ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ

K/6553.

Írásbeli választ igénylő kérdés

Dr. Szili Katalin

az Országgyűlés elnöke részére

Helyben

Tisztelt Elnök Asszony!

"Miért alkalmaz negatív diszkriminációt a Minisztérium a Magyar Népfőiskolai Collegiummal szemben?" címmel a Házszabály 91.§-a alapján írásbeli választ igénylő kérdést kívánok benyújtani Hiller István kulturális miniszterhez.

Tisztelt Miniszter Úr!

Ez év folyamán több alkalommal fordultam a minisztériumhoz, Elődjéhez és Önhöz egyaránt. Megnyugtató választ azonban a Magyar Népfőiskolai Collegiumot ért hátrányos megkülönböztetés okára vonatkozóan a mai napig nem kaptam.

Éppen ezért ismételten felteszem a kérdést, mi az oka annak, hogy

A fentiek úgy valósultak meg, hogy míg az elmúlt két évben növekedett a népfőiskolák működési támogatását szolgáló parlamenti támogatás, mégis ez a növekedés csak két szervezetnél - éppen ez előbb kifogásolt pályázatot benyújtóknál (MNT, KALOT) - volt a támogatás során is tapasztalható.

A kuratórium által kifogásmentes pályázatot benyújtó Népfőiskolai Collegium pályázati támogatottsága ebben az évben is jelentősen csökkent, jóllehet olyan évet mondhat ismét magáénak a Népfőiskolai Collegium, amikor egyértelmű volt a fejlődése.

Fenti kérdéseinkkel kapcsolatosan egy 76 oldalas -23 mellékletet tartalmazó- anyagot adott át a hátrányosan megkülönböztetett Népfőiskolai Collegium Kajtárné Botár Borbála miniszteri főtanácsos asszony részére ez év június 2-án, választ azonban a mai napig erre nem kapott.

Ezzel szemben október 20-án érkezett Óváry István főosztályvezetőtől a 44/1239/2003. számú levél, melyben tájékoztatja a hátrányosan megkülönböztetett Népfőiskolai Collegiumot felügyeleti vizsgálat elrendeléséről. Véleményem szerint ez így a jelenesetben összeférhetetlen, hiszen Óváry főosztályvezető úr több levélben is tanúsította ellenszenvét a Népfőiskolai Collegiummal szemben. Éppen ezért az összeférhetetlenség esete áll fenn, ezt bizonyítja az is, hogy az általam felvetett kérdések semmilyen formában nem szerepelnek Óváry István főosztályvezető által fenti számon írt felügyeleti vizsgálatot elrendelő levelében.

Tisztelt Miniszter Úr!

Miért különbözteti meg hátrányos módon a Minisztérium a Magyar Népfőiskolai Collegiumot?

Hogyan lehetséges az, hogy az elmúlt években emelkedő népfőiskolai támogatásokból a Magyar Népfőiskolai Collegium csökkenő támogatási összeget kapott a másik két népfőiskolai civil szervezettel szemben?

Kinek lehet érdeke, hogy az egyébként szakmailag együttműködő népfőiskolai szervezeteket anyagi vonatkozású kérdésekkel egymással szembeállítsák?

Nem lenne-e célszerűbb, ha az állami támogatás szervezetenkénti összegét az Országgyűlés döntené el a költségvetési törvényben?

Bízva Miniszter úr pártatlan, szakmai és segítő döntésében, várva válaszát, maradok tisztelettel:

Budapest, 2003. november 18.

Szászfalvi László

országgyűlési képviselő

/MDF/