T/4760/29..

Módosító javaslat!

Dr. Gál Zoltán úrnak

az Országgyûlés elnökének

HELYBEN

Tisztelt Elnök úr!

A Házszabály 94.§ (1) bekezdése és a 102. § (1) bekezdése

alapján a szõlõtermesztésrõl és borgazdálkodásról szóló T/4760., számú

törvény javaslathoz a következõ

módosító javaslatokat

terjesztem elõ:

(Megjegyzés: A törvényjavaslat szövegébõl elhagyni javasolt

szövegrészeket [ ] zárójel közé téve, az szövegrészeket pedig

aláhúzással jelöljük.)

1. A törvényjavaslat 2. §-ának 1. pontja az alábbiak

szerint módosul:

"1. Házikerti szõlõ: az az egy tulajdonos kezelésében lévõ

szõlõterület, amely [- a földrészletek számától függetlenül és a

tervezett telepítés beszámításával együtt -] az 500 négyzetmétert nem

haladja meg."

Indoklás

Az 500 m2-re való csökkentéssel az EU néhány országának

gyakorlatát kívánjuk követni és a csatlakozásig elkészítendõ

szõlõkatasztert e területi nagyságtól kell felvenni. Az elhagyott

rész jelentõségét veszti, illetve nem ellenõrizhetõ ha az 500 m2--es

határra áttérünk.

2. A törvényjavaslat 2.§-ának 5. pontja az alábbiak

szerint módosul:

Telepítés: a földterület beültetése szõlõvel, [tágabb

értelemben a telepítés forgalomkörébe tartozik] ideértve a terület

elõkészítés[e]ét, a a támberendezés létesítését és az ültetvény

ápolását a termõre fordításig."

Indoklás

A pontosításra a szõlõtelepítés támogatási rendszerének

fogalom meghatározása miatt van szükség.

3. A törvényjavaslat 2. §-ának 7.a) pontja az alábbiak

szerint módosul:

"7.a) Szõlõ termõhelyi katasztere: a termõhelyek egységes

nyilvántartási rendszere, a szõlõtermesztésre való alkalmasság

szempontjából ökológiailag minõsített, osztályozott és lehatárolt

határrészek nyilvántartása földmérési alaptérképeken. [átnézeti

térképszelvényein]"

Indoklás

A földmérési alaptérkép tartalmazza a szükséges és elégséges

információkat.

4. A törvényjavaslat 2.§-ának 7.c) pontja az alábbiak

szerint módosul:

"7.c) Pincekataszter: a szõlõfeldolgozásra, borkészítésre,

tárolásra és palackozásra használt objektumok egységes nyilvántartási

rendszere."

Indoklás

A palackozásra használt objektumokkal válik teljes körûvé az

ellenõrizendõ kör.

5. A törvényjavaslat 2.§-ának 12. pontja az alábbiak

szerint módosul:

"12. Borseprõ: a must és a bor anyagaiból kierjedés után

származó, derítõanyagot nem tartalmazó üledék."

Indoklás

A derítõanyag kizárása a bor lepárlásra - valamint borkõsav

gyártásra való alkalmasság miatt indokolt.

6. A törvényjavaslat 2.§-ának 13. pontja az alábbiak

szerint módosul:

"13. Derítési alj: a derített mustnak és bornak az üledéke.

Kékderítési alj a sárgavérlúgsóval derített must és bor üledéke."

Indoklás

A kékderítési tevékenység mustnál is elõfordul.

7. A törvényjavaslat 2.§-ának 14. pontja az alábbiak

szerint módosul:

"14. Aljbor: a 13 tömegszázaléknál (MM) kevesebb természetes

eredetû cukrot tartalmazó mustból vagy a cefre utópréselésébõl,

valamint a borseprõ vagy a derítési alj színelésébõl és préselésébõl

származó melléktermék. [Aljbor a telepítés idején érvényes jogszabály

szerint nem engedélyezhetõ szõlõfajta termésébõl származó vagy az

ilyent tartalmazó bor is.]"

Indoklás

A törvény szövegében egységesen kell kezelni a

mértékegységeket és erre a magyar mustfok a megfelelõ (MM°).

Az aljbor kategória az eredeti szöveg utolsó mondata alapján

nem ellenõrizhetõ, ezért elhagyása indokolt.

8. A törvényjavaslat 3.§-ának (1)-(3) és (5) bekezdése az

alábbiak szerint módosul:

" (1) A szõlõtermesztés termõhelyei [- az alföldi, az észak-

dunántúli, a dél-dunántúli és az észak-magyarországi szõlõtermõ táj

területein -] a következõk:

a) borvidékek, ezen belül körzetek[;] és alkörzetek;

b) bortermõhelyek;

c) egyéb szõlõtermõ helyek.

"(2) Borvidék az a termõhely, amely több [szomszédos]

település közigazgatási területére kiterjedõen [azonos] hasonló

éghajlati, domborzati, talajtani adottságokkal, jellemzõ

fajtaösszetételû, mûvelésû ültetvényekkel, szõlõ- és bortermelési

hagyományokkal rendelkezik, sajátos jellegû borokat termel [és

településenként a borvidéki besorolásra elõírt termõhelyi kataszteri

osztályú terület legalább 7%-kal, a szõlõültetvények területe pedig

legalább 4%-kal részesedik a mezõgazdaságilag mûvelt területbõl.]

(3) Körzet, illetve alkörzet a borvidéknek egyes jól

elkülöníthetõ (pl.: fajtahasználat, hagyomány stb.) ismérvek szerint

határozottan különbözõ része.

(5) Egyéb szõlõtermõ hely az a borvidéken, bortermõhelyen

kívüli termõhely, amelyet a szõlõ termõhelyi kataszter [borvidéken,

borhelyen kívül] az elõírt osztályba sorol."

Indoklás

A szõlõtermõ táj nehezen értelmezhetõ gyakorlati szempontból,

az EU-ban hasonló kategória nincs, ezért javasoljuk elhagyni.

Az (l) a) pont kiegészítése az alkörzet kategóriával a

termõhelyek pontosabb megkülönböztetése miatt szükséges.

A (2) pontban "szomszédos" kifejezés elhagyása illetve az

"azonos" kifejezés hasonlóval való helyettesítése felel meg a

gyakorlati ellenõrzési szempontoknak.

Ez indokolja a (3) pont bõvítését is.

A 7 és 4 % törlését a jelenlegi bizonytalan szõlõterületi

adatok teszik indokolttá.

Az (5) pontból elhagyott kifejezések szükségtelen ismétlést

jelentettek.

9. A törvényjavaslat 4.§-ának (4)-(5) bekezdése az

alábbiak szerint módosul, illetve új (6) bekezdéssel egészül ki:

"(4) A szõlõ termõhelyi kataszterét a Földmûvelésügyi

Minisztérium (a továbbiakban: minisztérium) adja ki. Kiegészítõ vagy

módosító termõhely-vizsgálatokat a hegyközségek javaslata alapján a

Földmûvelésügyi Minisztérium Szõlészeti és Borászati Kutató

Intézetétõl (a továbbiakban: SZBKI) kell kérni. A termõhelyi

kataszter kiegészítésérõl, módosításáról az SZBKI javaslata alapján a

miniszt[érium]er határozatban dönt.

(5) [Indokolt esetben] A hegyközségi tanács[ok

kezdeményezése alapján]javaslatára a borvidékek I. vagy II. kataszteri

osztályú területeibõl a földmûvelésügyi miniszter határozatával védett

eredetû [körzetek] termõhelyek határolhatók le. A javaslat tárgyában

csak jóváhagyó vagy elutasító határozatot lehet hozni."

(6) A szõlõkataszter szerinti I. osztályú területeken 1 ha-

nál kisebb földrészeket nem lehet kialakítani - kivéve a

birtoknövelés, birtokegyesítés eseteit. A szõlõkataszter szerinti I-

II. o. területeken a szõlõtermeléssel és borászattal összefüggõ

gazdasági célú építmény létesítését lehet engedélyezni.

Indoklás

Mind a (4) mind az (5) pont módosítása a hegyközségi

törvénnyel való összhangot, illetve a hatáskörök pontosítását

szolgálják.

Az (5) pontban a védett eredetû termõhelyek

lehatárolásával lehetõség nyílik a származás- és eredetvédelmi

rendszer EU-ban szokásos rendszerének kiépítést, a közigazgatási

egységnél kisebb területekek: hegyoldalak, dûlõk nevének védelmét.

A (6) ponttal környezetvédelmi és a birtok elaprózódás

megakadályozásának céljait együttesen lehet elérni.

10. A törvényjavaslat 6.§-ának (2) bekezdése az alábbiak

szerint módosul:

"(2) A direkt termõ fajtákkal telepített szõlõket [2003.]

2000. december 31-ig ki kell vágni. A határidõ elmulasztása esetén a

jegyzõ, illetve hegyközségi településen a hegybíró a tulajdonos

költségére elrendeli a szõlõ kivágását."

Indoklás

A szigorúbb határidõk a hegyközségek javasolják és a

tulajdonos költségére való hivatkozás a hegyközségi törvénnyel való

összhangot teremti meg.

11. A törvényjavaslat 7.§-ának (2) bekezdése az alábbiak

szerint módosul, egyidejûleg a (3) bekezdés elmarad, (4)-(5)

bekezdések jelölése (3)-(4) bekezdésre változik és kiegészül egy (6)

bekezdéssel:

"(2) [A hegyközség a hegyközségi rendtartásban] Az

engedélyezõ hatóság az ingatlan határától meghatározott ültetési

távolságot írhat elõ.

[(3) Árutermõ borszõlõ és törzsszõlõ telepítését

borvidékekre és bortermõhelyekre, árutermõ csemegeszõlõ telepítését

egyéb szõlõtermõ helyekre szabad engedélyezni.]

(6) Törzsszõlõt az OMMI elõzetes engedélye alapján, annak

elõírásai szerint szabad telepíteni, átoltani, illetve kivágni."

Indoklás

Az itt leírt változtatások az 1996. évi (CXXXI) számú

szaporítóanyag törvénnyel történõ összhangot biztosítják.

12. A törvényjavaslat 8.§-a az alábbiak szerint módosul:

"Európai szõlõfajta saját gyökerû szaporítóanyagával

telepítést és pótlást kizárólag filoxérának ellenálló homoktalajra

szabad engedélyezni és végrehajtani. A talaj e tulajdonságát az

illetékes növény-egészségügyi és talajvédelmi állomás szakvéleményével

kell igazolni. [Ez a rendelkezés házikertekre is vonatkozik.]"

Indoklás

A házikertekre vonatkozó kitételt az ellenõrizhetetlenség

miatt célszerû elhagyni.

13. A törvényjavaslat 9.§-ának (2)-(4) bekezdése az

alábbiak szerint módosul:

"(2) [Törzsszõlõk telepítése, a 7.§ (3) bekezdésében

szabályozott telepítés, valamint a fajtakísérletbe vont fajták ü]Üzemi

kísérleti telepítése esetén az engedélyezés iránti kérelemhez csatolni

kell az OMMI írásbeli nyilatkozatát. Nincs szükség ilyen nyilatkozatra

a kutatási és szakoktatási intézmények engedély iránti kérelméhez.

(3) Árutermõ ültetvény [E]engedélyezése elõtt az engedélyezõ

hatóság helyszíni szemlét tart, amelyre az érdekelteken kívül

szakhatóságként

a) az illetékes növény-egészségügyi és talajvédelmi

állomást,

b) belterületi termõföld betelepítése esetén a föld fekvése

szerint illetékes építésügyi hatóságot,

c) természetvédelem alatt álló termõföld esetében a

természetvédelmi hatóságot,

d) [törzsültetvény és] üzemi kísérleti célú telepítés

esetében az OMMI-t is meghívja.

(4) A helyszíni szemlérõl jegyzõkönyvet kell készíteni. A

meghívott hozzájárulását megadottnak kell tekinteni, ha észrevételeit

a szemlétõl számított nyolc napon belül írásban [sem] nem közli."

Indoklás

Az itt leírt változtatások az 1996. évi (CXXXI) számú

szaporítóanyag törvény történõ összhangot biztosítják.

14. A törvényjavaslat 11. §-a az alábbiak szerint módosul:

"A szõlõtõkék 25%-ot meghaladó hiányának pótlása vagy

átoltása esetén a telepítésre vonatkozó rendelkezéseket kell

értelemszerûen alkalmazni. [Törzsszõlõ átoltása esetén az OMMI

hozzájárulását is meg kell szerezni.]"

Indoklás

Az itt leirt változtatások az 1996.évi (CXXXI) számú

szaporítóanyag törvénnyel történõ összhangot biztosítják.

15. A törvényjavaslat 12.§-a (1) bekezdésének c) pontja az

alábbiak szerint módosul:

"c) [az adott borvidéken] nem engedélyezett területen

végezték. "

Indoklás

A törvény a módosításokkal nem csupán a borvidékekre, hanem az

egész ország területére érvényessé válik.

16. A törvényjavaslat 13 §-a a következõre módosul:

[A szõlõben július 1. napjától a szüret befejezéséig tilos

vadászni.]

A szõlõben vadászni az illetékes hegybíró - 3 nappal a

vadászat elõtti - elõzetes értesítése után szabad.

Indoklás

Az módosítás lehetõséget kíván teremteni a vadkár elhárítását

szolgáló ellenõrzött vadászati tevékenységre.

17. A törvényjavaslat 16.§-ának (4) bekezdése az alábbiak

szerint módosul:

"(4) Must és bor elõállításánál csak az e törvényben és a

külön jogszabályban meghatározott eljárást szabad alkalmazni. A mustba

és a borba vagy azzal érintkezésbe az engedélyezett anyagokon, illetve

azok vivõanyagain kívül más anyag nem kerülhet."

Indoklás

A must és bor elõállításának részletes szabályait részben a

törvény szabályozza, ezért szükséges a kiegészítés.

18. A törvényjavaslat 17. §-a egy új (2) bekezdéssel

egészül ki:

"(2) Tokaji borkülönlegességeket kizárólag a Tokajhegyaljai

borvidékbe sorolt településeken szabad elõállítani."

Indoklás

A zárt borvidék különleges státuszát kivájna a módosítás

hangsúlyozni.

19. A törvényjavaslat 20.§-ának (3)-(4) bekezdése az

alábbiak szerint módosul:

"(3) Tilos házasítani mustot vagy bort [törkölyborral,] más

gyümölcs levével, gyümölcsborral, [szeszipari bormoslékkal,] romlott

musttal és borral, hamisított musttal és borral, párlási célra és

borecet gyártására szolgáló szeszezett borral, alj[a]borral, az 5.§

(1) bekezdésében említett, a borvidéki fajtalistában nem szereplõ

szõlõfajtákból készült musttal és borral [, kivéve a 7.§ (3)

bekezdésének hatálya alá esõ szõlõfajtából készült mustot és bort].

(4) Tilos egymással házasítani természetes bort, likõrbort

és szénsavas bort, tilos továbbá a fehér[,] bort rozé, siller és

vörösborral [egymás közötti] házasít[ása]ani [is]."

Indoklás

Az elhagyott fogalmak nem szerepelnek a fogalom-meghatározások

között, ezért értelmezésük nem lehetséges, illetve pontosítást is

szolgál.

A (4) pont módosítása a pontosítást szolgálja.

20 . A törvényjavaslat 21. §-ának (1) bekezdése az

alábbiak szerint módosul, és a (4) bekezdés elmarad:

"(1) Must vagy szõlõcefre természetes eredetû

cukortartalmának kiegészítése sûrített must, töményített must vagy

répacukor hozzáadásával történhet akkor, ha a magyar mustfokban

kifejezett természetes eredetû cukortartalom nem haladja meg a 19,0

tömegszázalékot (MMo). A felsorolt kiegészítõ anyagok hozzáadásával a

must cukortartalma legfeljebb 3,0 tömegszázalékkal (MMo), illetve 19,5

tömegszázalékig (MMo) növelhetõ."

[4) "A természetes eredetû cukortartalom kiegészítése

bejelentési kötelezettség alá esik."]

Indoklás

Az (l) pont módosítása az egységes mértékegység használat

miatt indokolt.

A (4) pont elhagyását a törvény által történõ felhatalmazás

egyértelmûsége indokolja.

21. A törvényjavaslat 22.§-ának (2)-(3) bekezdése az

alábbiak szerint módosul, egyidejûleg a (4)-(5) bekezdése elmarad.

(2) A meghatározott termõhelyrõl származó különleges

minõségû bor cukortartalmának kialakítása csak a borral azonos

termõhelyrõl és szõlõfajtából származó, azonos minõségû must [vagy

ebbõl készített sûrített must illetve töményített must] használható

fel.

(3) A bor cukortartalmának kialakítása során az édesített

bor összes alkoholtartalma [- a (4) bekezdésben foglalt kivétellel -]

legfeljebb 2,0 térfogatszázalékkal lehet magasabb, mint édesítés

elõtt.

["(4) A házasítással javított bor cukortartalmának

kialakításához csak must használható fel, úgy, hogy az édesített bor

összes alkoholtartalma nem lehet magasabb, mint édesítés elõtt."]

["5) a bor cukortartalmának kiegészítése bejelentési

kötelezettség alá esik."]

Indoklás

A (2) pontból történt törlést az EU konform megoldás azonnali

átvétele indokolja.

A (3)-(4) pontból történt törlést a törvény eddigi szövegébõl

származó következményének kell tekinteni.

Az (5) pont elhagyását a törvény által történõ felhatalmazás

egyértelmûsége indokolja.

22. A törvényjavaslat 23.§-ának (1) bekezdése, a (2)

bekezdésének felvezetõ szövege az alábbiak szerint módosul,

egyidejûleg a (2) bekezdés c) pontja elmarad, a d)-e) pontok jelölése

pedig c)-d) pontra változik, az f) pont kimarad.

"(1) A must és bor savtartalmának növelését rendkívüli

idõjárású években a hegyközségi tanács [engedélyezi] fajtára illetve

szükség esetén borvidéki körzetre vonatkozóan meghatározhatja.

(2) [Az (1) bekezdés szerint engedélyezett] A savtartalom

kiegészítése eset[ek]ében

[c) ha az engedélyezõ rendelet másként nem rendelkezik, a

házasítással javított termék savtartalmának növelése nem

alkalmazható;]"

["f) A savtartalom növelése bejelentési kötelezettség alá

esik".]

Indoklás

Az (l) pont kiegészítése csak a rendkívül indokolt esetekre

kívánja korlátozni a savpótlást.

A (2) pont címének pontosítását az (l) pont változtatása

indokolja.

A c) pont elhagyását az indokolja, hogy a törvény házasítási

szabályokra vonatkozó része ezt szabályozza.

Az f) pont elhagyását a törvény felhatalmazásának

egyértelmûsége indokolja.

23. A törvényjavaslat 24.§-ának (4) bekezdése az alábbiak

szerint módosul:

"(4) Fûszerezett bor (vermut) az a természetes bor

felhasználásával készült likõrbor, amelynek cukortartalmát

cukorszirup, szesztartalmát borpárlat vagy finomszesz, [különleges]

jellemzõ illat-, íz- és zamatanyagait élelmiszer-elõállítás céljára

alkalmazható növényi eredetû [vagy egyéb ízesítõ és zamatosító

adalékanyagok] drogok, drogkivonatok, természetes vagy természetazonos

aromaanyagok, színét pedig természetes élelmiszerszinezékek

felhasználásával alakították ki."

Indoklás

A (4) pontban a "különleges" szó helyettesítése a "jellemzõ"

szóval a törvény szellemébõl adódik, az érzékszervi jellemzõ nem

minõsíthetõ a különleges szóval.

A további módosítások az élelmiszertörvénnyel való összhang

indokolja.

24. A törvényjavaslat 25. §-a az alábbiak szerint módosul:

"(1) Likõrbor az e törvény elõírásainak megfelelõ

természetes borból engedély alapján állítható elõ. Ürmös és

fûszerezett borok esetében az engedély iránti kérelemhez csatolni kell

az Országos Élelmezés és Táplálkozástudományi Intézet (továbbiakban:

OÉTI) szakvéleményét. A szakvélemény kérésekor közölni kell a

felhasznált drogok jegyzékét, a kioldás technológiáját, illetve a

kivonat elkészítésének gyártástechnológiáját, aromák esetében azt,

hogy természetes, vagy természetazonos [vagy mesterséges]

aromaanyagokról van szó, és a bor összetételére vonatkozó adatokat.

(2) Likõrbor cukortartalma[ának kialakítására sûrített must,

töményített must, szeszezett must, továbbá fûszerezett borhoz cukor

használható fel úgy, hogy a cukortartalom] legfeljebb 300 g/l lehet.

(3) Likõrbor alkoholtartalma[ának kialakítására töményített

bor, szeszezett must, magas fokú és középfokú borpárlat, továbbá

fûszerezett borhoz finomszesz használható fel úgy, hogy az

alkoholtartalom] legfeljebb 22,5 térfogatszázalék lehet."

Indoklás

Az (l) pontban a mesterséges aromaanyagok kizárása EU konform

változtatás.

A (2)-(3) pontban törölt részek a 24.§-ban meghatározott

feltételek felesleges ismétlésének tekintendõk.

25. törvényjavaslat 26. §-ának (2)-(5) bekezdése az

alábbiak szerint módosul:

"(2) Üdítõ jellegû bor az a borból készült szénsavas bor,

amelynek üdítõ hatását a szénsavtartalom mesterséges dúsításával, a

szesz- és cukortartalmát cukorszirup felhasználásával alakították ki

Bs legalább 70% természetes bort tartalmaz.

(3) Gyöngyözõ bor az a borból készült szénsavas bor, amelyet

széndioxiddal mesterségesen dúsítottak, egyébként az asztali minõségû

természetes borokra vonatkozó elõírások szerint állítottak elõ.

(4) Habzóbor az a [természetes] borból készült szénsavas

bor, amelyet széndioxiddal mesterségesen telítettek, borban oldott

cukorból, borpárlatból és élelmiszer-elõállítás céljára felhasználható

ízesítõ vagy zamatosító adalékanyagból készült likõrrel ízesítettek.

(5) Pezsgõ az a szénsavas bor, amely [természetes] mustból

közvetlenül erjesztett vagy borhoz adott cukorból zárt palackban vagy

zárt tartályban képzõdött szénsavat tartalmaz. [és amelyet] A pezsgõ

borban oldott cukorból, borpárlatból, természetes borból és a

szükséghez képest élelmiszer-elõállítás céljára felhasználható ízesítõ

vagy zamatosító adalékanyagból készült likõrrel ízesít[ettek]hetõ.

["Minõségi" megjelöléssel látható el az a pezsgõ, amelyet

bizonyíthatóan legalább hat hónapig palackban vagy tartályban

érleltek.]"

Indoklás

A (2) és (4) pont módosítása a törvényben meghatározott bor

fogalomhoz való kapcsolás indokolja.

Az (5) pontban történt mustra vonatkozó kiegészítés a

speciális mustból készített pezsgõk jelenlegi gyakorlatát teszi

lehetõvé, a "minõségi" pezsgõre történõ szabályozás törlését az

indokolja, hogy a törvény elfogadása után a miniszter rendeletben

szabályozza a must és bor elõállítására felhasználható eljárásokat,

akkor nem indokolt a többféle pezsgõ kategóriából egyet törvényi

szinten szabályozni.

26. A törvényjavaslat 27. §-a az alábbiak szerint módosul:

"Szénsavas bor az e törvény elõírásainak megfelelõ

[természetes] borból állítható elõ. A gyöngyözõ bor kivételével a

szénsavas bor cukortartalmának és pezsgõ esetében széndioxid

tartalmának kialakítása céljából is az alapborhoz cukor hozzáadása

megengedett."

Indoklás

A módosítást a törvényben meghatározott bor fogalomhoz való

kapcsolás indokolja.

27. A törvényjavaslat 29. §-ának (1) bekezdése elmarad, a

(2) bekezdés jelölése (1) bekezdésre változik.

["(1) Az e fejezetben elõírt bejelentési kötelezettséget a

hegyközség részére kell teljesíteni. A végrehajtott mustjavításról a

mennyiségi végelszámolást minõségi kategória, termõhely és fajta

megjelöléssel, november 30-ig kell megküldeni.]

Indoklás

Az (l) pont elhagyását a 20. 21. 22. módosító indítvány

indokolja.

28. A törvényjavaslat 30. §-a az alábbiak szerint módosul:

"Természetes bor az az asztali, meghatározott termõhelyrõl

származó minõségi vagy különleges minõségû bor, melyet a törvényben

szabályozott módon állítottak elõ az alábbi megkötésekkel:

a) asztali bor a legalább 13 tömegszázalék (MM) természetes

eredetû cukrot tartalmazó mustból készült bor;

b.) tájbor: az az asztali bor, amely egy meghatározott

szõlõtermõ táj termésébõl származik, és teljes egészében államilag

elismert szõlõfajták legalább 15 tömegszázalék (MM) természetes

eredetû cukrot tartalmazó mustjából készül;

c) meghatározott termõhelyrõl származó minõségi bor: a

legalább 15 tömegszázalék (MM) természetes eredetû cukrot tartalmazó,

a termõhelyre meghatározott szõlõfajta termésének mustjából készült

bor, mely meghatározott borvidék vagy bortermõhely legfeljebb [12,00

t/ha] 100 hl/ha termésû ültetvényeibõl származik, továbbá a

termõhelyre és fajtájára, esetleg a készítésmódra, vagy az évjáratra

jellemzõ, határozottan felismerhetõ illat-, íz- és zamatanyagokat

tartalmaz;

d) meghatározott termõhelyrõl származó különleges minõségû

bor: meghatározott borvidék vagy bortermõhely legfeljebb [10,0 t/ha]

75 hl/ha termésû ültetvényeibõl származó, a termõhelyre meghatározott

szõlõfajta érett vagy tõkén túlérett, esetleg töppedt vagy aszúsodott

termésének legalább 19,0 tömegszázaléknyi (MM) természetes eredetû

cukrot tartalmazó mustjából készült bor, amely termõhelyre, fajtára,

illetõleg meghatározott készítésmódra jellemzõ illat-, íz- és

zamatanyagokat tartalmaz, származási helye és évjárata miatt

különleges megkülönböztetésre érdemes.

[e) muzeális bor az a meghatározott termõhelyrõl származó

minõségi vagy különleges minõségû bor, amely legalább 5 évi érlelés

után a termõhelyre, a szõlõfajtára, a készítési módra, a hordóban és

palackban érlelésre jellemzõ különleges illat, íz- és zamatanyagokat

tartalmaz, évjárata és jellege miatt megkülönböztetésre érdemes.]"

Indoklás

Az a) b.) c) és d) pontokban az (MM°) pontosítást jelent, míg

a t/ha helyett az EU-ban szokásos hl/ha használata a célszerû.

Az e) pont elhagyása azért indokolt, mert a muzeális bor a

30.§ értelmében nem jelent önálló minõségi kategóriát, a bor korára

vonatkozó jelölési gyakorlat a címkén használható kifejezések közé

kerülne át.

29. A törvényjavaslat 31. §-ának (1) és az (5)-(6)

bekezdése az alábbiak szerint módosul:

"(1) Must, bor, borpárlat és borászati melléktermék

tárolóedényzetén - palackozott italok esetében a tárolóhelyen [- fel

kell tüntetni a fajtát, a származási helyet, az évjáratot, a házasítás

tényét, a származási bizonyítvány számát, azonosító számát és a

minõség megjelölését, úgy] olyan jelölést kell alkalmazni, hogy a

tárolt termék [az] a pincedokumentumok alapján egyértelmûen

azonosítható legyen.

"(5) Szõlõmusttal vagy borral nem szabad egy [helyen]

légtérben tárolni más gyümölcsbõl készített gyümölcslevet, gyümölcslé

sûrítményt vagy ebbõl szeszes erjedés útján készült italokat.

(6) Hamisított bort és annak elõállítására[hoz szükséges]

alkalmas, borászati célból felhasználásra nem engedélyezett anyagot

birtokban tartani és tárolni tilos."

Indoklás

Az (l) pont változtatása azért indokolt, mert az eredeti

szövegben szereplõ követelményeknek a pincei körülmények között nem

lehet eleget tenni.

Az (5) pontnál az "egy helyen" kifejezés kiváltására az "egy

légtérben" kifejezés jogilag egyszerûbben értelmezhetõ.

A (6) pontnál a hamisított bor esetében nem célszerû a

"szükséges" szó alkalmazása, helyette az alkalmas kifejezés jogilag

egyszerûbben értelmezhetõ.

30. A törvényjavaslat 34. §-ának (1) bekezdése az alábbiak

szerint módosul, egyidejûleg a (2) és (3) bekezdése elmarad.

"(1) A borpárlat kezelésénél felhasználható anyagokat és

eljárásokat külön jogszabály tartalmazza.

[(2) Borpárlat kezelésénél alkalmazható eljárás a hígítás és

a házasítás.

(3) Fogyasztási borpárlat kezelésénél a (2) bekezdésben

meghatározott eljáráson túl alkalmazható eljárás az ízesítés, a

színezés, az érlelés és a derítés.]"

Indoklás

A törvény hatalmazza fel egyértelmûen a minisztert, hogy

milyen kérdéseket szabályozhat külön rendeletben, s ez esetben az (l)

pont módosítása és a (2)-(3) pont elhagyása indokolt.

31. A törvényjavaslat 37.§-ának (1) bekezdése az alábbiak

szerint módosul:

"(1) A szõlõ és a bor származási bizonyítványa igazolja,

hogy az adott mennyiségû termés meghatározott termõterületrõl

(ültetvényrõl) származik. A bor származási bizonyítványa ezen kívül

azt is igazolja, hogy a bor megfelel az e törvényben meghatározott

követelményeknek ennek igazolására - áÁllami ellenõrzõjeggyel

forgalmazott meghatározott termõhelyrõl származó minõségi és

különleges minõségû bor esetében - az ültetvényben - helyszíni

eljárást kell lefolytatni."

Indoklás

Az (l) pontban a származási bizonyítvány a hegyközségi

törvénybõl levezethetõ szerepét fogalmazza meg, egyrészt törli azt az

eredeti szövegbõl, amely nem tárgya a származási bizonylatnak,

másrészt a különleges minõségû bor esetén pontosítja a hegyközséggel

szemben támasztott követelményt a helyszíni eljárás ültetvényre való

kiterjesztésében.

32. A törvényjavaslat 41. §-a az alábbiak szerint

módosul:

"Származási hely, fajta, évjárat vagy a készítés módja miatt

megkülönböztetésre érdemes palackozott meghatározott termõhelyrõl

származó minõségi borok állami ellenõrzõjeggyel láthatók el. Az 54. §

(5) bekezdésében meghatározott "Bikavér" borok és a muzeális borok -

akkor is, ha ezek meghatározott termõhelyrõl származó különleges

minõségû borok csak állami ellenõrzõjeggyel hozhatók forgalomba.

Indoklás

A muzeális borok törlését a 28. számú módosító javaslat

indokolja.

33. A törvényjavaslat 42. §-ának (1) és (4) bekezdése az

alábbiak szerint módosul:

"(1) Az állami ellenõrzõjegy alkalmazását az Országos

Borszakértõ Bizottság (a továbbiakban: OBB) javaslata alapján az OBI

határozatban engedélyezi. A földmûvelésügyi miniszter kinevezi az OBB

tagjait és jóváhagyja mûködési rendjét.

(4) Az engedély a kiadás keltétõl számított egy évig

érvényes. Az engedély érvényességi határidején belül fel nem használt

állami ellenõrzõjegyeket érték nélkülinek kell tekinteni, és azokat a

határidõ lejártától számított 15 napon belül [az OBI képviselõje

jelenlétében meg kell semmisíteni] újra nyilvántartásba kell vetetni."

Indoklás

Az (l) pont a miniszter számára egyértelmûbb feladatot ad az

Országos Borszakértõi Bizottság mûködésével kapcsolatban.

A (4) pont a fel nem használt állami ellenõrzõjegyeket

megsemmisíteni javasolja. Ez nem célszerû, hiszen itt értékrõl van

szó, ezért helyesebb a módosító javaslat értelmében újra

nyilvántartásba vetetni. Ez nem sérti az OBI ellenõrzési hatáskörét.

34. A törvényjavaslat 44. § (3) bekezdése kiegészül, a

(4) bekezdésének c) pontja elmarad, egyidejûleg a d)-e) pontok

jelölése c)-d) pontra változik, továbbá 44.§ (5) bekezdése az alábbiak

szerint módosul:

"(3) A borok és borpárlatok közfogyasztásra csak akkor

hozhatók forgalomba, ha azokat tételesen az OBI e törvény, valamint

külön jogszabály alapján elõzetesen megvizsgálta, minõségét

megállapította, és megfelelõnek minõsítette. Az OBI a minõsítésrõl

határozatban dönt. A határozatokat az OBI havonta tájékoztatás és

ellenõrzés céljából a hegyközségi tanácsoknak megküldi."

(4) Közfogyasztásra tilos forgalomba hozni

[c) a törkölybort;]

[(5) Hamisított mustot, bort és borpárlatot forgalomba hozni

tilos.]"

"(5) Belföldi forgalomba kerülõ borok minõsítését a

Hegyközségi Tanácsok kezdeményezésére az OBI megbizása alapján és

renszeres ellenõrzése mellett regionális akreditált laboratóriumok is

végezhetik."

Indoklás

A (3) pontot az indokolja, hogy a származás és ellenõrzés

rendszere a hegyközségi tanácsoknak küldött visszajelzéssel alkotna

zárt kört.

A (4) c) pontban szereplõ törkölybor nem szerepel a törvény

fogalom-meghatározásai között, ezért célszerû törölni.

Az (5) pontban szereplõ kérdést a törvény már (4) pont a) és

b) alpontja már egyértelmûen szabályozza, ezért célszerû törölni.

Helyette (5) sorszámmal a bor forgalomba hozatalának

engedélyezését regionális, de megfelelõen felkészült laboratóriumok

is engedélyezhetik. Ennek indoka az, hogy a belföldi forgalmazású

borok esetében a helyi szakmeberek megfelelõen ismerik a minõségi

követleményeket, gyorsabb és egyszerûbb a termelõk ügyintézése.

35. A törvényjavaslat 45. §-a az alábbiak szerint módosul:

"(1) Aki bor forgalomba hozatalával foglalkozik, köteles a

pincéjében, a raktárában és kimérõ helyiségében tárolt italok

termõhelyét, fajtáját, minõségi kategóriáját, évjáratát, illetve a

jogszabályi elõírásoknak megfelelõ elnevezését és jelölését a

tárolóedény címkéjén vagy a raktározási egységén, valamint a

kimérõhelyiségben az ártáblán is feltüntetni. Aki nem palackozott bort

közfogyasztás céljára forgalomba hoz, annak rendelkeznie kell a bor

származását, minõségét tanúsító [bizonylattal] okirattal.

(2) A különbözõ termõhelyekrõl, szõlõfajtákból és

évjáratokból származó természetes bor, ezekre külön-külön vagy

együttesen utaló elnevezéssel és jelöléssel akkor hozható forgalomba,

ha

a) a meghatározott termõhelyrõl származó különleges minõségû

bor 100%-ban az elnevezésének, jelölésének megfelelõ származású,

fajtájú, minõségû és évjáratú

b) a meghatározott termõhelyrõl származó minõségi bor

legalább 85%-ban az elnevezésének, jelölésének megfelelõ fajtájú, és

évjáratú, továbbá 100 %-ban az elnevezésének, jelölésének megfelelõ

minõségû és származású.

Az illetékes hegyközségi tanács technológiai céllal 15 %-ban

más származási helyû bor használatát engedélyezheti.

c) az egyéb természetes bor legalább 70%-ban az

elnevezésének, jelölésének megfelelõ származású, fajtájú, minõségû és

évjáratú.

Szénsavas bor elnevezésben a termõhelyre vagy a szõlõfajtára

utaló jelölés akkor alkalmazható, ha az alapbor legalább 85%-ban a

jelzett termõhelyrõl és szõlõfajtából származik."

Indoklás

Az (l) pontban jelezni kívánjuk a változtatással, hogy a bor

minõségét okirattal kell bizonyítani.

A (2) pontban történõ változtatások a meghatározott

termõhelyrõl származó különleges és minõségû borok közötti különbséget

fogalmazzák meg. A pontosítás célja az eredeti szöveghez képest a bor

szempontjából az elnevezést meghatározó 4 faktor: a származás, a

fajta, a minõségi kategória és az évjárat kérdését szigorúbban

határozza meg és rendkívüli esetben lehetõséget ad a hegyközségi

tanács számára a származás 100 %-os szabálya alóli felmentésre.

36. A 47. § (1) bekezdése elmarad, a (2) bekezdés jelölése

(1) bekezdésre módosul.

["(1) Borra és borpárlatra vonatkozó elnevezések,

megjelölések és címkék használatához az OBI hozzájárulása szükséges"]

Indoklás

Az (l) pont törlése egy szükségtelen, bürokratikus elõírás

megszüntetését jelenti. Ez a törlés azonban nem korlátozza az OBI

hatáskörét, hogy a hibás címke, megjelölés, elnevezés esetén a termék

forgalmazását megtiltsa.

37. A törvényjavaslat 48. §-ának (1) bekezdése az alábbiak

szerint módosul és a (3)-(4) bekezdése elmarad, egyidejûleg az (5)-

(6) bekezdés jelölése (3)-(4) bekezdésre változik.

"[(3) A továbbfeldolgozás céljából történõ forgalomba

hozatal során e törvény elõírásainak megtartásáért az eladó és a vevõ

egyetemlegesen felelõs.]

["(4) Továbbfeldolgozás céljából mustot forgalomba hozni

tilos".

Indoklás

A (3) pont törlését az eladó és a vevõ egyetemes

felelõsségének nehéz értelmezhetõsége indokolja. A törvény

feltételeinek betartása mindkét félre vonatkozik, a származási

bizonylatok rendje, illetve a forgalomba hozatali engedély megléte a

vevõ számára elegendõ bizonyítéknak tekinthetõ e törvény

szempontjából. A vevõ felelõssége abban áll, hogy a termék minõségét

összevesse a származási bizonylaton illetve forgalomba hozatali

engedélyen szereplõ minõséggel.

A (4) pont törlését az indokolja, hogy származási bizonylatok

rendje elegendõ biztosítékot nyújt a korábbi években a mustnál

elõforduló visszaélések kizárására.

38. A törvényjavaslat 50. §-ának (1)-(3) bekezdése az

alábbiak szerint módosul:

"(1) A külkereskedelmi forgalomba kerülõ italokra a

közfogyasztásra forgalomba hozott italokra vonatkozó szabályokat kell

alkalmazni azzal az eltéréssel, hogy a szõlõfajtára utaló elnevezésben

alkalmazható a nemzetközileg elfogadott, vagy a fogadó országban honos

szinonimahasonnév, indokolt esetben a hivatalos magyar fajtanév

zárójelben fogott, kisebb betûmérettel való feltüntetése mellett.

(2) Magyarországra utaló megjelölés csak olyan italok

esetében alkalmazható, amelynek elõállítása[ához külföldrõl származó

szõlõt vagy italt nem használtak fel]során e törvény elõírásai szerint

jártak el.

(3) Az országból e törvény hatálya alá tartozó terméket

kiszállítani az OBI tételes minõsítése alapján, szállítmányonként,

kizárólag az OBI által kiadott szállítmányonkénti minõségi

tanúsítvánnyal szabad. A minõségi tanúsítványt a vámhatóságnak át kell

adni."

Indoklás

Az (l) pontban a változás a törvény azon szándékát fejezi ki,

hogy valamennyi kifejezést lehetõleg magyarul írjunk.

A (2) pont módosítása lehetõvé teszi rendkívüli esetben

külföldi bor felhasználását, pl. rossz évjáratban vörösborok esetén,

javítás céljából. Ezt a kérdést rendeletben célszerû részletesen

szabályozni.

A (3) pont módosítása pontosítás, mely nem a minõsítést, hanem

a tanúsítványt kívánja meg szállítmányonként.

39. A törvényjavaslat 51.§-ának címe és (1) bekezdése az

alábbiak szerint módosul:

"Külföldi származású [bor és borpárlat] termékek forgalomba hozatala

(1) Külföldi származású mustot, mustsûrítményt, bort,

szénsavas bort, likõrbort és borpárlatot csak akkor szabad

továbbfeldolgozásra, fogyasztásra, vagy bérmunka céljából behozni, ha

annak minõsége a származási helyén hatályos jogszabályoknak és e

törvény elõírásainak megfelel, továbbá ha azt az OBI minõsítette."

Indoklás

Az 51. § elõtt célszerû a fejezetcímet módosítani, úgy hogy az

(1) pont módosításával összhangban az e törvény által szabályozott

teljes termékkörre kiterjedjen a paragrafus hatálya.

40. A törvényjavaslat 52. §-ának (1) bekezdése és (2)

bekezdésének felvezetõ szövege, valamint f) és h) pontja az alábbiak

szerint módosul:

"(1) Borok palackozásához - kivéve az asztali és üdítõ

jellegû bort - üveg-vagy kerámiapalackot kell használni. Must, asztali

és üdítõ jellegû bor palackozására és letöltésére a népjóléti

miniszter által engedélyezett és az OBI által alkalmasnak minõsített

más anyag is alkalmazható. Letöltés alatt a fogyasztó, a kereskedelem,

illetve a vendéglátás részére maximum 25 literes ûrtartalmú edényben

történõ kiszerelés értendõ.

/A palackozott, illetve letöltött asztali borok címkéjén és

kiegészítõ címkéjén fel kell tüntetni/

f) a palackozó cég nevét és székhelyét, vagy az OBI-nál

[regisztrált] nyilvántartott azonosító számát;

h) a bor elõállítójának vagy forgalmazójának nevét, vagy az

OBI-nál [regisztrált] nyilvántartott azonosító számát;

Az f.,h.,[i].,l., pontok kivételével a jelöléseket,

megnevezéseket a fõcímkén kell feltüntetni. Az i. pontban foglalt

jelölést csak a letöltött asztali borok címkéjén kell feltüntetni."

Indoklás

Az (l) pont módosításának célja az, hogy a palackozás és

letöltés fogalmát szétválasszuk, letöltés alatt olyan kannába, vagy

kisebb tartályba való töltést értünk, mely a palackozásnál megkövetelt

borminõségi és borjelölési származási feltételekkel azonos

követelmények mellett nem követeli meg a palackozásnál elvárt mûszaki

elõírások teljesítését.

Az (2) pont f) és h) pontjában a módosítás a magyar kifejezés

használatára irányul.

Az i) pontban foglalt OBI engedély szám a letöltött borok

esetében szigorítást illetve az ellenõrzés megkönnyítését szolgálja.

41. A törvényjavaslat 52. §-ának (3) bekezdése új i)

ponttal egészül ki, egyidejûleg a (4) bekezdése az alábbiak szerint

módosul:

"/Palackozott asztali borok címkéjén és kiegészítõ címkéjén

fel lehet tüntetni/

i) az OBI forgalombahozatali engedély számát;

(4) [Palackozott] [m]Meghatározott termõhelyrõl származó

minõségi vagy különleges minõségû borok címkéjén és kiegészítõ

címkéjén fel kell tüntetni a (2) bekezdésben meghatározott adatokon

túl, kivéve az i.) pontban feltüntetett jelölést a meghatározott

termõhelyrõl származó borra vonatkozó kötelezõen elõírt

megnevezéseket, szõlõfajtát, termõhelyet, évjáratot és a bor minõségi

megjelölését, továbbá fel lehet tüntetni a (3) bekezdésben

meghatározott adatokat, valamint legalább öt éves érlelési idõ után a

muzeális bor elnevezést és az országos, vagy nemzetközi borversenyeken

elért díjakat. A címkéken kötelezõen fel kell tüntetni vagy a

palackozás idõpontját, vagy az OBI forgalombahozatali engedély

számát".

Indoklás

A 40. számú javaslat értelmében az OBI forgalomba-hozatali

engedély számát a kötelezõ jelölések közül a választható jelölések

közé célszerû áthelyezni a (3) pont új i) pontjaként.

A (4) pont módosítását a 28. számú javaslatnak a muzeális

boroknak címke jelölési kérdéssé való átminõsítése, valamint az OBI

forgalomba-hozatali engedély számának a kötelezõbõl a választható

jelöléssé való átminõsítése indokolja.

42. A törvényjavaslat 54. §-ának (1) bekezdés a) pontja

törlésre kerül, a b) pont jelölése megszûnik, valamint ennek szövege

és az (5)-(6) bekezdés az alábbiak szerint módosul:

"(1) A származási helyre utaló elnevezést a tájbor, a

meghatározott termõhelyrõl származó minõségi bor és a különleges

minõségû bor esetében fel kell tüntetni.

["a) Tájbor megnevezésében alkalmazható a melléklet I.

pontjában meghatározott szõlõtermõ táj földrajzi, gazdaságföldrajzi

vagy közigazgatási egységének neve, továbbá a borvidék vagy a

borvidéki, bortermõhelyi település "-vidéki", "-környéki, "-táji", "-

térségi" toldalékokkal kiegészített neve".]

[b)] Meghatározott termõhelyrõl származó minõségi és

különleges minõségû bor megnevezésében alkalmazható a borvidék, a

borvidéki körzet, a védett eredetû termõhely, továbbá a melléklet [II-

III] I-II pontjaiban felsorolt települések, valamint ezek határában

levõ hegyek, dûlõk neve. Nem alkalmazható a borvidék határán - a hegy

kivételével - túlterjedõ terület neve.

"(5) A szõlõfajta neve helyett alkalmazható [az Egri

borvidéken és a Szekszárdi borvidéken termelt vörösborok elnevezésében

a "Bikavér" kifejezés, valamint] a sajátos színárnyalatú borok

elnevezésében a "Siller" kifejezés, valamint az Egri borvidéken és a

Szekszárdi borvidéken termelt vörösborok elnevezésében a "Bikavér"

kifejezés. Az itt említett kifejezések nem alkalmazhatók az asztali

borok elnevezésében.

(6) Az asztali bor elnevezésben [- a tájbor kivételével -]

használható a minõségi kategóriára, a bor színére utaló kifejezés

külön-külön vagy együttesen, a termõhely vagy a fajta mellett, vagy

azok mellõzésével. [Az asztali bor,] A természetes bor, a likõrbor és

a szénsavas bor elnevezésében márkanév, továbbá a pezsgõ és a likõrbor

elnevezésében az elõállító neve is alkalmazható."

Indoklás

Az (1) a) pont törlését az indokolja, hogy mivel a tájbor

nevével nagyszámú visszaélés történt az elmúlt idõben, ezt célszerû

miniszteri rendeletben tételesen felsorolva az erre a célra

használható "tájak" nevét meghatározni.

A b) pont pontosítása a 8. módosító számú javaslat szõlõtermõ

tájak kategóriának törlésre vonatkozó valamint a 9. számú módosító

javaslat védett eredetû termõhelyeinek átvezetését tartalmazza.

Az (5) pont a törvény eddigi szövegébõl származó pontosítás.

A (6) pontban szereplõ törlések ezen 42. számú módosító

javaslat átvezetését jelentik.

43. A törvényjavaslat 56. §-a az alábbiak szerint módosul:

"Zárt területté olyan borvidéket vagy borvidék részt lehet

kijelölni, ahol kiemelkedõ és arra a borvidékre jellemzõ minõségû bor

rendszeresen termelhetõ. A terület kijelölésér[e]õl a hegyközségi

tanács javaslata [és] alapján a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa

véleményének kikérésével [és] a földmûvelésügyi miniszter dönt.

[egyetértése esetén kerülhet sor.]"

Indoklás

A módosítás értelmében a hatáskör egyértelmûbb a javaslattevõk

és a döntéshozó személyének pontosításával. Nem célszerû a miniszter

hatáskörét a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának egyetértésével

korlátozni.

44. A törvényjavaslat 57. §-a elmarad.

"[Zárt területû borvidéken a termõhelyi kataszter

kiegészítése a hegyközségi tanács egyetértésével történhet.]"

Indoklás

A törvény értelmében a termõhelyi kataszter kiegészítésére

vonatkozó kérelem állampolgári jog. Ezt a 9. számú módosító javaslat

(4) pontja értelmében bárki a hegyközségeken keresztûl javasolhatja,

de a miniszter ezirányú hatáskörét nem célszerû a hegyközségi

tanácsok egyetértésével korlátozni.

45. A törvényjavaslat 59. §-ának (2) bekezdése az alábbiak

szerint módosul:

"(2) Zárt területû borvidékrõl szõlõt, mustot és bort [és

seprõt] kiszállítani csak az illetékes hegyközségi tanács engedélyével

szabad. [Az engedélyben a kiszállítás céljától függõen a bor házasítás

nélküli palackozására vagy feldolgozás esetén a végtermék

visszaszállítási kötelezettségére vagy tilalmára vonatkozóan is

rendelkezni kell.] Az engedélyezés a származási bizonyítvány része,

melyen a házasítás nélküli palackozásra vagy a termék

visszaszállítására kell nyilatkozni. Házasítás céljából történõ

kiszállítás esetén a borvidékre utaló elnevezés használatát a tétel

felhasználásával készített termék esetében tilos meg kell tiltani. A

kiszállítási engedély egy példányát az OBI-nak meg kell küldeni."

Indoklás

A (2 ) pont módosítását az indokolja, hogy a származási

bizonyítványok rendszere megfelelõ kiegészítéssel alkalmas a zárt

borvidékekrõl történõ bor kiszállítás ellenõrzésére, és az ellenõrzõ

hatóság az OBI számára történõ visszajelzésre úgy, hogy nem kell külön

engedélyezési eljárást lefolytatni a (2) pontban szabályozott

esetekben.

46. A törvényjavaslat 62. §-a (1) bekezdésének a) és c)

pontja az alábbiak szerint módosul:

"a) meghatározott termõhelyrõl származó minõségi borok a

tokaji furmint, a tokaji hárslevelû, a tokaji sárgamuskotály, a tokaji

oréemusz;

c) meghatározott termõhelyrõl származó tokaji

borkülönlegességek a tokaji máslás, a tokaji fordítás, a tokaji

szamorodni, a tokaji aszú puttonyszám megjelölésével, a tokaji aszú-

eszencia és a tokaji [nektár (eszencia)] esencia (nektár)."

Indoklás

A módosító javaslat célja a helyesírási és fajtanév

használati szabályok pontosítása.

47. A törvényjavaslat 63. §-a az alábbiak szerint módosul:

"(1) Meghatározott termõhelyrõl származó különleges minõségû

tokaji furmint, tokaji hárslevelû, tokaji sárgamuskotály, tokaji

oréemusz bor: az adott fajtából, a borvidék legfeljebb [10 t/ha] 75

hl/ha termésû ültetvényeibõl származó, érett vagy tõkén túlérett,

esetleg töppedt, vagy aszúsodott termésének késõi szüretelésû legalább

19,0 tömegszázaléknyi (MM) természetes eredetû cukrot tartalmazó

mustjából készült bor, amely termõhelyre, fajtára, illetõleg

meghatározott készítésmódra jellemzõ illat-, íz- és zamatanyagokat

tartalmaz, származási helye és évjárata miatt különleges

megkülönböztetésre érdemes.

(2) Meghatározott termõhelyrõl származó tokaji

borkülönlegesség: azok a tokajhegyalján készített különleges minõségû

borok, amelyek készítésmódjuk miatt önálló névhasználatra jogosultak:

tokaji máslás, tokaji fordítás, tokaji szamorodni, tokaji aszú, tokaji

aszú-eszencia, tokaji [nektár (eszencia)] esencia (nektár).

(3) Tokaji máslás: a szamorodni, vagy az aszú seprõjére

felöntött [különleges minõségû] mustból vagy azonos évjáratú borból

alkoholos erjedés útján készült tokaji borkülönlegesség, amely

jellegzetes érlelési illattal és zamattal rendelkezik és a

forgalombahozatal elõtt legalább [egy] két évig, ebbõl legalább egy

évig fahordóban érlelték.

(4) Tokaji fordítás: a kipréselt aszútésztára felöntött

meghatározott termõhelyrõl származó [különleges minõségû] mustból vagy

azonos évjáratú borból alkoholos erjedés útján készült, a

forgalombahozatal elõtt legalább [egy] két évig, ebbõl legalább egy

évig fahordóban érlelt tokaji borkülönlegesség, amely jellegzetes

érlelési illattal és zamattal rendelkezik.

(5) Tokaji szamorodni: a tokajhegyaljai borvidék zárt

területén termett, a Botrytis [C]cinerea hatására nemesen töppedt,

tõkén aszúsodott szõlõbogyókat is tartalmazó, válogatás nélkül szedett

szõlõfürtök feldolgozásával elõállított, legalább 21,0

tömegszázaléknyi (MM) természetes eredetû cukrot tartalmazó 230 gr/l

cukortartalmú mustból szeszes erjedés útján nyert tokaji

borkülönlegesség, melyet a [kialakult hagyomány szerint]

forgalombahozatal elõtt [fahordóban érlelnek] legalább két évig, ebbõl

legalább egy évig fahordóban érlelnek.

(6) Tokaji aszú: az a 3-6 puttonyos, a tokajhegyaljai

borvidék zárt területén termett, a Botrytis [C]cinerea hatására

nemesen rothadt, tõkén aszúsodott, töppedt, szüretkor külön szedett

szõlõbogyóknak és a feldolgozott anyagára öntött meghatározott

termõhelyrõl származó [különleges minõségû] musttal vagy azonos

évjáratú borral áztatott szeszes erjedés útján nyert tokaji

borkülönlegesség, mely a puttonyszámtól függõen meghatározott

mennyiségû cukormentes extraktot, valamint cukrot tartalmaz, és

amelyet a [hagyomány alapján] forgalombahozatal elõtt legalább három

évig, ebbõl legalább két évig fahordóban [a puttonyszámnak

megfelelõen 3-6 évig] érlelnek. [Az évjáratmegjelölés az aszúszemek

évjáratára vonatkozik.]

(7) Tokaji aszú-eszencia: a tokajhegyaljai borvidék zárt

területén termett, a Botrytis [C]cinerea hatására nemesen rothadt,

tõkén aszúsodott és szüretkor külön szedett szõlõbogyóknak

feldolgozott anyagára öntött meghatározott termõhelyrõl származó

[különleges minõségû] musttal vagy azonos évjáratú borral áztatott

szeszes erjedés útján készült, jellegzetes aszú- és érlelési illattal,

valamint zamattal rendelkezõ aszúbor, mely literenként legalább 180

gramm természetes cukrot tartalmaz, és amelyet a forgalombahozatal

elõtt legalább öt évig, ebbõl legalább három évig fahordóban érlelnek.

(8) Tokaji [nektár (eszencia)] esencia (nektár): a

tokajhegyaljai borvidék zárt területén termett, a Botrytis [C]cinerea

hatására nemesen rothadt tõkén aszúsodott és szüretkor külön szedett

szõlõbogyókból préselés nélkül kiszivárgó, [rendkívül magas

cukortartalmú] mustból minimális erjedés útján keletkezõ tokaji

borkülönlegesség, mely [legalább 0,6 térforgatszázalék természetes

szeszt,] literenként legalább 450 g összes természetes cukrot és 50 gr

cukormentes vonadékanyagot tartalmaz, ezen kívül az aszúra jellemzõ

különleges illattal és zamattal rendelkezik."

Indoklás

Az (1) pont változtatásai a 28. számú módosító javaslat

átvezetését jelentik.

A (2) pont változtatásait nyelvhelyességi okok indokolják.

A (3)-(4) pontok esetében a különleges minõségû must

elhagyását az indokolja hogy ilyen fogalom-meghatározás a törvényben

nem szerepel. Az érlelési idõt pedig a tokaji szamorodnival azonos

módon célszerû szabályozni. Fontos változtatás az azonos évjárat

elõírása mely az aszúborokra (6)-(7) pontra is érvényes. Az azonos

évjárat megkövetelése mind az EU elõírásainak és tárgyalási pozícióink

megalapozásának, mind a borkészítési gyakorlatnak megfelel.

Az (1)-(5) pontban a (MM°) a törvény más helyein is

alkalmazott egységes mértékegységet jelent. Az érlelési idõre

vonatkozó változtatás nem jelent könnyítést a korábban szabvány

szinten szabályozott elõíráshoz képest.

A (6) pontban célszerû a puttonyszámot meghatározni, mintegy

behatárolva a késõbb rendeletben, vagy borkönyvben szabályozandó

kategóriák számát. Az érlelési idõ nem jelent könnyítést a korábban

szabványi szinten szabályozott elõíráshoz képest, de a mûszaki,

biológiai megvalósíthatóságot, valamint az EU-s konkurenseinkhez

képest a kedvezõbb versenyhelyzet kialakítását teszik lehetõvé

az eredeti törvényjavaslathoz képest. Az érlelési idõ

vonatkozásában a Tokajhegyaljai Hegyközségi Tanácsnak lehetõsége van a

törvénynél szigorúbb szabályok bevezetésére, illetve a különleges

minõségû borok OBB által történõ minõsítése továbbra is lehetõséget

biztosit a hagyományok és a hungaricum jelleg megõrzésére.

A (7) pont módosítását ugyanazon szempontok indokolják mint a

(3-6) pontok módosítását.

A (8) pont az eredeti törvény javaslatához képest történt

törléseket "a rendkívül magas cukortartalmú" kifejezés nehéz

értelmezése, valamint az indokolja, hogy sem a törvényben sem

rendeleteiben nem célszerû az aszú borok és a nektár minimális

alkoholtartalmát meghatározni.

48. A törvényjavaslat 64. §-ának (2) és (3) bekezdése az

alábbiak szerint módosul:

"(2) A tokaji máslás, tokaji fordítás tokaji aszú, tokaji

aszú-eszencia és tokaji [nektár (eszencia)] esencia (nektár)

elõállítója a felhasznált aszúsodott szõlõbogyó, a készített aszúbor,

aszú eszencia és a nyert es[z]encia mennyiségét az illetékes

hegyközségnek kategóriánként köteles bejelenteni.

(3) A tokajhegyaljai borvidék zárt területén csemegebort,

ürmösbort, fûszerezett bort[, valamint gyümölcsbõl szeszes italt]

készíteni és tárolni tilos."

Indoklás

A (2) pont módosításait a szabályozásnak máslásra és

fordításra való kiterjesztése indokolja.

A (3) pontban a gyümölcsbõl készült szeszesital törlését az

indokolja, hogy ezen termékeknek nem az elõállítását, hanem a tokaji

borkülönlegességekkel való keverését szándékozza a törvény

megakadályozni, de erre a törvényjavaslat 20. §-a megfelelõen

rendelkezik.

49. A törvényjavaslat 65. §-ának (3) bekezdése az alábbiak

szerint módosul:

"(3) A palackozási kötelezettség nem vonatkozik a

tokajhegyaljai borvidék területén a termelõk által saját pincéjükben

forgalomba hozott saját termésû tokaji szamorodni, tokaji máslás,

tokaji fordítás, tokaji aszú, tokaji aszú-eszencia borokra és tokaji

eszenci[a]ára [borokra]."

Indoklás

A (3) pont módosítása nem csupán pontosítás, hanem szigorítást

is tartalmaz abban az értelemben, hogy a nem palackozott tokaji

borkülönlegességek forgalomba hozatala csak a termelõk saját

pincéjében történhessen.

50. A törvényjavaslat 70. §-ának (1) bekezdése a) pontja

és a (2) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

(1) Az OBI ellenõrzi:

a) a must és a bor származását, eredetét, minõségét

(összetételi és érzékszervi tulajdonságok, térfogat, csomagolás és

jelölés), [a minõségcsökkenés mértékét,] a telephely, objektum

mûködésének jogszerûségét továbbá a szállítás és a tárolás során

felmerülõ körülményeket,"

"(2) A borászati termékek ellenõrzését e törvény, valamint a

Borkönyv hatálybalépéséig a [termék]szabványok [alapján] és a

vonatkozó jogszabályokban elõírt módszerek alkalmazásával kell

végezni. Szükség esetén a területi felügyelõ betekinthet a borászati

termék elõállítással összefüggõ egyéb iratanyagokba is."

Indoklás

A (l) a) pontban a "minõség csökkenés mértékét" kifejezést

azért célszerû törölni, mert a minõség csökkenés olyan komplex és

bonyolult fogalom, hogy az OBI annak felmérését nem tudja objektíven

meghatározni.

A (2) pont módosítása a törvény elfogadása után a miniszter

feladatát és hatáskörét kívánja pontosítani részben az Élelmiszerkönyv

részben az EU-s gyakorlatnak megfelelõen.

51. A törvényjavaslat 73. §-ának (1) bekezdése az alábbiak

szerint módosul:

"(1) Az ellenõrzõ hatóság területi felügyelõi feladatuk

teljesítése céljából a vizsgálathoz szükséges mértékben térítésmentes

mintát vehetnek és azt elszállíthatják. Az eljárásról jegyzõkönyvet

kell felvenni. [A mintavétel során a hatóság ellenõrzést végzõ

munkatársa köteles az ellenõrzöttet figyelmeztetni arra, hogy

ellenmintára igényt tarthat.] A mintavétel szabályait külön jogszabály

állapítja meg."

Indoklás

Az (l) pont ellenmintára vonatkozó kitételét azért célszerû

törölni, mert ugyanezen pont következõ mondata a mintavétel valamennyi

szabályát külön jogszabály hatáskörébe utalja.

52. A törvényjavaslat 75.§-ának (1) bekezdése egy új e)

ponttal egészül ki, az e)-f) pontok jelölése f)-g) pontokra változik

és egyidejûleg kiegészül egy új (3) bekezdéssel:

/Az OBI az ellenõrzés eredményeként/

"e) elrendelheti a fogyasztásra, továbbfeldolgozásra

alkalmatlan termék megsemmisítését;

(3) A megsemmisítés módjáról külön jogszabály rendelkezik."

Indoklás

Az OBI hatáskörét a más jogszabályok illetve az

élelmiszertörvénnyel összhangban célszerû a termék megsemmisítés

lehetõségével is kiegészíteni.

Ez is a hamisítók elleni érdemi fellépést segíti.

53. A törvényjavaslat 78 §-nak (2) és a (4) bekezdése az

alábbiak szerint módosul:

(2) A bírság mértéke [húszezer forinttól egymillió forintig

terjedhet]

- a kifogásolt tétel mennyiségétõl, értékétõl, a hiba

jellegétõl is függõen - legalább a borászati termék belföldi forgalmi

értéke kétszeresének, legfeljebb tízszeresének megfelelõ összeg. A

minõségvédelmi bírság a 75-76. §-ban foglalt jogkövetkezményekkel

együtt is kiszabható.

(4) A minõségvédelmi bírságot az OBI számlájára kell

befizetni.[A befolyt összeg felhasználásról az ellenõrzõ hatóság

vizsgálati és ellenõrzési módszereinek folyamatos korszerûsítésére

figyelemmel a földmûvelésügyi miniszter dönt.] A befolyt összeget a

földmûvelésügyi miniszter döntése alapján csak a vizsgálati módszerek

korszerûsítésére, a hatósági ellenõrzést elõsegítõ intézkedésekre

lehet felhasználni.

Indoklás

A (2) pontban a birság mértékét nem tartjuk eléggé

elrettentõnek, ezért célszerû a más törvényekhez hasonlóan a termék

belföldi forgalmi értékéhez kötni.

A (4) pont módosítása a birság felhasználást az eredeti

törvényhez képest korlátozni kivájna annak egy részterületére.

54. A törvényjavaslat egy új címmel és egy új 84.§-al

egészül ki:

"A Magyar Borkönyv

84.§

(1) Az e törvényben nem szabályozott elõírásokat a Magyar

Borkönyvben kell szabályozni. A Magyar Borkönyv vezetésének feladatait

a Földmûvelésügyi Minisztérium látja el. A Magyar Borkönyvben kell

szabályozni:

a) az Európai Unió jogszabályai alapján készült, a

Magyarországon elõállított és/vagy forgalmazott borokra vonatkozó

kötelezõ elõírásokat;

b) a nemzetközi szervezetek ajánlásait;

c) a Hivatalos Borászati Vizsgálati Módszereket.

(2) A földmûvelésügyi miniszter a Magyar Borkönyv

a) kötelezõ elõírásait rendelettel adja ki;

b) ajánlott irányelveit közzéteszi.

(3) A Magyar Borkönyvet a Magyar Borkönyv Bizottság (a

továbbiakban: Bizottság) dolgozza ki. A Bizottság 15 tagból áll,

akiket a tudomány, az ellenõrzés, az érdekvédelmi és szakmai

szervezetek, a Földmûvelésügyi Minisztérium, az Ipari, Kereskedelmi és

Idegenforgalmi Minisztérium valamint a Népjóléti Minisztérium

képviselõibõl - az ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi miniszter,

valamint a népjóléti miniszter egyetértésével - a földmûvelésügyi

miniszter nevezi ki.

(4) A Bizottság az egyes szakterületek kidolgozására külön

szakbizottságokat hoz létre.

(5) A Bizottság tagjai közül elnököt, elnökhelyettest és

titkárt választ, mûködési szabályzatát maga alakítja ki és azt - az

ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi miniszter, valamit a népjóléti

miniszter egyetértésével - a földmûvelésügyi miniszter hagyja jóvá.

(6) A Bizottság mûködésével kapcsolatos titkársági teendõket

a Földmûvelésügyi Minisztérium látja el."

Indoklás

Az EU borjoga három fõ részre tagolódik a kötelezõ közösségi

piaci szabályozás, a nemzeti hatáskörbe utalt meghatározott termõhelyû

minõségi borok illetve az Unión belül kötelezõen alkalmazott anyagok,

vizsgálati eljárások stb. körére. Ez utóbbit u.n. Borkönyvben

szabályozzák. E javaslattal a célunk az, hogy egy több éves átmeneti

idõszak után EU konform módon szabályozzuk a törvényben nem

szabályozott kérdéseket melyek végül valamennyien a Borkönyv részévé

válnak és a kialakítandó kapcsolódó rendeletek, illetve a jelenlegi

szabványok ezzel párhuzamosan fokozatosan megszûnnek. Természetesen a

minisztérium részérõl nem csupán a titkársági teendõket kell ellátni a

Magyar Borkönyv Bizottság mellett, hanem a szükséges eszközöket is

biztosítani kell úgy, hogy lehetõség szerint a Magyar Borkönyv EU

tagságunk elnyerésére rendelkezésre álljon.

55. A törvényjavaslat 84. §-a az alábbiak szerint módosul:

" (1) Felhatalmazást kap a földmûvelésügyi miniszter, hogy

[e törvény végrehajtási szabályait rendeletben állapítsa meg]

rendeletben megállapítsa:

a) a must és bor elõállítására és kezelésére felhasználható

kiegészítõ és segédanyagokat, illetve eljárásokat;

b) a tartósított must, a sûrített must, a szeszezett must, a

töményített must és bor, továbbá a párlási bor elõállításának

szabályait,

c) a borpárlat kezelésénél felhasználható anyagok és

eljárások szabályait;

d) a mintavétel rendjét;

e) a származási igazolások rendjét.

f) a letöltött borok forgalmazásának rendjét

g) a tájbor megnevezésében a termõhellyel kapcsolatos

névhasználatot.

(2) Felhatalmazást kap a földmûvelésügyi miniszter, hogy az

ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi, valamint a népjóléti

miniszterrel egyetértésben rendelettel kiadja a Magyar Borkönyv

kötelezõ elõírásait.

Indoklás

A törvény szerkezetének elválaszthatatlan formai és tartalmi

részének kell tekinteni, hogy a törvényért felelõs miniszter milyen

felhatalmazásokat és milyen hatáskört kap a törvényhez kapcsolódó

rendeletek kidolgozására. Ezeket módosító javaslataink során már

elõre jeleztük paragrafusonként, de ebben a formában kívánjuk azokat

összefoglalni.

56. Az 1. számú melléklet.

Indoklás

Mivel a 8. számú módosító javaslat értelmében a szõlõtermõ

tájak kategóriáit törölni javasoljuk a törvény szövegébõl, valamint a

3. § (l) a) pontját alkörzetekkel kívánjuk kiegészíteni és (2)

pontjának utolsó mondatát törölni javasoljuk, ezért áttekintettük a

törvény javaslat 1. és 3. számú mellékletét. Helyette egy egységes

szerkezetbe foglalt borvidékek, bortermõhelyek mellékletet javaslunk.

A melléklet kialakításakor az eredeti törvényjavaslathoz

képest egy megengedõbb borvidéki listát javaslunk a 3 § (2) pontjának

8. számú módosításunk alapján. Ez növeli borvidékenként a borvidéki

települések számát és csökkenti a bortermõhelyekre besorolt

települések számát. Ezek a változások döntõen a kiskunsági borvidéket

érintik, az u.n. történelmi borvidékek közül a legjelentõsebb a

bükkaljai borvidékbõl Szomolya községnek az egri borvidékhez való

áthelyezése, melyet történelmi, környezeti indokokon kívül az érintett

hegyközségi szervezetek kérelmei, határozatai alátámasztanak.

Ugyancsak történelmi borvidéket érintõ, jelentõs de indokolt

változás, hogy Tihany a jó bortermõ helyek közül átkerül a

Balatonfüred-csopaki borvidékhez.

A jelenlegi 20 borvidék 22-re növekszik a törvényjavaslatban

szereplõ zalai borvidék kialakításán kívül a javaslat szekszárdi

borvidék völgységi körzetének önálló tolnai borvidékké való

minõsítésével, melyet környezeti és fajtahasználati okok indokolnak.

(Lásd melléklet.)

Melléklet a szõlõtermesztésrõl és a borgazdálkodásról szóló

1997.évi ......... törvényhez

Borvidékek, bortermõhelyek

I. BORVIDÉKEK

1. Csongrádi borvidék

a) Csongrádi körzet: Csongrád;

b) Kisteleki körzet: Balástya, Csengele, Kistelek,

Pusztaszer;

c) Pusztamérgesi körzet: Forráskút, Öttömös, Pusztamérges,

Ruzsa, Üllés;

d) Mórahalmi körzet: Ásotthalom, Bordány, Domaszék,

Kiskundorozsma, Mórahalom, Zákányszék

településeknek a szõlõkataszter szerint I. II. és III.

osztályú határrészei.

2. Hajós-Bajai borvidék

Baja, Bátmonostor, Császártöltés, Csátalja, Csávoly,

Érsekcsanád, Érsekhalma, Hajós, Nemesnádudvar, Rém, Sükösd, Vaskút

településeknek a szõlõkataszter szerint I. II.és III.

osztályú határrészei.

3. Kunsági borvidék

a) Bácskai körzet: Bácsalmás, Bácsszõlõs, Borota,

Csikéria, Dávod, Dusnok, Jánoshalma, Kéleshalom, Kunbaja, Mélykút

Tompa;

b) Cegléd-Monor-Jászsági körzet

Ceglédi alkörzet: Albertirsa, Cegléd, Ceglédbercel, Csemõ,

Hernád, Inárcs, Kakucs, Nyársapát, Örkény;

Jászsági alkörzet: Jászberény, Jászszentandrás, Heves

Monori alkörzet: Bénye, Gomba, Monor

c) Dunamenti körzet: Apostag, Dunavecse, Dömsöd, Harta,

Solt, Ráckeve, Szigetcsép, Szigetszentmárton, Szigetújfalu;

d) Izsáki körzet: Ágasegyháza, Fülöpháza, Fülöpszállás,

Izsák, Kunszentmiklós, Orgovány, Páhi, Szabadszállás;

e) Kecskemét-Kiskunfélegyházi körzet: Ballószög, Bugac,

Felsõlajos, Fülöpjakab, Helvécia, Jakabszállás, Kecskemét,

Kerekegyháza, Kiskunfélegyháza, Kunbaracs, Kunszállás, Ladánybene,

Lajosmizse;

f) Kiskõrösi körzet: Akasztó, Bócsa, Csengõd, Imrehegy,

Kaskantyú, Kecel, Kiskõrös, Pirtó,Soltszentimre, Soltvadkert,

Tabdi, Tázlár;

g) Kiskunhalas-Kiskunmajsai körzet: Balotaszállás,

Csólyospálos, Harkakötöny, Jászszentlászló, Kiskunhalas,

Kiskunmajsa, Kisszállás, Kunfehértó, Móricgát, Szank, Zsana;

h) Tiszamenti körzet: Cibakháza, Cserkeszõlõ, Csépa,

Lakitelek, Nagyrév, Nyárlõrinc, Szentkirály, Tiszaalpár,

Tiszajenõ, Tiszaföldvár-Homok, Tiszakécske, Tiszakürt, Tiszasas,

Tiszaug

településeknek a szõlõkataszter szerint I., II. és III.

osztályú határrészei.

