszövetség visszavonja.

(2) A sportszövetség a szabályzatában meghatározottak szerint lehetővé teheti, hogy az általa, illetve a közreműködésével kiírt vagy szervezett versenyen az amatőr- és a szabadidő-sportoló egy versenyre (mérkőzésre) szóló versenyzési engedéllyel (rajtengedély) részt vegyen.

[(2)] (3) A versenyengedély kiadására, nyilvántartására és visszavonására vonatkozó részletes szabályokat a sportszövetség szabályzatban köteles megállapítani. A versenyengedély tartalmazza:

a) a versenyző nevét, születési helyét és idejét,

b) a versenyrendszer megnevezését,

c) a versenyengedély hatálya alá tartozó sportág megnevezését,

d) a versenyengedély érvényességi idejét,

e) a versenyengedély nyilvántartási számát,

f) a versenyengedély kiállításának dátumát, valamint

g) mindazt, amit a sportszövetség a sportág jellegére és nemzetközi szövetségének követelményeire tekintettel szabályzataiban előír.

[(3)] (4) A sportág jellegéhez igazodva a sportszövetség szabályzatban határozza meg, hogy mennyiben, illetve milyen versenyrendszer vagy verseny esetén írja elő a versenyengedély (rajtengedély) megszerzésének előfeltételéül a [versenyző] sportoló sporttevékenységével összefüggő biztosítást. A versenyengedély - ha külön jogszabály kivételt nem tesz - csak a sportegészségügyi ellenőrzés adatait tartalmazó dokumentummal (sportorvosi engedély) együtt érvényes.

[(4)] (5) A sportszövetség folyamatosan - a külön jogszabályban előírt módon - köteles adatot szolgáltatni az állami sportinformációs rendszernek az általa kiadott versenyengedélyek számáról, [illetve] a versenyengedéllyel rendelkezők versenyeken, illetve versenyrendszerben való tényleges részvételéről. Az adatszolgáltatás személyes adatra nem terjedhet ki.

[(5)] (6) Ha a sportszövetség erre jogosult szerve a versenyengedély kiadását megtagadja, e határozat kézhezvételétől számított 8 napon belül a kérelmező panaszt nyújthat be a sportszövetség elnökségéhez. Ha a panasznak a benyújtásától számított 15 napon belül az elnökség nem ad helyt, a kérelmező a sportszövetség határozatával szemben, annak kézbesítésétől számított 30 napos jogvesztő határidőn belül keresettel a bírósághoz[,] vagy a Sport Állandó Választottbírósághoz fordulhat. Ez a szabály irányadó a versenyengedély visszavonására, valamint az igazolással, továbbá az átigazolással kapcsolatos jogvitákra is.

[(6)] (7) A versenyengedély és a rajtengedély kiadását a sportszövetség a szabályzatában megállapított díj megfizetéséhez kötheti."

Indokolás: Lásd a T/6326/307. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ifjúsági biz. támogatja

- az Önkormányzati biz. támogatja

- Az Előterjesztő képviselője egyetért

10. Bakonyi Tibor, Arató Gergely, Szitka Péter, Urbán Árpád, Érsek Zsolt, Csontos János, dr. Vadai Ágnes és Zuschlag János képviselők - kapcsolódva Pánczél Károly, Gyürk András és Szíjjártó Péter képviselő T/6326/145. és 165. számú módosító indítványához (T/6326/233. számú ajánlás 19. és 20. pontja) - a törvényjavaslat 5. §-ának a következő módosítását javasolják:

"5. § (1) Amatőr sportoló sportegyesület keretében tagként illetve sportszerződés alapján, sportvállalkozás keretében pedig kizárólag sportszerződés alapján sportolhat. Sportiskola tanulója[, illetve] és az iskolai sportkör tagja a tanulói jogviszony alapján minősül amatőr sportolónak.

(2) A sportszerződésben a [Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény (a továbbiakban: Ptk.) hatálya alá eső megbízási szerződés, amelyben] a sportszervezet[, illetve] és az amatőr sportoló megállapodnak a sporttevékenységgel kapcsolatos együttműködésük feltételeiről. A sportszerződésre a Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény (a továbbiakban: Ptk.) megbízási szerződésre vonatkozó rendelkezéseit az e törvényben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

(3) A sportszerződést írásba kell foglalni. A sportszerződés csak határozott időre, de legfeljebb öt évre köthető.

(4) Az amatőr sportoló sporttevékenységéért attól a sportszervezettől, amellyel az (1) bekezdés szerint tagsági vagy szerződéses jogviszonyban áll, valamint más természetes és jogi személytől díjazásban nem részesülhet. Ha a sportszövetség szabályzata a sportág jellegére és a nemzetközi szövetség követelményeire tekintettel másként nem rendelkezik [N]nem minősül ilyen díjazásnak:

a) az amatőr sportoló felkészüléssel és versenyzéssel összefüggő indokolt és igazolt költségeinek megtérítése, illetve az ezzel kapcsolatos természetbeni juttatás,

b) a kiemelkedő sportteljesítményért nyújtott eredményességi elismerés (pénzbeli elismerés, érem, ajándéktárgy stb.),

c) a szponzorálási szerződés keretében nyújtott támogatás.

(5) A sportszövetség versenyszabályzatában meghatározza, hogy az amatőr sportoló milyen feltételekkel vehet részt hazai, illetve nemzetközi (külföldi) pénzdíjas versenyen, továbbá hivatásos versenyrendszerben.

(6) A tagsági viszony, illetve a sportszerződés létrejöttével az amatőr sportoló játékjogának használatát e jogviszony fennállásának időtartamára sportszervezetének ingyenesen átengedi."

Indokolás: Lásd a T/6326/294. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ifjúsági biz. támogatja

- az Emberi jogi biz. támogatja

- az Önkormányzati biz. támogatja

- Az Előterjesztő képviselője egyetért

11. Gyürk András és Szijjártó Péter képviselők - kapcsolódva a T/6326/165. számú módosító indítványukhoz (T/6326/233. számú ajánlás 20. pontja) - a törvényjavaslat 5. § (2) és (4) bekezdésének a következő módosítását javasolják:

"(2) A sportszerződés a Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény (a továbbiakban: Ptk.) hatálya alá eső megbízási szerződés, amelyben a sportszervezet, illetve az amatőr sportoló megállapodnak a sporttevékenységgel kapcsolatos együttműködésük valamennyi feltétel[ei]éről."

"(4) Az amatőr sportoló sporttevékenységéért attól a sportszervezettől, amellyel az (1) bekezdés szerint tagsági vagy szerződéses jogviszonyban áll, díjazásban nem részesülhet. Nem minősül ilyen díjazásnak, ha a sportszövetség szabályzata másként nem rendelkezik tekintettel a sportág jellegére és a nemzetközi szövetség követelményeire:

a) az amatőr sportoló felkészüléssel és versenyzéssel összefüggő indokolt és igazolt költségeinek megtérítése, illetve az ezzel kapcsolatos természetbeni juttatás,

b) a kiemelkedő sportteljesítményért nyújtott eredményességi elismerés (pénzbeli elismerés, érem, ajándéktárgy stb.),

c) a szponzorálási szerződés keretében nyújtott támogatás."

Indokolás: Lásd a T/6326/333. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ifjúsági biz. nem támogatja

- az Emberi jogi biz. nem támogatja

- az Önkormányzati biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

12. Stolár Mihály képviselő - kapcsolódva Gyürk András és Szíjjártó Péter képviselők T/6326/165. számú módosító indítványához (T/6326/233. számú ajánlás 20. pontja) - a törvényjavaslat 5. § (4) bekezdése bevetető szövegének a következő módosítását javasolja:

"(4) Az amatőr sportoló sporttevékenységéért attól a sportszervezettől, amellyel az (1) bekezdés szerint tagsági vagy szerződéses jogviszonyban áll, valamint más természetes és jogi személytől díjazásban nem részesülhet. A sportszövetség szabályzata a sportág jellegére és a nemzetközi szövetség követelményeire tekintettel másként rendelkezhet. Nem minősül ilyen díjazásnak:

a) az amatőr sportoló felkészüléssel és versenyzéssel összefüggő indokolt és igazolt költségeinek megtérítése, illetve az ezzel kapcsolatos természetbeni juttatás,

b) a kiemelkedő sportteljesítményért nyújtott eredményességi elismerés (pénzbeli elismerés, érem, ajándéktárgy stb.),

c) a szponzorálási szerződés keretében nyújtott támogatás."

Indokolás: Lásd a T/6326/248. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ifjúsági biz. nem támogatja

- az Önkormányzati biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

13. Az Ifjúsági bizottság a törvényjavaslat 6. § (1) bekezdésének a következő módosítását javasolja:

"6. § (1) Az amatőr sportoló a sportszövetség versenyrendszerében csak akkor vehet részt, ha versenyengedéllyel rendelkezik. A versenyengedélyt az amatőr sportoló mint sportegyesületi tag, vagy mint a sportszervezettel szerződéses jogviszonyban álló személy kapja meg[, és az a sportoló adott sportszervezethez való igazolásának minősül]."

Indokolás: Lásd a T/6326/336. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslattal: - Az Előterjesztő képviselője egyetért

14. Dr. Gémesi György, Pichler Imre, Lezsák Sándor, Csampa Zsolt és Pettkó András képviselők - kapcsolódva Gyürk András és Szíjjártó Péter képviselők T/6326/166. számú módosító indítványához (T/6326/233. számú ajánlás 21. pontja) - a törvényjavaslat 6. §-ának a következő módosítását javasolják:

"6. § (1) Az amatőr sportoló a sportszövetség versenyrendszerében csak akkor vehet részt, ha versenyengedéllyel vagy rajtengedéllyel rendelkezik. A versenyengedélyt vagy rajtengedélyt az amatőr sportoló mint sportegyesületi tag, vagy mint a sportszervezettel szerződéses jogviszonyban álló személy kapja meg, és az a sportoló adott sportszervezethez való igazolásának minősül.

(2) A versenyengedély vagy rajtengedély iránti kérelmet az amatőr sportoló csak a sportszervezetén keresztül nyújthatja be a sportszövetséghez."

T/6326/236., 240. és 243. sz.

Megjegyzés: Ez a módosító indítvány tartalmilag összefügg az ajánlás 7., 55., 81. pontjában ismertetett javaslattal.

Indokolás: Lásd a T/6326/237. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ifjúsági biz. nem támogatja

- az Önkormányzati biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

15. Bakonyi Tibor, Arató Gergely, Szitka Péter, Urbán Árpád, Érsek Zsolt, Csontos János, dr. Vadai Ágnes és Zuschlag János képviselők - kapcsolódva Arató Gergely, Szitka Péter, Urbán Árpád és Zuschlag János képviselők T/6326/216. számú módosító indítványához (T/6326/233. számú ajánlás 22. pontja) - a törvényjavaslat 6. §-ának új (3) bekezdéssel történő kiegészítését javasolják:

"(3) A versenyengedély iránti kérelmet a sportiskola tanulója, illetve az iskolai sportkör tagja azon az oktatási intézményen keresztül nyújthatja be a sportszövetséghez, amellyel tanulói jogviszonyban áll."

Indokolás: Lásd a T/6326/303. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ifjúsági biz. támogatja

- az Emberi jogi biz. támogatja

- az Oktatási biz. támogatja

- az Önkormányzati biz. támogatja

- Az Előterjesztő képviselője egyetért

16. Gyürk András és Szijjártó Péter képviselők - kapcsolódva a T/6326/167. számú módosító indítványukhoz (T/6326/233. számú ajánlás 23. pontja) - a törvényjavaslat 7. § (1) bekezdésének a következő módosítását, valamint új (5) bekezdéssel történő kiegészítését javasolják:

"7. § (1) Ha az amatőr sportoló sportszerződés alapján sportol, e szerződés fennállásának időtartama alatt - ha a sportszövetség szabályzata másképp nem rendelkezik, tekintettel a sportág jellegére, a nemzetközi szövetség követelményeire - csak a sportszervezete előzetes írásbeli hozzájárulásával igazolhat át másik sportszervezethez. A sportszervezet a hozzájárulás megadását költségtérítés fizetéséhez kötheti."

"(5) A (4) bekezdés szerinti meghatározott időre szóló átigazolás ideje alatt az amatőr sportoló sportszerződése szünetel. Az átvevő sportszervezettel új sportszerződést köthet, de az új sportszerződésnek végső határideje a meghatározott időre szóló átigazolás határidejét nem haladhatja meg. Átigazolás esetén új sportszerződés köthető."

Indokolás: Lásd a T/6326/330. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ifjúsági biz. nem támogatja

- az Önkormányzati biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

17. Az Ifjúsági bizottság a törvényjavaslat 8. § (2) bekezdése c) pontjának a következő módosítását javasolja:

/(2) A hivatásos sportoló sporttevékenységgel összefüggő munkaviszonyára a Munka Törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvényt (a továbbiakban: Mt.) az alábbi eltérésekkel kell alkalmazni:/

"c) ha a hivatásos sportoló versenyengedélyét a szakszövetség a hivatásos sportoló önhibájából visszavonja, a munkáltató a [munkaszerződést] munkaviszonyt az Mt. 88. § (2) bekezdésének alkalmazásával [köteles megszüntetni] megszüntetheti. A megszüntetés ezen esetében a hivatásos sportoló a szerződéséből még hátralévő időszakra - az egészségügyi alkalmatlanság esetét kivéve - az átlagkereset megtérítésére nem tarthat igényt,"

Indokolás: Lásd a T/6326/340. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslattal: - Az Előterjesztő képviselője egyetért

18. Gyürk András és Szijjártó Péter képviselők - kapcsolódva a T/6326/168. számú módosító indítványukhoz (T/6326/233. számú ajánlás 25. pontja) - a törvényjavaslat 8. § (2) bekezdése c) pontjának a következő módosítását javasolják:

/(2) A hivatásos sportoló sporttevékenységgel összefüggő munkaviszonyára a Munka Törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvényt (a továbbiakban: Mt.) az alábbi eltérésekkel kell alkalmazni:/

"c) ha a hivatásos sportoló versenyengedélyét a [szakszövetség] sportszövetség, a hivatásos sportoló önhibájából visszavonja, a munkáltató a munkaszerződést az Mt. 88. § (2) bekezdésének alkalmazásával [köteles] megszüntet[ni]heti. A megszüntetés ezen esetében a hivatásos sportoló a szerződéséből még hátralévő időszakra - az egészségügyi alkalmatlanság esetét kivéve - az átlagkereset megtérítésére nem tarthat igényt,"

Indokolás: Lásd a T/6326/329. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ifjúsági biz. támogatja

- az Emberi jogi biz. nem támogatja

- az Önkormányzati biz. támogatja

- Az Előterjesztő képviselője az Ifjúsági és az Önkormányzati biz. ülésén egyetért, az Emberi jogi biz. ülésén nem ért egyet

19. Bakonyi Tibor és Arató Gergely képviselők - kapcsolódva Tóth Ferenc és Sági József valamint Gyürk András és Szíjjártó Péter képviselők T/6326/109., 110. és 168. számú módosító indítványához (T/6326/233. számú ajánlás 26., 27. és 28. pontja) - a törvényjavaslat 8. § (2) bekezdése d) pontjának a következő módosítását javasolják:

/(2) A hivatásos sportoló sporttevékenységgel összefüggő munkaviszonyára a Munka Törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvényt (a továbbiakban: Mt.) az alábbi eltérésekkel kell alkalmazni:/

"d) a hivatásos sportoló munkaszüneti napokon is rendszeresen foglalkoztatható. Munkaidőkeret alkalmazása esetén a felek eltérő megállapodása hiányában a pihenőnap legfeljebb hathavonta - részben vagy egészben - összevontan is kiadható. A munkaidő legfeljebb hat[ ]havi keretben is meghatározható a munkaszerződésben szereplő napi munkaidő alapulvételével,"

Indokolás: Lásd a T/6326/257. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ifjúsági biz. támogatja

- az Emberi jogi biz. támogatja

- az Önkormányzati biz. támogatja

- Az Előterjesztő képviselője egyetért

20. Az Ifjúsági bizottság a törvényjavaslat 8. § (2) bekezdése g) pontjának a következő módosítását javasolja:

/(2) A hivatásos sportoló sporttevékenységgel összefüggő munkaviszonyára a Munka Törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvényt (a továbbiakban: Mt.) az alábbi eltérésekkel kell alkalmazni:/

"g) a hivatásos sportoló csak a játékjog használati jogának ideiglenes átadása esetén rendelhető ki munkavégzésre más sportszervezethez. A kirendelés időtartama [ez esetben is] ebben az esetben egy naptári éven belül 44 munkanapnál hosszabb is lehet."

Indokolás: Lásd a T/6326/340. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslattal: - Az Előterjesztő képviselője egyetért

21. Bakonyi Tibor és Arató Gergely képviselők - kapcsolódva Tóth Ferenc és Sági József valamint Gyürk András és Szíjjártó Péter képviselők T/6326/109., 110. és a 168. számú módosító indítványához (T/6326/233. számú ajánlás 26., 27. és 28. pontja) - a törvényjavaslat 8. § (6) bekezdésének a következő módosítását javasolják:

"(6) Ha a köztartozás fennállása miatt[,] vagy más okból a sportszervezet nem indulhat a versenyrendszerben (bajnokságban), illetve abból utóbb kizárják, ez a munkáltató súlyos szerződésszegésének minősül, és ezért a munkaszerződést a sportoló rendkívüli felmondással megszüntetheti. A felmondás után a sportoló - függetlenül az esetleges átigazolási időszaktól - azonnal igazolhatóvá válik. Ezt a szabályt kell megfelelően alkalmazni a sportszerződéssel rendelkező amatőr sportolókra is."

Indokolás: Lásd a T/6326/260. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ifjúsági biz. támogatja

- az Emberi jogi biz. támogatja

- az Önkormányzati biz. támogatja

- Az Előterjesztő képviselője egyetért

22. Gyürk András és Szijjártó Péter képviselők - kapcsolódva a T/6326/170. számú módosító indítványukhoz (T/6326/233. számú ajánlás 32. pontja) - a törvényjavaslat 11. § (3) bekezdése bevezető szövegének a következő módosítását javasolják:

"(3) A játékjog használati jogának sportoló általi átruházása esetén az igazoló sportszervezet az igazolásért az általa a sportolónak fizetett ellenérték; valamint a használati jog sportszervezetek közötti ideiglenes vagy végleges átruházása esetén a sportszervezetek közötti megállapodásban megjelölt sportszervezet (ha a megállapodásban külön nem került megjelölésre, akkor az átvevő sportszervezet) az átigazolásért fizetett ellenérték:

a) egy százalékának megfelelő összeget köteles a szakszövetségnek befizetni, valamint

b) négy százaléknak megfelelő összeget köteles az utánpótlás-nevelést támogató szakszövetségi alapba befizetni (átigazolási díj)."

Indokolás: Lásd a T/6326/328. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ifjúsági biz. nem támogatja

- az Alkotmányügyi biz. nem támogatja

- az Önkormányzati biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

23. Bakonyi Tibor, Arató Gergely, Szitka Péter, Urbán Árpád, Érsek Zsolt, Csontos János, dr. Vadai Ágnes, Tóbiás József és Zuschlag János képviselők - kapcsolódva Gyürk András és Szíjjártó Péter képviselők T/6326/170. számú módosító indítványához (T/6326/233. számú ajánlás 32. pontja) - a törvényjavaslat 11. § (3) bekezdésének a következő módosítását javasolják:

"(3) A játékjog használati jogának sportoló általi átruházása esetén az igazoló sportszervezet az igazolásért az általa a sportolónak fizetett ellenérték; valamint a használati jog sportszervezetek közötti ideiglenes vagy végleges átruházása esetén a sportszervezetek közötti megállapodásban megjelölt sportszervezet - ha a megállapodásban külön nem került megjelölésre, akkor az átvevő sportszervezet - az átigazolásért fizetett ellenérték:

a) egy százalékának megfelelő összeget köteles a szakszövetségnek befizetni, valamint

b) négy százaléknak megfelelő összeget köteles az utánpótlás-nevelést támogató szakszövetségi alapba befizetni [(átigazolási díj)]."

