Az Országgyűlés
Kulturális és sajtó bizottsága

H/6807.

Bizottsági önálló indítvány

Dr. Szili Katalin asszonynak,

az Országgyűlés elnökének

H e l y b e n

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 87. §. (2) bekezdése alapján a Kulturális és sajtó bizottság az alábbi országgyűlési határozati javaslatot terjeszti elő:

ORSZÁGGYŰLÉSI HATÁROZATI JAVASLAT

a Magyar Rádió Közalapítvány 2002. április 1. - 2003. március 27. közötti tevékenységéről szóló beszámolóról

Dr. Pető Iván
elnök

Budapest, 2003. december 04.


Az Országgyűlés
...../2003. (...) OGY. határozata

a Magyar Rádió Közalapítvány 2002. április 1. - 2003. március 27. közötti tevékenységéről szóló beszámolóról

  1. Az Országgyűlés nem fogadja el a Magyar Rádió Közalapítvány Kuratóriuma 2002. április 1. - 2003. március 27. közötti tevékenységéről szóló beszámolót.
  2. Az Országgyűlés felkéri a Magyar Rádió Közalapítvány Kuratóriumát, hogy az érdemi döntések előtt tájékoztassa az Országgyűlést az ingatlanvagyon értékesítését érintő elképzelésekről. Ugyancsak felkéri: tegyen határozott lépéseket annak érdekében, hogy a Magyar Rádió szüntesse meg az 1996. évi I. törvénnyel, a Magyar Rádió Közszolgálati Műsorszolgáltatási Szabályzatával és az Rt. elnöki utasításaival összeegyeztethetetlen tevékenységét, szólítsa fel a Magyar Rádió elnökét, hogy közszolgálati intézmény vezetőjeként és megjelenítőjeként ne vállaljon nyilvános politikai szerepet.

I n d o k o l á s

A Magyar Rádió Közalapítvány Kuratóriuma törvényi kötelezettsége alapján benyújtotta az Országgyűlésnek a jelzett időszakról szóló J/4877. számú beszámolóját.

Miközben a Rádió igen jelentős és rendkívül értékes ingatlanvagyonának értékesítéséről, az intézmény új elhelyezéséről előrehaladott tárgyalások folynak, kidolgozott elképzelések léteznek, a beszámoló nem érinti e kérdéskört, így félő, hogy a következő kuratóriumi beszámoló már csak befejezett tényekről tehet majd említést.

A Magyar Országgyűlés, amikor egy közszolgálati médium közalapítványa kuratóriumi beszámolóját tárgyalja, nem függetlenítheti magát magának a médiumnak a tevékenységétől. Így bármennyire rendbenlévőnek találja is a kuratórium tevékenységét, nem szükségszerű, hogy elfogadja a beszámolót, ha a kuratórium feladatait determináló Rt. működésében érdemi problémákat lát.

A Magyar Rádió Rt. - a növekvő anyagi nehézségek ellenére - egészében színvonalasan és a közszolgálati követelményeknek megfelelően működik. Ugyanakkor, bizonyos meghatározó műsorai, az ORTT és panaszbizottsága ismétlődő elmarasztalása és figyelmeztetése ellenére, folyamatosan és tudatosan megsértik a határozatban említett jogszabályt, illetve szabályzatokat, különösen az 1996. évi I. törvény 2§ (16), 4§ (2), (3), (4), 23§ (1), (2)-t, a Közszolgálati Szabályzat III.4., 5-t, illetve a 17/1998. sz. MR Rt. elnöki utasítást.

A Magyar Rádió elnöke, egy közszolgálati intézmény élén áll, közszereplései során nem csak önmagát, hanem intézményét is képviseli. Ezért elfogadhatatlan, hogy politikai rendezvényeken, tüntetéseken meghatározott politikai törekvések mellett elkötelezett szerepet vállaljon.

A bizottság nem javasolja az Országgyűlésnek a beszámoló elfogadását.