ORSZÁGGYÛLÉSI KÉPVISELÕ

T/1303/7..

Módosító javaslat

G á l Z o l t á n úrnak

az Országgyûlés elnökének

H e l y b e n.

Tisztelt Elnök Úr!

Az élelmiszerekrõl szóló, T/1303.. számon benyújtott törvényjavaslathoz

m ó d o s í t ó j a v a s l a t o k a t

terjesztek elõ.

1.

A törvényjavaslat 2. §-a új 17. ponttal a egészül ki, a további pontok

jelölése értelemszerûen módosul:

/A törvény alkalmazásában:/

"17) élelmiszer-hulladék: az élelmiszerek elõállításánál visszamaradó, emberi

fogyasztásra alkalmatlan anyag;"

I n d o k o l á s

A 4. és 5. ponttal bevezetett fogalmak az állategészségügyrõl szóló T/1301..sz.

törvényjavaslat 2. § 12) és 14) pontjával való összhang megteremtését

célozzák.

2a.

A törvényjavaslat 11. §-ának (1) bekezdése a következõképpen egészül ki:

"(1) Az élelmiszer-elõállító számára az élelmiszerek ké-miai, fizikai,

biológiai, mikrobiológiai, toxikológiai és érzékszervi jellemzõire vonatkozó

elõírások betartása."

2b.

A törvényjavaslat 27. §-ának (11) bekezdése a következõképpen egészül ki:

"(11) Felhatalmazást kap a népjóléti miniszter, hogy ren-deletben

szabályozza az élelmiszerek vegyi-, biológiai-, mikrobiológiai-, toxikológiai

és radioaktív szennyezettsé-gének, és állatgyógyászati készítmény, takarmány,

táp ma-radványának megengedhetõ mértékét."

I n d o k o l á s

Jelenleg is vannak biológiai és toxikológiai elõírások, ezek betartását is meg

kell követelni, illetõleg ezeket az elõírásokat is karban kell tartani.

Az ember egészségére egyes takarmányok, tápok maradványai is veszélyesek

lehetnek.

3.

A törvényjavaslat 14. § (1) bekezdésének b) pontja a következõképpen módosul:

/Kizárólag olyan élelmiszer hozható forgalomba:/

"b) amely [legfeljebb a külön jogszbályok szerint megen-gedett mértékben

tartalmaz fizikai, kémiai, biológiai, mikrobiológiai és radiológiai

szennyezõdéseket] a külön jogszabályokban elõírt, illetve megengedett fizikai,

kémi-ai, biológiai, mikrobiológiai, toxikológiai valamint ra-diológiai

jellemzõkre vonatkozó határérték követelményeket kielégíti,"

I n d o k o l á s

Nem szerencsés az élelmiszerek esetében megengedett szennyezésrõl beszélni.

A felsorolt, valamint a toxikológiai jellemzõkre ma is vannak rendeletekben és

szabványokban elõírt határértékek.

4.

A törvényjavaslat 14. § (2) bekezdése a következõképpen módosul:

"(2) A [mikrobiológiai szempontból] gyorsan romló élel-miszer

fogyaszthatóságának lejárati idõpontját követõen nem hozható forgalomba."

I n d o k o l á s

A megfogalmazás nem értelmezhetõ, mert mikróbák nélkül is van romlás (pl. pH

változás vagy hõmérséklet hatására) és a mikróbák jelenléte sem jár

feltétlenül romlással.

5.

A törvényjavaslat 16. §-ának (2) bekezdése a következõképpen egészül ki:

"(2) A hazai elõállítású, de exportra szánt élelmiszerek-re a megrendelõ,

illetve a célország elõírásai az iránymu-tatóak, és ha azok e törvény

elõírásainak nem felelnek meg, hazai forgalombahozásukra nem kerülhet sor. A

vissza-maradó készlettel a 25. § (1) bekezdés b) pontjában fog-laltak szerint

kell eljárni. A védett eredetmegjelölésû és földrajzi jelzésû, illetve a

speciális magyar élelmisze-reknek meg kell felelniük a mindenkori magyar

elõírásoknak is."

I n d o k o l á s

A módosítás célja az, hogy az ún. exportból visszamaradt élelmiszer

felülvizsgálat és engedély nélkül ne kerülhessen hazai forgalomba.

6.

A törvényjavaslat 19. § (1) bekezdésének g) pontja a következõképpen módosul:

/Az élelmiszer jelölésének tartalmaznia kell:/

"g) [az energiatartalmat] a különleges táplálkozási igé-nyeket kielégítõ és

táplálkozási javaslattal ellátott élelmiszerek esetében mindazokat a jellemzõ

adatokat, így különösen az ásványi só, vitamin, fehérje, szénhidrát, zsír,

energiatartalom emelt vagy csökkentett mennyiségét, amelyek miatt az

élelmiszer különleges igényeket kielégí-tõnek minõsül és amelyek a

táplálkozási javaslat alapját képezik;"

I n d o k o l á s

A jelölés nem korlátozódhat csak az energiatartalomra, mert sok olyan

különleges igényt is ki kell elégíteni, amelynek nem ez a legfontosabb eleme.

Ilyenek elsõsorban a különbözõ diétás- és bébi ételek.

7.

A törvényjavaslat 19. § (2) bekezdése új d) ponttal egészül ki, a további

pontok jelölése értelemszerûen módosul:

/A jelölésnek olyannak kell lennie, amely nem vezeti félre a fogyasztót.

Ezért:/

"d) dohánytermék esetében jeleznie kell annak az egész-ségre káros hatását;"

I n d o k o l á s

"A dohányzás káros az egészségre!"

8a.

A törvényjavaslat 25. § (1) bekezdésének b) pontja a következõképpen módosul:

/Minden olyan esetben, amikor az ellenõrzést végzõ hatóság eljárása során

törvényben és más jogszabályokban foglaltak megszegését észleli:/

"b) élelmiszert közfogyasztásra alkalmatlannak, csökkent minõségûnek

nyilváníthat, felhasználását, forgalomba hoza-talát korlátozhatja, feltételhez

kötheti, megtilthatja, a környezetvédelmi elõírások betartásával történõ

[megsemmi-sítését] ártalmatlanítását elrendelheti;"

8b.

A törvényjavaslat 27. § (5) bekezdésének utolsó francia bekezdése a

következõképpen módosul:

/Felhatalmazást kap a földmûvelõdésügyi miniszter, az ipa-ri és kereskedelmi

miniszter, valamint a népjóléti minisz-ter, hogy a törvény végrehajtására

együttes rendeletben szabályozza/

"- az élelmiszerek [megsemmisítésének] ártalmatlanításá-nak feltételeit és

módját a környezetvédelmi és terület-fejlesztési miniszterrel egyetértésben."

I n d o k o l á s

Azon túlmenõen, hogy anyag nem semmisül meg csak átalakul, sok esetben az

ártalmatlanítás újabb felhasználást tesz lehetõvé, ami gazdasági és

környezetvédelmi szempontból egyaránt igen hasznos.

Budapest, 1995. szeptember 20.

Danis György

SZDSZ

Eleje Honlap