Indokolás: Lásd a T/6326/310. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ifjúsági biz. támogatja

- az Alkotmányügyi biz. támogatja

- az Önkormányzati biz. támogatja

- Az Előterjesztő képviselője egyetért

24. Bakonyi Tibor és Arató Gergely képviselők - kapcsolódva Gyürk András és Szíjjártó Péter képviselők T/6326/171. számú módosító indítványához (T/6326/233. számú ajánlás 33. pontja) - a törvényjavaslat 12. §-ának a következő módosítását javasolják:

"12. § (1) A sportszövetség sportfegyelmi eljárást folytathat le a versenyzővel, illetve a sportszakemberrel szemben, ha a sportszövetség verseny-, igazolási[,] (nyilvántartási) és átigazolási, illetve egyéb szabályzataiban foglalt kötelezettségeit vétkesen megszegi.

(2) A versenyzőre, illetve a sportszakemberre sportfegyelmi büntetésként:

a) szóbeli figyelmeztetés,

b) írásbeli megrovás,

c) sportszövetség által adott kedvezmények legfeljebb egy év időtartamra történő megvonása (csökkentése),

d) pénzbüntetés

szabható ki.

(3) A versenyzőre a (2) bekezdésben foglaltakon kívül:

a) a sportszövetség versenyein történő részvételtől legfeljebb öt évre való eltiltás,

b) az igazolási (nyilvántartási) és az átigazolási szabályok megsértése esetén az ideiglenes vagy végleges átigazolásból legfeljebb két évre történő kizárás

fegyelmi büntetés is kiszabható.

(4) A sportszakemberre a (2) bekezdésben foglaltakon kívül a sportszövetség versenyrendszerében történő sportszakmai tevékenységtől legfeljebb öt évre való eltiltás büntetés is kiszabható.

(5) A pénzbüntetés mértéke a hivatásos sportoló sporttevékenységből, illetve a sportszakember szakmai tevékenységből származó éves átlagjövedelmének hat[ ]havi összegét nem haladhatja meg. Amatőr sportolóra, vagy ingyenes megbízási szerződés alapján tevékenykedő sportszakemberre pénzbüntetés nem szabható ki. A pénzbüntetés a (2) bekezdés c) pontjában, illetve a (3)-(4) bekezdésben meghatározott fegyelmi büntetésekkel együtt is kiszabható, egyébként a fegyelmi büntetések együttesen nem alkalmazhatók."

Indokolás: Lásd a T/6326/285. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ifjúsági biz. támogatja

- az Emberi jogi biz. támogatja

- az Önkormányzati biz. támogatja

- Az Előterjesztő képviselője egyetért

25. Gyürk András és Szijjártó Péter képviselők - kapcsolódva a T/6326/171. számú módosító indítványukhoz (T/6326/233. számú ajánlás 33. pontja) - a törvényjavaslat 12. § (1) bekezdésének a következő módosítását javasolják:

"12. § (1) A sportszövetség sportfegyelmi eljárást folytathat le a versenyzővel, illetve a sportszakemberrel szemben, ha a sportszövetség verseny-, igazolási, nyilvántartási, átigazolási, illetve egyéb szabályzataiban foglalt kötelezettségeit vétkesen megszegi."

Indokolás: Lásd a T/6326/327. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ifjúsági biz. nem támogatja

- az Emberi jogi biz. nem támogatja

- az Önkormányzati biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

26. Gyürk András és Szijjártó Péter képviselők - kapcsolódva a T/6326/171. számú módosító indítványukhoz (T/6326/233. számú ajánlás 33. pontja) - a törvényjavaslat 12. § (2) bekezdése c) pontjának a következő módosítását javasolják:

/(2) A versenyzőre, illetve a sportszakemberre sportfegyelmi büntetésként:/

"a) szóbeli figyelmeztetés,

b) írásbeli megrovás,

c) sportszövetség által adott kedvezmények megvonása (csökkentése), legfeljebb egy év időtartamra,

d) pénzbüntetés"

/szabható ki./

Indokolás: Lásd a T/6326/326. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ifjúsági biz. egyharmada sem támogatja

- az Emberi jogi biz. nem támogatja

- az Önkormányzati biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

27. Gyürk András és Szijjártó Péter képviselők - kapcsolódva a T/6326/171. számú módosító indítványukhoz (T/6326/233. számú ajánlás 33. pontja) - a törvényjavaslat 12. § (3) bekezdése a)-b) pontjának a következő módosítását javasolják:

/(3) A versenyzőre a (2) bekezdésben foglaltakon kívül:/

"a) a sportszövetség versenyein történő részvételtől legfeljebb [öt évre] két évre való eltiltás, kivéve a tiltott teljesítményfokozó szerek, készítmények és módszerek alkalmazásának és forgalmazásának esetét,

b) az igazolási (nyilvántartási) és átigazolási szabályok megsértése esetén az [ideiglenes vagy végleges] átigazolásból legfeljebb két évre történő kizárás"

/fegyelmi büntetés is kiszabható./

T/6326/324. sz.

Megjegyzés: Ez a módosító indítvány tartalmilag összefügg az ajánlás 28. pontjában ismertetett javaslattal.

Indokolás: Lásd a T/6326/325. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ifjúsági biz. egyharmada sem támogatja

- az Emberi jogi biz. nem támogatja

- az Önkormányzati biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

28. Gyürk András és Szijjártó Péter képviselők - kapcsolódva a T/6326/171. számú módosító indítványukhoz (T/6326/233. számú ajánlás 33. pontja) - a törvényjavaslat 12. § (4) bekezdésének a következő módosítását javasolják:

"(4) A sportszakemberre a (2) bekezdésben foglaltakon kívül a sportszövetség versenyrendszerében történő sportszakmai tevékenységtől legfeljebb [öt évre] három évre való eltiltás büntetés is kiszabható kivéve tiltott teljesítményfokozó szerek, készítmények."

T/6326/325. sz.

Megjegyzés: Ez a módosító indítvány tartalmilag összefügg az ajánlás 27. pontjában ismertetett javaslattal.

Indokolás: Lásd a T/6326/324. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ifjúsági biz. egyharmada sem támogatja

- az Emberi jogi biz. nem támogatja

- az Önkormányzati biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

29. Bakonyi Tibor és Arató Gergely képviselők - kapcsolódva Gyürk András és Szíjjártó Péter képviselők T/6326/172. számú módosító indítványához (T/6326/233. számú ajánlás 35. pontja) - a törvényjavaslat 13. § (3) bekezdése e) pontjának a következő módosítását javasolják:

/(3) Sportszervezetre sportfegyelmi büntetésként:/

"e) a sportrendezvény nézők nélkül, zárt sportlétesítményben történő megtartásának előírása vagy szektor lezárásának elrendelése, mindkettő legfeljebb hat[ ]hónapi időtartamra,"

/szabható ki./

Indokolás: Lásd a T/6326/256. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ifjúsági biz. támogatja

- az Önkormányzati biz. támogatja

- Az Előterjesztő képviselője egyetért

30. Gyürk András és Szijjártó Péter képviselők - kapcsolódva a T/6326/172. számú módosító indítványukhoz (T/6326/233. számú ajánlás 35. pontja) - a törvényjavaslat 13. § (3) bekezdése e) pontjának a következő módosítását javasolják:

/(3) Sportszervezetre sportfegyelmi büntetésként:/

"e) a sportrendezvény nézők nélkül, zárt sportlétesítményben történő megtartásának előírása vagy szektor lezárásának elrendelése, [mindkettő] legfeljebb [hat hónapi időtartamra] négy alkalomra,"

/szabható ki./

Indokolás: Lásd a T/6326/322. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ifjúsági biz. nem támogatja

- az Önkormányzati biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

31. Gyürk András és Szijjártó Péter képviselők - kapcsolódva a T/6326/172. számú módosító indítványukhoz (T/6326/233. számú ajánlás 35. pontja) - a törvényjavaslat 13. § (3) bekezdése f) pontjának a következő módosítását javasolják:

/(3) Sportszervezetre sportfegyelmi büntetésként:/

"f) a pályaválasztási jog legfeljebb [hat] három hónapra történő megvonása,"

/szabható ki./

Indokolás: Lásd a T/6326/321. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ifjúsági biz. nem támogatja

- az Önkormányzati biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

32. Gyürk András és Szijjártó Péter képviselők - kapcsolódva a T/6326/172. számú módosító indítványukhoz (T/6326/233. számú ajánlás 35. pontja) - a törvényjavaslat 13. § (3) bekezdése g) pontjának a következő módosítását javasolják:

/(3) Sportszervezetre sportfegyelmi büntetésként:/

"g) a verseny (mérkőzés) eredményének megsemmisítése, [bajnoki pontok levonása,]"

/szabható ki./

Indokolás: Lásd a T/6326/320. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ifjúsági biz. egyharmada sem támogatja

- az Önkormányzati biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

33. Gyürk András és Szijjártó Péter képviselők - kapcsolódva a T/6326/172. számú módosító indítványukhoz (T/6326/233. számú ajánlás 35. pontja) - a törvényjavaslat 13. § (3) bekezdése h) pontjának a következő módosítását javasolják:

/(3) Sportszervezetre sportfegyelmi büntetésként:/

"h) büntetőpontok megállapítása, amely legfeljebb tizenkettő, vagy a versenyrendszerben (bajnokságban) megszerezhető pontok legfeljebb egynegyede lehet,"

/szabható ki./

Indokolás: Lásd a T/6326/317. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ifjúsági biz. egyharmada sem támogatja

- az Önkormányzati biz. egyharmada sem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

34. Gyürk András és Szijjártó Péter képviselők - kapcsolódva a T/6326/172. számú módosító indítványukhoz (T/6326/233. számú ajánlás 35. pontja) - a törvényjavaslat 13. § (3) bekezdése i) pontjának a következő módosítását javasolják:

/(3) Sportszervezetre sportfegyelmi büntetésként:/

"i) nemzetközi verseny (mérkőzés, torna stb.) - beleértve a barátságos és edzőmérkőzéseket is - rendezési (lebonyolítási) jogának megvonása egy évi időtartamra, a nemzetközi szövetség által kiírt nemzetközi kupában való indulási jognak megvonása legfeljebb egy alkalommal, illetve nemzetközi sportrendezvényen történő részvételtől eltiltás, legfeljebb két évi időtartamra,"

/szabható ki./

Indokolás: Lásd a T/6326/319. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ifjúsági biz. egyharmada sem támogatja

- az Önkormányzati biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

35. Gyürk András és Szijjártó Péter képviselők - kapcsolódva a T/6326/172. számú módosító indítványukhoz (T/6326/233. számú ajánlás 35. pontja) - a törvényjavaslat 13. § (3) bekezdése j) pontjának a következő módosítását javasolják:

/(3) Sportszervezetre sportfegyelmi büntetésként:/

"j) sportoló igazolásához (átigazolásához) való jog megvonása, legfeljebb [két évi] egy évi időtartamra, amely legfeljebb két átigazolási időszakot foglalhat magában,"

/szabható ki./

Indokolás: Lásd a T/6326/318. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ifjúsági biz. egyharmada sem támogatja

- az Önkormányzati biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

36. Gyürk András és Szijjártó Péter képviselők - kapcsolódva a T/6326/172. számú módosító indítványukhoz (T/6326/233. számú ajánlás 35. pontja) - a törvényjavaslat 13. § (3) bekezdése k) pontjának a következő módosítását javasolják:

/(3) Sportszervezetre sportfegyelmi büntetésként:/

"k) a versenyrendszer alacsonyabb osztályába sorolás, abban az esetben, ha az adott versenyrendszerben (hivatásos, vegyes, amatőr) vagy alacsonyabb osztály,"

/szabható ki./

Indokolás: Lásd a T/6326/317. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ifjúsági biz. támogatja

- az Önkormányzati biz. támogatja

- Az Előterjesztő képviselője egyetért

37. Gyürk András és Szijjártó Péter képviselők - kapcsolódva a T/6326/172. számú módosító indítványukhoz (T/6326/233. számú ajánlás 35. pontja) - a törvényjavaslat 13. § (3) bekezdése l) pontjának a következő módosítását javasolják:

/(3) Sportszervezetre sportfegyelmi büntetésként:/

"l) [a versenyrendszerből vagy] meghatározott számú [, de] (legfeljebb öt) versenyből vagy versenyrendszerből (hivatásos, vegyes, amatőr) történő kizárás legfeljebb egy évre,"

/szabható ki./

Indokolás: Lásd a T/6326/317. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ifjúsági biz. támogatja

- az Önkormányzati biz. támogatja

- Az Előterjesztő képviselője egyetért

38. Gyürk András és Szijjártó Péter képviselők - kapcsolódva a T/6326/172. számú módosító indítványukhoz (T/6326/233. számú ajánlás 35. pontja) - a törvényjavaslat 13. § (3) bekezdése n) pontjának a következő módosítását javasolják:

/(3) Sportszervezetre sportfegyelmi büntetésként:/

"n) a sportszövetségből kizárás legfeljebb egy évre,"

/szabható ki./

Indokolás: Lásd a T/6326/316. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ifjúsági biz. támogatja

- az Önkormányzati biz. támogatja

- Az Előterjesztő képviselője egyetért

39. Gyürk András és Szijjártó Péter képviselők - kapcsolódva a T/6326/172. számú módosító indítványukhoz (T/6326/233. számú ajánlás 35. pontja) - a törvényjavaslat 13. § (3) bekezdése o) pontjának a következő módosítását javasolják:

/(3) Sportszervezetre sportfegyelmi büntetésként:/

"o) a sportszervezet előző évi bevételének (hivatalos mérleg szerinti) egynegyedét meg nem haladó, legfeljebb azonban ötvenmillió forint pénzbüntetés"

/szabható ki./

Indokolás: Lásd a T/6326/323. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ifjúsági biz. egyharmada sem támogatja

- az Önkormányzati biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

40. Az Ifjúsági bizottság a törvényjavaslat 14. §-ának a következő szerkezeti és tartalmi módosítását javasolja (a javaslat elfogadása esetén a § bekezdéseinek számozása értelemszerűen változik):

"14. § (1) A sportfegyelmi eljárást első fokon sportfegyelmi bizottság, vagy a sportszövetség sportfegyelmi szabályzata alapján a sportszövetség területi szervezeti egysége vagy tagozata, másodfokon a sportszövetség sportfegyelmi szabályzatában meghatározott fellebbviteli szerv (elnökség vagy fellebbviteli bizottság) folytatja le. A másodfokon hozott határozat a kézbesítésével végrehajtható. A [sporttevékenységtől,] sportszövetség versenyein történő részvételtől és a sportszakmai tevékenységtől[, valamint a sportesemények látogatásától] való eltiltás fegyelmi büntetést az elsőfokú fegyelmi bizottság a másodfokú határozat meghozataláig azonnal végrehajthatóvá nyilváníthatja.

[(2) Ha a sportfegyelmi eljárás lefolytatására a sportszövetség fegyelmi szabályzata szerint a sportszövetség területi szervezeti egysége, vagy valamelyik tagozata jogosult, annak másodfokon hozott döntése ellen a másodfokú döntés kézbesítésétől számított 8 napon belül az érintett, valamint a sportszövetség hivatali szervezetének vezetője felülvizsgálati kérelmet nyújthat be a sportszövetség elnökségéhez, amely azt tizenöt napon belül köteles elbírálni.]

[(3)] (2) A sportszövetség által a versenyzővel szemben a 12. § (2) bekezdés d) pontja[, illetve] és (3) bekezdése alapján, a sportszakemberre a 12. § (2) bekezdés d) pontja[, illetve] és (4) bekezdése alapján, a sportszervezetre pedig a 13. § (3) bekezdés b), e), f), i)-l), n) és o) pontja alapján kiszabott másodfokú fegyelmi büntetéssel szemben a határozat kézbesítésétől [- a (2) bekezdés esetében pedig a felülvizsgálati kérelmet elutasító határozat kézbesítésétől -] számított 30 napos jogvesztő határidővel az érintett keresettel bírósághoz, vagy a Sport Állandó Választottbírósághoz fordulhat.

[(4)] (3) A sportfegyelmi felelősségre, a sportfegyelmi eljárásra és a sportfegyelmi büntetésekre vonatkozó részletes szabályokat a Kormány rendeletben állapítja meg. A sportszövetségnek - e törvény és a külön jogszabály alapján - sportfegyelmi szabályzatban kell meghatároznia a sportszövetség sportfegyelmi eljárásának részletes szabályait."

Indokolás: Lásd a T/6326/342. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslattal: - Az Előterjesztő képviselője egyetért

41. Gyürk András és Szijjártó Péter képviselők - kapcsolódva a T/6326/173. számú módosító indítványukhoz (T/6326/233. számú ajánlás 37. pontja) - a törvényjavaslat 14. § (1) bekezdésének a következő módosítását javasolják:

"14. § (1) A sportfegyelmi eljárást első fokon sportfegyelmi bizottság, másodfokon a sportszövetség sportfegyelmi szabályzatában meghatározott fellebbviteli szerv (elnökség vagy fellebbviteli bizottság) folytatja le. A másodfokon hozott határozat a kézbesítésével végrehajtható. A [sporttevékenységtől,] sportszövetség versenyein történő részvételtől, a sportszakmai tevékenységtől[, valamint a sportesemények látogatásától] való eltiltás fegyelmi büntetést az elsőfokú fegyelmi bizottság a másodfokú határozat meghozataláig azonnal végrehajthatóvá nyilváníthatja."

Indokolás: Lásd a T/6326/315. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ifjúsági biz. támogatja

- az Emberi jogi biz. nem támogatja

- az Önkormányzati biz. támogatja

- Az Előterjesztő képviselője az Ifjúsági és az Önkormányzati biz. ülésén egyetért, az Emberi jogi biz. ülésén nem ért egyet

42. Tóth Ferenc, Stolár Mihály és Sági József képviselők - kapcsolódva Gyürk András, Szíjjártó Péter és dr. Simicskó István képviselők T/6326/159. számú módosító indítványához (T/6326/233. számú ajánlás 46. pontja) - a törvényjavaslat 17. § (2) bekezdésének a következő módosítását javasolják:

"(2) A sportegyesület a szakosztályát (az összes versenyzőt, csapatot, beleértve az utánpótlás versenyzőket és utánpótlás csapatokat is), illetve más szervezeti egységét alapszabályában foglalt felhatalmazás alapján közgyűlési határozattal jogi személlyé nyilváníthatja."

Indokolás: Lásd a T/6326/249. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ifjúsági biz. egyharmada sem támogatja

- az Önkormányzati biz. nem támogatja

- a Társadalmi szervezetek biz. egyharmada sem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

43. Tóth Ferenc, Stolár Mihály és Sági József képviselők - kapcsolódva Arató Gergely, Bakonyi Tibor, Szitka Péter, Urbán Árpád és Zuschlag János képviselők T/6326/225. számú módosító indítványához (T/6326/233. számú ajánlás 49. pontja) - a törvényjavaslat 18. § (1)-(2) bekezdésének a következő módosítását javasolják:

"18. § (1) Sportvállalkozásnak minősül az a gazdasági társaság, amelynek a cégnyilvántartásról, a cégnyilvánosságról és a bírósági cégeljárásról szóló 1997. évi CXLV. törvény alapján a cégjegyzékbe bejegyzett főtevékenysége sporttevékenység [szervezése], sporttevékenység szervezése, valamint a sporttevékenység feltételeinek megteremtése egy vagy több sportágban.

(2) Sportvállalkozás korlátolt felelősségű társasági, illetve részvénytársasági formában alapítható, illetve működtethető a gazdasági társaságokról szóló 1997. évi CXLIV. törvény (a továbbiakban: Gt.) szabályai szerint."

Indokolás: Lásd a T/6326/251. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ifjúsági biz. egyharmada sem támogatja

- az Önkormányzati biz. egyharmada sem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

44. Bakonyi Tibor, Arató Gergely, Szitka Péter, Urbán Árpád, Érsek Zsolt, Csontos János, dr. Vadai Ágnes és Zuschlag János képviselők - kapcsolódva Tóth Ferenc, Sági József, Gyürk András, Szíjjártó Péter, dr. Simicskó István, Dr. Gémesi György, Pichler Imre, Lezsák Sándor, Arató Gergely, Szitka Péter, Urbán Árpád és Zuschlag János képviselők T/6326/111., 160., 193. és 215. számú módosító indítványához (T/6326/233. számú ajánlás 52., 50., 51. és 24. pontja) - a törvényjavaslat 19. § (2)-(3) bekezdésének a következő módosítását javasolják:

"2) [A sportszövetségek típusai a (3) bekezdésben foglaltakra is figyelemmel:

a) szabadidősport szövetségek,

b) fogyatékosok sportszövetségei,

c) sportági szövetségek.] Az országos sportági szakszövetségre a sportszövetségekre vonatkozó rendelkezéseket az e törvényben, valamint a Ptk.-ban meghatározott eltérésekkel kell alkalmazni.

