ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ

K/7743.

Írásbeli választ igénylő kérdés

Dr. Szili Katalin

az Országgyűlés elnöke részére

Helyben

Tisztelt Elnök Asszony!

"Kioktathat-e a miniszter egy civil szervezetet?" címmel a Házszabály 91.§-a alapján írásbeli választ igénylő kérdést kívánok benyújtani Dr. Kökény Mihály egészségügyi miniszterhez.

Tisztelt Miniszter Úr!

A Korlátozottan Cselekvőképes Személyek Hozzátartozóinak Érdekvédelmi Szövetsége 2003. december 4-én két napilapban fizetett hirdetés formájában közzétett levélben fordult Önhöz, mivel értesülései szerint, az un. második generációs antipszichotikumok egy részének 100 %-os támogatását 90 %-osra készül csökkenteni a kormányzat.

Ez a lépés a mintegy százezres hazai skizofrén populációból húszezret érint, a családtagok becsült száma hatvanezer.

A levél megjelenése napján Miniszter Úr sajtótájékoztatóján azzal vádolta meg e civil szervezetet, hogy egy korábban botrányba keveredett gyógyszerforgalmazó cég megrendelésére lépett fel az egyesület és súlyosan sértő minősítéseket téve kioktatta a civil szervezetet feladatairól.

A betegek képviselőinek igénye szakmailag megalapozott, ezt támasztja alá a Magyar Neuropszcichofarmakológiai Egyesület konszenzus dokumentuma is.

Mindezek alapján kérdezem Miniszter Úrtól, hogy nem tarja-e megalázónak, hogy éppen a fogyatékkal élő személyek európai évében a WHO által hivatalosan fogyatéknak minősített kór esetében a szabad gyógyszerválasztás lehetőségét szüntetik meg?

Helyesnek tartja-e Miniszter Úr, hogy egy civil érdekképviseleti szervezet az általa feltett kérdésekre érdemi válaszok helyett kioktatásban, nemtelen vádaskodásban és a tevékenységébe történő jogtalan beavatkozásban részesüljön?

Várom Miniszter Úr válaszát,

Tisztelettel:

Budapest, 2003. december 16.

Szászfalvi László

országgyűlési képviselő

/MDF/