K/6487.

Írásbeli választ igénylő kérdés

Dr. Szili Katalin

az Országgyűlés elnöke részére.

Helyben

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 91.§ (2) bekezdése alapján bejelentem, hogy írásbeli választ igénylő kérdést kívánok feltenni

Dr. Polt Péter

legfőbb ügyész úrhoz

"Hogyan és miért tűnhettek el az ügyészség kezén magas szintű fidszes- és maffia-kapcsolatokkal bíró cégek büntetőügyének iratai?"

címmel. A választ az Országgyűlés ülésén kívül, írásban kérem.

Tisztelt Legfőbb Ügyész Úr!

Tudomásomra jutott, hogy a Környezetvédelmi Minisztérium - jogtalan haszonszerzés végett különösen nagy kárt okozó csalás, valamint közokirat-hamisítás, továbbá egyedi azonosító jel meghamisítása bűncselekmények elkövetése miatt tett - feljelentése alapján az Országos Rendőrfőkapitányság Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága (ORFK SZBE IG) nyomozást folytatott le az Industrial Plastic Corporation Műanyagipari Kft. (IPC) és a PAPP-ÍR Feldolgozó és Kereskedelmi Kft. (PAPP-ÍR) ügyvezetői, Papp László és Pappné Tótin Tímea ellen.

Az ügy előzménye, hogy az Industrial Plastic Corporation Műanyagipari Kft. a környezetvédelmi miniszterének döntése szerint állami támogatásban részesült, így jogosultságot szerzett a Környezetvédelmi Alap Célelőirányzat (KAC) által biztosított rendszeres támogatás felhasználására.(A támogatási szerződés megkötésére azonban csak 2001. február 21-én került sor azzal, hogy a szerződés kezdő időpontja 1999. január 1. napjában került meghatározásra.)

A nyomozás befejezését követően 2003. április 15. napján a nyomozó hatóság a keletkezett iratokat - többek között különösen nagy kárt okozó csalás és közokirat-hamisítás tényállásában - vádemelési javaslattal a Fővárosi Főügyészségnek megküldte.

Az ügyészség azonban még nem emelt vádat, hanem 2003. augusztus 18. napján a Budapesti V.-XIII. Kerületi Ügyészség a nyomozati iratanyagot további nyomozási cselekmények folytatása végett visszaküldte az ORFK SZBE IG-re.

Ekkor derült ki, hogy az ügyészségek kezén elveszett a nyomozati iratok egy példánya és a mellékletek közül több kötet is!

Hogy egy folyamatban lévő büntetőeljárás ügyiratai eltűnhetnek az ügyészségen már önmagában is felháborító, és - legalább is remélem - példátlan, amely ha csak a jéghegy csúcsa, akkor erős kétséget ébreszt az ügyészségek háza táján uralkodó viszonyok megítélésében. Ám igazán akkor válik figyelemreméltóvá az eset, ha jobban megnézzük a gyanúsítottak és cégeik hátterét és összefüggéseit. A kirajzolódó képben egyaránt szerepelnek a magyar és az ukrán szervezett bűnözés, az olajmaffia kulcsszereplőjeként elhíresült figurák, és a jobboldal, a Fidesz vezető politikusai, volt kormánytagok, a Fidesz gazdasági holdudvaraként ismerté vált cégek és személyek.

A PAPP-ÍR Kft. ügyletei kapcsán gyanúsított ügyvezető Papp László a Phone Elektrik Kft.-ben 1999-2000-ben együtt szerepel a társtulajdonos Garamvölgyi Gábor és Lakatos Csaba mellet Pálocska Jánossal, továbbá Sándor Líviával, a "Papa" olajügyek kapcsán elhíresült Sándor István lányával. A Garamvölgyi - Lakatos - Pálocska tulajdonosi hármas ismétlődik a Ferken Invest Kft-ben is. A korábban a sajtóban megjelent információk kapcsán azonban még érdekesebb az összefüggés a Stips Kft.-vel. Az olajügyekben is érintettként szereplő Pálocska János vállalkozó, Sándor István ("Papa") alezredes barátja, aki abban az időben lett Dávid Tamás olajos vállalkozó tulajdonostársa a Stipsz Kft.-ben, amikor a "Papa" olajügyekben nyomozott. Pálocska János előtt - Leonid Goldstein néven - Leonid Stecura Pavlovics (Loncsik), az ukrán-orosz maffia egyik vezetőjeként ismert vállalkozó volt a cég egyik tulajdonosa, akivel Sándor István koronatanújaként is találkozunk a Clodo-ügyben.

