1

A Magyar Köztársaság Kormánya

T/1303/15.. számú

EGYSÉGES TÖRVÉNYJAVASLAT

az élelmiszerekrõl

Elõadó: Dr. Lakos László

Törvényjavaslat

az é l e l m i s z e r e k r õ l

E törvény célja, hogy meghatározza a közfogyasztásra szánt nyers,

félkész vagy feldolgozott élelmiszerek elõállításának, forgalomba hozatalának

feltételeit oly módon, hogy biztosítsa a fogyasztók egészségének, érdekeinek,

valamint a piaci verseny tisztaságának védelmét és segítse e termékek országok

közötti szabad áramlását.

Általános rendelkezések

1. §

(1) A törvény hatálya a Magyar Köztársaság területén közfogyasztásra

szánt, illetõleg forgalomba hozott élelmiszerek, élelmiszer- és dohány-

adalékanyagok (a továbbiakban együtt: adalékanyag) és dohánytermékek (a

továbbiakban együtt: élelmiszerek)

a) elõállítására és forgalmazására;

b)elõállításával és forgalmazásával foglalkozó természetes és jogi

személyekre, továbbá jogi személyiséggel nem rendelkezõ gazdasági társaságokra

terjed ki.

(2) A törvény hatálya nem terjed ki az élelmiszereknek magánháztartásban,

saját fogyasztásra történõ elõállítására.

(3) E törvény rendelkezéseit a bor, a sör,a szesz, a szeszes ital, a

fûszerpaprika, a kávé, dohánytermékek, valamint a palackozott ivóvíz és

ásványvíz elõállítása és forgalmazása vonatkozásában a külön jogszabályokban

foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

2. §

Értelmezõ rendelkezések

A törvény alkalmazásában:

1) élelmiszer: minden olyan növényi, állati - beleértve a

mikroorganizmusokat is - vagy ásványi eredetû anyag, amely változatlan,

elõkészített, vagy feldolgozott állapotban emberi fogyasztásra alkalmas. Nem

minõsül élelmiszernek a gyógyszer, gyógyszernek nem minõsülõ gyógyhatású anyag

és készítmény, gyógytápszer, az anyatejet pótló tápszer, a gyógyvíz, továbbá a

nem csomagolt ivóvíz és ásványvíz;

2) élelmiszer adalékanyag: minden olyan természetes vagy mesterséges

anyag, - tekintet nélkül arra, hogy van-e tápértéke vagy sem - amelyet

élelmiszerként önmagában általában nem fogyasztanak, alapanyagként nem

használnak, hanem az élelmiszerhez az elõkészítés, a kezelés, a feldolgozás, a

csomagolás, a szállítás, vagy a tárolás folyamán adnak hozzá abból a célból,

hogy a termék érzékszervi, kémiai, fizikai és mikrobiológiai tulajdonságait

kedvezõen befolyásolja. Hozzáadása azt eredményezi, vagy eredményezheti, hogy

önmaga vagy származéka az élelmiszer összetevõjévé válik;

3) dohánytermék: a nyers dohányból, vagy nyers dohány felhasználásával

készített, dohányzásra, rágásra vagy tüsszentésre szolgáló termék.

Dohányterméknek kell tekinteni a cigarettapapírt, a dohányfóliát és más, a

dohánytermékkel szorosan összekapcsolt anyagot, kivéve a füstszûrõt és a

szopókát;

4) dohány adalékanyag: minden a dohánytól eltérõ anyag, amelyet a

dohánytermékekhez az elõkészítés, a kezelés, a feldolgozás és a csomagolás

folyamán adnak hozzá abból a célból, hogy a termék érzékszervi, kémiai,

fizikai és mikrobiológiai tulajdonságait kedvezõen befolyásolja;

5) technológiai segédanyag: a berendezések és eszközök anyagának

kivételével minden olyan élelmiszerként önmagában nem fogyasztott anyag,

amelyet valamely nyersanyag, élelmiszer vagy annak alkotó része gyártása vagy

feldolgozása folyamán az adott technológiai cél elérésére alkalmaznak, és

elkerülhetetlenül maradékok jelenlétét, vagy származékok keletkezését

eredményezi a késztermékben;

6) élelmiszer-elõállítás: a közfogyasztásra, vagy ilyen célú

továbbfeldolgozásra történõ élelmiszer tisztítási, osztályozási, elõkészítési,

feldolgozási, csomagolási, tárolási mûveletek összessége, vagy ezek

részmûveletei;

