Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Tisztelt Képviselõtársaim! Az új Országgyûlés ezennel megalakult.

Tisztelt Országgyûlés! Következik a választási beszámolókról történõ határozathozatal. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e az Országos Választási Bizottság elnökének beszámolóját. Kérem, szavazzanak! (Megtörténik.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 344 szavazattal, ellenszavazat nélkül, 1 tartózkodással a beszámolót elfogadta.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a belügyminiszter beszámolóját az országgyûlési képviselõválasztások megszervezésével és lebonyolításával kapcsolatos állami feladatok végrehajtásáról. Kérem, szavazzanak. (Megtörténik.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 348 szavazattal, 1 ellenszavazattal, 2 tartózkodással a beszámolót elfogadta.

Tisztelt Országgyûlés! Bejelentem, hogy a parlamenti csoportok megalakították képviselõcsoportjaikat. Ismertetem a képviselõcsoportok vezetõinek nevét: dr. Szekeres Imre (Magyar Szocialista Párt), dr. Petõ Iván (Szabad Demokraták Szövetsége), dr. Szabó Iván (Magyar Demokrata Fórum), Dr. Torgyán József (Független Kisgazda- és Polgári Párt)... (Dr. Torgyán József: Elnézést! - Zaj.) Ha nem teljes a sor, majd megismétlem. Dr. Füzessy Tibor (Kereszténydemokrata Néppárt), dr. Kövér László (Fiatal Demokraták Szövetsége). Helyesbítek: dr. Torgyán József (Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Párt). (Taps a bal oldalon.)

Tisztelt Országgyûlés! Soron következik az Országgyûlés elnökének, alelnökeinek és jegyzõinek megválasztása. A Házszabály 6. § (1) bekezdése szerint az alelnökök és a jegyzõk számát az Országgyûlés határozza meg. A parlamenti pártok képviselõcsoportjainak megállapodása alapján indítványozom a tisztelt Országgyûlésnek, hogy 3 alelnököt és 8 jegyzõt válasszon.

Kérdezem tehát a tisztelt Országgyûlést, egyetért-e azzal, hogy az alelnökök számát 3 fõben határozzuk meg. Kérem, szavazzanak! (Megtörténik.)

Kimondom a határozatot: Az Országgyûlés 352 igen szavazattal, 1 ellenszavazattal, 1 tartózkodással úgy határozott, hogy 3 alelnököt választ. Köszönöm.

Tisztelt Országgyûlés! Most a jegyzõk számáról határozunk. Kérdezem tehát a tisztelt Országgyûlést, egyetért-e azzal, hogy a jegyzõk számát 8 fõben határozzuk meg. Kérem, szavazzanak! (Megtörténik.)

Kimondom az Országgyûlés határozatát: 354 igen szavazattal, 2 ellenszavazattal és tartózkodás nélkül úgy határozott, hogy 8 jegyzõt választ.

Tisztelt Országgyûlés! A parlamenti pártok képviselõcsoportjai alakuló- elõkészítõ megállapodásukban rögzítették az Országgyûlés tisztségviselõire történõ jelöléseket. Eszerint az Országgyûlés elnökének személyére a legtöbb mandátummal rendelkezõ képviselõcsoport, a Magyar Szocialista Párt képviselõcsoportja tesz javaslatot. Az Országgyûlés alelnökeinek személyére, a képviselõcsoportok súlyának megfelelõen, a Szabad Demokraták Szövetsége, a Magyar Demokrata Fórum és a Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Párt ... (Derültség.)... képviselõcsoportja tesz javaslatot. (Dr. Torgyán József tapsol.)

A megállapodás szerint a 8 jegyzõi helyre 2-2 jegyzõ személyére a Kereszténydemokrata Néppárt és a Fiatal Demokraták Szövetsége, a fennmaradó 4 helyre megválasztandó személyekre pedig a többi 4 párt képviselõcsoportja tesz javaslatot.

(12.10)

Az elmondottak alapján ismertetem a jelöltek névsorát:

az Országgyûlés elnökének személyére dr. Gál Zoltán, a Magyar Szocialista Párt képviselõje;

az Országgyûlés alelnökeinek személyére dr. Kóródi Mária, a Szabad Demokraták Szövetségének képviselõje, dr. Salamon László, a Magyar Demokrata Fórum képviselõje, dr. G. Nagyné dr. Maczó Ágnes, a Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Párt képviselõje;

az Országgyûlés jegyzõi tisztségére Boros László, a Magyar Szocialista Párt képviselõje, dr. Kiss Róbert, a Szabad Demokraták Szövetségének képviselõje, Nahimi Péter, a Magyar Demokrata Fórum képviselõje, dr. Kávássy Sándor, a Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Párt képviselõje, dr. Szilágyiné Császár Terézia, a Kereszténydemokrata Néppárt képviselõje, dr. Semjén Zsolt, ugyancsak a Kereszténydemokrata Néppárt képviselõje, Sasvári Szilárd, a Fiatal Demokraták Szövetségének képviselõje, dr. Trombitás Zoltán, ugyancsak a Fiatal Demokraták Szövetségének képviselõje.

Tájékoztatom a tisztelt Országgyûlést, hogy a Házszabály 6. §-ának (1) bekezdése értelmében jelölésre csak az Országgyûlésben képviselettel rendelkezõ pártok képviselõcsoportjainak vezetõi jogosultak.

Megkérdezem képviselõtársaimat, kíván-e valaki felszólalni? (Nem.)

Tisztelt Országgyûlés! Miután senki nem kíván felszólalni, a Házszabály már hivatkozott paragrafusa értelmében az Országgyûlés tisztségviselõit titkos szavazással kell megválasztani.

Engedjék meg, hogy röviden ismertessem a titkos szavazás menetét. A szavazás során az Országgyûlés korjegyzõi szavazatszedõ bizottságként mûködnek. A jelöltek számával megegyezõ számú szavazólapot képviselõtársaim a Duna-parti folyosón vehetik át a fõtitkári szervezet munkatársaitól, a képviselõk neve szerint ABC-sorrendben, hat csoportban.

Tájékoztatom képviselõtársaimat arról, hogy az Országgyûlés elnökének személyére vonatkozó szavazólap színe rózsaszín (Derültség.), az alelnökjelölteké kék, a jegyzõké pedig zöld. A szavazófülkék a folyosó végén találhatók.

A jelölt személyére a szavazólap érintetlenül hagyásával lehet szavazni, ellenszavazatnak minõsül a jelölt nevének kihúzása. Érvénytelen az a szavazat, amelybõl nem állapítható meg, hogy a képviselõ kire adta le szavazatát. Megkérem képviselõtársaimat, hogy a nevük kezdõbetûinek megfelelõ táblával jelzett asztalhoz szíveskedjenek fáradni.

A szavazás ideje alatt az ülésterem Duna-parti folyosóján csak képviselõk, illetve a szavazásban közremûködõk tartózkodhatnak.

Kérem képviselõtársaimat, hogy a korjegyzõk munkájának megkönnyítése érdekében még a szünet elején mielõbb szavazzanak.

A szavazatszedõ bizottság 12.45 órakor felnyitja az urnákat, ezért kérem, hogy addig mindenki adja le a szavazatát. A szavazatok összeszámlálása a Jegyzõi Irodában történik.

Most pedig körülbelül másfél órás szünetet rendelek el, amely egyben az ebédszünet is. Köszönöm.

(Szünet: 12.14-14.13 - Elnök: dr. Varga László

Korjegyzõk: Deutsch Tamás és Botka László)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage