Tartalom Előző Következő

TORGYÁN JÓZSEF, DR. (FKgP): Igen Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Elszomorodva hallgatom, hogy itt ügyrendi kérdésre való hivatkozással, azt megelőzően, hogy akár az alkotmánymódosításnak, akár az önkormányzati törvénynek, akár az önkormányzati választási törvénynek vagy akár ezek együttesének az általános vitája megkezdődnék, lényegében érdemi kérdésekbe tartozó vitákat vetnek fel több oldalról. Legutóbb Orbán Viktor úr részéről hallottuk ezt. A FIDESZ frakciója tulajdonképpen be akarja csempészni az ügyrendi kérdések közé olyan kérdés megvitatását, amely semmiképpen sem lehet ügyrendi.

Kérem, én tisztelem mindenkinek az álláspontját. Ha Orbán Viktornak vagy a FIDESZ-nek az lesz az álláspontja, hogy majd az Alkotmány vagy az önkormányzati törvény vitája kapcsán felveti, hogy milyen szavazataránnyal kell ebben a kérdésben a Parlamentnek állást foglalnia, akkor én azt tisztelettel tudomásul veszem, de kérem, ennek most nincs itt a helye.

Az ügyrendi kérdések leple alatt elhangzott például a szabad demokraták részéről az, hogy a Kormány előterjesztése az alkotmánymódosítás tekintetében sztálinista, azért, mert kevés szakaszból áll. Elnézést kérek! Tölgyessy Péter, aki kiváló alkotmányjogász, ne tudná azt, hogy például az angol alkotmány is kevés szabályból áll, de senkinek soha sem jutott eszébe ezt sztálinistának nevezni. (Nagy taps.)

Vagy nem jutott eszébe Tölgyessy Péternek az a körülmény, tisztelt Ház, hogy az 1949. évi XX. törvény sem mondja ki sehol azt a tényt például, hogy magyarok százezreit el lehet hurcolni az országból, hogy embereket börtönbe lehet vetni (zaj) de mégis. elnézést kérek, én sem szóltam bele, én sem kiabáltam bele, sem amikor Tölgyessy Péter beszélt, sem amikor Orbán Viktor beszélt., de mégis most olyan összehasonlítás hangzott el a szabad demokraták részéről, amely elfogadhatatlan, mert nem azon múlik, hogy egy alkotmány jó lesz-e vagy rossz lesz, hogy sok vagy kevés szakaszból áll-e, hanem azon, hogy mit mondanak azok a szakaszok, és milyen tartalommal fogjuk azokat megtölteni.

Elnézést, de kénytelen vagyok rámutatni arra, hogy az ország lakossága felháborodással fogadja azt, ami ebben a Házban folyik. (Nagy zaj, taps.) Itt obstrukció folyik. (Taps.) A nép szeretne dolgozni és megélni. Ahhoz pedig szükség van az önkormányzati törvényre, az önkormányzati választási törvényre. Tárgyaljuk azért ezeket érdemben, hogy eljuthassunk a földtörvényhez is! (Nagy zaj.)

Rendkívül szomorú vagyok, hogy nevetéssel veszi a FIDESZ és az SZDSZ a népi követeléseket. (Derültség és zaj. Kitapsolják.)

Nem szeretném, ha konfliktus keletkezne ezek között a frakciók és a nép között (derültség) , de tessék már megérteni, hogy nekünk érdemi intézkedéseket kell tennünk, tehát érdemben kell az ügyeket tárgyalnunk, ezért tisztelettel kérem, hogy szíveskedjék a megfelelő szavazási procedúrákat elrendelni és lefolytatni. (Taps jobbról)