4. Ászár-Neszmélyi borvidék

a) Ászári körzet: Bársonyos, Császár, Csép, Ete,

Kerékteleki, Kisbér, Nagyigmánd, Vérteskethely;

b) Neszmélyi körzet: Baj, Dunaalmás, Dunaszentmiklós,

Esztergom, Kesztölc, Kocs, Mocsa, Neszmély, Szomód, Tata,

Vértesszõlõs;

településeknek a szõlõkataszter szerint I. és II. osztályú

határrészei.

5. Badacsonyi borvidék

Ábrahámhegy, Badacsonytomaj, Badacsonytördemic,

Balatonrendes, Balatonszepezd, Gyulakeszi, Hegymagas,

Káptalantóti, Kisapáti, Kõvágóörs, Nemesgulács, Raposka, Révfülöp,

Salföld, Szigliget, Tapolca

településeknek a szõlõkataszter szerint I. és II. osztályú

határrészei.

6. Balatonfüred-Csopaki borvidék

Alsóörs, Aszófõ, Balatonakali, Balatonalmádi,

Balatoncsicsó, Balatonfüred, Balatonszõlõs, Balatonudvari, Csopak,

Dörgicse, Felsõörs, Lovas, Mencshely, Monoszló, Óbudavár,

Örvényes, Paloznak, Pécsely, Szentantalfa, Szentjakabfa, Tagyon,

Tihany, Vászoly, Zánka

településeknek a szõlõkataszter szerint I. és II. osztályú

határrészei.

7. Balatonmelléki borvidék

a) Káli körzet: Balatonhenye, Hegyesd, Köveskál,

Mindszentkálla, Monostorapáti, Szentbékálla;

b) Balatonederics-Lesencei körzet: Balatonederics,

Lesencefalu, Lesenceistvánd, Lesencetomaj, Nemesvita, Sáska,

Zalahaláp;

c) Cserszegi körzet: Balatongyörök, Cserszegtomaj,

Gyenesdiás, Héviz-Egregy, Rezi, Várvölgy, Vonyarcvashegy

településeknek a szõlõkataszter szerint I. és II. osztályú

határrészei.

8. Etyek-Budai borvidék

a) Etyeki körzet: Bicske, Csabdi, Etyek, Kajászó, Nadap,

Pákozd, Pázmánd, Sukoró, Vál;

b) Budai körzet: Budajenõ, Budakeszi, Pilisborosjenõ,

Telki, Tök, Üröm

településeknek a szõlõkataszter szerint I. és II. osztályú

határrészei.

9. Móri borvidék

Csákberény, Csókakõ, Mór, Pusztavám, Söréd, Zámoly

településeknek a szõlõkataszter szerint I. és II. osztályú

határrészei.

10. Pannonhalma-Sokoróaljai borvidék

Écs, Felpéc, Gyõr-Ménfõcsanak, Gyõrság, Gyõrszemere,

Gyõrújbarát, Kajárpéc, Nyalka, Nyúl, Pannonhalma, Pázmándfalu,

Ravazd, Tényõ

településeknek a szõlõkataszter szerint I. és II. osztályú

határrészei.

11. Somlói borvidék

Doba, Somlójenõ, Somlószõlõs, Somlóvásárhely

településeknek a szõlõkataszter szerint I. és II. osztályú

határrészei.

12. Soproni borvidék

Fertõboz, Fertõendréd, Fertõrákos, Fertõszentmiklós,

Fertõszéplak, Harka, Hidegség, Kópháza, Sopron

településeknek a szõlõkataszter szerint I. és II. osztályú

határrészei.

13. Dél-Balatoni borvidék

Andocs, Balatonberény, Balatonboglár, Balatonlelle,

Balatonkeresztúr, Balatonendréd, Balatonszemes, Karád, Kéthely,

Kõröshegy, Kötcse, Látrány, Lengyeltóti, Marcali, Ordacsehi,

Somogysámson, Somogytúr, Szólád, Szõlõsgyörök, Visz, Zamárdi

településeknek a szõlõkataszter szerint I. és II. osztályú

határrészei.

14. Mecsekaljai borvidék

a) Pécsi körzet: Cserkút, Hosszúhetény, Keszü,

Kõvágószõlõs, Kõvágótöttös, Mecseknádasd, Pécs, Pécsvárad,

Szemely;

b) Versendi körzet: Babarc, Bár, Bóly, Dunaszekcsõ,

Hásságy, Lánycsók, Mohács, Monyoród, Olasz, Szajk, Szederkény,

Versend

c) Szigetvári körzet: Helesfa, Kispeterd, Mózsgó,

Nagypeterd, Nyugotszenterzsébet, Szigetvár

településeknek a szõlõkataszter szerint I. és II. osztályú

határrészei.

15. Szekszárdi borvidék

Alsónána, Alsónyék, Báta, Bátaszék, Decs, Harc, Õcsény,

Sióagárd, Szálka, Szekszárd, Várdomb, Zomba;

településeknek a szõlõkataszter szerint I. és II. osztályú

határrészei.

16. Villány-Siklósi borvidék

a) Villányi körzet: Kisharsány, Nagyharsány, Villány,

Villánykövesd;

b) Siklósi körzet: Bisse, Csarnóta, Diósviszló, Harkány,

Hegyszentmárton, Kistótfalu, Márfa, Nagytótfalu, Palkonya, Siklós,

Túrony

településeknek a szõlõkataszter szerint I. és II. osztályú

határrészei.

17. Bükkaljai borvidék

Bogács, Borsodgeszt, Bükkaranyos, Bükkzsérc, Cserépfalu,

Cserépváralja, Emõd, Harsány, Kács, Kisgyõr, Kistokaj, Mályi,

Mezõkövesd, Miskolc, Nyékládháza, Sály, Tard, Tibolddaróc, Vatta

településeknek a szõlõkataszter szerint I. és II. osztályú

határrészei.

18. Egri borvidék

a) Egri körzet: Andornaktálya, Demjén, Eger, Egerbakta,

Egerszalók, Egerszólát, Felsõtárkány, Kerecsend, Maklár,

Nagytálya, Noszvaj, Novaj, Ostoros, Szomolya;

b) Debrõi körzet: Aldebrõ, Feldebrõ, Verpelét

településeknek a szõlõkataszter szerint I. és II. osztályú

határrészei.

19. Mátraaljai borvidék

Abasár, Apc, Atkár, Detk, Domoszló, Ecséd, Gyöngyös,

Gyöngyöshalász, Gyöngyösoroszi, Gyöngyöspata, Gyöngyössolymos,

Gyöngyöstarján, Halmajugra, Hatvan, Karácsond, Kisnána, Markaz,

Nagyréde, Rózsaszentmárton, Szücsi, Vécs, Visonta;

településeknek a szõlõkataszter szerint I. és II. osztályú

határrészei.

20. Tokajhegyaljai borvidék

Abaújszántó, Bekecs, Bodrogkeresztúr, Bodrogkisfalud,

Bodrogolaszi, Erdõbénye, Erdõhorváti, Golop, Hercegkút,

Legyesbénye, Makkoshotyka, Mád, Mezõzombor, Monok, Olaszliszka,

Rátka, Sárazsadány, Sárospatak, Sátoraljaújhely, Szegi, Szegilong,

Szerencs, Tarcal, Tállya, Tokaj, Tolcsva, Vámosújfalu

településeknek a szõlõkataszter szerint I. és II. osztályú

határrészei.

21. Zalai borvidék

a) Csáfordi körzet: Csáford, Pakod, Vindornyalak,

Vindornyaszõlõs, Zalabér, Zalaszántó, Zalaszentgrót;

b) Szentgyörgyvári körzet: Dióskál, Egeraracsa, Garabonc,

Homokkomárom, Nagyrada, Orosztony, Sármellék, Szentgyörgyvár,

Zalakaros, Zalaszabar;

c) Muravidéki körzet: Csörnyeföld, Letenye, Murarátka,

Muraszemenye, Szécsisziget, Tormafölde, Zajk

településeknek a szõlõkataszter szerint I. és II. osztályú

határrészei.

22. Tolnai borvidék

a) Tolnai körzet: Bölcske, Dunaföldvár, Dunaszentgyörgy,

Györköny, Kölesd, Madocsa, Paks, Tengelic, Tolna;

b) Völgységi körzet: Aparhant, Bonyhád, Bonyhádvarasd,

Duzs, Györe, Izmény, Lengyel, Mórágy, Mõcsény, Mucsfa, Mucsi;

c) Tamási körzet: Felsõnyék, Hõgyész, Iregszemcse,

Magyarkeszi, Nagyszokoly, Ozora, Pincehely, Simontornya, Tamási

településeknek a szõlõkataszter szerint I. és II. osztályú

határrészei.

II. BORTERMÕHELYEK

Csongrád megyében: Hódmezõvásárhely;

Fejér megyében: Igar, Kápolnásnyék, Seregélyes,

Szabadhidvég, Velence;

Nógrád megyében: Pásztó, Szendehely;

Pest megyében: Kisnémedi, Kerepes, Mogyoród, Õrbottyán,

Pilis, Szada, Újlengyel, Vác, Vácegres, Vácrátót, Veresegyháza;

Somogy megyében: Balatonszabadi, Böhönye, Kaposhomok,

Kaposkeresztúr, Kercseliget, Mosdós, Nagyberki, Szabadi;

Szabocs-Szatmár-Bereg megyében: Barabás

Vas megyében: Bérbaltavár, Borgáta, Celldömölk, Csepreg,

Kemeneskápolna, Kissomlyó, Kõszeg, Mesteri, Sitke, Vaskeresztes;

Veszprém megyében: Balatonfõkajár, Balatonkenese,

Balatonvilágos, Csabrendek, Sümeg;

településeknek a szõlõkataszter szerint I. és II. osztályú

határrészei.

Budapest, 1997. október 6.

Eleje Honlap