Tartalom Előző Következő

HARASZTI MIKLÓS (SZDSZ): Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselőtársaim! Göncz ideiglenes elnök úr nagyon szépen szólt arról, hogy a demokrácia épületét be kell fejeznünk. Ő az önkormányzati választások összefüggésében beszélt erről. Ez az indítvány, amelyet van szerencsém sürgősséggel az Országgyűlés elé kérni, más tekintetben fejezné be a demokrácia kiépítésének munkáját. Azt a munkát, amelyet a háromoldalú tárgyalásokon igen nagy sikerrel alapoztunk meg, amikor kimondtuk, hogy a Magyar Köztársaságban a közszolgálati média, a rádió és a televízió az egész nemzeté, nem szolgálhat pártokat, nem szolgálhatja a Kormányt, hanem objektív, pártatlan tájékoztatással kell szolgálnia mindarról, ami történik, és minden politikai erő számára egyenlő módon nyitva kell állnia.

A pártatlan tájékoztatás bizottsága az az intézmény volna, amely beleépíti a magyar demokrácia intézményrendszerébe ezt az elvet. Anélkül a média kinevezésének pártállami rendje folyna tovább, a Kormány kinevezési rendje, kinevezési joga azt szimbolizálná csupán, hogy a Kormányé a média. Kívánatos volna, ha a pártatlan tájékoztatás bizottsága – amelyben széles társadalmi erők, a szakma hozzáértő, maga által választott képviselői, a Kormány és a parlamenti pártok képviselői egyaránt helyet foglalnának – véleményezhesse a közszolgálati média miniszterelnök úr által jelölt vezetőit, és azután a köztársasági elnök nevezhesse ki őket. Ez az intézmény biztosítaná tehát azt, hogy a három hatalmi ág között a sajtó, és különösen a közszolgálati média elnyerhesse azt az intézményi önállóságot, amely a modern demokráciákban ezt a valójában önálló vagy kvázi hatalmi intézményt megilleti.

Kérem tehát Önöket, segítsék a demokrácia munkájának befejezését ebben a tekintetben is, és gondoskodjanak sürgősséggel arról, hogy a Magyar Köztársaságban a közszolgálati média valóban a közé lehessen. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)