(3) [Az országos sportági szakszövetségre a sportszövetségekre vonatkozó rendelkezések az e törvényben, valamint a Ptk-ban meghatározott eltérésekkel alkalmazhatók.] A sportszövetségek típusai a (2) bekezdésben foglaltakra is figyelemmel:

a) országos sportági szakszövetségek,

b) sportági szövetségek,

c) szabadidősport szövetségek,

d) fogyatékosok sportszövetségei,

e) diák- és főiskolai-egyetemi sport sportszövetségei."

Indokolás: Lásd a T/6326/287/1. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ifjúsági biz. támogatja

- az Emberi jogi biz. támogatja

- az Oktatási biz. támogatja

- az Önkormányzati biz. támogatja

- a Társadalmi szervezetek biz. támogatja

- Az Előterjesztő képviselője egyetért

45. Arató Gergely, Szitka Péter, Urbán Árpád, Érsek Zsolt, Csontos János, dr. Vadai Ágnes, Tóbiás József, Zuschlag János és Bakonyi Tibor képviselők - kapcsolódva Tóth Ferenc, Sági József és Pánczél Károly képviselők T/6326/56., 133. és 150. számú módosító indítványához (T/6326/233. számú ajánlás 55., 53. és 54. pontja) - a törvényjavaslat 20. §-ának a következő módosítását javasolják:

"20. § (1) Az országos sportági szakszövetség (a továbbiakban: szakszövetség) olyan sportszövetség, amely sportágában kizárólagos jelleggel[,] az e törvényben, valamint más jogszabályokban meghatározott feladatokat lát el, és [a] törvényben megállapított különleges jogosítványokat gyakorol.

(2) A szakszövetségnek kizárólag olyan sportszervezetek lehetnek tagjai, amelyek az adott sportág versenyrendszerében részt vesznek. A sportágban tevékenykedő sportszervezetek felvétele a szakszövetségbe nem tagadható meg, ha a sportszervezet magára nézve kötelezőnek elfogadja a szakszövetség alapszabályát.

(3) A szakszövetségre - amennyiben e törvény eltérően nem rendelkezik - az Et. társadalmi szervezetekre[, illetve] és a Ptk. egyesületekre vonatkozó szabályait kell megfelelően alkalmazni [kell]. Egy sportágban csak egy szakszövetség [tevékenykedhet] működhet.

(4) Szakszövetség csak olyan sportágban hozható létre[, amely]:

a) amely a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által elismert sportág, vagy

b) amelyben a sportág nemzetközi szövetségét felvették a Nemzetközi Sportszövetségek Szövetségébe (AGFIS)[, vagy a Nemzetközi Sakkszövetségbe (FIDE)].

(5) [A s]Szakszövetségnek a (4) bekezdésben foglaltakon túlmenően csak olyan sportszövetség minősülhet, amelynek:

a) legalább tíz, az adott sportágban tevékenykedő sportszervezet a tagja,

b) legalább három éve folyamatosan országos versenyrendszert (bajnokságot) működtet,

c) versenyrendszerében rendszeresen legalább száz fő, sportági versenyengedéllyel rendelkező sportoló vesz részt."

Indokolás: Lásd a T/6326/286. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ifjúsági biz. támogatja

- az Önkormányzati biz. támogatja

- a Társadalmi szervezetek biz. támogatja

- Az Előterjesztő képviselője egyetért

46. Bakonyi Tibor és Arató Gergely képviselők - kapcsolódva Gyürk András, Szíjjártó Péter és dr. Simicskó István képviselők T/6326/161. számú módosító indítványához (T/6326/233. számú ajánlás 57. pontja) - a törvényjavaslat 22. § (1) bekezdése d) pontjának a következő módosítását javasolják:

/(1) A szakszövetség alapvető feladata:/

" d) működtetni a nemzeti válogatott kereteket, elősegíteni a sportágához tartozó sportolók részvételét a nemzetközi sporteseményeken,"

T/6326/270. sz.

Megjegyzés: Ez a módosító indítvány tartalmilag összefügg az ajánlás 51. pontjában ismertetett javaslattal.

Indokolás: Lásd a T/6326/269. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ifjúsági biz. támogatja

- az Önkormányzati biz. támogatja

- Az Előterjesztő képviselője egyetért

47. Bakonyi Tibor és Arató Gergely képviselők - kapcsolódva Gyürk András, Szíjjártó Péter, dr. Simicskó István és Balsay István képviselők T/6326/156. számú módosító indítványához (T/6326/233. számú ajánlás 59. pontja) - a törvényjavaslat 23. § (1) bekezdése a) pontjának és (3) bekezdésének a következő módosítását javasolják:

"23. § (1) A sportág rendeltetésszerű működése érdekében - a külön jogszabályokban előírt más szabályzatok mellett - a szakszövetség az alábbi sporttevékenységgel összefüggő szabályzatokat köteles megalkotni:

a) [játék- és] versenyszabályzat,"

"(3) A versenyszabályzatban kell rendelkezni a sportág jellegének megfelelően a sportolók élet-, sportbaleset-[,] és vagyonbiztosításának rendszeréről."

Indokolás: Lásd a T/6326/283. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ifjúsági biz. támogatja

- az Emberi jogi biz. támogatja

- az Önkormányzati biz. támogatja

- Az Előterjesztő képviselője egyetért

48. Dr. Gémesi György, Pichler Imre, Lezsák Sándor, Csampa Zsolt és Pettkó András képviselők - kapcsolódva a T/6326/194. számú módosító indítványukhoz (T/6326/233. számú ajánlás 62. pontja) - a törvényjavaslat 24. § (4) bekezdésének a következő módosítását javasolják:

"(4) Az elnökség - az elnökkel együtt - legalább öt tagból áll. A közgyűlés elnökké, elnökségi taggá, illetve az ellenőrző testület elnökévé és tagjává olyan személyt is megválaszthat, aki nem a tag képviselője. [Az elnökség saját tagjaiból, illetve külső személyekből főtitkárt (ügyvezető elnököt, alelnököt, ügyvezető igazgatót, stb.) bízhat meg a szakszövetség hivatali munkájának és gazdálkodásának irányításával.] A szövetség az Alapszabályában határozza meg a további tisztségviselők megválasztásával kapcsolatos előírásokat."

Indokolás: Lásd a T/6326/238. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ifjúsági biz. egyharmada sem támogatja

- az Önkormányzati biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

49. Bakonyi Tibor, Arató Gergely, Szitka Péter, Urbán Árpád, Érsek Zsolt, Csontos János, dr. Vadai Ágnes, Tóbiás József és Zuschlag János képviselők - kapcsolódva dr. Gémesi György, Pichler Imre és Lezsák Sándor képviselők T/6326/194. számú módosító indítványához (T/6326/233. számú ajánlás 62. pontja) - a törvényjavaslat 24. § (4) bekezdésének a következő módosítását javasolják:

"(4) Az elnökség - az elnökkel együtt - legalább öt tagból áll. A közgyűlés elnökké, elnökségi taggá, illetve az ellenőrző testület elnökévé és tagjává olyan személyt is megválaszthat, aki nem a tag képviselője. [Az elnökség saját tagjaiból, illetve külső személyekből főtitkárt (ügyvezető elnököt, alelnököt, ügyvezető igazgatót, stb.) bízhat meg a szakszövetség hivatali munkájának és gazdálkodásának irányításával.] A szakszövetség az alapszabályában határozza meg a további tisztségviselők megválasztásával kapcsolatos előírásokat."

Indokolás: Lásd a T/6326/308. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ifjúsági biz. támogatja

- az Önkormányzati biz. támogatja

- Az Előterjesztő képviselője egyetért

50. Bakonyi Tibor és Arató Gergely képviselők - kapcsolódva Dr. Gémesi György, Pichler Imre és Lezsák Sándor képviselők T/6326/195. számú módosító indítványához (T/6326/233. számú ajánlás 63. pontja) - a törvényjavaslat 25. § (3) bekezdése bevezető szövegének a következő módosítását javasolják:

"(3) Amennyiben a szakszövetség területi (regionális, megyei, városi[,] stb.) szervezeti egységeket hoz létre[,] és ezeket jogi személynek nyilvánítja, a szakszövetség közgyűlése:"

Indokolás: Lásd a T/6326/261. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ifjúsági biz. támogatja

- az Önkormányzati biz. támogatja

- Az Előterjesztő képviselője egyetért

51. Bakonyi Tibor és Arató Gergely képviselők - kapcsolódva Pánczél Károly képviselő T/6326/153. számú módosító indítványához (T/6326/233. számú ajánlás 65. pontja) - a törvényjavaslat 26. § (3) bekezdésének a következő módosítását javasolják:

"(3) A nemzeti válogatott keretekkel kapcsolatos költségek, illetve a kártérítési felelősség a szakszövetséget terhelik, [illetve] ugyanakkor megilletik a nemzeti válogatott keretek működéséből származó bevételek is."

T/6326/269. sz.

Megjegyzés: Ez a módosító indítvány tartalmilag összefügg az ajánlás 46. pontjában ismertetett javaslattal.

Indokolás: Lásd a T/6326/270. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ifjúsági biz. támogatja

- az Önkormányzati biz. támogatja

- Az Előterjesztő képviselője egyetért

52. Az Ifjúsági bizottság a törvényjavaslat 27. § (3) bekezdésének a következő szerkezeti és tartalmi módosítását javasolja:

"(3) a) A szakszövetség feloszlatása[, illetve] vagy jogutód nélküli megszűnése esetén a hitelezők kielégítése után fennmaradó vagyont [a Nemzeti Sportszövetség] annak a sportköztestületnek a rendelkezésére kell bocsátani, amelynek a szakszövetség a feloszlatása vagy a jogutód nélküli megszűntetése előtt tagja volt.

b) Ha a szakszövetség több sportköztestületnek is tagja volt, a feloszlatása vagy a jogutód nélküli megszűnése esetén a hitelezők kielégítése után fennmaradó vagyont egyenlő arányban kell felosztani a sportköztestületek között.

c) Ha a feloszlatott, vagy jogutód nélkül megszűnt szakszövetség egyik sportköztestületnek sem volt a tagja, a hitelezők kielégítése után fennmaradó vagyon állami tulajdonba kerül, és azt közérdekű sportcélra kell fordítani."

Indokolás: Lásd a T/6326/337. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslattal: - Az Előterjesztő képviselője egyetért

53. Dr. Gémesi György, Pichler Imre, Lezsák Sándor, Csampa Zsolt és Pettkó András képviselők - kapcsolódva a T/6326/196. számú módosító indítványukhoz (T/6326/233. számú ajánlás 67. pontja) - a törvényjavaslat 27. § (3) bekezdésének a következő módosítását javasolják:

"(3) A szakszövetség feloszlatása, illetve jogutód nélküli megszűnése esetén a hitelezők kielégítése után fennmaradó vagyont a Nemzeti Sportszövetség, a Magyar Olimpiai Bizottság, a Nemzeti Szabadidősport Szövetség, Fogyatékosok Nemzeti Sportszövetsége vagy a Magyar Paralimpiai Bizottság rendelkezésére kell bocsátani annak függvényében, hogy a szakszövetség feloszlatása, illetve jogutód nélküli megszűnése előtt melyik testületnek volt tagja. Amennyiben a szakszövetség ilyen tagsággal nem rendelkezett, a fennmaradó vagyont a Nemzeti Sportszövetség rendelkezésére kell bocsátani."

Indokolás: Lásd a T/6326/239. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ifjúsági biz. támogatja

- az Emberi jogi biz. nem támogatja

- az Önkormányzati biz. támogatja

- a Társadalmi szervezetek biz. támogatja

- Az Előterjesztő képviselője az Ifjúsági, az Önkormányzati és a Társadalmi szervezetek biz. ülésén egyetért, az Emberi jogi biz. ülésén nem ért egyet

54. Bakonyi Tibor, Arató Gergely, Szitka Péter, Urbán Árpád, Érsek Zsolt, Csontos János, dr. Vadai Ágnes és Zuschlag János képviselők - kapcsolódva Tóth Ferenc, Sági József, Gyürk András, Szíjjártó Péter, dr. Simicskó István, Dr. Gémesi György, Pichler Imre, Lezsák Sándor, Arató Gergely, Szitka Péter, Urbán Árpád és Zuschlag János képviselők T/6326/111., 160., 193. és 215. számú módosító indítványához (T/6326/233. számú ajánlás 52., 50., 51. és 24. pontja) - a törvényjavaslat 28. §-ának és az azt megelőző 3. Címnek a 29. §-al és az azt megelőző 4. Címmel történő megcserélését javasolja:

"[4.] 3. Cím

A sportági szövetségek

[29.] 28. §

(1) A sportági szövetség az Et. alapján működő társadalmi szervezet, amelynek tagjai kizárólag sportszervezetek lehetnek. Egy sportágban több sportági szövetség is alapítható, és sportági szövetség nemcsak országos jelleggel működhet.

(2) Sportági szövetség olyan sportágban, illetve e sportág szakágában versenyrendszert nem működtethet amelyben szakszövetség működik.

(3) Sportági szövetség állami támogatásban részesíthető, és az országos sportági szövetség felvehető a Nemzeti Sportszövetségbe.

(4) A sportági szövetség tagjaira nézve szabályzatokat alkothat, versenyrendszert állapíthat meg, versenyengedélyeket adhat ki, sportfegyelmi jogkört gyakorolhat, az országos sportági szövetség pedig részt vehet sportága nemzetközi szervezeteiben. Hivatásos vagy vegyes (nyílt) bajnokságot a sportági szövetség nem szervezhet.

[3.] 4. Cím

A szabadidősport szövetségek és a fogyatékosok sportszövetségei

[28.] 29. §

(1) A szabadidősport szövetségek nem feltétlenül sportágak szerint szerveződő, a szabadidős sporttevékenységre létrehozott országos sportszövetségek.

(2) A diáksport, illetve a főiskolai-egyetemi sport sportszövetségei szabadidősport szövetségnek minősülnek.

(3) A fogyatékosok sportszövetségei alapvetően a fogyatékossági ágak szerint sérülés-specifikusan szerveződő, a fogyatékosok verseny- és szabadidősportját szolgáló, sporttevékenységre létrehozott országos sportszövetségek.

(4) A fogyatékosok országos sportszövetségei elláthatják mindazon feladatokat, és gyakorolhatják mindazon jogköröket, amelyeket az országos sportági szakszövetségek ellátnak és gyakorolnak."

Indokolás: Lásd a T/6326/287/2. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ifjúsági biz. támogatja

- az Oktatási biz. támogatja

- az Önkormányzati biz. támogatja

- Az Előterjesztő képviselője egyetért

55. Dr. Gémesi György, Pichler Imre, Lezsák Sándor, Csampa Zsolt és Pettkó András képviselők - kapcsolódva a T/6326/197. számú módosító indítványukhoz (T/6326/233. számú ajánlás 68. pontja) - a törvényjavaslat 29. § (4) bekezdésének a következő módosítását javasolják:

"(4) A sportági szövetség tagjaira nézve szabályzatokat alkothat, versenyrendszert állapíthat meg, versenyengedélyeket és rajtengedélyeket adhat ki, sportfegyelmi jogkört gyakorolhat, az országos sportági szövetség pedig részt vehet sportága nemzetközi szervezeteiben. Hivatásos vagy vegyes (nyílt) bajnokságot a sportági szövetség nem szervezhet."

T/6326/236., 237. és 243. sz.

Megjegyzés: Ez a módosító indítvány tartalmilag összefügg az ajánlás 7., 14., 81. pontjában ismertetett javaslattal.

Indokolás: Lásd a T/6326/240. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ifjúsági biz. nem támogatja

- az Önkormányzati biz. támogatja

- Az Előterjesztő képviselője az Ifjúsági biz. ülésén nem ért egyet, az Önkormányzati biz. ülésén egyetért

56. Bakonyi Tibor, Arató Gergely, Szitka Péter, Urbán Árpád, Érsek Zsolt, Csontos János, dr. Vadai Ágnes és Zuschlag János képviselők - kapcsolódva Pánczél Károly, dr. Gémesi György, Pichler Imre, Lezsák Sándor Arató Gergely, Bakonyi Tibor, Szitka Péter, Urbán Árpád és Zuschlag János képviselő T/6326/154., 197. és 226. számú módosító indítványához (T/6326/233. számú ajánlás 69., 68. és 70. pontja) - a törvényjavaslat 29. §-a helyébe a következő rendelkezés felvételét javasolják:

"[(1) A sportági szövetség az Et. alapján működő társadalmi szervezet, amelynek tagjai kizárólag sportszervezetek lehetnek. Egy sportágban több sportági szövetség is alapítható, és sportági szövetség nemcsak országos jelleggel működhet.

(2) Sportági szövetség olyan sportágban, illetve e sportág szakágában versenyrendszert nem működtethet amelyben szakszövetség működik.

(3) Sportági szövetség állami támogatásban részesíthető, és az országos sportági szövetség felvehető a Nemzeti Sportszövetségbe.

(4) A sportági szövetség tagjaira nézve szabályzatokat alkothat, versenyrendszert állapíthat meg, versenyengedélyeket adhat ki, sportfegyelmi jogkört gyakorolhat, az országos sportági szövetség pedig részt vehet sportága nemzetközi szervezeteiben. Hivatásos vagy vegyes (nyílt) bajnokságot a sportági szövetség nem szervezhet.]

(1) A sportági szövetség az Et. alapján működő társadalmi szervezetek szövetsége, amelynek tagjai kizárólag sportszervezetek lehetnek. Egy sportágban egy országos sportági szövetség alapítható, de sportági szövetség nem csak országos jelleggel működhet.

(2) A szakszövetségnek az e törvényben és a külön jogszabályokban meghatározott feladatait az országos sportági szövetség akkor láthatja el, ha nem felel meg a 20. § (4)-(5) bekezdésében meghatározott feltételeknek és:

a) sportágában szakszövetség nem működik, továbbá

b) sportágában legalább három földrészről, tizenöt tagországgal sportági nemzetközi szakszövetség és legalább öt éve világ- vagy Európai-bajnoki versenyrendszer működik,

c) a b) pont szerinti sportági szakszövetség tagja,

d) legalább a sportágában tevékenykedő tíz sportszervezet taggal rendelkezik, és versenyrendszerében rendszeresen legalább száz - versenyengedéllyel rendelkező - versenyző vesz részt,

e) legalább három éve folyamatosan országos jellegű versenyrendszert működtet,

f) szerepel az illetékes bíróság társadalmi szervezeti nyilvántartásában, és alapszabályán kívül rendelkezik az e törvényben és a külön jogszabályokban megállapított, a szakszövetségek részére kötelezővé tett szabályzatokkal.

(3) Az országos sportági szövetséget megfelelően megilletik és terhelik a szakszövetségekre e törvényben és más jogszabályokban meghatározott jogok és kötelezettségek,

(4) Az országos sportági szövetség felvételét kérheti a Nemzeti Sportszövetségbe,

(5) A sportági szövetség állami támogatásban részesíthető,

(6) Ha a sportági szövetség a (2) bekezdésben meghatározott feltételeknek megfelelő országos sportági szövetség, ezt a bírósági nyilvántartásban kifejezetten fel kell tüntetni."

Indokolás: Lásd a T/6326/302. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ifjúsági biz. támogatja

- az Önkormányzati biz. támogatja

- a Társadalmi szervezetek biz. támogatja

- Az Előterjesztő képviselője egyetért

57. Bakonyi Tibor, Arató Gergely, Szitka Péter, Urbán Árpád, Érsek Zsolt, Csontos János, dr. Vadai Ágnes és Zuschlag János képviselők - kapcsolódva Tóth Ferenc, Sági József, Gyürk András, Szíjjártó Péter, dr. Simicskó István, Dr. Gémesi György, Pichler Imre, Lezsák Sándor, Arató Gergely, Szitka Péter, Urbán Árpád és Zuschlag János képviselők T/6326/111., 160., 193. és 215. számú módosító indítványához (T/6326/233. számú ajánlás 52., 50., 51. és 24. pontja) - a törvényjavaslat III. Fejezetét új 5. Címmel és 30. §-al kiegészíteni javasolják (a javaslat elfogadása esetén a törvényjavaslat §-ainak számozása értelemszerűen változik):

"5. Cím

A diák- és a főiskolai-egyetemi sport sportszövetségei

30. § (1) A diák- és főiskolai-egyetemi sport sportszövetségei a diák- és főiskolai egyetemi sport versenyeinek (a továbbiakban együtt: diáksport verseny) szervezésére, illetve az abban való közreműködésre létrehozott országos sportszövetségek.