7) élelmiszer-elõállító: aki élelmiszer-elõállítási tevékenységet

folytat;

8) élelmiszer-elõállító hely: az a létesítmény, amelyben

élelmiszerelõállító tevékenységet folytatnak;

9) élelmiszercsomagolás: az a tevékenység, amelynek során az élelmiszert

a fogyasztó távollétében meghatározott mennyiségben úgy helyezik

csomagolóanyagba, hogy annak felnyitása, vagy megsértése nélkül a tartalom nem

változtatható meg;

10) élelmiszercsomagoló anyag: az élelmiszerrel érintkezõ, rendszerint

fogyasztásra alkalmatlan anyag, amely védi az élelmiszert a szennyezõdéstõl, a

tápérték- és minõségcsökkentõ hatásoktól;

11) élelmiszerforgalmazás: az élelmiszernek a viszonteladókhoz vagy az

élelmiszerfogyasztókhoz való eljuttatását szolgáló szállítási, tárolási,

elõcsomagolási, kiszolgálási, értékesítési mûveletek összessége, vagy ezek

részmûveletei, függetlenül attól, hogy a vendéglátás, közétkeztetés vagy

kereskedelmi tevékenység keretében történik-e;

12) élelmiszerforgalmazó: aki élelmiszerforgalmazási tevékenységet

folytat;

13) feldolgozott élelmiszer: minden olyan élelmiszer, amelyet az

élelmiszer nyersanyag eredeti állapotát lényegesen megváltoztató élelmiszer-

elõállítási mûveletekkel hoztak fogyasztásra kész állapotba;

14) nyers élelmiszer: minden olyan élelmiszer, amely eredeti állapotának

lényeges megváltoztatása nélkül alkalmas fogyasztásra;

15) élelmiszer nyersanyag:élelmiszer elõállítására alkalmas növényi-,

állati-, - beleértve a mikroorganizmusokat is - vagy ásványi eredetû termék,

illetve termény, valamint az ivóvíz és az ásványvíz;

16) új élelmiszer: a belföldön még közfogyasztásra nem került olyan

élelmiszer, amely új érzékszervi, összetételi, vagy táplálkozási jellemzõkkel

rendelkezik annak következtében, hogy:

a) részben vagy egészben élelmiszer elõállításra korábban nem használt

anyagból, vagy

b) lényegesen megváltozott összetételben, vagy

c) a korábbitól eltérõ gyártási eljárással állították elõ;

17) különleges táplálkozási igényeket kielégítõ élelmiszer: olyan

élelmiszer, amely speciális összetétele, illetõleg különleges gyártási

eljárása miatt különbözik az általános fogyasztásra használt élelmiszerektõl,

ezáltal olyan személyek igényeit elégíti ki, akik emésztésük, anyagcseréjük,

fiziológiai állapotuk és életkoruk miatt az általánostól eltérõ élelmiszert

igényelnek;

18) új termék: minden olyan élelmiszer, amelyet az adott belföldi

élelmiszer-elõállító az adott élelmiszer-elõállítóhelyen, és/vagy adott

összetételben és/vagy csomagolásban eddig még nem állított elõ, továbbá minden

olyan élelmiszer, amelyet az adott külföldi elõállítótól adott összetételben,

illetõleg csomagolásban eddig nem importáltak;

19) közfogyasztás: a nem saját célra elõállított élelmiszernek a lakosság

által történõ közvetlen fogyasztása, vagy ilyen célra élelmiszer-elõállító

által történõ továbbfelhasználása;

20) élelmiszerfogyasztó: az élelmiszer végsõ felhasználója;

21) élelmiszer minõség: az élelmiszer azon tulajdonságainak összessége,

melyek alkalmassá teszik a rá vonatkozó elõírásokban rögzített és a fogyasztók

által elvárt igények kielégítésére;

22) élelmiszerhigiénia: az élelmiszer elõállításának,

forgalombahozatalának az emberi fogyaszthatóságra való alkalmassággal

összefüggõ követelményrendszere, az élelmiszer útján terjedõ fertõzés és egyéb

ártalom megelõzése és elhárítása;

23) minõség-megõrzési idõtartam: az az idõtartam, amely alatt az elõírt,

illetve átlagos körülmények között elõállított, tárolt, szállított élelmiszer

fizikai, kémiai, mikrobiológiai és érzékszervi jellemzõinek meg kell felelniük

az elõírtaknak, illetve gyártmánylapjában rögzítetteknek;

24) gyártmánylap: az élelmiszer elõállításának módját, összetételét,

minõségi jellemzõit és jelölését tartalmazó leírás.

I. Fejezet

Az élelmiszerek elõállításának általános feltételei

3. §

(1) Élelmiszer-elõállító hely kizárólag ott létesíthetõ, ahol a dolgozók,

a termékek, valamint a környezet védelmérõl gondoskodnak, továbbá ahol a

helyiség és az alkalmazott gépek, eszközök, berendezések mûködésével

kapcsolatos építészeti, mûszaki, technológiai, környezetvédelmi,

közegészségügyi, állategészségügyi és élelmiszerhigiéniai feltételek

biztosítottak.

(2) Az élelmiszer-elõállító hely létesítését, illetve az (1) bekezdésben

meghatározott feltételek lényeges megváltoztatásával járó átalakítását

jóváhagyás céljából - a tervdokumentáció egyidejû bemutatása mellett - a

telepítés helye szerint illetékes megyei (fõvárosi) állategészségügyi és

élelmiszer-ellenõrzõ állomásnak (a továbbiakban: Állomás) be kell jelenteni.

(3) Élelmiszert elõállítani kizárólag mûködési engedéllyel rendelkezõ

élelmiszer-elõállító helyen szabad. A mûködési engedélyt - a vendéglátás

kivételével - az Állomás az érdekelt szakhatóságok egyetértésével adja ki,

illetve a feltételek megszûnte esetén vonja vissza.

(4) A mûködési engedéllyel rendelkezõ élelmiszer-elõállító helyen

elõállított valamennyi élelmiszert közfogyasztásra szántnak kell tekinteni.

4. §

(1) Élelmiszer elõállításához nyersanyagként csak olyan növényi, állati,

- beleértve a mikroorganizmusokat is - ásványi eredetû anyagot, illetõleg

ivóvizet és ásványvizet lehet felhasználni, amely az emberi egészségre nem

káros és az elõírtaknak megfelelõ minõségû élelmiszer elõállítására alkalmas.

(2) Élelmiszer elõállítása során csak a népjóléti miniszter által

engedélyezett adalékanyagot, technológiai segédanyagot, élelmiszercsomagoló

anyagot, illetve mosó- és fertõtlenítõszereket lehet felhasználni. A

felhasználási engedélyt a népjóléti miniszter adja ki

a) az adalékanyagok és technológiai segédanyagok esetében a

földmûvelésügyi miniszterrel egyetértésben,

b) az élelmiszercsomagoló anyagok, a mosó- és fertõtlenítõszerek esetében

a környezetvédelmi és területfejlesztési miniszterrel egyetértésben.

(3) Élelmiszer elõállítása, szállítása során olyan mûszaki, technológiai,

közegészségügyi és élelmiszerhigiéniai feltételeket kell alkalmazni, amelyek

biztosítják, hogy az élelmiszer megfeleljen a közegészségügyi,

élelmiszerhigiéniai és minõségi követelményeknek.

5. §

Élelmiszer elõállítással kizárólag olyan személy foglalkozhat, akinek

egészségi állapota megfelel a munkakörére megállapított követelményeknek és

aki rendelkezik a szükséges szakképesítéssel, vagy közegészségügyi,

élelmiszerhigiéniai, minõségügyi és környezetvédelmi alapismeretekkel.

6. §

(1) A különleges táplálkozási igényeket kielégítõ élelmiszer és az új

élelmiszer csak engedéllyel állítható elõ.

(2) A különleges táplálkozási igényeket kielégítõ élelmiszerek

elõállítását a népjóléti miniszter engedélyezi.

(3) Az új élelmiszer elõállítását a népjóléti miniszter egyetértésével a

földmûvelésügyi miniszter engedélyezi.

7. §

Engedély szükséges az élelmiszernek ionizáló energiával való kezeléséhez.

Az engedélyt a népjóléti miniszter egyetértésével a földmûvelésügyi miniszter

adja ki.

8. §

A 4. § (2) bekezdésében, valamint a 6. § és a 7. §-okban elõírt

engedélyeket közzé kell tenni a Földmûvelésügyi Minisztérium, és a Népjóléti

Minisztérium hivatalos lapjában.

9. §

Közfogyasztásra szánt, új terméknek minõsülõ élelmiszer - a vendéglátás

kivételével - csak úgy állítható elõ, ha gyártmánylapját az Állomás

határozatban jóváhagyja.

10. §

A hatóságok által kiadott engedélyek és az ezzel összefüggésben elvégzett

vizsgálatok díjkötelesek, a díjak mértékét külön jogszabály állapítja meg.

II. FEJEZET

Minõségi feltételek

11. §

(1) Az élelmiszer-elõállító számára az élelmiszerek kémiai, fizikai,

mikrobiológiai és érzékszervi jellemzõire vonatkozó elõírások betartása

kötelezõ.

(2) Az élelmiszer elõállítójának - a vendéglátás kivételével - termékei

minõségi jellemzõit gyártmánylapon kell rögzítenie.

(3) Az elõállított élelmiszerek minõségét az elõállító köteles

ellenõrizni. A szükséges vizsgálatokat saját laboratóriumában végezheti, vagy

más, erre alkalmas laboratóriumban végeztetheti.

12. §

(1) A hamisított élelmiszer elõállítása és forgalomba hozatala tilos.

(2) Hamisított az az élelmiszer, amelynek a vonatkozó elõírásban, vagy a

gyártmánylapban meghatározott minõségét szándékosan, a fogyasztó egészségét és

érdekeit veszélyeztetõ, illetõleg a fogyasztó megtévesztésére alkalmas módon

megváltoztatták.

A Magyar Élelmiszerkönyv

13. §

(1) A Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus) a nyers- és

feldolgozott élelmiszerekre vonatkozó kötelezõ elõírások és ajánlott

irányelvek gyûjteménye. A Magyar Élelmiszerkönyv vezetésének feladatait a

Földmûvelésügyi Minisztérium látja el.

(2) A Magyar Élelmiszerkönyv

a) I. kötete az Európai Közösségek jogszabályai alapján készült, a

Magyarországon elõállított, vagy forgalomba hozott élelmiszerekre kötelezõ

elõírásokat,

b) II. kötete a nemzetközi szervezetek ajánlásai és a hazai adottságok

figyelembevételével készült, ajánlott termékleírásokat,

c) III. kötete - a Hivatalos Élelmiszervizsgálati Módszergyûjtemény - az

Európai Közösségek jogszabályai alapján készült kötelezõ elõírásokat, továbbá

az ajánlott MSZ - EN szabványokat, valamint az egyéb hazai és nemzetközi

szabványokat, illetve ezek hiányában az e célra kidolgozott irányelveket

tartalmazza.

(3) A földmûvelésügyi miniszter a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság

javaslata alapján a Magyar Élelmiszerkönyv

a) kötelezõ elõírásait - az ipari és kereskedelmi miniszter, a

környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter, valamint a népjóléti

miniszter egyetértésével - rendelettel adja ki;

b) ajánlott irányelveit közzéteszi.

(4) A Magyar Élelmiszerkönyvet a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság

dolgozza ki. A Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság 15 tagból áll, akiket a

tudomány, a gazdaság, az élelmiszer ellenõrzés, és a fogyasztói érdekvédelmi

szervezetek, valamint a Földmûvelésügyi Minisztérium, az Ipari és Kereskedelmi

Minisztérium, a Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztérium és a

Népjóléti Minisztérium képviselõibõl - az ipari és kereskedelmi miniszter, a

környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter, valamint a népjóléti

miniszter egyetértésével - a földmûvelésügyi miniszter nevez ki.

(5) A Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság az egyes szakterületek elõírásai

és irányelvei kidolgozására a (4) bekezdésben foglaltak szerint külön

szakbizottságokat hoz létre.

(6) A Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság tagjai közül elnököt,

elnökhelyettest és titkárt választ, mûködési szabályzatát maga alakítja ki, és

azt - az ipari és kereskedelmi miniszter, a környezetvédelmi és

területfejlesztési miniszter, valamint a népjóléti miniszter egyetértésével -

a földmûvelésügyi miniszter hagyja jóvá.

(7) A Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság mûködésével kapcsolatos titkársági

teendõket a Földmûvelésügyi Minisztérium látja el.

III. FEJEZET

A forgalomba hozatal feltételei

14. §

(1) Kizárólag olyan élelmiszer hozható forgalomba:

a) amelyet a közegészségügyi, élelmiszerhigiéniai, és minõségvédelmi

elõírások megtartásával állítottak elõ,

b) amely legfeljebb a külön jogszabályok szerint megengedett mértékben

tartalmaz fizikai, kémiai, biológiai, mikrobiológiai és radiológiai

szennyezõdéseket,

c) amelynek minõségi jellemzõi a vonatkozó elõírásoknak, illetõleg a

gyártmánylapon meghatározott jellemzõknek és a jelölésének megfelelnek,

d) amelynek csomagolása megfelel a vonatkozó elõírásoknak és jelölése nem

megtévesztõ,

e) amelyre - új termék esetében - a kötelezõ elõzetes minõségvizsgálatot

a kijelölt intézmény elvégezte.