Négy évvel ezelőtt, 1996. október 1-én Bozóky Imre ügyvéd (aki a Fidesz-kormány alatt lett a Magyar Labdarúgószövetség elnöke) és felesége ingatlanforgalmazásra hozta létre a Stipsz Kft.-t. Két hónappal később a tulajdonosok Dávid Tamás olajos vállalkozót bízták meg az ügyvezetői teendők ellátásával. A kft. tulajdonába került egy üzemanyagtöltő állomás, melyet Dávid Tamás egyik cége, a SZ.E.T. Bt. bérelt. A Stipsz Kft. székhelyét ekkor "Kiskunfélegyháza, Aranyhegyi benzinkút" cím alá helyezték át, tevékenységi köre megváltozott. Dávid Tamás korábban egyik tulajdonosa és vezérigazgatója volt a D and T Rt. elnevezésű olajos cégnek, melyet a rendőrség alapos gyanúja szerint a Conti Car Kft. érdekeltségi körébe tartozó személyek vásároltak meg. Tóth László, a D and T Rt. egykori másik tulajdonosa vallomása szerint a Conti Car-csoport és az Energol Rt. tulajdonosai e cégben végeztek olajforgalmazást a közterhek megfizetése nélkül (ezt az érintettek a büntetőeljárás során tagadták). A D and T Rt. az olajos szakmában jól ismert társaság volt. A cég említett korábbi társtulajdonosát, Tóth Lászlót az olajosok a szakma "eszének" tartották. (Tóth László az olajszőkítéssel foglalkozó Hung-Itália Kft. egyik vezetője is volt, később börtönbüntetésre ítélték.)

Sándor István alezredes, aki ebben az időben olajügyekben végzett felderítő munkát, az egyik lapnak korábban úgy nyilatkozott: Dávid Tamással a Conti Car-csoport sértettjeként ismerkedett meg. Tóth László említett vallomása szerint a Conti Car-os vevők Dávid Tamásnak nem fizették meg a D and T Rt. teljes vételárát. Az érintettek elmondása szerint a Conti Cár 1996 nyarán szerezte meg Dávid Tamástól a D and T Rt.-t. Dávid Tamás ezt követően került a Stipsz Kft-vel kapcsolatba.

Bozóky Imre, a Stipsz Kft. alapító tulajdonosa a Világgazdaságnak elmondta: Dávid Tamás .- régi ügyfeleként -. vállalkozást keresett. Mivel a Stipsz Kft. addig semmiféle tevékenységet nem végzett, felajánlotta a céget megvételre, így lett 1996. december 27-én Dávid Tamás a Stipsz Kft. ügyvezetője, 1997. január 10-én pedig -. Keles Selim kecskeméti lakossal együtt - a cég tulajdonosa.

Néhány nappal a tulajdonosváltás után a Stipsz Kft. tevékenységi köre bővült: gépjárműüzemanyag-kereskedelem is a profiljába tartozott. Ugyanezen a napon bérleti szerződést kötöttek Zsengellér Gábor szegedi lakossal: a tulajdonos a lakásából bérbe adott a Stipsz Kft.-nek egy nyolc négyzetméteres szobát, amely a cég székhelye lett. Ennek nyomán a kft. illetékességből átkerült Bács-Kiskun megyéből Csongrád megyébe, és így -. Vincze István jövedéki osztályvezető igazolása szerint - 1997. március 12-én a vám-és pénzügyőrség Csongrád megyei parancsnokságára nyújtottak be kérelmet jövedéki engedély megszerzésére. (A Stipsz Kft. olajtároló kapacitása a Taipusz Kft.-tői bérelt telepen volt, Bodaszőlőn. A Taipusz Kft. volt a tulajdonosa az Első Magyar Olajtároló Rt. elnevezésű cégnek, amely szintén olajforgalmazással foglalkozott.)

