K/7118.

Írásbeli választ igénylő kérdés

Dr. Szili Katalin

az Országgyűlés Elnöke részére

H E L Y B E N

Tisztelt Elnök Asszony !

"A kísérleti autóút-szakaszokon alkalmazott 110 km/óra sebességhatár esetében támogatja-e azok véglegesítését és újabb szakaszok kijelölését ?"

címmel a Házszabály 91. §-a alapján írásbeli választ igénylő kérdést kívánok benyújtani

Dr. Csillag István

gazdasági és közlekedési miniszterhez

Tisztelt Miniszter Úr!

Évtizedek óta folyik a 8-as számú főútvonal négysávosítása, Veszprémtől Székesfehérvár irányába. Néhány éve az akkor már kész szakaszok egyikét, a 72-es számú út csatlakozása (ún. litéri elágazó) és Öskü község közötti szakaszt kísérleti autópálya-szakasznak kijelölve 110 km/óra sebességhatárt vezettek be. Az útszakasz nem rendelkezik autóút-paraméterekkel, de alkalmas a felemelt sebességhatár esetén is a balesetmentes közlekedésre. Ez a véleményem egyezhet a szakemberek véleményével, hiszen elkészülte után az emelt sebességhatárt kiterjesztették az Öskütől a pétfürdői elágazóig terjedő útszakaszra is. A közlekedést biztonságosnak tartom, a települési leágazó utak (Öskünél ill. Hajmáskérnél) előtt 90 km/óra mértékre csökkentett sebességhatár eléri célját.

Kérdezem Miniszter Urat :

  1. A baleseti, stb. statisztika megerősíti-e az emelt sebességhatár létjogosultságát?
  2. A már működő szakaszon véglegesíthető-e az emelt sebességhatár?

3.1 .Akár kísérleti jelleggel, akár véglegesen tervezi-e más, legalább az eddig bevált műszaki paraméterekkel rendelkező újabb útszakaszokon bevezetni az emelt sebességhatárt?

3.2. A 8-as számú főútvonal közben elkészült, a 3.1. pontnál jobb műszaki paraméterekkel rendelkező útszakaszokon tervezi-e az emelt sebességhatár bevezetését?

Tisztelettel várom válaszát!

Budapest, 2003. december 15.

Gyapay Zoltán