(2) Az országos diák- és főiskolai-egyetemi sport sportszövetségei által, illetve közreműködésükkel szervezett diáksport versenyeken résztvevő sportoló a tanulói-, hallgatói jogviszonya alapján diáksportolónak minősül függetlenül attól, hogy versenyző vagy szabadidős sportoló.

(3) A diáksport versenyek elkülönülnek az országos sportági szakszövetség vagy az országos sportági szövetség versenyrendszerében szervezett versenyektől.

(4) A diáksport versenyeket a diák- és főiskolai-egyetemi sport sportszövetségei önállóan - az adott sportág szövetségével egyeztetve - írják ki."

Indokolás: Lásd a T/6326/287/3. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ifjúsági biz. támogatja

- az Emberi jogi biz. támogatja

- az Oktatási biz. támogatja

- az Önkormányzati biz. támogatja

- a Társadalmi szervezetek biz. támogatja

- Az Előterjesztő képviselője egyetért

58. Bakonyi Tibor és Arató Gergely képviselők - kapcsolódva Kuzma László képviselő T/6326/42. számú módosító indítványához (T/6326/233. számú ajánlás 72. pontja) - a törvényjavaslat 32. § (2) bekezdésének a következő módosítását javasolják:

"(2) A versenyrendszerben (bajnokságban) való indulás (nevezés) joga nem ruházható át, az erre irányuló szerződés semmis. E rendelkezés alól kivételt képez, ha[ a sportegyesület]:

a) a sportegyesület hivatásos versenyrendszerben (bajnokságban) való részvétel céljából gazdasági társaságot alapít (abban tagként részt vesz), és az indulási jogot erre a társaságra ruházza át,

b) a sportvállalkozás az amatőr versenyrendszerbe (bajnokságba) kerül, köztartozása nincs, és az indulási jogát a [benne tag] tagjaként működő sportegyesületre ruházza át."

Indokolás: Lásd a T/6326/274. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ifjúsági biz. támogatja

- az Önkormányzati biz. támogatja

- Az Előterjesztő képviselője egyetért

59. Bakonyi Tibor és Arató Gergely képviselők - kapcsolódva Kuzma László valamint Sági József képviselő T/6326/38-41. és a 135. számú módosító indítványához (T/6326/233. számú ajánlás 76., 77., 78., 75. és 74. pontja) - a törvényjavaslat 34. § (1) és (3)-(6) bekezdésének a következő módosítását javasolják:

"34. § (1) Szponzorálási szerződésben a szponzor természetes[,] vagy jogi személy, illetve jogi személységgel nem rendelkező szervezet arra vállal kötelezettséget, hogy pénz- vagy természetbeni szolgáltatás útján támogatja a szponzorált sportoló, sportszervezet, sportszövetség[,] vagy sportköztestület sporttevékenységét, a szponzorált pedig lehetővé teszi, hogy sporttevékenységét a szponzor marketing[ ]tevékenysége során felhasználja."

"(3) Arculat-átviteli (piacépítési) szerződés alapján a felhasználó marketingtevékenysége keretében ellenérték fejében a sportoló nevét, képmását, továbbá a sportszervezet, sportszövetség[,] vagy sportköztestület nevét, jelvényét, illetve a sporttevékenységgel összefüggő más eszmei javakat használ fel hirdetőtáblákon, dísz-[, illetve] és ajándéktárgyakon, ruházaton, más tárgyakon, valamint elektronikus úton a fogyasztói döntések befolyásolása céljából.

(4) Arculat-átviteli szerződést felhasználóként természetes és jogi személy, valamint jogi személységgel nem rendelkező szervezet köthet sportolóval, sportszövetséggel, sportvállalkozással[,] vagy sportköztestülettel.

(5) A sportoló nevét, illetve képmását arculat-átviteli szerződés keretében - amennyiben a szerződést sportszervezet, sportszövetség[, illetve] vagy sportköztestület köti a felhasználóval - csak a sportoló előzetes írásbeli hozzájárulása alapján lehet felhasználni, az ezzel ellentétes megállapodás semmis. Ez a szabály irányadó a sportoló nevét[, illetve] vagy képmását érintő reklám-[,] vagy egyéb szerződésekre is. A sportoló, a sportszervezet, a sportszövetség, a sportköztestület jó hírnevének, illetve személyiségi jogainak védelmére a Ptk. rendelkezései az irányadók.

(6) A szponzorálási és az arculat-átviteli szerződésre egyebekben a Ptk. szerződésekre vonatkozó általános rendelkezéseit kell alkalmazni [az irányadók]."

Indokolás: Lásd a T/6326/259. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ifjúsági biz. támogatja

- az Emberi jogi biz. támogatja

- az Önkormányzati biz. támogatja

- Az Előterjesztő képviselője egyetért

60. Bakonyi Tibor és Arató Gergely képviselők - kapcsolódva Tóth Ferenc és Sági József képviselők T/6326/115. és a 136. számú módosító indítványához (T/6326/233. számú ajánlás 79. és 80. pontja) - a törvényjavaslat 35. § (1) és (3) bekezdésének a következő módosítását javasolják:

"35. § (1) A sporttevékenység, illetve a sportversenyek televíziós, [illetve] rádiós, valamint egyéb elektronikus-digitális technikákkal (pl. [I]internet) történő közvetítésének engedélyezése vagyoni értékű jogot képez."

"(3) A vagyoni értékű jogok gazdasági társaság törzs(alap)tőkéjébe nem pénzbeli hozzájárulásként nem vihetők be, és mellékszolgáltatásnak sem minősülhetnek. E vagyoni értékű jogok ügynöki[, illetve] vagy bizományosi szerződésen keresztül is hasznosíthatók."

Indokolás: Lásd a T/6326/262. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ifjúsági biz. támogatja

- az Alkotmányügyi biz. támogatja

- az Önkormányzati biz. támogatja

- Az Előterjesztő képviselője egyetért

61. Arató Gergely, Szitka Péter, Urbán Árpád, Érsek Zsolt, Csontos János, dr. Vadai Ágnes és Zuschlag János képviselők - kapcsolódva Tóth Ferenc, Sági József, dr. Pósán László, dr. Gémesi György, Pichler Imre és Lezsák Sándor képviselők T/6326/88/1., 124., 198. és 200. számú módosító indítványához (T/6326/233. számú ajánlás 82., 85., 83. és 86. pontja) - a törvényjavaslat 37. §-ának a következő módosítását javasolják (a javaslat elfogadása esetén a § bekezdéseinek és pontjainak számozása értelemszerűen változik):

"(1) A Magyar Olimpiai Bizottság (a továbbiakban: MOB) köztestület, amely a Kszt. szerinti közhasznú társasági nyilvántartásba vétel nélkül, kiemelkedően közhasznú szervezetnek minősül. A MOB jogosult a Magyar Köztársaság címerének és zászlajának használatára.

(2) A MOB feletti törvényességi felügyeletet az ügyészség gyakorolja.

(3) A MOB feladatai elsősorban:

a) a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (a továbbiakban: NOB) alapszabályában és egyéb szabályzataiban a nemzeti olimpiai bizottságok részére megállapított célkitűzések és feladatok végrehajtása,

b) a szakszövetségekkel együttműködve a versenyzők olimpiai játékokra való felkészülésének, illetve részvételének szakmai elősegítése, az olimpiai mozgalom fejlesztése,

[c) az e törvényben valamint a külön jogszabályban meghatározottak szerint közreműködés az olimpiai mozgalom céljaira biztosított állami támogatás felhasználására vonatkozó döntés meghozatalában, továbbá döntés a rendelkezésére bocsátott állami támogatásról és a megszerzett saját bevételeiről,]

[d)] c) az olimpiai mozgalom érdekében az olimpiai játékok jelképeinek védelme,

[e)] d) az olimpiai mozgalom eszményének jegyében az ifjúság testi, erkölcsi és kulturális nevelésének segítése, a tisztességes játék (fair play) szellemében való versenyzés támogatása, fellépés a sportmozgalomra ható káros jelenségek ellen,

[f)] e) részvétel a sportösztöndíj-rendszer működtetésében,

[g)] f) együttműködés az állami szervekkel, a Nemzeti Sporttanáccsal, a Magyar Paralimpiai Bizottsággal és a nemzeti sportszövetségekkel a sport stratégiai fejlesztési céljainak meghatározásában, illetve megvalósításában,

[h)] g) a sporttal kapcsolatos jogszabály[-]tervezetek véleményezése, a sporttal kapcsolatos kormányzati intézkedések megtételének kezdeményezése.

(4) A MOB feladatai a minisztérium fejezetéből nyújtott sportcélú állami támogatásokkal összefüggésben - az e törvényben és a külön jogszabályban meghatározottak szerint - a következők:

a) a Nemzeti Sporttanácsban az olimpiai mozgalmat képviselve [a MOB részt vesz] közreműködik a magyar sport állami támogatása elosztási arányaira vonatkozó javaslat kialakításában, [valamint közreműködik az olimpiai központok fejlesztésében, illetve szakmai tevékenységének kidolgozásában.]

b) a Nemzeti Sportszövetséggel és a Sportegyesületek Országos Szövetségével közösen javaslatot dolgoz ki a versenysport és az utánpótlás-nevelés feladataira, valamint a versenysport és az utánpótlás-nevelés pályázati úton történő támogatására szolgáló állami támogatás felhasználására,

c) dönt a rendelkezésére bocsátott állami támogatásról.

(5) A MOB kizárólagosan jogosult a NOB előírásaival összhangban:

a) a sportágak és a sportolók nevezésére a téli és nyári olimpiai játékokra, valamint a téli és nyári európai ifjúsági olimpiai bajnokságokra,

b) az olimpiai zászló, jelvény, jelmondat, valamint az "olimpia" és az "olimpiai" elnevezés kereskedelmi vagy egyéb célú felhasználására, illetve ezek mások általi használatának, hasznosításának engedélyezésére, valamint az ezzel kapcsolatos vagyoni jogok gyakorlására, illetve az ezekkel való rendelkezésre.

(6) A MOB közreműködik az olimpiai központok fejlesztésében, illetve szakmai tevékenységének kidolgozásában."

Indokolás: Lásd a T/6326/292. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ifjúsági biz. támogatja

- az Alkotmányügyi biz. támogatja

- az Oktatási biz. támogatja

- a Társadalmi szervezetek biz. támogatja

- Az Előterjesztő képviselője egyetért

62. Dr. Gémesi György, Pichler Imre, Lezsák Sándor, Csampa Zsolt és Pettkó András képviselők - kapcsolódva a T/6326/199. számú módosító indítványukhoz (T/6326/233. számú ajánlás 91. pontja) - a törvényjavaslat 38. § (1) bekezdésének a következő módosítását javasolják:

"38. § (1) A MOB tagjai azok a magyar állampolgárok, valamint az olimpiai sportágak azon képivselői, akik elismerik és magukénak vallják az olimpiai eszmét, készek elősegíteni a MOB működését, akiket a MOB alapszabályában felsorolt szervek és szervezetek képviselőiként taggá delegálnak, illetőleg akik a MOB alapszabályában foglaltak szerint személyes jogosultság alapján válnak tagokká."

Indokolás: Lásd a T/6326/254. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ifjúsági biz. támogatja

- az Alkotmányügyi biz. támogatja

- Az Előterjesztő képviselője egyetért

63. Bakonyi Tibor, Arató Gergely, Szitka Péter, Urbán Árpád, Érsek Zsolt, Csontos János, dr. Vadai Ágnes és Zuschlag János képviselők - kapcsolódva dr. Gémesi György, Pichler Imre és Lezsák Sándor képviselők T/6326/199. számú módosító indítványához (T/6326/233. számú ajánlás 91. pontja) - a törvényjavaslat 38. §-át új (7) bekezdéssel kiegészíteni javasolják:

"(7) Az állam évente hozzájárul a MOB működési kiadásaihoz."

Indokolás: Lásd a T/6326/295. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ifjúsági biz. támogatja

- az Emberi jogi biz. támogatja

- a Társadalmi szervezetek biz. támogatja

- Az Előterjesztő képviselője egyetért

64. Dr. Gémesi György, Pichler Imre, Lezsák Sándor, Csampa Zsolt és Pettkó András képviselők - kapcsolódva a T/6326/199. számú módosító indítványukhoz (T/6326/233. számú ajánlás 91. pontja) - a törvényjavaslat 38. §-át új (7) bekezdéssel kiegészíteni javasolják:

"(7) Az állam évente hozzájárul a MOB olimpiai felkészülést és részvételt biztosító kiadásaihoz, amely magában foglalja a MOB működéséhez szükséges költségeket is. Ez a hozzájárulás minden évben a GYISM költségvetésének külön során jelenik meg."

T/6326/241. sz.

Megjegyzés: Ez a módosító indítvány tartalmilag összefügg az ajánlás 68. pontjában ismertetett javaslattal.

Indokolás: Lásd a T/6326/242. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ifjúsági biz. nem támogatja

- az Emberi jogi biz. nem támogatja

- a Társadalmi szervezetek biz. egyharmada sem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

65. Bakonyi Tibor és Arató Gergely képviselők - kapcsolódva Tóth Ferenc képviselő T/6326/55. számú módosító indítványához (T/6326/233. számú ajánlás 93. pontja) - a törvényjavaslat 39. § (1) bekezdésének a következő módosítását javasolják:

"39. § (1) A Magyar Paralimpiai Bizottság (a továbbiakban: MPB) [a Ptk. 65. §-a szerinti] köztestület, amely a Kszt. szerinti közhasznú társasági nyilvántartásba vétel nélkül[,] kiemelkedően közhasznú szervezetnek minősül. Az MPB-t a minisztérium tartja nyilván. Az MPB jogosult a Magyar Köztársaság címerének és zászlajának használatára."

T/6326/280., 281. sz.

Megjegyzés: Ez a módosító indítvány tartalmilag összefügg az ajánlás 73., 77. pontjában ismertetett javaslattal.

Indokolás: Lásd a T/6326/279. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ifjúsági biz. támogatja

- az Emberi jogi biz. támogatja

- a Társadalmi szervezetek biz. támogatja

- Az Előterjesztő képviselője egyetért

66. Arató Gergely képviselő - kapcsolódva Tóth Ferenc és Sági József képviselők T/6326/28. számú módosító indítványához (T/6326/233. számú ajánlás 96. pontja) - a törvényjavaslat 39. § (3) bekezdése g) pontjának a következő módosítását javasolja:

/(3) Az MPB feladatai elsősorban:/

"g) a Nemzeti Sporttanácsban a paralimpiai mozgalmat képviselve részt vesz a magyar sport állami támogatása elosztási arányaira vonatkozó javaslat kialakításában, valamint közreműködik az olimpiai központok fejlesztésében[, illetve] és szakmai tevékenységének kidolgozásában."

Indokolás: Lásd a T/6326/275. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ifjúsági biz. nem támogatja

- az Emberi jogi biz. egyharmada sem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

67. Bakonyi Tibor, Arató Gergely, Szitka Péter, Urbán Árpád, Érsek Zsolt, Csontos János, dr. Vadai Ágnes és Zuschlag János képviselők - kapcsolódva Tóth Ferenc, Sági József, dr. Gémesi György, Pichler Imre és Lezsák Sándor képviselők T/6326/28., 55., 130., 201. és 202. számú módosító indítványához (T/6326/233. számú ajánlás 96., 93., 94., 95. és 97. pontja) - a törvényjavaslat 39. § (3) bekezdésének a következő módosítását valamint új (4) §-al történő kiegészítését javasolják (a javaslat elfogadása esetén a § bekezdéseinek számozása értelemszerűen változik):

"(3) Az MPB feladatai elsősorban:

a) a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság alapszabályában és egyéb szabályzataiban a nemzeti paralimpiai bizottságok részére megállapított célkitűzések és feladatok végrehajtása,

b) a szakszövetségekkel, sportszövetségekkel együttműködve a sportolók paralimpiai játékokra történő felkészülésének, illetve részvételének szakmai elősegítése, a paralimpiai mozgalom fejlesztése,

[c) az e törvényben valamint a külön jogszabályban meghatározottak szerint közreműködés a paralimpiai mozgalom céljaira biztosított állami támogatás felhasználására vonatkozó döntés meghozatalában, továbbá döntés a rendelkezésére bocsátott állami támogatásról és a megszerzett saját bevételeiről,]

[d)] c) a paralimpiai mozgalom érdekében a paralimpiai játékok jelképeinek védelme,

[e)] d) a paralimpiai mozgalom eszményének jegyében az érintett ifjúság testi, erkölcsi és kulturális nevelésének segítése, a tisztességes játék (fair play) szellemében való versenyzés támogatása, fellépés a sportmozgalomra ható káros jelenségek ellen,

[f)] e) együttműködés az állami szervekkel, a Nemzeti Sporttanáccsal, a MOB-bal és a nemzeti sportszövetségekkel a sport stratégiai fejlesztési céljainak megvalósításában,

[g) a Nemzeti Sporttanácsban a paralimpiai mozgalmat képviselve részt vesz a magyar sport állami támogatása elosztási arányaira vonatkozó javaslat kialakításában, valamint közreműködik az olimpiai központok fejlesztésében, illetve szakmai tevékenységének kidolgozásában.]

(4) Az MPB feladatai a minisztérium fejezetéből nyújtott sportcélú állami támogatásokkal összefüggésben - az e törvényben és a külön jogszabályban meghatározottak szerint - a következők:

a) A Nemzeti Sporttanácsban a paralimpiai mozgalmat képviselve közreműködik a magyar sport állami támogatása elosztási arányaira vonatkozó javaslat kialakításában,

b) a Fogyatékosok Nemzeti Sportszövetségével és a Sportegyesületek Országos Szövetségével közösen javaslatot dolgoz ki a fogyatékosok versenysportjára vonatkozó feladatokra, valamint a fogyatékosok versenysportja pályázati úton történő támogatására szolgáló állami támogatás felhasználására,

c) dönt a rendelkezésére bocsátott állami támogatásról.

(5) Az MPB közreműködik az olimpiai központok fejlesztésében, illetve szakmai tevékenységének kidolgozásában."

Indokolás: Lásd a T/6326/306. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ifjúsági biz. támogatja

- az Emberi jogi biz. támogatja

- a Társadalmi szervezetek biz. támogatja

- Az Előterjesztő képviselője egyetért

68. Dr. Gémesi György, Pichler Imre, Lezsák Sándor, Csampa Zsolt és Pettkó András képviselők - kapcsolódva a T/6326/203. számú módosító indítványukhoz (T/6326/233. számú ajánlás 99. pontja) valamint Bakonyi Tibor, Arató Gergely, Szitka Péter, Urbán Árpád, Érsek Zsolt, Csontos János, dr. Vadai Ágnes és Zuschlag János képviselők - kapcsolódva dr. Gémesi György, Pichler Imre és Lezsák Sándor képviselők T/6326/199. számú módosító indítványához (T/6326/233. számú ajánlás 91. pontja) - a törvényjavaslat 40. §-át új (8) bekezdéssel kiegészíteni javasolják:

"(8) Az állam évente hozzájárul a Magyar Paralimpiai Bizottság működési kiadásaihoz."

T/6326/242. sz.

Megjegyzés: Ez a módosító indítvány tartalmilag összefügg az ajánlás 64. pontjában ismertetett javaslattal.

Indokolás: Lásd a T/6326/241. sz., valamint a a T/6326/296. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ifjúsági biz. nem támogatja

- az Emberi jogi biz. támogatja

- a Társadalmi szervezetek biz. támogatja

- Az Előterjesztő képviselője az Ifjúsági biz. ülésén nem ért egyet, az Emberi jogi és a Társadalmi szervezetek biz. ülésén egyetért

69. Bakonyi Tibor és Arató Gergely képviselők - kapcsolódva Kuzma László képviselő T/6326/51. számú módosító indítványához (T/6326/233. számú ajánlás 100. pontja) - a törvényjavaslat 41. § (1) bekezdésének a következő módosítását javasolják:

"41. § (1) A Nemzeti Sportszövetség az országos sportági szakszövetségek, illetve az országos sportági szövetségek önkéntes részvételével működő[,] - a Kszt. szerinti közhasznú társasági nyilvántartásba vétel nélkül[,] kiemelkedően közhasznú szervezetnek minősülő - köztestület, amelyet a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium (a továbbiakban: minisztérium) tart nyilván."

T/6326/273. sz.