Eközben Sándor István alezredes nyomozást folytatott a Conti Car és az Energol (így a D and T Rt.) ellen. Egyik legfontosabb informátora és tanúja Dávid Tamás volt, akivel ennek nyomán közelebbi kapcsolatba került. 1997. március 24-én a Stipsz Kft.-ben egy figyelemre méltó üzletrész-eladásra került sor: Dávid Tamás 50 százalékos üzletrészének felét eladta Leonid Goldsteinnek, Keles Selim pedig a saját üzletrészének felét Kosrioutchenko Guennadinak. A Leonid Goldstein néven szereplő hamis útlevél tulajdonosa Leonid Stecura Pavlovics (Loncsik), akit az ukrán-orosz maffia egyik vezéralakjaként ismernek (Stecurát ezen a néven egy alkalommal el is fogta a rendőrség). Loncsik Sándor Istvánnal kapcsolatban állt, később pedig a "Papa" koronatanúja lett a Clodo-féle bombagyár ügyében. Dietmar E. Clodo ezzel kapcsolatban azt állította, hogy Loncsik volt a "bombagyáros" (ő finanszírozta és irányította a laboratóriumot), Sándor István segítségével pedig félrevezette a rendőrséget. A Conti Car elleni eljárás során pedig felmerült, hogy Sándor István részben a Loncsik vezette ukrán maffia érdekében lépett fel a konkurens alvilági csoportokkal szemben. A "Papa" mindezt cáfolta. Ezzel nem ért véget a cég adásvétele: 1997. május 2-án Dávid Tamás és Keles Selim visszavásárolta Leonid Goldstein és az ugyancsak ukrán Kosrioutchenko Guennadi üzletrészét. Majd 1997. szeptember 26-án Keles Selim az olajforgalmazással foglalkozó Stipsz Kft. 50 százalékos üzletrészét eladta Pálocska Jánosnak, akit Hegedűs László ügyvéd, Sándor István jogi képviselője, a sajtóban nemrég a "Papa" barátjának nevezett (az üzletrészek adásvételét Bozóky Imre ügyvéd bonyolította).

Pálocska János rendőrségi körökben az ukrán maffia embereként ismert. 2000 novemberében már előzetes letartóztatásban volt: ugyanabban az ügyben - Molnár Péter veszprémi vállalkozó felrobbantásával kapcsolatos eljárásban - vették őrizetbe, mint Sándor Istvánt. A "Papa" az olajbizottság előtt tett vallomásában beszélt arról is, hogy nyugdíjazása után Pálocska János telkén nyaralt. Pálocska János más közös cégben is szerepelt a "Papa" lányával, Sándor Líviával (Cash-Mayer Kft.).

Egy másik szálon érdekes összefüggést fedezhetünk fel. A PAPP-ÍR Kft.-ben szereplő, Gyenes Péter (akinek kézbesítési megbízottjaként is Papp László volt feltüntetve) 1997 és 2000 között tulajdonos a Germex Kft.-nek, amelynek ügyvezetője Zubek János társtulajdonosa is volt a Zuter Kft.-ben. Zubek János nem más mind Rack László és Valenta László tulajdonostársa a Vertikum Kft.-ben.

Az a Valenta László, aki Pintér Sándornak, az Orbán-kormány belügyminiszterének nem csak kabinetfőnöke, hanem korábban tulajdonostársa is volt a Preventív Security Rt.-ben és - szintén Rack Lászlóval együtt - a RPV Kft-ben is. A Pintér Sándor nevével fémjelzett Preventív Security egyébként újabban, mint a Terror Háza és az üllői úti FTC-pálya újsütetű őrzőjeként ismert, intenzív terjeszkedést folytató céget is ismerhetjük, amelyet a Defend egyik örököseként emlegetnek.

