ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ

Fidesz Magyar Polgári Szövetség

Képviselőcsoportja

K/6525.

írásbeli kérdés

Dr. Szili Katalin asszonynak

az Országgyűlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Asszony!

"Nógrád megye többet érdemel, avagy láthatunk-e tisztán a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház rekonstrukció záró ütemének finanszírozása kérdésében? - XXV." címmel a Házszabály 91. §-a alapján kérdést kívánok benyújtani Kökény Mihály miniszter úrhoz. A kérdésemre válaszát írásban kérem.

Tisztelt Miniszter Úr!

A Medgyessy-kormány még szeptemberben döntött a 2004. évi induló címzett támogatások lehetséges köréről. A 73 kedvezményezett között a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház és Rendelőintézet rekonstrukció IV. üteme is megjelölésre került. A tervezetben a megyei kórház záróütemére mintegy három és félmilliárd forintos támogatást irányoztak elő. A kormány ezirányú döntését a megyei önkormányzat, a kórház és a megyében élő polgárok közös sikereként lehet értékelni.

Meglepetésként érte azonban néhány megyei MSZP-s politikust, hogy az illetékes tárca komolyan vette a "beruházási összköltség csökkentésének vizsgálatát" és a címzett támogatást az egyharmadára javasolta csökkenteni.

Miután a záróütemet, a megyei kórház befejező beruházásának lehet tekinteni, nem elfogadható az összköltség akár egyetlen forinttal történő csökkentése is.

A Nógrád megyei és ezen belül a salgótarjáni polgárok hiteles tájékoztatása érdekében az alábbi kérdésekre várom válaszát:

  1. Igaz-e, hogy az Ön által vezetett tárca mindössze 700-800 millió forintos beruházást tartott volna elfogadhatónak?
  2. Igaz-e, hogy a halmozottan hátrányos helyzetű Nógrád megyétől és ezen belül Salgótarjántól több százmillió Ft-ot vonnának el az eredeti tervekhez képest?
  3. Szakmai és/vagy politikai döntés eredménye a források csökkentése?

Tisztelettel:

Budapest, 2003. november 18.

Becsó Zsolt

Fidesz Magyar Polgári Szövetség