Megjegyzés: Ez a módosító indítvány tartalmilag összefügg az ajánlás 71. pontjában ismertetett javaslattal.

Indokolás: Lásd a T/6326/273. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ifjúsági biz. támogatja

- az Emberi jogi biz. támogatja

- Az Előterjesztő képviselője egyetért

70. Dr. Gémesi György, Pichler Imre, Lezsák Sándor, Csampa Zsolt és Pettkó András képviselők - kapcsolódva a T/6326/204. számú módosító indítványukhoz (T/6326/233. számú ajánlás 101. pontja) - a törvényjavaslat 41. § (3) bekezdése a) pontjának a következő módosítását javasolják:

/(3) A Nemzeti Sportszövetség:/

"a) az e törvényben, valamint a külön jogszabályban meghatározottak szerint [közreműködik a tagjai működésére szolgáló] gondoskodik a nem olimpiai sportágak állami támogatásának felosztásáról [felhasználására vonatkozó döntés meghozatalában],"

Indokolás: Lásd a T/6326/255. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ifjúsági biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

71. Bakonyi Tibor és Arató Gergely képviselők - kapcsolódva Kuzma László képviselő T/6326/51. számú módosító indítványához (T/6326/233. számú ajánlás 100. pontja) - a törvényjavaslat 41. § (3) bekezdése d) pontjának a következő módosítását javasolják:

/(3) A Nemzeti Sportszövetség:/

"d) együttműködik a [Gyermek-, Ifjúsági és Sport]minisztériummal [(a továbbiakban: minisztérium)], a Nemzeti Sporttanáccsal, a MOB-bal, az MPB-vel és a további két nemzeti sportszövetséggel a magyar sport fejlesztése érdekében,"

T/6326/273. sz.

Megjegyzés: Ez a módosító indítvány tartalmilag összefügg az ajánlás 69. pontjában ismertetett javaslattal.

Indokolás: Lásd a T/6326/273. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ifjúsági biz. támogatja

- az Emberi jogi biz. támogatja

- Az Előterjesztő képviselője egyetért

72. Bakonyi Tibor, Arató Gergely, Szitka Péter, Urbán Árpád, Érsek Zsolt, Csontos János, dr. Vadai Ágnes és Zuschlag János képviselők - kapcsolódva dr. Gémesi György, Pichler Imre, Lezsák Sándor, Arató Gergely, Szitka Péter, Urbán Árpád és Zuschlag János képviselők T/6326/204. és 217. számú módosító indítványához (T/6326/233. számú ajánlás 101. és 102. pontja) - a törvényjavaslat 41. § (3) bekezdésének a következő módosítását valamint új (4) bekezdéssel történő kiegészítését javasolják (a javaslat elfogadása esetén a § bekezdéseinek számozása értelemszerűen változik):

"(3) A Nemzeti Sportszövetség:

[a) az e törvényben, valamint a külön jogszabályban meghatározottak szerint közreműködik a tagjai működésére szolgáló állami támogatás felhasználására vonatkozó döntés meghozatalában,]

[b)] a) képviseli tagjai közös érdekeit az állami szervek, az önkormányzatok, a Nemzeti Sporttanács, a MOB, az MPB, a további két nemzeti sportszövetség, a sportközalapítványok, illetve más társadalmi szervezetek előtt,

[c)] b) [koordinálja] összehangolja tagjai tevékenységét, illetve versenyrendszerét, összeállítja az országos összesített versenynaptárt, valamint sportszakmai, gazdasági, jogi és egyéb szolgáltatásokat nyújt, és pályázatokat ír ki tagjai részére,

[d)] c) együttműködik a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztériummal (a továbbiakban: minisztérium), a Nemzeti Sporttanáccsal, a MOB-bal, az MPB-vel és a további két nemzeti sportszövetséggel a magyar sport fejlesztése érdekében,

[e)] d) véleményt nyilvánít sportpolitikai kérdésekben, kezdeményezi kormányzati intézkedések megtételét, véleményezi a sporttal kapcsolatos jogszabálytervezeteket,

[f)] e) részt vesz a nem kormányzati nemzetközi sportszervezetek, különösen az Európai Nem Kormányzati Sportszervezetek Szövetségének (ENGSO) tevékenységében,

[g)] f) működteti a Sport Állandó Választottbíróságot,

[h)] g) elsősorban a tagjai útján segíti az utánpótlás-nevelést,

[i)] h) együttműködik a minisztériummal az állami sportinformációs rendszer működtetésében,

[j)] i) szervezi az AGFIS világjátékokon való magyar részvételt, illetve az arra való felkészülést.

(4) A Nemzeti Sportszövetség feladatai a minisztérium fejezetéből nyújtott sportcélú állami támogatásokkal összefüggésben - az e törvényben valamint a külön jogszabályban meghatározottak szerint -a következők:

a) a Nemzeti Sporttanácsban a tagságát képviselve közreműködik a magyar sport állami támogatása elosztási arányaira vonatkozó javaslat kialakításában,

b) a MOB-bal és a Sportegyesületek Országos Szövetségével közösen javaslatot dolgoz ki a versenysport és az utánpótlás-nevelés feladataira, valamint a versenysport és az utánpótlás-nevelés pályázati úton történő támogatására szolgáló állami támogatás felhasználására,

c) dönt a rendelkezésére bocsátott állami támogatásról."

Indokolás: Lásd a T/6326/297. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ifjúsági biz. támogatja

- a Társadalmi szervezetek biz. támogatja

- Az Előterjesztő képviselője egyetért

73. Bakonyi Tibor és Arató Gergely képviselők - kapcsolódva Sági József képviselő T/6326/126. számú módosító indítványához (T/6326/233. számú ajánlás 104. pontja) - a törvényjavaslat 42. § (1) bekezdésének a következő módosítását javasolják:

"42. § (1) A Nemzeti Szabadidősport Szövetség az országos szabadidősport szövetségek önkéntes részvételével működő[,] - a Kszt. szerinti közhasznú társasági nyilvántartásba vétel nélkül[,] kiemelkedően közhasznú szervezetnek minősülő - köztestület, amelyet a minisztérium tart nyilván."

T/6326/279. és 280. sz.

Megjegyzés: Ez a módosító indítvány tartalmilag összefügg az ajánlás 65., 77. pontjában ismertetett javaslattal.

Indokolás: Lásd a T/6326/281. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ifjúsági biz. támogatja

- az Emberi jogi biz. támogatja

- az Oktatási biz. támogatja

- Az Előterjesztő képviselője egyetért

74. Szabó Imre képviselő - kapcsolódva Sági József, valamint Arató Gergely, Szitka Péter, Urbán Árpád és Zuschlag János képviselők T/6326/128., 218. és a 232. számú módosító indítványaihoz (T/6326/233. számú ajánlás 106., 107. és a 108. pontja) - a törvényjavaslat 42. § (2) bekezdésének a következő szerkezeti és tartalmi módosítását, valamint új (3) bekezdéssel történő kiegészítését javasolja (a javaslat elfogadása esetén a § bekezdéseinek számozása értelemszerűen változik):

"(2) A Nemzeti Szabadidősport Szövetség:

[a) az e törvényben, valamint a külön jogszabályban meghatározottak szerint közreműködik a tagok feladatainak ellátására, valamint a szabadidősport pályázati úton történő támogatására szolgáló állami támogatás felhasználására vonatkozó döntés meghozatalában,]

[b)] a) képviseli a szabadidősport, illetve tagjai közös érdekeit az állami szervek, az önkormányzatok, a Nemzeti Sporttanács, a MOB, az MPB, a további két nemzeti sportszövetség[,] és más társadalmi szervezetek előtt,

[c)] b) [koordinálja] összehangolja tagjai tevékenységét, továbbá sportszakmai, gazdasági, jogi és más szolgáltatásokat nyújt, pályázatokat ír ki részükre,

[d)] c) véleményt nyilvánít a [szabadidő-, a gyermek- és az ifjúsági, valamint a diáksportot érintő] sportpolitikai kérdésekben, [e területeken] kezdeményezi kormányzati intézkedések megtételét, véleményezi a sporttal kapcsolatos jogszabálytervezeteket,

[e)] d) részt vesz a szabadidősporttal kapcsolatos nemzetközi együttműködésben,

[f)] e) együttműködik a minisztériummal, a Nemzeti Sporttanáccsal, a MOB-bal, az MPB-vel és a további két nemzeti sportszövetséggel a magyar sport fejlesztésében,

[g)] f) elsősorban tagjai útján segíti az utánpótlás-nevelést.

(3) A Nemzeti Szabadidősport Szövetség feladatai a minisztérium fejezetéből a szabadidősportra, a diáksportra és a főiskolai-egyetemi sportra nyújtott sportcélú állami támogatásokkal összefüggésben - az e törvényben valamint a külön jogszabályban meghatározottak szerint - a következők:

a) A Nemzeti Sporttanácsban a tagságát képviselve közreműködik a sport állami támogatása elosztási arányaira vonatkozó javaslat kialakításában, és egyetértési jogot gyakorol abban az esetben ha a javaslat a diák és szabadidősport feladatokra a felosztható források 1/3-ánál kevesebbet javasol.

b) a Wesselényi Miklós Sport Közalapítvánnyal és a Nemzeti Sporttanácsban a települési, illetve területi önkormányzatok országos szövetségei által jelölt képviselővel közösen javaslatot dolgoz ki a szabadidősport, a diáksport és a főiskolai-egyetemi sport feladataira,

c) dönt a rendelkezésére bocsátott állami támogatásról, valamint szabadidősport pályázati úton történő támogatására szolgáló állami támogatás felhasználásáról."

Indokolás: Lásd a T/6326/252. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ifjúsági biz. egyharmada sem támogatja

- az Emberi jogi biz. egyharmada sem támogatja

- az Oktatási biz. egyharmada sem támogatja

- az Önkormányzati biz. egyharmada sem támogatja

- a Társadalmi szervezetek biz. egyharmada sem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

75. Szabó Imre képviselő - kapcsolódva Sági József, valamint Arató Gergely, Szitka Péter, Urbán Árpád és Zuschlag János képviselők T/6326/128., 218. és a 232. számú módosító indítványaihoz (T/6326/233. számú ajánlás 106., 107. és a 108. pontja) - a törvényjavaslat 42. § (2) bekezdésének a következő szerkezeti és tartalmi módosítását, valamint új (3) bekezdéssel történő kiegészítését javasolja (a javaslat elfogadása esetén a § bekezdéseinek számozása értelemszerűen változik):

"(2) A Nemzeti Szabadidősport Szövetség:

[a) az e törvényben, valamint a külön jogszabályban meghatározottak szerint közreműködik a tagok feladatainak ellátására, valamint a szabadidősport pályázati úton történő támogatására szolgáló állami támogatás felhasználására vonatkozó döntés meghozatalában,]

[b)] a) képviseli a szabadidősport, illetve tagjai közös érdekeit az állami szervek, az önkormányzatok, a Nemzeti Sporttanács, a MOB, az MPB, a további két nemzeti sportszövetség[,] és más társadalmi szervezetek előtt,

[c)] b) [koordinálja] összehangolja tagjai tevékenységét, továbbá sportszakmai, gazdasági, jogi és más szolgáltatásokat nyújt, pályázatokat ír ki részükre,

[d)] c) véleményt nyilvánít a [szabadidő-, a gyermek- és az ifjúsági, valamint a diáksportot érintő] sportpolitikai kérdésekben, [e területeken] kezdeményezi kormányzati intézkedések megtételét, véleményezi a sporttal kapcsolatos jogszabálytervezeteket,

[e)] d) részt vesz a szabadidősporttal kapcsolatos nemzetközi együttműködésben,

[f)] e) együttműködik a minisztériummal, a Nemzeti Sporttanáccsal, a MOB-bal, az MPB-vel és a további két nemzeti sportszövetséggel a magyar sport fejlesztésében,

[g)] f) elsősorban tagjai útján segíti az utánpótlás-nevelést.

(3) A Nemzeti Szabadidősport Szövetség feladatai a minisztérium fejezetéből a szabadidősportra, a diáksportra és a főiskolai-egyetemi sportra nyújtott sportcélú állami támogatásokkal összefüggésben - az e törvényben valamint a külön jogszabályban meghatározottak szerint - a következők:

a) a Nemzeti Sporttanácsban a tagságát képviselve közreműködik a magyar sport állami támogatása elosztási arányaira vonatkozó javaslat kialakításában,

b) a Wesselényi Miklós Sport Közalapítvánnyal és a Nemzeti Sporttanácsban a települési, illetve területi önkormányzatok országos szövetségei által jelölt képviselővel közösen javaslatot dolgoz ki a szabadidősport, a diáksport és a főiskolai-egyetemi sport feladataira,

c) dönt a rendelkezésére bocsátott állami támogatásról, valamint szabadidősport pályázati úton történő támogatására szolgáló állami támogatás felhasználásáról.

d) A c) alpontban meghatározott állami támogatás a tv. 55. § (2) bekezdésében meghatározott mértékű sorsolásos szerencsejátékok játékadója és a bukmékeri rendszerű fogadások játékadója 50% a Nemzeti Szabadidősport Szövetség rendelkezésére bocsátásával történik."

Indokolás: Lásd a T/6326/253. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ifjúsági biz. egyharmada sem támogatja

- az Emberi jogi biz. egyharmada sem támogatja

- az Oktatási biz. nem támogatja

- az Önkormányzati biz. egyharmada sem támogatja

- a Társadalmi szervezetek biz. egyharmada sem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

76. Bakonyi Tibor, Arató Gergely, Szitka Péter, Urbán Árpád, Érsek Zsolt, Csontos János, dr. Vadai Ágnes és Zuschlag János képviselők - kapcsolódva Sági József, Arató Gergely, Szitka Péter, Urbán Árpád, Zuschlag János és Szabó Imre képviselők T/6326/128., 218. és 232. számú módosító indítványához (T/6326/233. számú ajánlás 106., 107. és 108. pontja) - a törvényjavaslat 42. § (2) bekezdésének a következő módosítását valamint új (3) bekezdéssel történő kiegészítését javasolják (a javaslat elfogadása esetén a § bekezdéseinek számozása értelemszerűen változik):

"(2) A Nemzeti Szabadidősport Szövetség:

[a) az e törvényben, valamint a külön jogszabályban meghatározottak szerint közreműködik a tagok feladatainak ellátására, valamint a szabadidősport pályázati úton történő támogatására szolgáló állami támogatás felhasználására vonatkozó döntés meghozatalában,]

[b)] a) képviseli a szabadidősport, illetve tagjai közös érdekeit az állami szervek, az önkormányzatok, a Nemzeti Sporttanács, a MOB, az MPB, a további két nemzeti sportszövetség[,] és más társadalmi szervezetek előtt,

[c)] b) [koordinálja] összehangolja tagjai tevékenységét, továbbá sportszakmai, gazdasági, jogi és más szolgáltatásokat nyújt, pályázatokat ír ki részükre,

[d)] c) véleményt nyilvánít [a szabadidő-, a gyermek- és az ifjúsági, valamint a diáksportot érintő] sportpolitikai kérdésekben, [e területeken] kezdeményezi kormányzati intézkedések megtételét, véleményezi a sporttal kapcsolatos jogszabálytervezeteket,

[e)] d) részt vesz a szabadidősporttal kapcsolatos nemzetközi együttműködésben,

[f)] e) együttműködik a minisztériummal, a Nemzeti Sporttanáccsal, a MOB-bal, az MPB-vel és a további két nemzeti sportszövetséggel a magyar sport fejlesztésében,

[g)] f) elsősorban tagjai útján segíti az utánpótlás-nevelést.

(3) A Nemzeti Szabadidősport Szövetség feladatai a minisztérium fejezetéből a szabadidősportra, a diáksportra és a főiskolai-egyetemi sportra nyújtott sportcélú állami támogatásokkal összefüggésben - az e törvényben valamint a külön jogszabályban meghatározottak szerint - a következők:

a) a Nemzeti Sporttanácsban a tagságát képviselve közreműködik a magyar sport állami támogatása elosztási arányaira vonatkozó javaslat kialakításában.

b) a Wesselényi Miklós Sport Közalapítvánnyal és a Nemzeti Sporttanácsban a települési, illetve területi önkormányzatok országos szövetségei, valamint a diáksport és a főiskolai-egyetemi sport sportszövetségei által jelölt képviselőkkel közösen javaslatot dolgoz ki a szabadidősport, a diáksport és a főiskolai-egyetemi sport feladataira, valamint a szabadidősport, a diáksport és a főiskolai-egyetemi sport pályázati úton történő támogatására szolgáló állami támogatás felhasználására,

"c) dönt a rendelkezésére bocsátott állami támogatásról.

Indokolás: Lásd a T/6326/301. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ifjúsági biz. támogatja

- az Emberi jogi biz. támogatja

- az Oktatási biz. támogatja

- az Önkormányzati biz. támogatja

- a Társadalmi szervezetek biz. támogatja

- Az Előterjesztő képviselője egyetért

77. Bakonyi Tibor és Arató Gergely képviselők - kapcsolódva Sági József, valamint Arató Gergely, Szitka Péter, Urbán Árpád és Zuschlag János képviselők T/6326/129. és a 219. számú módosító indítványához (T/6326/233. számú ajánlás 110. és 109. pontja) - a törvényjavaslat 43. § (1) bekezdésének a következő módosítását javasolják:

"43. § (1) A Fogyatékosok Nemzeti Sportszövetsége a fogyatékosok sportja területén működő országos sportszövetségek önkéntes részvételével működő[,] - a Kszt. szerinti közhasznú társasági nyilvántartásba vétel nélkül kiemelkedően közhasznú szervezetnek minősülő - köztestület, amelyet a minisztérium tart nyilván."

T/6326/279., 281. sz.

Megjegyzés: Ez a módosító indítvány tartalmilag összefügg az ajánlás 65., 73., pontjában ismertetett javaslattal.

Indokolás: Lásd a T/6326/280. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ifjúsági biz. támogatja

- az Emberi jogi biz. támogatja

- Az Előterjesztő képviselője egyetért

78. Bakonyi Tibor, Arató Gergely, Szitka Péter, Urbán Árpád, Érsek Zsolt, Csontos János, dr. Vadai Ágnes és Zuschlag János képviselők - kapcsolódva Sági József, Arató Gergely, Szitka Péter, Urbán Árpád és Zuschlag János képviselők T/6326/129. és 219. számú módosító indítványához (T/6326/233. számú ajánlás 110. és 109. pontja) - a törvényjavaslat 43. § (2) bekezdésének a következő módosítását valamint új (3) bekezdéssel történő kiegészítését javasolják (a javaslat elfogadása esetén a § bekezdéseinek számozása értelemszerűen változik):

"(2) A Fogyatékosok Nemzeti Sportszövetsége:

[a) az e törvényben, valamint a külön jogszabályban meghatározottak szerint közreműködik a tagok feladatainak ellátására, valamint a fogyatékosok sportja pályázati úton történő támogatására szolgáló állami támogatás felhasználására vonatkozó döntés meghozatalában,]

[b)] a) képviseli az állami szervek, az önkormányzatok, a Nemzeti Sporttanács, a további két nemzeti sportszövetség, a sportközalapítványok és más társadalmi szervezetek előtt a fogyatékosok sportjának érdekeit,

[c)] b) [koordinálja] összehangolja tagjai tevékenységét, továbbá sportszakmai, gazdasági, jogi és más szolgáltatásokat nyújt, pályázatokat ír ki tagjai részére,

[d)] c) részt vesz a fogyatékosok nemzetközi sportszervezeteinek tevékenységében,

[e)] d) véleményt nyilvánít [a fogyatékosok sportját érintő] sportpolitikai kérdésekben, [e területen] kezdeményezi kormányzati intézkedések megtételét, véleményezi a sporttal kapcsolatos jogszabály[-]tervezeteket,

[f)] e) az érintett sportszövetségekkel együttműködve elősegíti és koordinálja a magyar sportolóknak a speciális világjátékokon való részvételét,

[g)] f) együttműködik a minisztériummal, a Nemzeti Sporttanáccsal, a MOB-bal, az MPB-vel és a további két nemzeti sportszövetséggel a magyar sport fejlesztése érdekében.

