FODOR ISTVÁN (független): Elnök Ú! Tisztelt Ház! Az általam interpellált témában vélhetően azonos információk birtokában vagyok képviselőtársaimmal, így megengedhetem magamnak azt, hogy röviden fogalmazzam meg a tényállást és kérdéseimet.

Tisztelt Miniszter Úr! Az ön megbízatása kezdetében első napjaiban látványos demonstrációk voltak az országban, amelyek azt jelezték, hogy a mezőgazdaságnak ebben az ágazatában is, a tejtermelésben is túltermelési válság van. Akkor a válság megoldásának egyik eszközeként a tárca azt jelölte meg, hogy szükséges csökkenteni a tehénállomány létszámát, és ennek érdekében a létszámcsökkenés után darabonként a Kormány tízezer forint állami támogatást fizet.

Ma már pontosan nem tudom rekonstruálni, hogy azóta miért rögződött meg bennem tényként, hogy a támogatás kifizetéséhez szükséges intézkedések megszülettek, de kétségtelen, hogy én ebben a hitben éltem, mígnem megkerestek a tehénállományuk létszámát csökkentő állattartók, és érdeklődtek, hogyan lehet a támogatáshoz hozzájutni. Kerestem azt az intézkedést, amely ezt tartalmazza, így jutottam el a tárcában az agrárpiaci rendtartás című osztályig, ahol azt a felvilágosítást kaptam, hogy intézkedés ez idáig nem született, a tárca az előterjesztést a Kormány részére most készítette el, és a beterjesztést követően várható a kormányrendelet megjelenése.

A következő kérdésem az volt, természetes, hogy akik eddig a támogatás beígérése óta vágatták le a teheneiket, azok az igazolás birtokában, és amennyiben természetesen egyéb feltételeknek is megfelelnek, meg fogják kapni a támogatást. Azt a tájékoztatást kaptam, hogy az előterjesztés ilyet nem tartalmaz, hanem csak a hatályba lépést követően levágásra kerülő állatok után fog kifizetésre kerülni az állami támogatás. Két kérdésem van a miniszter úrhoz.

Mikorra várható kormányzati intézkedés ebben a kérdésben, s megfelel-e a valóságnak az, hogy az előterjesztésben az szerepel, hogy csak a hatálybalépést követően bekövetkező létszámcsökkenések után jár az állami támogatás. Nem fogalmaztam meg egy harmadik kérdést, írásban, de engedje meg, hogy ezt szóban megtegyem, ez nem új rendszerű, ezért ha a miniszter úr nem válaszol rá, ezt tudomásul veszem.

Amennyiben az az információ igaz, amelyet az ön munkatársaitól kaptam, hogy nem lesz visszamenőleges hatályú, akkor ezt az intézkedést hogyan ítéli meg a Kormány korábbi ígéreteinek tükrében? Várom a válaszát, Miniszter Úr.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage