ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ

Írásbeli választ igénylő kérdés

K/6906.

Dr. Szili Katalin

az Országgyűlés elnöke részére

Helyben

Tisztelt Elnök Asszony!

"Mennyiért is szállnak majd a gépek?" címmel a Házszabály 91.§-a alapján írásbeli választ igénylő kérdést kívánok benyújtani Juhász Ferenc honvédelmi miniszterhez.

Tisztelt Miniszter Úr!

A Gripen ellentételezéssel kapcsolatos sajtóhírek folyamatos ellentmondásban vannak egymással. Az Országgyűlés Honvédelmi Bizottságának tagjaként, és a választópolgárainak felelős országgyűlési képviselőként azonban szeretnék az ellentételezéssel kapcsolatos pénzügyekben tisztán látni.

A 2001/2003. (II. 19.) Kormányhatározatban a következők szerepelnek:

1.§ (4) bekezdés "... A teljes program költsége a 2003. január 29-i MNB középárfolyamon és 2001. első negyedévi gazdasági árszinten számítva nem haladhatja meg a 211 milliárd Ft-ot."

A szerződés csak a Gripen bérletre szól, a teljes program azonban a logisztikai háttér megvásárlásával, a pilóták kiképzésével, a fegyverzet beszerzésével, a rendeltetési hely /Kecskemét/ infrastruktúrájának kialakításával már a jelölt összeg duplája. Ezekre a plusz kiadásokra hol van az engedély?

A 2020/2003. (II.19.) Kormányhatározat szerint:

4.§ "A Kormány tudomásul veszi a gazdasági és közlekedési miniszter tájékoztatóját az ellentételezési megállapodásban foglaltak teljesítésére."

Ezzel szemben a Honvédelmi Bizottság 2003. 02. 05-i ülésén Hollósi Nándor a következőket mondta:

Tisztelt Miniszter Úr!

Az eddigi információk szerint a felvett összeg kamata és a logisztikai támogatás együtt 88 milliárd Ft-ot tesz ki 2016-ig, azután a logisztikai támogatáshoz szükséges eszközöket meg kell vásárolni. Igaz ez a hír?

A logisztikai támogatás megvásárlása a SAAB AB adatai szerint a gépek árával arányos. Ezek szerint a logisztikai csomag ára kb. 130 milliárd Ft?

Miniszter Úr! Igaz az az állítása, hogy a logisztikai eszközök vételi ára nem volt a svédekkel aláírt szándéknyilatkozat része?

Mi tehát a végleges ára a Gripen vadászgépek bérlésének?

Várom megtisztelő válaszát!

Budapest, 2003. december 10.

Csampa Zsolt

MDF