(2) A mikrobiológiai szempontból gyorsan romló élelmiszer

fogyaszthatóságának lejárati idõpontját követõen nem hozható forgalomba.

(3) Az (1) bekezdés c) pontjában foglaltaknak meg nem felelõ, de a

fogyasztók egészségét nem veszélyeztetõ élelmiszer csak akkor hozható

forgalomba, ha annak jelölésén a "csökkent minõségû" feliratot feltûnõen

elhelyezték.

(4) A forgalmazás során olyan mûszaki, technológiai és személyi

feltételeket kell biztosítani, amelyek lehetõvé teszik az élelmiszer

közegészségügyi, élelmiszerhigiéniai és minõségi jellemzõinek megõrzését.

(5) Az élelmiszer forgalmazás során csak a 4. § (2) bekezdésében

foglaltak szerint engedélyezett csomagoló,- mosó- és fertõtlenítõszereket

lehet használni.

15. §

Feldolgozott élelmiszer kizárólag kereskedelmi tevékenység, vendéglátás

és közétkeztetés keretében hozható forgalomba.

16. §

(1) Külföldrõl hazai feldolgozásra, valamint forgalmazásra kizárólag

olyan élelmiszer-nyersanyag, valamint élelmiszer hozható be, amely megfelel e

törvény rendelkezéseinek, valamint az adott élelmiszer-nyersanyagra és

élelmiszerre vonatkozó egyéb elõírásoknak.

(2) A hazai elõállítású, de exportra szánt élelmiszerekre a megrendelõ,

illetve a célország elõírásai az iránymutatóak. A védett eredet-megjelölésû és

földrajzi jelzésû, illetve a speciális magyar élelmiszereknek meg kell

felelniük a mindenkori magyar elõírásoknak is.

IV. FEJEZET

A csomagolás

17. §

(1) A csomagolásnak védenie kell az élelmiszert a szennyezõdéstõl, a

tápérték- és minõségcsökkentõ hatásoktól és a csomagolóanyagoknak a fogyasztók

egészségére veszélytelennek kell lenniük.

(2) A csomagolóanyag legnagyobb tömege és térfogata nem haladhatja meg a

csomagolt élelmiszer minõségének védelme érdekében szükséges mértéket. A

csomagolóanyagnak alkalmasnak kell lennie az újratöltésre, vagy a hulladékként

való hasznosításra, illetve az ártalmatlanítása esetén a csomagolóanyag és

maradványai környezeti hatásának a lehetõ legkisebbnek kell lennie.

(3) Az élelmiszereket a Magyar Élelmiszerkönyvben elõírt módon kell

kiszerelési egységekbe csomagolni. Ha a csomagolásban az élelmiszer csak

részben látható, akkor az élelmiszer egészének egyeznie kell a látható

részével.

(4) Az élelmiszerek csomagolásának olyannak kell lennie, hogy

felnyitásuk, vagy megsértésük nélkül az élelmiszer ne legyen megváltoztatható.

A fogyasztók tájékoztatása

18. §

(1) A belföldi forgalomba kerülõ élelmiszer csomagolásán jól olvashatóan,

magyar nyelven, közérthetõ módon kell feltüntetni a fogyasztók

tájékoztatásához és az ellenõrzéshez szükséges jelöléseket.

(2) Jelölésnek minõsülnek az adott élelmiszerre vonatkozó szavak, számok,

védjegyek, képek, ábrák és jelek, amelyeket az élelmiszer csomagolásán,

címkéjén, gyûrûjén, fémrészén, gyûjtõcsomagolásán helyeznek el.

