Tartalom Előző Következő

GÁL ZOLTÁN (MSZP) belügyi államtitkár: Tisztelt Országgyűlés!

Rövidek voltak a kérdések, igyekszem én is röviden válaszolni. Természetesen van kint állampolgároknál önvédelmi fegyver, és gondolom hogy lesz is. Ami a számukat illeti. A tavalyi év végén meghaladta a húszezret azon személyek száma, akik önvédelmi fegyverrel rendelkeztek, illetőleg olyan engedéllyel rendelkeztek, amely önvédelmi fegyver tartását lehetővé tette.

Az elmúlt hónapokban - a korábban ígérteknek megfelelően - megkezdtük ezeknek a fegyvertartási engedélyeknek a bevonását. Közel négyezer tartási engedélyt vontunk be. Jelenleg több mint tizennyolcezer ilyen engedély van az állampolgárok birtokában. Hogy kiknek van ilyen engedélyük, arról azt tudom mondani, hogy a tizennyolcezer engedélynek körülbelül nyolcvan százaléka fegyveres erők, fegyveres testületek hivatásos állományába tartozó személyeknél és állami alkalmazottak kategóriájába tartozó személyeknél van. Ezen kívül a fennmaradó rész megoszlik mezőőrök, pénzszállításra, pénzőrzésre vállalkozó személyek között.

Két dolgot szeretnék még jelezni a tisztelt Országgyűlésnek. Az egyik az, hogy bár ebben az évben nem adtunk már ki engedélyt, csak azoknak, akik munkavállalás céljából, - ismert, hogy alakultak ilyen vagyonmegőrző közösségek, pénzszállításra. Tehát olyan személyek kaptak engedélyt, akik bizonyíthatóan ilyen célra kértek. Egyébként pedig a mai naptól mindenféle engedély kiadása megszűnt, mert az Alkotmánybíróság - nagyon helyesen - hatályon kívül helyezett egy belső belügyminisztériumi utasítást, amely az elég homályos jogszabály konkretizálására született meg. A mai naptól kezdve senki nem kaphat Magyarországon fegyvertartási engedélyt önvédelmi célokra.

Jelenteném még a tisztelt Országgyűlésnek, hogy a Belügyminisztériumban elkészült az a törvénytervezet, ami ezt a kérdést átfogó módon, nyilvános szabályként szabályozza. Ezt a következő kormány rendelkezésére fogjuk bocsátani, megfelelő időben - a kormány döntése alapján, ebben a formájában vagy módosítottan - az Országgyűlés elé kerülhet a törvényjavaslat.

Köszönöm szépen.