(3) A Fogyatékosok Nemzeti Sportszövetsége feladatai a minisztérium fejezetéből a fogyatékosok sportjára nyújtott sportcélú állami támogatásokkal összefüggésben - az e törvény és a külön jogszabályban meghatározottak szerint - a következők:

a) a Nemzeti Sporttanácsban a tagságát képviselve közreműködik a magyar sport állami támogatása elosztási arányaira vonatkozó javaslat kialakításában,

b) az MPB-vel és a Nemzeti Sporttanácsban a települési, illetve területi önkormányzatok országos szövetségei által jelölt képviselővel közösen javaslatot dolgoz ki a fogyatékosok sportja feladataira, valamint a fogyatékosok sportja pályázati úton történő támogatására szolgáló állami támogatás felhasználására,

c) dönt a rendelkezésére bocsátott állami támogatásról."

Indokolás: Lásd a T/6326/288. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ifjúsági biz. támogatja

- az Emberi jogi biz. támogatja

- az Önkormányzati biz. támogatja

- a Társadalmi szervezetek biz. támogatja

- Az Előterjesztő képviselője egyetért

79. Bakonyi Tibor, Arató Gergely, Szitka Péter, Urbán Árpád, Érsek Zsolt, Csontos János, dr. Vadai Ágnes és Zuschlag János képviselők - kapcsolódva Sági József, dr. Gémesi György, Pichler Imre, Lezsák Sándor, Arató Gergely, Szitka Péter, Urbán Árpád és Zuschlag János képviselők T/6326/128., 129., 204., 218. és 219. számú módosító indítványához (T/6326/233. számú ajánlás 106., 110., 101., 107. és 109. pontja) - a törvényjavaslat 44. § (2) bekezdése c) pontjának a következő módosítását javasolják:

/(2) A közgyűlés kizárólagos hatáskörébe tartozik:/

"c) a nemzeti sportszövetség rendelkezésére bocsátott állami támogatás és a megszerzett saját bevételek felhasználásáról, továbbá a nemzeti sportszövetség által kiírandó pályázatok céljáról és tartalmáról szóló döntés,"

Indokolás: Lásd a T/6326/291. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ifjúsági biz. támogatja

- az Önkormányzati biz. támogatja

- Az Előterjesztő képviselője egyetért

80. Bakonyi Tibor és Arató Gergely képviselők - kapcsolódva Pánczél Károly képviselő T/6326/9. számú módosító indítványához (T/6326/233. számú ajánlás 111. pontja) - a törvényjavaslat 46. § (1) bekezdésének a következő módosítását javasolják:

"46. § (1) A Sport Állandó Választottbíróság az e törvényben megállapított eltérésekkel a választottbíráskodásról szóló 1994. évi LXXI. törvény rendelkezései szerint jár el - a felek kölcsönös alávetési nyilatkozata alapján egyezség létrehozására törekedve - az alábbi sporttal kapcsolatos ügyekben:

a) a sportszövetségek és tagjaik, illetve a tagok egymás közötti - a sportszövetségekhez kötődő tevékenységük körében keletkezett - sporttal kapcsolatos jogvitákban,

b) a sportszövetségek, illetve a sportolók[,] és a sportszakemberek közötti sporttal kapcsolatos jogvitákban,

c) a sportszervezetek, illetve a sportolók[,] és a sportszakemberek közötti sporttal kapcsolatos jogvitákban."

Indokolás: Lásd a T/6326/278. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ifjúsági biz. támogatja

- az Önkormányzati biz. támogatja

- Az Előterjesztő képviselője egyetért

81. Dr. Gémesi György, Pichler Imre, Lezsák Sándor, Csampa Zsolt és Pettkó András képviselők - kapcsolódva Pánczél Károly képviselő T/6326/9. számú módosító indítványához (T/6326/233. számú ajánlás 111. pontja) - a törvényjavaslat 46. § (2) bekezdésének a következő módosítását javasolják:

"(2) A Sport Állandó Választottbíróság az érintett sportoló, sportszakember, sportszervezet valamint sportszövetség kérelmére eljárhat a versenyengedély valamint a rajtengedély kiadására és visszavonására vonatkozó, igazolási és átigazolási, továbbá sportfegyelmi, valamint az indulási joggal kapcsolatos ügyekben is, ha ezekben a 3. § (5) bekezdése, a 14. § (3) bekezdése, illetve a 32. § (4) bekezdése alapján bírósági eljárásnak van helye."

T/6326/236., 237. és 240. sz.

Megjegyzés: Ez a módosító indítvány tartalmilag összefügg az ajánlás 7., 14., 55., pontjában ismertetett javaslattal.

Indokolás: Lásd a T/6326/243. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ifjúsági biz. nem támogatja

- az Önkormányzati biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

82. Bakonyi Tibor és Arató Gergely képviselők - kapcsolódva Pánczél Károly képviselő T/6326/9. számú módosító indítványához (T/6326/233. számú ajánlás 111. pontja) - a törvényjavaslat 46. § (5) bekezdésének a következő módosítását javasolják:

"(5) A (2) bekezdésben meghatározott ügyekben az eljáró választottbírót vagy a három[ ]tagú tanácsot a Sport Állandó Választottbíróság elnökének a kérelem beérkezésétől számított 8 napon belül ki kell jelölnie. A Sport Állandó Választottbíróság a választottbíró[, illetve] vagy a választottbírói tanács kijelölésétől számított 15 napon belül köteles tárgyalást tartani, és a tárgyalás befejezésétől számított 15 napon belül:

a) a kérelemnek helyt adva a sportszövetség határozatát vagy hatályon kívül helyezni (új eljárásra való utasítással vagy anélkül), vagy megváltoztatni, illetve

b) a kérelmet elutasítani."

Indokolás: Lásd a T/6326/278. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ifjúsági biz. támogatja

- az Önkormányzati biz. támogatja

- Az Előterjesztő képviselője egyetért

83. Dr. Gémesi György, Pichler Imre, Lezsák Sándor, Csampa Zsolt és Pettkó András képviselők - kapcsolódva a T/6326/205. számú módosító indítványukhoz (T/6326/233. számú ajánlás 114. pontja) - a törvényjavaslat 47. § (2) bekezdésének a következő módosítását javasolják:

"(2) A Wesselényi Miklós Sportközalapítvány folyósítja a Gerevich Aladár sportösztöndíjat, illetve hozzájárul a sporttehetségekkel foglalkozó speciális közoktatási intézmények működéséhez és fejlesztéséhez, és a szabadidősport állami támogatása érdekében - pályázati rendszer keretében - támogatást nyújt sport- és diáksport egyesületeknek, valamint diáksportköröknek. Működési kiadásai nem haladhatják meg évente a központi költségvetésből folyósított támogatás öt százalékát."

Megjegyzés: A kapcsolódó módosító javaslat szó szerint megegyezik a T/6326/205. sz. módosító javaslattal, amit a T/6326/232. sz. ajánlás 114. pontja tartalmaz.

Indokolás: Lásd a T/6326/244. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ifjúsági biz. egyharmada sem támogatja

- az Emberi jogi biz. egyharmada sem támogatja

- az Oktatási biz. nem támogatja

- az Önkormányzati biz. nem támogatja

- a Társadalmi szervezetek biz. egyharmada sem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

84. Bakonyi Tibor, Arató Gergely, Szitka Péter, Urbán Árpád, Érsek Zsolt, Csontos János, dr. Vadai Ágnes és Zuschlag János képviselők - kapcsolódva Arató Gergely, Bakonyi Tibor, Szitka Péter, Urbán Árpád és Zuschlag János képviselők T/6326/224. számú módosító indítványához (T/6326/233. számú ajánlás 113. pontja) - a törvényjavaslat 47. § (2) bekezdésének a következő módosítását javasolják:

"(2) A Wesselényi Miklós Sportközalapítvány folyósítja a Gerevich Aladár-[]sportösztöndíjat, [illetve] hozzájárul a sporttehetségekkel foglalkozó speciális közoktatási intézmények működéséhez és fejlesztéséhez, továbbá a szabadidősport állami támogatása keretében - pályázati rendszer útján - támogatást nyújthat sportegyesületeknek, valamint iskolai sportköröknek. Működési kiadásai nem haladhatják meg évente a központi költségvetésből folyósított támogatás öt százalékát."

Indokolás: Lásd a T/6326/304. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ifjúsági biz. támogatja

- az Emberi jogi biz. támogatja

- az Oktatási biz. támogatja

- az Önkormányzati biz. támogatja

- a Társadalmi szervezetek biz. támogatja

- Az Előterjesztő képviselője egyetért

85. Dr. Gémesi György, Pichler Imre, Lezsák Sándor, Csampa Zsolt és Pettkó András képviselők - kapcsolódva a T/6326/206. számú módosító indítványukhoz (T/6326/233. számú ajánlás 119. pontja) - a törvényjavaslat 47. § (4) bekezdésének a következő módosítását javasolják:

"(4) A Wesselényi Miklós Sportközalapítvány kuratóriuma [hét] kilenc tagból áll, a tagok öt évre kapnak megbízást. A kuratórium két tagját a MOB, egy tagját a Nemzeti Sportszövetség, egy tagját a Fogyatékosok Nemzeti Sportszövetsége, egy tagját az MPB, egy tagját a Nemzeti Szabadidősport Szövetség, egy tagját a Magyar Diáksportszövetség, két tagját a miniszter [javaslatára a Kormány] nevezi ki. A Mező Ferenc Sportközalapítvány kuratóriuma kilenc tagból áll, a tagok öt évre kapnak megbízást. A kuratórium tagjait a miniszter [javaslatára a Kormány] nevezi ki. A sportközalapítványok kuratóriumának tagja csak büntetlen előéletű magyar állampolgár lehet, továbbá nem lehet állami vezető."

Indokolás: Lásd a T/6326/245. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ifjúsági biz. nem támogatja

- az Emberi jogi biz. egyharmada sem támogatja

- az Oktatási biz. nem támogatja

- az Önkormányzati biz. nem támogatja

- a Társadalmi szervezetek biz. egyharmada sem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

86. Bakonyi Tibor, Arató Gergely, Szitka Péter, Urbán Árpád, Érsek Zsolt, Csontos János, dr. Vadai Ágnes, Tóbiás József és Zuschlag János képviselők - kapcsolódva Arató Gergely, Bakonyi Tibor, Szitka Péter, Urbán Árpád és Zuschlag János képviselők T/6326/227. számú módosító indítványához (T/6326/233. számú ajánlás 118. pontja) - a törvényjavaslat 47. § (4) bekezdésének a következő módosítását javasolják:

"(4) A Wesselényi Miklós Sportközalapítvány kuratóriuma [hét] kilenc tagból áll, a tagok öt évre kapnak megbízást. A kuratórium két tagját a MOB, egy tagját a Nemzeti Sportszövetség, egy tagját a Nemzeti Szabadidősport Szövetség, egy tagját a Fogyatékosok Nemzeti Sportszövetsége, egy tagját az MPB, egy tagját a Sportegyesületek Országos Szövetsége, két tagját a miniszter javaslatára a Kormány nevezi ki, akik közül egy főre a diáksport és a főiskolai-egyetemi sport sportszövetségei tesznek javaslatot. A Mező Ferenc Sportközalapítvány kuratóriuma kilenc tagból áll, a tagok öt évre kapnak megbízást. A kuratórium tagjait a miniszter javaslatára a Kormány nevezi ki. A sportközalapítványok kuratóriumának tagja csak büntetlen előéletű magyar állampolgár lehet, továbbá nem lehet állami vezető."

Indokolás: Lásd a T/6326/305. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ifjúsági biz. támogatja

- az Emberi jogi biz. támogatja

- az Oktatási biz. támogatja

- az Önkormányzati biz. támogatja

- a Társadalmi szervezetek biz. támogatja

- Az Előterjesztő képviselője egyetért

87. Bakonyi Tibor, Arató Gergely, Szitka Péter, Urbán Árpád, Érsek Zsolt, Csontos János, dr. Vadai Ágnes és Zuschlag János képviselők - kapcsolódva Arató Gergely, Bakonyi Tibor, Szitka Péter, Urbán Árpád és Zuschlag János képviselő T/6326/223. számú módosító indítványához (T/6326/233. számú ajánlás 122. pontja) - a törvényjavaslat 48. §-ának a következő módosítását javasolják:

"48. § A sport társadalmilag hasznos céljainak megvalósítása érdekében az állam:

a) meghatározza a szervezett formában történő sporttevékenység gyakorlásának jogszabályi feltételeit,

b) gondoskodik - a közoktatásról szóló törvényben meghatározottak szerint - a mindennapos testedzés feltételeinek megteremtéséről a közoktatásban, továbbá közreműködik ezek biztosításában a felsőoktatási intézményekben és a felsőoktatási kollégiumokban,

c) elősegíti az egészséges életmód és a szabadidősport gyakorlása feltételeinek megteremtését,

d) részt vesz a versenysport, az utánpótlás-nevelés, az iskolai és diáksport, a főiskolai-egyetemi sport, a szabadidősport és a fogyatékosok sportja finanszírozásában,

[d)] e) az esélyegyenlőség jegyében támogatja a gyermek- és ifjúsági sportot, a nők és a családok sportját, a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok, valamint a fogyatékosok sportját,

[e)] f) korlátozza a sport önveszélyeztető, káros megnyilvánulását és ellenőrzi a doppingtilalom betartását,

[f)] g) ösztönzi a sportpiac kialakulását és [rendeltetésszerű] működését,

[g)] h) a környezet- és természetvédelmi, egészségügyi és az esélyegyenlőséget biztosító egyéb követelmények figyelembevételével sportrendezvények lebonyolítására alkalmas létesítményeket hoz létre,

[h)] i) gondoskodik a kincstári vagyon részét képező, valamint az állam vállalkozói vagyonába tartozó sportlétesítmények fenntartásától és rendeltetésszerű hasznosításától,

[i)] j) támogatja a nem állami tulajdonban lévő sportlétesítmények építését, karbantartását, korszerűsítését, akadálymentesítését, illetve fejlesztését,

[j)] k) gondoskodik a sportrendezvényeken a közbiztonság[á]ról, hozzájárul a sportrendezvények biztonságos lebonyolításához,

[k)] l) részt vesz a sporttal kapcsolatos nemzetközi együttműködésben,

[l)] m) támogatja az olimpiai mozgalmat, a Magyar Köztársaság sportolóinak, sportszervezeteinek részvételét az olimpiákon és más, kiemelkedő jelentőségű nemzetközi sportversenyeken, ideértve a speciális világjátékokat, valamint a fogyatékosok más kiemelkedő jelentőségű nemzetközi sportversenyeit is,

[m)] n) támogatja a sportszakember-képzést és a sporttal kapcsolatos tudományos tevékenységet, elősegíti a testkulturális felsőoktatás feltételeinek biztosítását,

[n)] o) fenntartja a sportegészségügy állami intézményeit és országos hálózatát, támogatja a sportorvosi tevékenységet [fejlesztését],

[o)] p) működteti az állami sportinformációs rendszert,

[p)] q) támogatja a [testkultúrális] a testkultúra fejlesztését szolgáló és sporttudományi képzést."

Indokolás: Lásd a T/6326/299. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ifjúsági biz. támogatja

- az Alkotmányügyi biz. támogatja

- az Emberi jogi biz. támogatja

- az Oktatási biz. támogatja

- az Önkormányzati biz. támogatja

- Az Előterjesztő képviselője egyetért

88. Pánczél Károly és Tóth Ferenc képviselők - kapcsolódva a T/6326/20. számú módosító indítványukhoz (T/6326/233. számú ajánlás 128. pontja) - a törvényjavaslat 48. § j) pontjának a következő módosítását javasolják:

/48. § A sport társadalmilag hasznos céljainak megvalósítása érdekében az állam:/

"j) külön jogszabályban meghatározott esetekben gondoskodik a sportrendezvényeken a közbiztonság[á]ról, [hozzájárul a sportrendezvények biztonságos lebonyolításához,]"

Indokolás: Lásd a T/6326/250. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ifjúsági biz. nem támogatja

- az Alkotmányügyi biz. nem támogatja

- az Emberi jogi biz. egyharmada sem támogatja

- az Önkormányzati biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

89. Bakonyi Tibor és Arató Gergely képviselők - kapcsolódva Tóth Ferenc és Sági Józsefk, valamint Tóth Ferenc képviselő T/6326/25. és a 27. számú módosító indítványához (T/6326/233. számú ajánlás 133. és 135. pontja) - a törvényjavaslat 49. § (2) bekezdésének és (3) bekezdése b) pontjának a következő módosítását javasolják:

"(2) A Kormány kialakítja a hosszú távú sportstratégiát, [(]fejlesztési tervet[)], és ennek alapján javaslatot tesz az Országgyűlésnek a sporttal kapcsolatos törvények, határozatok megalkotására, [illetve] egyéb döntések meghozatalára."

/(3) A Kormány az Országgyűlés döntései alapján:/

"b) részt vesz a sporttal kapcsolatos nemzetközi együttműködésben, ideértve a sporttal kapcsolatos feladatokat ellátó nemzetközi szervezetek munkájában való részvételt. Előkészíti[, illetve] és megköti a sporttal kapcsolatos, a hatáskörébe tartozó nemzetközi szerződéseket, valamint a miniszter javaslata alapján a nemzetközi sportszervezetek által megkívánt garanciát vállal a kiemelt nemzetközi sportrendezvények (olimpia, speciális világjátékok, világbajnokság, [e]Európa[ ]-bajnokság) magyarországi megrendezéséhez,"

Indokolás: Lásd a T/6326/277. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ifjúsági biz. támogatja

- az Alkotmányügyi biz. támogatja

- az Emberi jogi biz. támogatja

- az Önkormányzati biz. támogatja

- Az Előterjesztő képviselője egyetért

90. Bakonyi Tibor és Arató Gergely képviselők - kapcsolódva Tóth Ferenc és Sági József valamint Dr. Pósán László képviselő T/6326/91. és 117. számú módosító indítványához (T/6326/233. számú ajánlás 143. és 139. pontja) - a törvényjavaslat 51. § (1)-(2) bekezdésének a következő módosítását javasolják:

"51. § (1) A Nemzeti Sporttanács (a továbbiakban: Tanács) a Kormány mellett működő javaslattevő, illetve véleményt nyilvánító testület, amelynek - a hosszú távú sportpolitika alapvető kérdéseiben kialakítandó nemzeti egység érdekében - alapfeladata [- a hosszú távú sportpolitika alapvető kérdéseiben kialakítandó nemzeti egység érdekében -], hogy állást foglaljon, illetve ajánlásokat tegyen a magyar sport fejlesztésének stratégiai kérdéseiben, továbbá, hogy összeegyeztesse a sporttal kapcsolatos központi állami, [helyi] önkormányzati[, valamint] és az üzleti érdekeket, [illetve] a sportmozgalom társadalmi, [és] népegészségügyi érdekeit.

(2) A Tanács kialakítja álláspontját és tájékoztatja a Kormányt a sportot érintő alapvető jogszabályok[, illetve] és stratégiai jelentőségű fejlesztési elképzelések tervezeteiről. A Tanács javaslatot dolgoz ki a sport állami támogatásának mértékére, [illetve] az állami támogatás elosztásának elveire, arányaira[, illetve] és alapvető irányaira."

Indokolás: Lásd a T/6326/265. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ifjúsági biz. támogatja

- az Alkotmányügyi biz. támogatja

- az Emberi jogi biz. támogatja

- az Oktatási biz. támogatja

- az Önkormányzati biz. támogatja

- Az Előterjesztő képviselője egyetért

91. Bakonyi Tibor, Arató Gergely, Szitka Péter, Urbán Árpád, Érsek Zsolt, Csontos János, dr. Vadai Ágnes és Zuschlag János képviselők - kapcsolódva dr. Világosi Gábor, Arató Gergely, Bakonyi Tibor, Szitka Péter, Urbán Árpád és Zuschlag János képviselők T/6326/30. és 221. számú módosító indítványához (T/6326/233. számú ajánlás 145. és 147. pontja) - a törvényjavaslat 52. §-ának a következő módosítását javasolják:

"52. § (1) A Tanács alapszabályát - e törvény keretei között - a testület maga állapítja meg.

(2) A Tanács elnökét a Kormány javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki a jelölt - illetékes országgyűlési bizottság által történt - meghallgatását követően. A Tanács társelnöke a miniszter, titkára a minisztérium közigazgatási államtitkára.