Pintér Sándort pedig azt hiszem nem kell Önnek Legfőbb Ügyész Úr bemutatnom - úgy tudom, hogy már korábban is rendkívül jó volt az együttműködés önök között, melyet több Ön által is elismert nem hivatalos közös teázás is bizonyít.

De Leonyid Steicura, Sándor "Papa" István és Pintér Sándor mellett a PAPP-ÍR Kft.-vel kapcsolatba hozható Tasnádi Péter és az olajos ügyekben elhíresült Conti Car csoport is. A fent említett Gyenes Péter igazgatótanácsi tag volt a H-Build 2000 Rt.-ben, amelyben tulajdonos volt a Conti Carhoz kötődő Radnai László és Csüllög Zsigmond is, valamint mindhárman tulajdonosok voltak a H-Buil(t)d Kft.-ben is. Utóbbiban később társtulajdonos lett dr. Ruffy Varga Gábor, Frank Imre pedig ügyvezető, akikkel ugyanezen felállásban találkozhatunk a Kőbánya 35 Kft.-ben is. Ám Ruffy Varga Gábor tulajdonosa volt a Kőbányai Vásárcsarnok Kft.-nek, és ott társtulajdonosa volt az a Frank Imre, aki nem csak a már elített H-Buil(t)d Kft.-ben és a Kőbánya 35 Kft.-ben, de a Mesterdetektív Kft.-ben is ügyvezető volt, ahol tulajdonosként Láposi Lőrinc és Tasnádi Péter nevével találkozunk.

Dr. Ruffy Varga Gábor egyébként felügyelőbizottsági (FB)-tagként szerepel a Dotán Rt.-ben, ahol az igazgatótanács elnökeként Kávási Zsigmondné nevével találkozhatunk, és amely cég a Kelemen István nevével fémjelzett Kordaxhoz köthető. De Kávási Zsigmondné FB-tag a jobboldal médiabázisához kötődő Nemzeti Sajtó Kft.-ben és a Nemzeti Média Kft.-ben is. Mindkét estben az ügyvezető Franka Tibor, a tulajdonosok pedig a Kordax Rt., és Csóti György a korábbi jobboldali képviselő, illetve a Nemzeti Média Kft.-ben még Bálintfy Gábor is, akinek a Hotel Wien Kft.-ben és a Huninvest Rt.-ben való együtt szereplése Töröcskei Istvánnal, illetve Pocsai Alexel a ZIB Consulting-os, illetve a Hír Tv Rt.-s szálon a továbbiakban még említésre kerül.

Ám itt még nincs vége a Gyenes Péter által tulajdonolt, és magas jobboldali politikai körökhöz kapcsolódó cégek sorának. Például a Wiener Wurst Kft.-ben Gyenes Péter társtulajdonosa az a Karl Fonyo, aki által birtokolt Euro AWK Kft a Mahír Rt.-vel együtt tulajdonosa a Mahir Cityposter Kft.-nak. A Mahír-csoport régi és magas szintű kapcsolatát a Fideszhez és vezetőihez pedig azt hiszem már nem szükséges ecsetelnem.

Karl Fonyo egyébként 2001-től a Nemes Mező Kft.-nek tulajdonosa, ahol szintén ekkortól tulajdonos volt az ESMA kft-s dr. Blauer István is, akinek a Töröcskei vezette Equilor Rt.-s tulajdonrésze ismét csak a Töröcskei-birodalomba vezet.

Hasonlóan érdekes és ismerős személyek illetve cégek neveivel találkozhatunk a másik büntetőeljárásban említett cég, az Industrial Plastic Corporation Műanyagipari Kft. (IPC) hátterében is.

Az IPC Kft. tulajdonosa a PappÍr Kft, illetve Jacob Stern izraeli állampolgár. A cég FB-jének tagjai: Slosár Gábor, Mészáros Márton, dr. Novaszel Balázs.

