AZ ORSZÁGGYŰLÉS MENTELMI,
ÖSSZEFÉRHETETLENSÉGI ÉS MANDÁTUMVIZSGÁLÓ
BIZOTTSÁGA

H/7410.

Országgyűlési határozati javaslat

Az Országgyűlés
.../2003.( ) OGY
h a t á r o z a t i javaslata

Török Zsolt országgyűlési képviselő mentelmi ügyében

A Magyar Köztársaság Országgyűlése Török Zsolt országgyűlési képviselő mentelmi jogát a Budapesti II-III. kerületi Bíróság 9.B.1338/2003/4. számú megkeresésével érintett ügyben nem függeszti fel.

INDOKOLÁS

A Mentelmi bizottság az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló 1990. évi LV. törvény 5. § (5) bekezdése, valamint a Házszabály 130. § (5) bekezdés b. pontja és a 87. § (3) bekezdése alapján a fenti - indokolással ellátott - határozati javaslatot nyújtja be az Országgyűlésnek.

A Budapesti II-III. kerületi Bíróság 9.B.1338/2003/4 számú megkeresésében kérte az Országgyűlés döntését Török Zsolt országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztése tárgyában, mivel ellene dr. Szász Károly feljelentést tett rágalmazás vétsége miatt.

A feljelentés szerint: Török Zsolt az Egri Városi Televízió 2003. augusztus 31-i" Mérleg" c. adásában, majd a Hír Televízió 2003. szeptember 9-én sugárzott riportjában bűnözőnek állította be, bűncselekmény elkövetésével vádolta meg feljelentőt, így szándékosan gázolt becsületébe két alkalommal is, a szabad-véleménynyilvánításhoz való jogot túllépve, ezen joggal visszaélve feljelentő emberi méltóságát, becsületét és jó hírnevét durván megsértette.

A Mentelmi bizottság az ügyet a 2003. december 16-i ülésén tárgyalta. Az ülésen megjelent Török Zsolt mentelmi jogával kapcsolatosan úgy nyilatkozott, hogy a döntést a Mentelmi bizottságra, illetőleg az Országgyűlésre bízza. Kérdésre válaszolva előadta, hogy a K and H ügyben azóta történtek miatt most valószínűleg másként, finomabban fogalmazna, mint ezt tette a nyárvégi TV műsorokban. Hangoztatta azt is, hogy közszereplőként valós a társadalom széles körét foglalkoztató ügyben törekedett kritikát megfogalmazni., különös tekintettel arra, hogy a másik oldalról is durva csúsztatások voltak jellemzőek.

A Mentelmi bizottság ülésén a mentelmi jog felfüggesztése tárgyában 5 igen, 3 nem és 2 tartózkodás szavazat miatt nem alakult ki a mentelmi jog felfüggesztését javasoló többségi álláspont.

A mentelmi jog felfüggesztésére igennel szavazók álláspontja szerint: a Mentelmi bizottság hatáskör hiányában nem jogosult állást foglalni a büntetőjogi felelősség kérdésében, továbbá nem vizsgálhatja a tényállást. Török Zsoltnak a TV műsorokban elhangzott kifejezetten durva nyilatkozatai, megnyilvánulásai a szabad véleménynyilvánításhoz való jogot azonban mindenképpen túllépik, ezért a mentelmi jogának felfüggesztésével szabad utat kell engedni a bírósági eljárásnak.

A nemmel, illetve a tartózkodással szavazók a feljelentés alapját képező kijelentésektől, ezek stílusától elhatárolódnak. Döntésük meghozatalakor azonban figyelembe kellett venni a következőket: a közszereplők által kezdeményezett, hasonlóan durva kijelentések miatti mentelmi ügyekben a bizottságban és az Országgyűlésben kialakult, több mint hat éve követett gyakorlat az, hogy az érintett képviselő mentelmi joga nem kerül felfüggesztésre, a véleménynyilvánítás szabadságára tekintettel.

Mindezek alapján a többségi döntés hiányában a Mentelmi bizottság az Országgyűlésnek

nem javasolja Török Zsolt országgyűlési képviselő mentelmi jogának
felfüggesztését.

A mentelmi jog felfüggesztésére igennel szavazók álláspontjának előadója: dr. Kerényi János

A mentelmi jog felfüggesztésére nemmel szavazók álláspontjának előadója: Tatai-Tóth András.

Budapest, 2003. december 18.

Dr. Géczi József Alajos
elnök