(3) A Tanács - elnökkel és társelnökkel együtt -[tizenöt] tizenhét tagból áll. Tagjai:

a) az egészségügyi, szociális és családügyi miniszter, az oktatási miniszter,

b) a MOB elnöke, az MPB elnöke, a nemzeti sportszövetségek elnökei, a Wesselényi Miklós Sportközalapítvány kuratóriumának elnöke, a Sportegyesületek Országos Szövetségének elnöke, valamint az Országgyűlés Ifjúsági és Sportbizottságának [egy tagja] elnöke,

c) a települési, illetve területi önkormányzatok országos szövetségei, valamint a diáksport és a főiskolai-egyetemi sport sportszövetségei valamint a testnevelőtanárok egyesületei által - megegyezésük szerint - jelölt, továbbá a sportot támogató üzleti vállalkozások (Szponzorok Tanácsa) által jelölt, végül a Nemzet Sportolói által saját soraikból választott személy.

(4) A (3) bekezdés c) pontjában megjelöltek és a Tanács elnöke csak személyesen vehetnek részt a Tanács munkájában, a (3) bekezdés a) pontjában megjelölteket a politikai [vagy a közigazgatási] államtitkár, a b) pontban megjelölteket az alelnök [vagy a főtitkár], a Tanács társelnökét a minisztérium politikai államtitkára helyettesítheti.

(5) A Tanács elnökének megbízatása az országgyűlési választásokat követően a Kormány megalakulásától számított hatvanadik napon jár le. A (3) bekezdés c) pontjában megjelöltek megbízatása négy évre szól, de jelölő szervük által visszahívhatók, illetve tisztségükről bármikor lemondhatnak."

Indokolás: Lásd a T/6326/289. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ifjúsági biz. támogatja

- az Alkotmányügyi biz. egyharmada sem támogatja

- az Emberi jogi biz. egyharmada sem támogatja

- az Oktatási biz. támogatja

- az Önkormányzati biz. egyharmada sem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

92. Bakonyi Tibor, Arató Gergely, Szitka Péter, Urbán Árpád, Érsek Zsolt, Csontos János, dr. Vadai Ágnes és Zuschlag János képviselők - kapcsolódva dr. Világosi Gábor, Arató Gergely, Bakonyi Tibor, Szitka Péter, Urbán Árpád és Zuschlag János képviselők T/6326/30. és 221. számú módosító indítványához (T/6326/233. számú ajánlás 145. és 147. pontja) - a törvényjavaslat 52. §-ának a következő módosítását javasolják:

"52. § (1) A Tanács alapszabályát - e törvény keretei között - a testület maga állapítja meg.

(2) A Tanács elnökét a Kormány javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki a jelölt - illetékes országgyűlési bizottság által történt - meghallgatását követően. A Tanács társelnöke a miniszter, titkára a minisztérium közigazgatási államtitkára.

(3) A Tanács - elnökkel és társelnökkel együtt -[tizenöt] tizenhat tagból áll. Tagjai:

a) az egészségügyi, szociális és családügyi miniszter, az oktatási miniszter,

b) a MOB elnöke, az MPB elnöke, a nemzeti sportszövetségek elnökei, a Wesselényi Miklós Sportközalapítvány kuratóriumának elnöke, a Sportegyesületek Országos Szövetségének elnöke, valamint az Országgyűlés Ifjúsági és Sportbizottságának [egy tagja] elnöke,

c) a települési, illetve területi önkormányzatok országos szövetségei, valamint a diáksport és a főiskolai-egyetemi sport sportszövetségei által - megegyezésük szerint - jelölt, továbbá a sportot támogató üzleti vállalkozások (Szponzorok Tanácsa) által jelölt, végül a Nemzet Sportolói által saját soraikból választott személy.

(4) A (3) bekezdés c) pontjában megjelöltek és a Tanács elnöke csak személyesen vehetnek részt a Tanács munkájában, a (3) bekezdés a) pontjában megjelölteket a politikai [vagy a közigazgatási] államtitkár, a b) pontban megjelölteket az alelnök [vagy a főtitkár], a Tanács társelnökét a minisztérium politikai államtitkára helyettesítheti.

(5) A Tanács elnökének megbízatása az országgyűlési választásokat követően a Kormány megalakulásától számított hatvanadik napon jár le. A (3) bekezdés c) pontjában megjelöltek megbízatása négy évre szól, de jelölő szervük által visszahívhatók, illetve tisztségükről bármikor lemondhatnak."

Indokolás: Lásd a T/6326/290. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ifjúsági biz. támogatja

- az Alkotmányügyi biz. támogatja

- az Emberi jogi biz. támogatja

- az Oktatási biz. támogatja

- az Önkormányzati biz. támogatja

- Az Előterjesztő képviselője egyetért

93. Bakonyi Tibor és Arató Gergely képviselők - kapcsolódva Tóth Ferenc és Sági József képviselők T/6326/100. számú módosító indítványához (T/6326/233. számú ajánlás 156. pontja) - a törvényjavaslat 55. § (1) bekezdésének a következő módosítását javasolják:

"55. § (1) Az állam a sporttevékenység folytatásához a költségvetési törvényben meghatározottak szerint pénzügyi támogatást nyújt. Az állami támogatás normatív hozzájárulás és szerződés alapján vehető igénybe. A szerződés megkötésére, teljesítésére, az abban foglaltak ellenőrzésére az e törvényben foglaltakon túl az államháztartás működési rendjéről szóló jogszabályokat kell alkalmazni."

Indokolás: Lásd a T/6326/284. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ifjúsági biz. támogatja

- az Alkotmányügyi biz. támogatja

- az Emberi jogi biz. támogatja

- az Oktatási biz. támogatja

- az Önkormányzati biz. támogatja

- Az Előterjesztő képviselője egyetért

94. Dr. Gémesi György, Pichler Imre, Lezsák Sándor, Csampa Zsolt és Pettkó András képviselők - kapcsolódva a T/6326/210. számú módosító indítványukhoz (T/6326/233. számú ajánlás 160. pontja) - a törvényjavaslat 55. § (2) bekezdésének a következő módosítását javasolják:

"(2) A sorsolásos szerencsejátékok játékadójának tizenkét százalékát, a bukmékeri rendszerű fogadások játékadójának ötven százalékát, valamint a sportfogadás (TOTÓ) játékadóját - [külön jogszabályban foglaltak szerint] a minisztérium költségvetési fejezetében külön megtervezve - a sport támogatására kell fordítani, sportlétesítmények építési és felújítási pályázati pénzalapját kell belőle képezni [és a minisztérium költségvetési fejezetében kell megtervezni]."

Indokolás: Lásd a T/6326/246. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ifjúsági biz. nem támogatja

- az Alkotmányügyi biz. nem támogatja

- az Önkormányzati biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

95. Bakonyi Tibor, Arató Gergely, Szitka Péter, Urbán Árpád, Érsek Zsolt, Csontos János, dr. Vadai Ágnes és Zuschlag János képviselők - kapcsolódva Tóth Ferenc, Sági József, dr. Gémesi György, Pichler Imre és Lezsák Sándor képviselők T/6326/98., 99., 100., 101. és 210. számú módosító indítványához (T/6326/233. számú ajánlás 154., 155., 156., 157. és 160. pontja) - a törvényjavaslat 55. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezést javasolják:

"(3) [A hosszú távú sportstratégia alapján meghatározott sportfejlesztési programokat, a sportágfejlesztéseket, a gyermek- és ifjúsági sportot, a nők és családok, valamint a hátrányos helyzetűek és a fogyatékosok sportját, a sportiskolák működését, a sportlétesítmények korszerűsítését és fejlesztését, a sportpiac fejlődését a minisztérium az e célokat szolgáló költségvetési előirányzataiból támogatja.] A miniszter a Nemzeti Sporttanács javaslata alapján rendeletben határozza meg a minisztérium költségvetési fejezetéhez tartozó állami sportcélú támogatások felhasználásának részletes szabályait."

Indokolás: Lásd a T/6326/293. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ifjúsági biz. támogatja

- az Alkotmányügyi biz. támogatja

- az Emberi jogi biz. támogatja

- az Oktatási biz. támogatja

- az Önkormányzati biz. támogatja

- Az Előterjesztő képviselője egyetért

96. Bakonyi Tibor és Arató Gergely képviselők - kapcsolódva Tóth Ferenc és Stolár Mihály, valamint Dr. Gémesi György, Pichler Imre és Lezsák Sándor továbbá Arató Gergely, Bakonyi Tibor, Szitka Péter, Urbán Árpád és Zuschlag János képviselők T/6326/67-69., 211. és 222. számú módosító indítványához (T/6326/233. számú ajánlás 155., 164., 163. s 162. pontja) - a törvényjavaslat 56. § (3) bekezdése a) pontjának a következő módosítását javasolják:

/56. § (3) A támogatást nyújtó a támogatási szerződéstől köteles elállni, ha a támogatott szervezet:/

" a) a támogatás igénylésekor valótlan[,] vagy hamis adatot szolgáltatott,"

Indokolás: Lásd a T/6326/258. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ifjúsági biz. támogatja

- az Emberi jogi biz. támogatja

- az Önkormányzati biz. támogatja

- Az Előterjesztő képviselője egyetért

97. Bakonyi Tibor és Arató Gergely képviselők - kapcsolódva Dr. Világosi Gábor képviselő T/6326/33. számú módosító indítványához (T/6326/233. számú ajánlás 167. pontja) - a törvényjavaslat 57. §-ának és azt azt megelőző címnek a következő módosítását javasolják:

"A Gerevich Aladár-sportösztöndíj

57. § (1) A[ már elért sportteljesítménye alapján a]z olimpián[,] és a speciális világjátékokon kiemelkedő sporteredmény elérése érdekében[,] az olimpiai és a speciális világjáték-válogatott kerettag sportolók, továbbá az azok felkészítésében közreműködő sportszakemberek részére - legfeljebb négy évre - Gerevich Aladár-sportösztöndíj adható. A sportösztöndíj a nemzeti válogatott kerettag sportoló tanulmányainak elősegítésére is biztosítható.

(2) A Gerevich Aladár-sportösztöndíj mértékét és adományozásának részletes feltételeit a Wesselényi Miklós Sportközalapítvány kuratóriuma állapítja meg, és az ösztöndíjakat a közalapítvány folyósítja. Az ösztöndíj[at]ra az olimpiai sportágakban a MOB, a paralimpiai sportágak esetében az MPB, a többi speciális világjátékon szereplő sportágak esetében a Fogyatékosok Nemzeti Sportszövetsége [javaslatára kell megállapítani] tesz javaslatot."

Indokolás: Lásd a T/6326/276. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ifjúsági biz. támogatja

- az Emberi jogi biz. támogatja

- az Oktatási biz. támogatja

- Az Előterjesztő képviselője egyetért

98. Bakonyi Tibor és Arató Gergely képviselők - kapcsolódva Tóth Ferenc és Sági József valamint Pánczél Károly képviselő T/6326/103. és a 143. számú módosító indítványához (T/6326/233. számú ajánlás 168. és 169. pontja) - a törvényjavaslat 58. § (1)-(2) bekezdésének a következő módosítását javasolják:

"58. § (1) Harmincötödik életévének betöltését követő év január 1. napjától kezdődően élete végéig olimpiai járadékra (a továbbiakban: járadék) jogosult az a magyar állampolgár, aki a magyar nemzeti válogatott tagjaként akár egyéni számban, akár csapattagként:

a) a NOB által szervezett nyári vagy téli olimpiai játékokon[,] vagy a FIDE által szervezett Sakkolimpián, illetve

b) 1984-től kezdődően Paralimpián vagy a Siketlimpián

első, második vagy harmadik helyezést ért el (a továbbiakban: érmes).

(2) Élete végéig járadékra jogosult az érmes halálának időpontjától kezdődően annak özvegye, ha magyar állampolgár, és Magyarországon állandó lakóhellyel rendelkezik."

Indokolás: Lásd a T/6326/266. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ifjúsági biz. támogatja

- az Önkormányzati biz. támogatja

- Az Előterjesztő képviselője egyetért

99. Az Ifjúsági bizottság a törvényjavaslat 60. § (2) bekezdésének a következő módosítását javasolja:

"(2) Az olimpiai járadékra vonatkozó részletes szabályokat a Kormány rendeletben állapítja meg[, amelyben az 58. § (1) bekezdésében meghatározott események körét indokolt esetben bővítheti, illetve a több edzőt igénylő, valamint a csapatsportágakra nézve az általánostól eltérő szabályokat állapíthat meg]."

Indokolás: Lásd a T/6326/341. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslattal: - Az Előterjesztő képviselője egyetért

100. Bakonyi Tibor és Arató Gergely képviselők - kapcsolódva Kuzma László, valamint Tóth Ferenc és Sági József, továbbá Dr. Pósán László képviselő T/6326/50., 85., és a 118. számú módosító indítványához (T/6326/233. számú ajánlás 184., 185.és 186. pontja) - a törvényjavaslat 63. § (4)-(6) bekezdésének a következő módosítását javasolják:

"(4) A kincstári vagyonkörbe tartozó, az ingatlan-nyilvántartásban sporttelepként nyilvántartott ingatlanok az Áht. vonatkozó szabályainak megfelelően és a miniszter előzetes egyetértésével adhatók ingyenesen[,] vagy kedvezményesen önkormányzati tulajdonba.

(5) Az önkormányzat az ingyenesen[,] vagy kedvezményesen tulajdonba kapott, a tulajdon[-] átruházás időpontjában az ingatlan-nyilvántartásban sporttelepként nyilvántartott ingatlant[,] a tulajdonszerzést követő 15 évig köteles elsődlegesen sportcélokra használni, és ezt az ingatlan másodlagos jellegű hasznosítása sem veszélyeztetheti. Az ingyenesen[,] vagy kedvezményesen történt tulajdonszerzést követő 15 évig az önkormányzat az ingatlant csak a miniszter egyetértésével idegenítheti el, illetve terhelheti meg.

(6) A kincstári vagyon körébe tartozó sportcélú ingatlan értékesítésére csak a miniszter egyetértés[e esetén]ével kerülhet sor. A privatizációért felelős miniszter a tulajdonosi jogok gyakorlása során az állam vállalkozói vagyonába tartozó[,] sportcélú ingatlan értékesítését megelőzően köteles a miniszter véleményét kikérni."

Indokolás: Lásd a T/6326/272. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ifjúsági biz. támogatja

- az Önkormányzati biz. támogatja

- Az Előterjesztő képviselője egyetért

101. Az Ifjúsági bizottság a törvényjavaslat 67. § (3) bekezdésének a következő módosítását javasolja:

"(3) A rendőrség, a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara és a szakszövetség (országos sportági szövetség) által - külön jogszabályban meghatározott eljárás szerint - kiemelt biztonsági kockázatúnak minősített sportrendezvény biztosítását a szervező által megbízott rendező mellett a rendőrség közfeladatként látja el. A nem kiemelt biztonsági kockázatúnak minősített sportrendezvény biztosítására a szervező - a külön jogszabályban meghatározottak szerint -, amennyiben a körülmények alapján indokolt, köteles kezdeményezni a sportrendezvény térítés ellenében történő rendőri biztosítását."

Indokolás: Lásd a T/6326/338. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslattal: - Az Előterjesztő képviselője egyetért

102. Az Ifjúsági bizottság a törvényjavaslat 67. § (6) bekezdésének az elhagyását javasolja:

"[(6) Ha a rend az (5) bekezdésben meghatározott módon nem állítható helyre, a sporttevékenységet irányító személy (mérkőzésvezető) a sportrendezvényt befejezetté nyilváníthatja.]"

Indokolás: Lásd a T/6326/335. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslattal: - Az Előterjesztő képviselője egyetért

103. Szitka Péter, Érsek Zsolt, dr. Vadai Ágnes, Tóbiás József és Zuschlag János képviselők - kapcsolódva dr. Gál Zoltán képviselő T/6326/58. számú módosító indítványához (T/6326/233. számú ajánlás 195. pontja) - a törvényjavaslat 67. § (6) bekezdésének a következő módosítását javasolják:

"(6) Ha a rend az (5) bekezdésben meghatározott módon nem állítható helyre, a sporttevékenységet irányító személy (mérkőzésvezető) a [sportrendezvényt] versenyt (mérkőzést) befejezetté nyilvánít[hat]ja."

Indokolás: Lásd a T/6326/309. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ifjúsági biz. egyharmada sem támogatja

- az Emberi jogi biz. támogatja

- az Önkormányzati biz. támogatja

- Az Előterjesztő képviselője egyetért

104. Bakonyi Tibor és Arató Gergely képviselők - kapcsolódva Pánczél Károly képviselő T/6326/140. számú módosító indítványához (T/6326/233. számú ajánlás 196. pontja) - a törvényjavaslat 70. § (2) bekezdésének a következő módosítását javasolják:

"(2) A szervező köteles azt a résztvevőt, aki a sportrendezvény megtartását, illetve mások személyi és vagyonbiztonságát veszélyezteti, vagy rasszista, gyűlöletre uszító magatartást tanúsít, e magatartások abbahagyására felszólítani."

Indokolás: Lásd a T/6326/271. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ifjúsági biz. támogatja

- az Emberi jogi biz. támogatja

- az Önkormányzati biz. támogatja

- Az Előterjesztő képviselője egyetért

105. Bakonyi Tibor és Arató Gergely képviselők - kapcsolódva Tóth Ferenc, valamint Révész Máriusz, tovább Tóth Ferenc és Sági József T/6326/53., 62., 63., 82., 83. és a 125. számú módosító indítványához (T/6326/233. számú ajánlás 202., 207., 204., 206., 205. és 203. pontja) - a törvényjavaslat 72. §-ának a következő módosítását javasolják:

"72. § (1) A szervező az általa szervezett sportrendezvény esetén jogosult a sportrendezvényről eltávolított személlyel szemben a belépőjegy-eladást megtagadni, illetve megakadályozni, hogy a sportrendezvényen részt vehessen (a továbbiakban együtt: sportrendezvény látogatásától eltiltás). A sportrendezvény látogatásától eltiltás lehetőségé[t]ről a szervező a sportlétesítményen kívül és annak területén jól látható hirdetményekben köteles [meghatározni] tájékoztatni, amelyet - általános szerződési feltételekként összefoglalva - a belépőjegyen, bérleten is fel kell tüntetni.

(2) A sportrendezvény látogatásától eltiltás időtartama, ha az a szervező által szervezett minden sportrendezvényre vonatkozik, a két évet, ha csak meghatározott sportlétesítményre érvényes, a négy évet nem haladhatja meg.

(3) A szervezőnek a sportrendezvény látogatásától eltiltásra vonatkozó döntése ellen a néző bírósághoz [lehet] fordul[ni]hat.

(4) A sportrendezvény látogatásától eltiltható az a személy is, akit a 70. § (3) bekezdése alapján el kellett volna távolítani, de erre azért nem került sor, mert a sportrendezvény helyszínén való szervezői (rendezői) beavatkozás következtében olyan nézői cselekmény volt várható, amely a sportrendezvény biztonságát aránytalanul veszélyeztette volna.

(5) A szervező az eltiltott személy természetes személyazonosító adatait valamint lakcímét az eltiltás végrehajtása és az eltávolításra okot adó újabb cselekmények elkövetésének megakadályozása érdekében nyilvántarthatja. A nyilvántartás időtartama megegyezik az eltiltás időtartamával, de - a (2) bekezdésben foglaltaknak megfelelően - a kettő, illetve négy évet nem haladhatja meg. A szervező az eltiltás időtartamának lejártát követően [haladéktalanul] 24 órán belül köteles gondoskodni a nyilvántartott személyes adatok megsemmisítéséről.

(6) Az (5) bekezdésben meghatározott nyilvántartásból adatot - a külön jogszabályban meghatározott bűnüldözési, szabálysértési, illetőleg igazságszolgáltatási feladatai ellátása céljából a rendőrség, a szabálysértési hatóság, az ügyészség és a bíróság, valamint [(állami szerveken kívül -] az érintett személy[)] igényelhet."

Indokolás: Lásd a T/6326/264. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ifjúsági biz. támogatja

- az Alkotmányügyi biz. támogatja

- az Önkormányzati biz. támogatja

- Az Előterjesztő képviselője egyetért

106. Bakonyi Tibor és Arató Gergely képviselők - kapcsolódva Révész Máriusz, valamint Tóth Ferenc és Stolár Mihály, továbbá Tóth Ferenc és Sági József képviselők T/6326/61., 70. és a 81. számú módosító indítványához (T/6326/233. számú ajánlás 210., 209. és 208. pontja) - a törvényjavaslat 73. § (3) bekezdésének a következő módosítását javasolják:

"(3) A rendőrség a sportrendezvénnyel összefüggő szabálysértési[-], illetve büntetőeljárás megindításához és lefolytatásához szükséges adatok és információk biztosítása céljából a sportrendezvény befejezését követő 48 órán belül felszólíthatja a szervezőt, hogy az (1) bekezdés szerint rögzített adatokat a felszólítást követő 30 napig tárolja. Amennyiben a felszólításra nem kerül sor, a szervező köteles a rögzített adatokat 24 órán belül megsemmisíteni."