Az FB-tagok közül Slosár Gábor közös céget a Thympanon Kft-t jegyzi a PappÍr tulajdonosával Papp Lászlóval. A cégben érdekelt még Töröcskeiné Sidlo Stella: akinek a férje dr. Töröcskei László, utóbbi testvére pedig dr. Töröcskei István.

Mészáros Márton jelenleg az ÁÉB Bank Rt. egyik fiókigazgatója, valamint a Pláninvest Bróker Rt. It-tagja, melynek tulajdonosai között fellelhető Piffkó András, aki a -meglehetősen kérdéses politikai beállítottságú, és külföldi központtal rendelkező - Magyar Szabadságharcos Szövetség tagja.

Slosár Gábor korábban It-tag volt a Publica Rt-ben Matolcsy Györggyel egy időben, akkor amikor a cégben FB-tag volt Liszkay Gábor és Giczy György. Érdekessége az ügynek, hogy később FB-tag lett Töröcskei László is.

Slosár Gábor emellett Fb-tag az MDF által tulajdonolt Pecúnia Kft-ben Nagy Elekkel (Vegyépszer), dr. Horváth Balázzsal, Barsiné Pataki Etelkával egy időben.

Dr. Töröcskei László Fb-tag a CD Hungary Rt-ben, akkor amikor a Cd Hungary megalakítja a CD Tours Kft, amelynek társtulajdonosa, egyben a cég ügyvezetője, Selmeczi Gabriella édesapja Selmeczi Ernő.

Dr. Töröcskei László és felesége Sidlo Stella tulajdonosai a Jur-ing Kft-nek.

Dr. Töröcskei László IT tag a Mahír érdekeltségnek számító Királyi Magyar Egyetemi Nyomda Rt-ben, melyben szintén It-tag Kövér Szilárd, FB-tag Simicska Lajos.

Dr. Töröcskei László és dr Töröcskei István dr. Boros Imrével együtt tulajdonos a C-25 Kft-ben.

Dr. Töröcskei István és dr. Boros Imre pedig társtulajdonosok a T and T Rt-ben, amely a már korábban említett Jur-ing Kft-vel, továbbá Liszkai Gáborral társtulajdonosai voltak a Pántlika Kft-nek.

Dr. Töröcskei István fentieken túl tulajdonosa a Menagro Rt-nek, melynek igazgatója dr. Töröcskei László, valamint a számos fidesz-közeli cégben szereplő Bártfai Beatrix. A Menagro jegyzi a privatizált Gödöllői Tangazdaság Rt-t, meléynek Fb-tagja a Törökszentmiklósi Agrár Rt It-je, majd Fb-je, valamint a Baucont Rt. Fb-je mellett dr. Sárhegyi Zoltán, Bártfai férje. A Sárhegyi házaspár jegyzi a ZIB Consulting Kft-t, mely autópálya-építéseknél játszott kulcsszerepet. Egyébként Bártfai rokona Bártfai György tulajdonolta az Olajterv Holding Kft-t, melyet a Defend Kft-nek adott el.

Dr. Töröcskei István vezérigazgatója volt az Equilor Rt-nek, melynek tulajdonosa az Esma Kft. irányító Bleuer István érdekeltségébe tartozik.

Dr. Töröcskei István 6 évig ügyvezette a Huninvest Rt-t, melynek tulajdonosa dr. Bálintfy Gábor.

Dr. Bálintfy tulajdonosa volt a Kordax Rt-vel a Nemzet Média Kft-ben, melynek ügyvezetője Franka Tibor, Fb-tagja Kávási Zsigmondné, aki a Dotán Rt vezetője.

Dr. Bálintfy tulajdonos a Hotel Wien Kft-ben, ahol társa veje Pocsai Alex.

Pocsai a Hír Tv Rt-ben ügyvezető Borókai Gáborral, míg Fb-tag dr. Töröcskei István.

