Gál Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. GÁL ZOLTÁN az Országgyûlés elnöke: Tisztelt Országgyûlés! Kedves Képviselõtársaim! Az Országgyûlés most megválasztott tisztségviselõi és a magam nevében köszönöm a bizalmat. Valamennyiünk szándékát tolmácsolom, amikor azt mondom, hogy legjobb tudásunk szerint fogjuk végezni munkánkat.

Engedjék meg, hogy ez alkalommal köszönetet mondjak az elõzõ Országgyûlés valamennyi képviselõjének tevékenységéért.

Külön köszönetemet szeretném kifejezni a parlament tisztségviselõinek, mindenekelõtt Szabad György elnök úrnak (Nagy taps. - Dr. Szabad György helyérõl felállva köszöni meg a tapsot.), Dornbach Alajos, Szûrös Mátyás és Vörös Vince alelnök uraknak. (Taps.) Személyükben a parlamentarizmus elkötelezett híveit ismerhettük meg, akik a kezdet szükségszerû nehézségei közepette is eredményes munkát végeztek, és jelentõs mértékben hozzájárultak ahhoz, hogy az Országgyûlés nálunk is a demokráciákban elfogadott rangjára emelkedjen.

(14.20)

Tisztelt Országgyûlés! Sokadszor hangzik el, hogy 1990-et követõen a választók döntése nyomán immáron második alkalommal kezdi meg munkáját a Magyar Köztársaság szabadon választott Országgyûlése. Az alkalom csábít a nagy szavakra, történelmi elemzésekre, mert még közel vagyunk a sorsfordító újrakezdés éveihez. Úgy hiszem azonban, elõre kell tekintenünk. Hiszen egyszerû, mondhatni hétköznapi megbízást kaptunk a választóinktól. Azt, hogy dolgozzunk keményen és fegyelmezetten; arról beszéljünk e falak között, amirõl az emberek az utcán, a munkahelyen és a családban beszélnek, és ennek alapján hozzunk az ország érdekeit szolgáló törvényeket.

Reményeink szerint olyan idõszak kezdõdik most a magyar politikában és a társadalom életében, amikor a valódi viták után a megegyezést teremtõ intézmények, személyek tekintélye növekszik. Biztató kezdetet jelent ebbõl a szempontból is a koalíciós megállapodás, és az új parlament megalakulását megelõzõ hatpárti egyeztetések légköre. Célunk, hogy a folyamatosság és a változtatás szándéka egyaránt uralja a politikát. Ez mindnyájunkra nagy felelõsséget ró. Egyszerre kíván önmérsékletet és a kezdeményezés, az újat akarás bátorságát. Úgy vélem, ha ehhez önöket hozzá tudom segíteni, akkor eredményesen látom el ezt a nem várt és fõleg nem kért, de megtisztelõnek tekintett feladatomat. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tisztelt Országgyûlés! Folytassuk a munkát! Megadom a szót Boross Péter miniszterelnök úrnak.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage