K/6433/1.

Halász János képviselő úr

részére

Tisztelt Képviselő Úr!

K/6433. számon, "Gödör" címmel benyújtott kérdésére az alábbi tájékoztatást adom:

A Népszabadság című napilap által az Erzsébet téri Kulturális Központ és Millenniumi Park beruházás finanszírozásával kapcsolatosan közölt információk pontosítást igényelnek.

A Magyar Állam és a Fővárosi Önkormányzat között 2000. április 3-án létrejött Megállapodás alapján, a létesítmény értékesítéséből befolyt összegből a Magyar Államot illeti meg a beruházási költségeknek megfelelő összeg, valamint az ezt meghaladó bevétel fele. A beruházást a NKÖM megbízásából a Budai Várgondnokság Kht. bankkölcsönből valósította meg, így az értékesítés bevételét a kölcsön visszafizetésére kellett volna fordítani.

A Fővárosi Önkormányzat által a létesítmény értékesítésére kiírt pályázat - a vételár irreálisan magas (5 milliárd Ft) alsó határa miatt - eredménytelenül zárult.

Tekintettel arra, hogy az értékesítésre nem került sor, a Fővárosi Önkormányzat és minisztérium között tárgyalások kezdődtek a beruházás befejezése és a létesítmény hasznosítása tárgyában. A tárgyalások elhúzódása miatt a tárca és a Budai Várgondnokság Kht. a kölcsönszerződés futamidejének 2 évvel történő meghosszabbítását kezdeményezte. Így, a kölcsön visszafizetésének határideje 2005. november 29., változatlan hitelfeltételekkel.

A fentiek alapján a kölcsön törlesztésére fordítandó összeg a 2004. évi költségvetési törvényben nem szerepel.

Budapest, 2003. november 19.

Tisztelettel:

Dr. Hiller István

Dr. Szili Katalin asszony,

a Magyar Országgyűlés elnöke

részére

Tisztelt Elnök Asszony!

Mellékelem Önnek Halász János képviselő úr K/6433. számú, "Gödör" címmel beadott kérdésére adott válaszom másolatát.

Budapest, 2003. november 20.

Tisztelettel:

Dr. Hiller István