Pocsai jegyzi emellett a Buda Invest Kft-t, amelyben társtulajdonosa a Nitor Rt., amely a Rapcsák család tulajdona.

Pocsai tulajdonos a Halas Hangja Kft-ben, melyet Sepsi Katalintól a Sepsiker-es Sepsi család sarjától vásárolt meg. Sepsi Katalin tulajdonos a Horizont Immo Kft-ben, amely érdekes körülmények között jutott hozzá az Aladár utcai teniszpályákhoz.

Talán szükségtelen tovább sorolnom a kérdéses büntetőeljárásban gyanúsított személyek és cégeik messzire vezető kapcsolatrendszerét. Álláspontom szerint már az is rendkívül aggályos, hogy a törvényességet legmagasabb szinten garantáló ügyészségen ilyen állapotok uralkodnak, az alapvető biztonsági követelmények nem adottak. Ám az esetet különösen hangsúlyossá teszi, hogy egy olyan büntetőügy iratai veszhettek el az ügyészség berkein belül, amelynek gyanúsítottai a magyar és ukrán alvilág szereplőihez, jobboldali ex-miniszterekhez, vezető politikusokhoz, és fidesz-közeli cégekhez és gazdasági szereplőkhöz kötődnek.

Fentiekre tekintettel tisztelettel kérem a Legfőbb Ügyész urat, hogy az alábbi kérdéseimet

megválaszolni szíveskedjék:

  1. Hová tűntek az iratok?
  2. Az ügyészség vagy az ORFK SZBEIG regisztrálta, hogy az iratoknak lába kelt? Amennyiben az ügyészség konstatálta a sajnálatos tényt, úgy milyen módon tájékoztatta a rendőrséget a történtekről?
  3. Megindult-e már a belső eljárás a nyomozati iratok eltűnése kapcsán annak érdekében, hogy kit terhel a felelősség a mulasztásért? Indult-e büntetőeljárás az eset kapcsán?
  4. Évente hány alkalommal fordul elő hasonló eset, hogy a nyomozati iratok egy része az ügyészségek közötti szállítás során elveszik? Vajon hány esetben látens az ilyen jellegű "iratvesztés"?
  5. Ön szerint biztonságosnak tekinthető-e az ügyészség iratkezelési rendszere? Vajon kielégítő biztonsági állapotok uralkodnak-e az Ön által vezetett szervezetben?
  6. Hogyan történhetett meg, egy ilyen jelentőségű ügyben csak úgy eltűnnek vagy elvesznek az ügyiratok az ügyészség kezén?
  7. Példátlan-e ez az eset, avagy máskor is előfordult - netán többször is - előfordult ilyen eset az ügyészség gyakorlatában?
  8. Hátráltatja vagy veszélyezteti-e bármilyen módon ez a cselekmény a nyomozás és a büntetőeljárás sikerét?
  9. Kinek a cselekménye vagy mulasztása idézte elő ezt a helyzetet?
  10. Vizsgálták-e ennek kapcsolatban a felelősséget és a mögöttes okozati összefüggés, netán a szándékosság kérdését, és ennek nyomán történt-e felelősségrevonás, vagy más intézkedés?
  11. Valóban csak véletlen lenne, hogy olyan cégek, illetve gyanúsítottak ügyébe történhetett ez meg, amelyek, illetve akik a magyar és ukrán alvilág szereplőihez, jobboldali ex-miniszterekhez, vezető politikusokhoz, és fidesz-közeli cégekhez és gazdasági szereplőkhöz is kötődnek?
  12. Milyen következtetés vonható le ezek után az ügyészségi szervezet működésének anomáliái tekintetében, illetve az azt irányító és vezető, azért felelős legfőbb ügyész felelőssége tekintetében?
  13. Milyen konzekvenciákat von le Ön személy szerint, Tisztelt Legfőbb Ügyész Úr?

Várom válaszát!

Budapest, 2003. november

Tisztelettel:
Keller László
országgyűlési képviselő
Magyar Szocialista Párt