Németh János Tartalom Elõzõ Következõ

DR. NÉMETH JÁNOS, az Országos Választási Bizottság elnöke: Elnök Úr! Hölgyeim és Uraim! Tisztelt Országgyûlés!

Az országgyûlési képviselõk választásáról szóló törvény értelmében az Országos Választási Bizottság beszámol az Országgyûlésnek a képviselõválasztásról.

E törvényadta kötelezettségének eleget téve az Országos Választási Bizottság írásban a tisztelt Országgyûlés elé terjesztette beszámolóját.

Kérem, engedjék mégis meg, hogy röviden szóban is tájékoztassam önöket arról, hogy a választások az egész országban rendben, a törvényes elõírásoknak megfelelõen, a legteljesebb nyilvánosság mellett zajlottak le, a választás eredményét befolyásoló jogsértés, rendzavarás nem fordult elõ.

(10.40)

A szavazás minden választókerületben érvényes és eredményes volt, így az Országgyûlés teljes létszámmal kezdheti munkáját.

Az írásbeli beszámolóban, mivel nem tartozik közvetlenül az országgyûlési képviselõk választásához, nem foglalkoztunk a képviselõválasztáson jelöltként igazolt személyek mentelmi jogának kérdésével. Az országgyûlési képviselõk jogállásáról szóló 1990. évi LV. törvény 5. § (2) bekezdésének értelmében ugyanis a képviselõnek jelölt személyeket a mentelmi jog szempontjából úgy kell tekinteni, mintha képviselõk lennének, a mentelmi jog felfüggesztésérõl azonban nem az Országgyûlés, hanem az Országos Választási Bizottság határoz.

Tájékoztatjuk a tisztelt Országgyûlést, hogy az 1994. évi országgyûlési képviselõk választása során öt esetben kérték képviselõjelölt mentelmi jogának felfüggesztését. Kétszer a legfõbb ügyész úr, egy ízben pedig bíróság fordult ilyen kérelemmel az Országos Választási Bizottsághoz. Két alkalommal viszont nem az arra jogosult személytõl, illetve szervtõl érkezett a kérelem, így az utóbbiakkal a bizottság érdemben nem is foglalkozott. Az Országos Választási Bizottság az érdemben elbírált három kérelemnél a mentelmi jogot mindhárom képviselõjelölt esetében fenntartotta. A tényszerûség kedvéért azonban jelzem, hogy az érintett jelöltek egyike sem jutott be a parlamentbe.

Kérem a tisztelt Országgyûlést, hogy az Országos Választási Bizottság beszámolóját és a mentelmi ügyekkel kapcsolatos tájékoztatását sziveskedjék elfogadni.

Végezetül engedjék meg, hogy az Országos Választási Bizottság nevében a tisztelt képviselõ hölgyeknek és uraknak élõszóban is gratuláljak megválasztásukhoz, és az új Országgyûlés elõtt álló feladatok végrehajtásához eredményes munkát, sok sikert kívánjak. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage