AZ ORSZÁGGYŰLÉS MENTELMI,
ÖSSZEFÉRHETETLENSÉGI ÉS MANDÁTUMVIZSGÁLÓ
BIZOTTSÁGA

H/7408.

Országgyűlési határozati javaslat

Az Országgyűlés
.../2003.( ) OGY
h a t á r o z a t i javaslata

dr. Kaltenbach Jenő, nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa mentelmi ügyében

A Magyar Köztársaság Országgyűlése dr. Kaltenbach Jenő, nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa mentelmi jogát a Pesti Központi Kerületi Bíróság 13.B.24839/2003/2 számú megkeresésével érintett ügyben nem függeszti fel.

INDOKOLÁS

A Mentelmi bizottság az állampolgári jogok országgyűlési biztosáról szóló 1993. évi LIX. törvény 12.§ (5) bekezdése, valamint a Házszabály 87. § (3) bekezdése alapján a fenti - indokolással ellátott - határozati javaslatot nyújtja be az Országgyűlésnek.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság 13.B.24839/2003/2 számú megkeresésében kérte az Országgyűlés döntését dr. Kaltenbach Jenő, nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa mentelmi jogának felfüggesztése tárgyában, mivel ellene Dankó István Jászladány polgármestere feljelentést tett becsületsértés vétsége miatt.

Feljelentésében azt sérelmezte, hogy dr. Kaltenbach Jenő a kisebbségi biztos a Magyar Közlöny 2003. július 31-én megjelent 92. számának 2. kötetében az ombudsman 2002. évi tevékenységéről szóló beszámolójában az 524. oldalon "az önkormányzati választások állatorvosi lova: Jászladány." c. fejezetében róla és családjáról becsületét és tisztességét súlyosan sértő tényállításokat tett közzé.

A Mentelmi bizottság az ügyet a 2003. december 16-i ülésén tárgyalta. Az ülésen megjelent dr. Kaltenbach Jenő előadta, hogy álláspontja szerint beszámolójában sem itt, sem pedig más helyen becsületsértést tartalmazó kifejezést nem alkalmazott. Megjegyezte, hogy beszámolóját az

Országgyűlés ellenszavazat és tartózkodás nélkül fogadta el. Mentelmi jogával kapcsolatosan úgy nyilatkozott, hogy a döntést a Mentelmi bizottságra, illetőleg az Országgyűlésre bízza.

A Mentelmi bizottság álláspontja szerint dr. Kaltenbach Jenő jogszerűen járt el, tisztségéből eredő feladatát látta el, ezért emiatt "bűncselekmény elkövetésével" gyanúsítani nem lehet, ez egyáltalán fel sem vetődhet. Mindezek alapján a feljelentést zaklató jellegűnek minősítette, és ezért egyhangú szavazattal azt javasolja az Országgyűlésnek, hogy

dr. Kaltenbach Jenő, nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztos
mentelmi jogát az adott ügyben ne függessze fel.

Előadó: dr. Géczi József Alajos

Budapest, 2003. december 18.

Dr. Géczi József Alajos
elnök