19. §

(1) Az élelmiszer jelölésének tartalmaznia kell:

a) az élelmiszer pontos megnevezését. A megnevezésben utalni kell az

elvégzett speciális kezelésekre és az eredetre, ha ilyen információk elhagyása

a fogyasztók érdekeit sérti, vagy megtévesztésükre alkalmas. A védjegy, a

fantázianév nem helyettesítheti a megnevezést;

b) az élelmiszer elõállítójának, vagy forgalmazójának nevét olyan módon,

amely lehetõvé teszi azonosítását;

c) az élelmiszer nettó tömegét, illetve térfogatát, a dohánytermék

darabszámát vagy tömegét;

d) az élelmiszer - a dohánytermék kivételével - elõállításához

felhasznált nyers- és adalékanyagokat csökkenõ mennyiségi sorrendben;

e) az élelmiszer minõség-megõrzési idõtartamának, illetõleg a

mikrobiológiai szempontból gyorsan romló élelmiszer fogyaszthatóságának

lejárati idõpontját;

f) a minõség megtartásához szükséges különleges tárolási feltételeket,

felhasználási javaslatokat, amennyiben az az élelmiszer minõség-megõrzési

idõtartamát, illetve felhasználhatóságát döntõen befolyásolja;

g) az energiatartalmat a különleges táplálkozási igényeket kielégítõ és

táplálkozási javaslattal ellátott élelmiszerek esetében;

h) a 6. § szerint engedélyköteles élelmiszerek esetében az

engedélyszámot.

(2) A jelölésnek olyannak kell lennie, amely nem vezeti félre a

fogyasztót. Ezért:

a) tartalmaznia kell az élelmiszer lényeges tulajdonságait, összetételét,

rendeltetését, eredetét, elõállítási, termesztési módszerét;

b) nem állíthatja vagy sugallhatja, hogy az élelmiszer megelõz, kezel,

gyógyít valamilyen betegséget, ha a tudományos ismeretek szerint ilyen

tulajdonságokkal nem rendelkezik;

c) nem állíthatja, vagy sugallhatja, hogy az élelmiszer valamilyen

különleges tulajdonságokkal rendelkezik, ha az a tudományos ismeretek szerint

ilyen tulajdonságokkal nem rendelkezik, vagy ha más hasonló élelmiszer is

rendelkezik ezekkel a tulajdonságokkal, de azon a vonatkozó elõírások, vagy a

kialakult gyakorlat szerint ezek a tulajdonságok nincsenek feltüntetve.

20. §

Az élelmiszerek reklámozása során szolgáltatott, vagy sugallt

információknak összhangban kell lenniük a 19. §-ban foglaltakkal.

V. FEJEZET

A hatósági ellenõrzés

21. §

(1) A hatósági ellenõrzés célja annak megállapítása, hogy az

élelmiszerek, valamint az élelmiszer-elõállítás és élelmiszer-forgalmazás

során velük érintkezõ személyek, tárgyak, anyagok megfelelnek-e a fogyasztók

egészségének, érdekeinek és a piaci verseny tisztaságának védelmére vonatkozó

jogszabályoknak.

(2) A hatósági ellenõrzésnek ki kell terjednie minden belföldön

elõállított és forgalomba kerülõ élelmiszerre, függetlenül attól, hogy azt

hol állították elõ.

(3) A hatósági ellenõrzés kiterjed az élelmiszer-elõállítás, az országba

való behozatal és az élelmiszer-forgalmazás minden szakaszára.

22. §

(1) A hatósági élelmiszerellenõrzés e törvényben meghatározott feladatait

a) a közegészségügyi, járványügyi és egészségvédelmi feladatokat ellátó

szervezet,

b) a fogyasztóvédelmi feladatokat ellátó szervezet,

c) a megyei (fõvárosi) állategészségügyi és élelmiszer-ellenõrzõ állomás

látja el (az a -c) pontban felsorolt hatóságok a továbbiakban együtt:

élelmiszer-ellenõrzõ hatóság).

(2) Az (1) bekezdés a) - c) pontjaiban felsorolt szervezetek a külön

jogszabályban meghatározott feladatkörükben járnak el.

(3) Az élelmiszer-ellenõrzõ hatóság eljárására az államigazgatási eljárás

általános szabályairól szóló 1957. évi IV. tv. rendelkezései az irányadók.

23. §

Az élelmiszer-ellenõrzõ hatóság az élelmiszerek elõállítására és

forgalomba hozatalára vonatkozó jogszabályok megtartása érdekében ellenõrzi:

a) az élelmiszerek elõállításához használt nyersanyagokat,

adalékanyagokat, technológiai segédanyagokat, valamint a csomagolóanyagokat;

b) a félkész- és kész élelmiszert, függetlenül attól, hogy azokat hol

állították elõ, illetve azokat hol szándékoznak értékesíteni;

c) azokat a tárgyakat, amelyek rendeltetésszerûen az élelmiszerekkel

érintkezésbe kerülnek;

d) a mosó- és fertõtlenítõ anyagokat, eszközöket és eljárásokat, valamint

a kártevõk elleni szereket és alkalmazásuk módszereit;

e) az élelmiszerek elõállításához alkalmazott eljárásokat, az elõállítás

céljára szolgáló berendezéseket;

f) a csomagolás, jelölés megfelelõségét;

g) az elõállító, forgalmazó minõség-ellenõrzõ rendszerét.