Indokolás: Lásd a T/6326/267. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ifjúsági biz. támogatja

- az Emberi jogi biz. támogatja

- az Önkormányzati biz. támogatja

- Az Előterjesztő képviselője egyetért

107. Az Ifjúsági bizottság a törvényjavaslat 73. § (5) bekezdésének a következő módosítását javasolja:

"(5) Az (1) bekezdés szerint rögzített felvételekből - a külön jogszabályban meghatározott bűnüldözési, szabálysértési, illetőleg igazságszolgáltatási feladatai ellátása céljából - a rendőrség, a szabálysértési hatóság, az ügyészség és a bíróság, valamint [(állami szerveken kívül -] az érintett személy[)] igényelhet adatot."

Indokolás: Lásd a T/6326/339. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslattal: - Az Előterjesztő képviselője egyetért

108. Bakonyi Tibor, Arató Gergely, Szitka Péter, Urbán Árpád, Érsek Zsolt, Csontos János, dr. Vadai Ágnes és Zuschlag János képviselők - kapcsolódva dr. Gál Zoltán képviselő T/6326/60. számú módosító indítványához (T/6326/233. számú ajánlás 211. pontja) - a törvényjavaslat 73. § (6) bekezdésének a következő módosítását javasolják:

"(6) A kamerás megfigyelési rendszerrel felvett információkat a sportrendezvény területén erre a célra létesített helyiségben a szervező és szükség esetén a rendőrség e feladattal megbízott képviselője jogosult egyidejűleg, folyamatosan, összesítve figyelemmel kísérni."

Indokolás: Lásd a T/6326/313. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ifjúsági biz. támogatja

- az Alkotmányügyi biz. támogatja

- az Emberi jogi biz. támogatja

- az Önkormányzati biz. támogatja

- Az Előterjesztő képviselője egyetért

109. Bakonyi Tibor és Arató Gergely képviselők - kapcsolódva Tóth Ferenc és Révész Máriusz képviselők T/6326/178. számú módosító indítványához (T/6326/233. számú ajánlás 215. pontja) - a törvényjavaslat 75. § (1) bekezdésének a következő módosítását javasolják:

"75. § (1) A néző köteles betartani a szervező által meghatározott biztonsági előírásokat, és nem folytathat olyan tevékenységet, amely a sportrendezvényt megzavarja vagy meghiúsítja, illetve a sportrendezvényen résztvevők testi épségét, továbbá vagyoni javait károsítja vagy veszélyezteti."

Indokolás: Lásd a T/6326/268. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ifjúsági biz. támogatja

- az Emberi jogi biz. támogatja

- az Önkormányzati biz. támogatja

- Az Előterjesztő képviselője egyetért

110. Bakonyi Tibor és Arató Gergely képviselők - kapcsolódva Kuzma László valamint Tóth Ferenc és Sági József tovább Dr. Gémesi György, Pichler Imre és Lezsák Sándor képviselők a T/6326/45., 46., 47., 48., 77., 78. és a 214. számú módosító indítványához (T/6326/233. számú ajánlás 217., 221., 222., 223., 218., 219. és 220. pontja) - a törvényjavaslat VIII. Fejezet címének a módosítását és a 76. § alcímének az elhagyását javasolják:

"VIII. Fejezet

Értelmező és Záró rendelkezések

Értelmező rendelkezések

76. §

[Fogalom-meghatározás]"

Indokolás: Lásd a T/6326/263. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ifjúsági biz. támogatja

- az Önkormányzati biz. támogatja

- Az Előterjesztő képviselője egyetért

111. Az Oktatási bizottság a törvényjavaslat 76. §-ának a következő módosítását javasolja:

"76. § E törvény alkalmazásában:

a) állami sportinformációs rendszer: a sportolókra, a sportszervezetekre, a sportköztestületekre, a sportközalapítványokra, ezek tevékenységére, valamint a sportlétesítményekre vonatkozó adatoknak az állam által rendszerezett és nyilvánosan hozzáférhetővé tett összessége,

b) edző: a külön jogszabályban meghatározott szakképesítéssel rendelkező természetes személy, aki a sportolónak a sporttevékenységre való felkészítését végzi,

c) csapatsportág: azoknak a sportágaknak az összessége, amelyekben sporttevékenységet folytatni a játék jellegéből[, valamint] és a versenyrendszer szabályaiból adódóan kizárólag úgy lehet, hogy legalább három természetes személy alkot egy résztvevőt, és a sportágnak nincs egyéni változata,

d) építészeti akadálymentesítés: annak biztosítása, hogy az épített környezet kényelmes, biztonságos, önálló használata minden ember számára biztosított legyen, ideértve azokat a fogyatékos személyeket is, akiknek ehhez speciális létesítményekre, eszközökre, illetve műszaki megoldásokra van szükségük,

e) fogyatékos személy: a mozgáskorlátozott, az értelmi fogyatékos, a siket, illetve nagyothalló, a szervátültetett, valamint a vak vagy gyengénlátó természetes személy,

f) játékjog: a sportoló sporttevékenységéhez fűződő fizikai és szellemi képességei sporttevékenység keretében történő felhasználásának joga,

g) kincstári vagyon: az Áht. szerinti vagyoni kör,

h) kommunikációs akadálymentesítés: annak biztosítása, hogy a fogyatékos személy a sportrendezvény helyszínén az információhoz hozzáférhessen, azt érzékelhesse és megfelelően értelmezhesse,

i) közterület: a mindenki számára korlátozás nélkül igénybe vehető terület, út, utca, tér,

j) nyilvános hely: az olyan épület, építmény vagy a közterületnek sportrendezvény megtartása céljából lezárt része, ahová a sportrendezvény szervezője által meghatározott feltételek mellett bárki bemehet vagy ott tartózkodhat,

k) országos jellegű szervezet a szabadidősport és a fogyatékosok sportja területén: a szervezet közhasznúnak minősül, és legalább 8 megyére kiterjedően, országosan legalább 20 jogi személy taggal működik,

l) speciális világjátékok: a Paralimpia, a Speciális Olimpia, a Siketlimpia és a Szervátültetettek Világjátékai,

m) sportiskola: az a költségvetési szerv vagy közhasznú társaság, amely utánpótlás-nevelést végez, valamint az az iskola, amely a közoktatásról szóló törvény 23. §-ának (4) bekezdése alapján közreműködik az utánpótlás nevelésében,

[m)] n) sportrendezvény helyszíne: az a nyilvános hely vagy a közterület meghatározott része, ahol a sportrendezvényt megtartják, és ahol néző tartózkodhat,

[n)] o) sportrendezvény résztvevője: az a természetes személy, aki a sportrendezvény helyszínén annak időtartama alatt, valamint a sportrendezvényt megelőzően vagy követően másfél órával tartózkodik. A néző (szurkoló) résztvevőnek minősül,

[o)] p) sportszakember: az a természetes személy, aki a KSH elnökének a foglalkozások egységes osztályozási rendszeréről (FEOR) szóló 9029/1993. (SK 1994. 1.) KSH közlemény szerinti szakképesítéssel rendelkezik, [és/vagy]illetve a sportszervezettel munkaviszonyban, [illetve]vagy polgári jogi jogviszonyban sporttevékenységgel kapcsolatban közvetlenül vagy közvetetten feladatot lát el. Sportszakember különösen az edző, a csapatvezető, a mérkőzésvezető, a versenybíró, a sportorvos, a gyúró. A sportszövetség szabályzatában határozza meg, hogy az adott sportágban kik minősülnek sportszakembernek,

[p)] q) versenyrendszer: a sportág nemzetközi szövetsége és a hazai [sportszövetség] országos sportági szakszövetség, illetve országos sportági szövetség [által] - kivéve a szabadidősport szövetség [által] - által meghatározott szabályok szerint szervezett fizikai vagy szellemi sportteljesítményt mérő erőpróba. A bajnokság versenyrendszernek minősül. A versenyrendszer hivatásos, amatőr és vegyes (nyílt) rendszerű lehet,

[q)] r) versenyszabályzat: a versenyrendszer keretében folytatott sporttevékenységre és az ahhoz közvetlenül kapcsolódó szakmai tevékenységekre vonatkozó előírások rendszerbe foglalt összessége, amely a versenyrendszerben részt vevő sportolók, sportszervezetek, sportszakemberek általános és sportági kötelezettségein túlmenően tartalmazza a versenyrendszert működtető szakszövetség eljárásának szabályait is."

Indokolás: Lásd a T/6326/334. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ifjúsági biz. támogatja

- Az Előterjesztő képviselője egyetért

112. Bakonyi Tibor, Arató Gergely, Szitka Péter, Urbán Árpád, Érsek Zsolt, Csontos János, dr. Vadai Ágnes és Zuschlag János képviselők - kapcsolódva Kuzma László, Tóth Ferenc, Sági József, dr. Gémesi György, Pichler Imre és Lezsák Sándor képviselők T/6326/45., 46., 47., 48., 77., 78. és 214. számú módosító indítványához (T/6326/233. számú ajánlás 217., 221., 222., 223., 218., 219. és 220. pontja) - a törvényjavaslat 76. §-ának a következő módosítását javasolják:

/76. § Fogalom-meghatározás

E törvény alkalmazásában:/

"a) állami sportinformációs rendszer: a sportolókra, a sportszervezetekre, a sportköztestületekre, a sportközalapítványokra, ezek tevékenységére, valamint a sportlétesítményekre vonatkozó adatoknak az állam által rendszerezett és nyilvánosan hozzáférhetővé tett összessége,

b) edző: a külön jogszabályban meghatározott szakképesítéssel rendelkező természetes személy, aki a sportolónak a sporttevékenységre való felkészítését végzi,

c) csapatsportág: azoknak a sportágaknak az összessége, amelyekben sporttevékenységet folytatni a játék jellegéből[, valamint] és a versenyrendszer szabályaiból adódóan kizárólag úgy lehet, hogy legalább három természetes személy alkot egy résztvevőt, és a sportágnak nincs egyéni változata,

d) építészeti akadálymentesítés: annak biztosítása, hogy az épített környezet kényelmes, biztonságos, önálló használata minden ember számára biztosított legyen, ideértve azokat a fogyatékos személyeket is, akiknek ehhez speciális létesítményekre, eszközökre, illetve műszaki megoldásokra van szükségük,

e) fogyatékos személy: a mozgáskorlátozott, az értelmi fogyatékos, a siket, illetve nagyothalló, a szervátültetett, valamint a vak vagy gyengénlátó természetes személy,

f) játékjog: a sportoló sporttevékenységéhez fűződő fizikai és szellemi képességei sporttevékenység keretében történő felhasználásának joga,

g) kincstári vagyon: az Áht. szerinti vagyoni kör,

h) kommunikációs akadálymentesítés: annak biztosítása, hogy a fogyatékos személy a sportrendezvény helyszínén az információhoz hozzáférhessen, azt érzékelhesse és megfelelően értelmezhesse,

i) közterület: a mindenki számára korlátozás nélkül igénybe vehető terület, út, utca, tér,

j) nyilvános hely: az olyan épület, építmény vagy a közterületnek sportrendezvény megtartása céljából lezárt része, ahová a sportrendezvény szervezője által meghatározott feltételek mellett bárki bemehet vagy ott tartózkodhat,

k) országos jellegű szervezet a szabadidősport és a fogyatékosok sportja területén: a szervezet közhasznúnak minősül, és legalább 8 megyére kiterjedően, országosan legalább 20 jogi személy taggal működik,

l) speciális világjátékok: a Paralimpia, a Speciális Olimpia, a Siketlimpia és a Szervátültetettek Világjátékai,

m) sportiskola:

ma) az utánpótlás-nevelést is végző alsó-, középfokú nevelési-oktatási intézmény; vagy

mb) költségvetési szervként vagy közhasznú szervezetként működő intézmény, amelyben sport célú nevelés-oktatás folyik, a tankötelezettség nem teljesíthető és alapműveltségi vizsga nem tehető. A tanuló az utolsó évfolyam befejezését követően - a külön jogszabályban meghatározott - sportági képességfelmérő vizsgát, illetve szakmai ismereteket igazoló elméleti vizsgát tesz.

[m)] n) sportrendezvény helyszíne: az a nyilvános hely vagy a közterület meghatározott része, ahol a sportrendezvényt megtartják, és ahol néző tartózkodhat,

[n)] o) sportrendezvény résztvevője: az a természetes személy, aki a sportrendezvény helyszínén annak időtartama alatt, valamint a sportrendezvényt megelőzően vagy követően másfél órával tartózkodik. A néző (szurkoló) résztvevőnek minősül,

[o)] p) sportszakember: az a természetes személy, aki a KSH elnökének a foglalkozások egységes osztályozási rendszeréről (FEOR) szóló 9029/1993. (SK 1994. 1.) KSH közlemény szerinti szakképesítéssel rendelkezik, [és/vagy]illetve a sportszervezettel munkaviszonyban, [illetve]vagy polgári jogi jogviszonyban sporttevékenységgel kapcsolatban közvetlenül vagy közvetetten feladatot lát el. Sportszakember különösen az edző, a csapatvezető, a mérkőzésvezető, a versenybíró, a sportorvos, a gyúró. A sportszövetség szabályzatában határozza meg, hogy az adott sportágban kik minősülnek sportszakembernek,

[p)] q) versenyrendszer: a sportág nemzetközi szövetsége és a hazai [sportszövetség] országos sportági szakszövetség, illetve országos sportági szövetség [által] - kivéve a szabadidősport szövetség [által] - által meghatározott szabályok szerint szervezett fizikai vagy szellemi sportteljesítményt mérő erőpróba. A bajnokság versenyrendszernek minősül. A versenyrendszer hivatásos, amatőr és vegyes (nyílt) rendszerű lehet,

[q)] r) versenyszabályzat: a versenyrendszer keretében folytatott sporttevékenységre és az ahhoz közvetlenül kapcsolódó szakmai tevékenységekre vonatkozó előírások rendszerbe foglalt összessége, amely a versenyrendszerben részt vevő sportolók, sportszervezetek, sportszakemberek általános és sportági kötelezettségein túlmenően tartalmazza a versenyrendszert működtető szakszövetség eljárásának szabályait is. "

Indokolás: Lásd a T/6326/298. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ifjúsági biz. támogatja

- az Alkotmányügyi biz. támogatja

- az Emberi jogi biz. támogatja

- az Oktatási biz. egyharmada sem támogatja

- az Önkormányzati biz. támogatja

- Az Előterjesztő képviselője egyetért

113. Dr. Gémesi György, Pichler Imre, Lezsák Sándor, Csampa Zsolt és Pettkó András képviselők - kapcsolódva a T/6326/214. számú módosító indítványukhoz (T/6326/233. számú ajánlás 220. pontja) - a törvényjavaslat 76. §-át új l) ponttal kiegészíteni javasolják:

/76. § E törvény alkalmazásában:/

"l) rajtengedély: a hazai sportszövetség által egyszeri alkalomra kiadott versenyzési engedély amatőr- és szabadidő-sportolók számára"

Megjegyzés: A kapcsolódó módosító javaslat szó szerint megegyezik a T/6326/214. sz. módosító javaslattal, amit a T/6326/232. sz. ajánlás 220. pontja tartalmaz.

Indokolás: Lásd a T/6326/247. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ifjúsági biz. nem támogatja

- az Önkormányzati biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

114. Gyürk András és Szijjártó Péter képviselők - kapcsolódva Kuzma László képviselő T/6326/48. számú módosító indítványához (T/6326/233. számú ajánlás 223. pontja) - a törvényjavaslat 76. § p) pontjának a következő módosítását javasolják:

/76. § E törvény alkalmazásában:/

"p) [versenyrendszer] verseny (mérkőzés): a sportág nemzetközi szövetsége és a hazai sportszövetség által - kivéve a szabadidősport szövetség által - meghatározott szabályok szerint szervezett fizikai vagy szellemi sportteljesítményt mérő erőpróba. Két vagy több verseny (mérkőzés) összessége: a versenyrendszer (bajnokság). A versenyrendszer hivatásos, amatőr és vegyes (nyílt) rendszerű lehet,"

Indokolás: Lásd a T/6326/314. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ifjúsági biz. nem támogatja

- az Önkormányzati biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

115. Bakonyi Tibor, Arató Gergely, Szitka Péter, Urbán Árpád, Érsek Zsolt, Csontos János, dr. Vadai Ágnes és Zuschlag János képviselők - kapcsolódva Tóth Ferenc és Kuzma László képviselők T/6326/183. számú módosító indítványához (T/6326/233. számú ajánlás 226. pontja) - a törvényjavaslat 77. § (2)-(3) bekezdésének a következő módosítását javasolják:

"(2) Felhatalmazást kap a miniszter, hogy rendeletben állapítsa meg

a) az egyes sportcélú ingatlanok tulajdoni helyzetének rendezéséről szóló 1996. évi LXV. törvény 5. §-ának (5) bekezdésében meghatározott méltányossági hozzájárulás iránti kérelemhez csatolandó okiratok, tervek és adatok köré[nek]t, valamint a méltányossági eljárás[nak a] szabályait,

b) a nemzeti sportszabványt.

(3) Felhatalmazást kap a miniszter, hogy a pénzügyminiszterrel egyetértésben rendeletben állapítsa meg

a) az állami sportcélú támogatás felhasználásának és elosztásának a részletes szabályait,

b) a hazai rendezésű sport világesemények állami támogatására és rendezési feltételeire vonatkozó részletes szabályokat."

Indokolás: Lásd a T/6326/300/1. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ifjúsági biz. támogatja

- az Emberi jogi biz. támogatja

- az Önkormányzati biz. támogatja

- Az Előterjesztő képviselője egyetért

116. Bakonyi Tibor, Arató Gergely, Szitka Péter, Urbán Árpád, Érsek Zsolt, Csontos János, dr. Vadai Ágnes és Zuschlag János képviselők - kapcsolódva Tóth Ferenc és Kuzma László képviselők T/6326/183. számú módosító indítványához (T/6326/233. számú ajánlás 226. pontja) - a törvényjavaslat 79. § (1) bekezdésének a következő módosítását javasolják:

"79. § (1) E törvény hatálybalépésével hatályát veszti:

a) a sportról szóló 2000. évi CXLV. törvény, valamint az annak módosításáról szóló 2001. évi XCII. törvény, a 2001. évi LVII. törvény és a 2001. évi V. törvény, továbbá a Magyar Köztársaság 2003. évi költségvetéséről szóló 2002. évi LXII. törvény 105. §-ának l) pontja, a rádiózásról és televíziózásról szóló 1996. évi I. törvény jogharmonizációs célú módosításáról szóló 2002. évi XX. törvény 23. § (1) bekezdéséből a "valamint a sportról szóló 2000. évi CXLV. törvény 77. §-ának alcíméből és (1) bekezdéséből az "és rádiós", a (2) bekezdés a) pontjából a "rádiós és" kifejezés, valamint a "77. § (6) bekezdése" szövegrész, valamint a Magyar Köztársaság 2000. évi költségvetésének végrehajtásáról szóló 2001. évi LXXV. törvény 32. §-a,

b) az amatőr és a hivatásos sportolói versenyengedély kiadásának feltételeiről szóló 3/2001. (IV. 5.) ISM rendelet, valamint az annak módosításáról szóló 3/2003. (VI. 19.) GyISM rendelet, az 5/2002. (V. 8.) ISM rendelet és a 9/201. (XII. 23.) ISM rendelet."

Indokolás: Lásd a T/6326/300/2. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ifjúsági biz. támogatja

- az Emberi jogi biz. támogatja

- az Önkormányzati biz. támogatja

- Az Előterjesztő képviselője egyetért

Összeállította: az Országgyűlés Jogi Főosztálya

Budapest, 2003. december 10.

Bakonyi Tibor s.k.,
az Ifjúsági és sport bizottság elnöke

Dr. Vastagh Pál s.k.,
az Alkotmányügyi bizottság elnöke

Szászfalvi László s.k.,
az Emberi jogi bizottság elnöke

Dr. Jánosi György s.k.,
az Oktatási bizottság elnöke

Dr. Kovács Zoltán s.k.,
az Önkormányzati bizottság elnöke

Dr. Gál Zoltán s.k.,
a Rendészeti bizottság elnöke

Fogarasiné Deák Valéria s.k.,
a Társadalmi szervezetek bizottság elnöke