K/6705/1.

Szám: 18-13/157/2/2003.
Válasz a K/6705. sz. írásbeli kérdésre:
"Miért csak a lepusztult lakóépület-tömbök kaphatnak városrehabilitációs támogatást?"?

Farkas Imre úr

országgyűlési képviselő

Budapest

Tisztelt Képviselő Úr!

A program a hosszú évek óta elhanyagolt, rossz műszaki állapotban lévő lakóépületek felújításának, korszerűsítésének támogatására indult.
Tapasztalatunk szerint ezekben az épületekben élő emberek olyan anyagi helyzetben vannak, hogy még a jelentős állami és önkormányzati támogatás segítségével is csak nehezen tudják a munkálatok forrásait előteremteni.

Az Ön levelében felvetett probléma nagyon fontos. Természetesen a kisebb városok esetében is szükség van a nem megfelelő állapotban lévő városközpontok felújítására.

A 2003-ban meghirdetett lakáspályázatok is - bizonyos értelemben - támogatást nyújtottak a kérdésében felvetett problémák megoldásához. Az Állami Támogatású Bérlakás Program keretében például lehetett pályázatot benyújtani bérlakások kialakítására. A kialakítás történhetett: új lakás építésével, használt lakás megvásárlásával és annak korszerűsítésével, valamint az önkormányzat tulajdonában lévő ingatlan lakáscélra történő átalakításával.

Olyan esetekben, amikor például: a városközpontban lévő már nem funkcionáló iskola, óvoda, laktanya, iroda, stb. épületet alakítanak át lakáscélra vagy a nagyon rossz műszaki állapotban lévő épületeket lebontják és a telken lakásokat építenek fel, akkor ezzel a városközpont korszerűsítése terén is történik előrelépés. Ebből a példából is látható, hogy közvetve a lakóépület tömbök nélküli városközpontok korszerűsítéséhez is pályázható állami támogatás.

Tisztelt Képviselő Úr!

Szeretném megköszönni felvetését. A javaslatát szakértőknek továbbítom, azzal, hogy vizsgálják meg annak költségvetési hatásait, előnyeit, hátrányait.
A költségvetés teherbíró képessége és a szakértői álláspont ismeretében fogok dönteni a felvetésről még a 2004. évi lakáspályázatok kiírása előtt.

Budapest, 2003. december " "
 

Üdvözlettel:

Dr. Lamperth Mónika