24. §

(1) Az élelmiszerek hatósági ellenõrzését az élelmiszer-ellenõrzõ hatóság

által felhatalmazott és szolgálati igazolvánnyal ellátott személyek végzik.

(2) A felhatalmazott személy az ellenõrzés során tudomására jutott

gyártási (üzemi) titkot, adatot köteles megõrizni és azt az erre vonatkozó

szabályok szerint kezelni.

(3) A felhatalmazott személyek az ellenõrzés során, feladatuk teljesítése

céljából, a vizsgálathoz szükséges mértékben, térítésmentesen mintát vehetnek

és azt elszállíthatják. Az ellenõrzött kérésére - a mikrobiológiai vizsgálat

céljára vett minta kivételével - ellenmintát kell venni. A mintavételrõl a

helyszínen jegyzõkönyvet kell készíteni.

(4) A hatósági ellenõrzések során elvégzett vizsgálatok - ha azok alapján

az élelmiszer az elõírt, illetve a gyártmánylapon meghatározott vagy a

jelölésében feltüntetett jellemzõket kielégíti - térítésmentesek. Amennyiben a

vizsgált élelmiszer az elõírt illetõleg jelölésében deklarált jellemzõket nem

elégíti ki, az élelmiszer elõállítója, kereskedelmi ellenõrzés esetén a hiba

okozója a vizsgálat és mintavétel költségeit köteles megtéríteni.

VI. FEJEZET

Hatósági intézkedések

25. §

(1) Minden olyan esetben, amikor az élelmiszer-ellenõrzõ hatóság eljárása

során e törvényben és más jogszabályokban foglaltak megszegését észleli:

a) élelmiszer-elõállító hely, vendéglátó és közétkeztetõ hely,

élelmiszerforgalmazó egység, gép, felszerelés, berendezés mûködtetését,

nyersanyag, technológiai segédanyag, csomagolóanyag, mosó- és fertõtlenítõszer

felhasználását megtilthatja, az újbóli mûködést, használatbavételt,

használatbantartást további feltételhez kötheti;

b) élelmiszert közfogyasztásra alkalmatlannak, csökkent minõségûnek

nyilváníthat, felhasználását, forgalomba hozatalát korlátozhatja, feltételhez

kötheti, megtilthatja, a környezetvédelmi elõírások betartásával történõ

megsemmisítését elrendelheti;

c) javaslatot tehet mûködési engedély visszavonására, illetve azt

visszavonhatja.

(2) Az élelmiszer-ellenõrzõ hatóság a szabálysértésekre vonatkozó külön

jogszabályok alapján szabálysértési bírságot, illetve helyszíni bírságot

szabhat ki.

Minõségvédelmi bírság

26. §

(1) Ha a vizsgálat során az élelmiszer-ellenõrzõ hatóság megállapítja,

hogy az elõállított, illetve forgalomba hozott élelmiszer nem felel meg az

elõírt, illetve a jelölt minõségi jellemzõknek, vagy az engedélyezett szintet

meghaladó mértékben az egészségre káros anyagot tartalmaz, minõségvédelmi

bírságot szab ki.

(2) A bírság mértéke - a kifogásolt élelmiszer tételmennyiségétõl,

értékétõl és a hiba jellegétõl is függõen - a kifogásolt élelmiszer

kiskereskedelmi egységárának és mennyiségének szorzata, de legalább húszezer

forint és legfeljebb egymillió forint. A minõségvédelmi bírság a 25. § (l) -

(2) bekezdésében foglalt szankciókkal együtt is kiszabható.

(3) A minõségvédelmi bírság megfizetésére azt az élelmiszerelõállítót,

illetve élelmiszerforgalmazót kell kötelezni, aki az élelmiszernek az (1)

bekezdésben foglaltak szerint kifogásolt minõségét elõidézte, vagy - ha ez

egyértelmûen nem állapítható meg - azt akinél az élelmiszert vizsgálat alá

vonták.

(4) A minõségvédelmi bírságot az azt kiszabó élelmiszer-ellenõrzõ hatóság

számlájára kell befizetni. A befolyt összeg felhasználásáról az élelmiszer-

ellenõrzõ hatóság vizsgálati és ellenõrzési módszereinek folyamatos

korszerûsítésére figyelemmel a felügyeletet ellátó minisztérium dönt.

VII. FEJEZET

Vegyes és záró rendelkezések

27. §

(1) Ez a törvény 1996. január 1. napján lép hatályba.

(2) E törvény hatályba lépésével egyidejûleg

a) az élelmiszerekrõl szóló 1976. évi IV. törvény, valamint az azt

módosító 1988. évi IV. törvény,

b) a helyi önkormányzatok és szerveik, a köztársasági megbízottak,

valamint egyes centrális alárendeltségû szervek feladat- és hatásköreirõl

szóló 1991. évi XX. törvény 136. §-ában az "ásvány, illetõleg" szövegrész,

c) a Magyar Élelmiszerkönyvrõl szóló 66/1994. (IV.30.) Korm. rendelet

hatályát veszti.

(3) Felhatalmazást kap a Kormány, hogy rendeletben szabályozza a

földrajzi jelzések és eredet-megjelölések oltalmát.

(4) Felhatalmazást kap a földmûvelésügyi miniszter, hogy - az ipari és

kereskedelmi miniszter, a környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter,

valamint a népjóléti miniszter egyetértésével - rendelettel kiadja a Magyar

Élelmiszerkönyv kötelezõ elõírásait.

(5) Felhatalmazást kap a földmûvelésügyi miniszter, hogy az ipari és

kereskedelmi miniszterrel, valamint a népjóléti miniszterrel, együttes

rendeletben szabályozza

- az élelmiszer-elõállítás, -forgalmazás feltételeit,

- a dohánytermékek elõállításának, forgalmazásának és ellenõrzésének a

jövedéki törvény szabályozási körébe nem tartozó feltételeit,

- az ivóvíz és az ásványvíz palackozásának és forgalmazásának szabályait,

- az élelmiszerek megsemmisítésének feltételeit és módját a

környezetvédelmi és területfejlesztési miniszterrel egyetértésben.

(6) Felhatalmazást kap az ipari és kereskedelmi miniszter, a népjóléti

miniszter és a földmûvelésügyi miniszter, hogy együttes rendeletben

szabályozzák a vendéglátás és közétkeztetés keretében történõ élelmiszer-

elõállítás és forgalmazás feltételeit.

(7) Felhatalmazást kap a földmûvelésügyi miniszter, hogy a népjóléti

miniszterrel együttes rendeletben szabályozza az élelmiszer-elõállítás és

forgalmazás élelmiszerhigiéniai feltételeit.

(8) Felhatalmazást kap a földmûvelésügyi miniszter, hogy a

belügyminiszterrel, a honvédelmi miniszterrel, az ipari és kereskedelmi

miniszterrel, valamint a népjóléti miniszterrel együttes rendeletben

szabályozza az élelmiszerek ellenõrzésének rendjét.

(9) Felhatalmazást kap a földmûvelésügyi miniszter, hogy az ipari és

kereskedelmi miniszterrel, a népjóléti miniszterrel, valamint a

pénzügyminiszterrel együttes rendeletben szabályozza a szükséges engedélyek és

laboratóriumi vizsgálatok díját, valamint a díjak és a minõségvédelmi bírság

megfizetésének és felhasználásának módjait.

(10) Felhatalmazást kap a földmûvelésügyi miniszter, hogy az ipari és

kereskedelmi miniszterrel egyetértésben rendeletben szabályozza a

mezõgazdasági termékek és élelmiszerek különleges tulajdonságának tanúsítását,

valamint a speciális magyar élelmiszerek körét, továbbá a friss fogyasztásra

szánt gyümölcs és zöldség ellenõrzését.

(11) Felhatalmazást kap a népjóléti miniszter, hogy a földmûvelésügyi

miniszterrel egyetértésben rendeletben szabályozza az élelmiszerek vegyi-,

mikrobiológiai- és radioaktív szennyezettségének és állatgyógyászati

készítmény maradványának megengedhetõ mértékét.

(12) Felhatalmazást kap az ipari és kereskedelmi miniszter, hogy a

földmûvelésügyi miniszterrel egyetértésben rendeletben szabályozza az

élelmiszerforgalmazás rendjét.

(13) Az e törvény hatályba lépését megelõzõen már megrendelt, illetve

legyártott - a törvény jelölési elõírásainak meg nem felelõ - csomagolóanyagok

1997. december 31-ig felhasználhatók.

Eleje Honlap